Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kpityu2

0 bejegyzést írt és 2328 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen lehetett az ősi univerzum?   Az ősrobbanás elmélete erre a kérdésre olyan választ ad, hogy a kezdeti univerzum elképzelhetetlenül parányi és forró volt, amikor egyetlen matematikai pontba zsúfolódott össze az összes anyag, amelyben ott volt mai univerzumunk sokmilliárdnyi galaxisának minden…..
kpityu2 2020.01.17 12:37:31
@Bizsók László: Mi lenne az alkalmas modell?
kpityu2 2020.01.17 15:47:42
@Bizsók László: Valamit csak mondani kell az embereknek, ha megkérdezik, hogy mi fán terem a görbült téridő... erre a gumilepedő megteszi.
Én egyébként úgy képzelem, hogy a világegyetem tele van pici kerengő dervisekkel. Az ember megpróbál átfurakodni közöttük, de a haladáshoz valamennyire együtt kell forognia a környezetéve. Ahol gyorsabban forognak a pici dervisek, nehezebb a haladás, ahol lassabban, ott könnyebb. Nem mindig az egyenes út a legrövidebb. :-)
kpityu2 2020.01.18 08:09:02
@Bizsók László: Nem butítás. Ha az ön elvárásai szerint lenne az ismeretterjesztés, mindaddig amíg nem rendelkezünk teljes tudással az univerzumról, minden kérdésre csak annyit mondhatnánk, hogy nem tudjuk...
Folytonos-e a fizikai világ, vagy kvantumok építik fel? Newton folytonosságon alapuló mechanikája Folytonos-e az anyag, vagy léteznek tovább már nem osztható építőkövei? Ez a kérdés más ősidők óta foglalkoztatta az emberiséget. A görög filozófus Démokritosz jutott el arra a gondolatra, hogy az…..
kpityu2 2019.12.09 09:05:41
@Bizsók László: Minden kvantummechanika egyenletben ott az i, az imaginárius egység. Az pedig izomorf egy antiszimmetrikus mátrixszal ami a forgást is reprezentálja. Vagyis olyan transzformációkról van szó, amelyek természetes módon kvantáltak.
kpityu2 2019.12.11 10:32:23
@Bizsók László: Tudná esetleg máshol hirdetni nagyformátumú elmésségeit?
kpityu2 2019.12.18 14:26:44
@Bizsók László: https://hu.wikipedia.org/wiki/Feketetest-sugárzás
Mi a valóság?   Érzékszerveinken keresztül vezet az út a valóság megismerése felé, de mi is a valóság? Csak az a valóság, amivel közvetlenül, vagy műszereink által kapcsolatba kerülhetünk? Valóságnak tekinthetjük-e az olyan fogalmakat is, amelyekkel megalkotjuk a fizika törvényeit? Valóság-e a…..
kpityu2 2019.11.28 14:34:40
@csimbe: Persze a fotonok valójában nem tartózkodnak ott ahol a "penge" van, csak ott nagy a detektálási valószínűségük. :D
kpityu2 2019.12.05 13:39:58
@38Rocky: Értem, köszönöm. csak azért kérdeztem rá az AdS/CFT elméletre, mert ennek szokásos játékmodellje a csatolt ingasor amit Sine-Gordon egyenlettel lehet leírni és ami természetes módon Lorentz-invariáns.
  A felvetés Einsteintől származik, aki evvel élezte ki a kvantummechanika alapvető dilemmáját: érvényesül-e a determinizmus a mikrovilág folyamataiban? A klasszikus fizika szerint, ha pontosan egyeznek egy kísérlet kezdőfeltételei, akkor csak egyetlen kimenetel lehetséges. Evvel szemben a…..
kpityu2 2019.11.25 10:20:00
@Bizsók László: A görbület nem igényel külső viszonyítást. Ez Gauss egyik fontos eredménye.
  Anyagi világunk különleges „kötőanyaga” az elektron, bámulatos képessége néhány nagyon egyszerű tulajdonságán alapul. Negatív töltése miatt társul a pozitív atommaghoz, létrehozva a semleges atomokat, melyben mindig annyi elektron van, mint az atommag töltése. A 100 körüli atom a molekulák…..
kpityu2 2019.10.15 08:51:15
@38Rocky: Köszönöm. Mindig elfelejtem, hogy a részecskéket egy komplex értékű függvény reprezentálja, amelyek eredője is egy komplex értékű függvény.
Egy oszlopot megkerülhetek úgy is hogy előbb balra-előre lépek, majd jobbra-előre, vagy úgy, hogy előbb jobbra-előre majd balra-előre. Ugyanoda jutok, csak ellenkező irányból kerültem az oszlopot. :-)
Meddig terjed a valóság, hol veszi át helyét a látszat, saját fantáziánk, vagy valamilyen elméleti konstrukció? Ez a kérdés fontossá válik, amikor a mikrovilág titkait kutatjuk, mert ennek a világnak a józan ész által sokszor nem értett paradoxonjai onnan származnak, hogy elvéthetjük a valóság és…..
  Életünkben is azt keressük, hogy hol találjuk meg az állandóságot a változó világban, amiben megkapaszkodhatunk. Így működik a fizika is. Newton volt az első, aki a mechanikai mozgásokban megtalálta a változások állandóit, az energiát, az impulzust és forgómozgások esetén az impulzusnyomatékot. A…..
  Hosszú ideje folyik a vita a tudományon belül is, meg azon kívül is, hogyan egyeztethető össze a foton részecske és hullám természete? A kérdés tisztázásához először fogalmazzuk meg, hogy mit értünk részecskén és mit hullámon.   A részecske fogalma   A részecskére gondolva egy golyó, vagy…..
Lázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.   Tisztelt Praxis blog!   Azért írok önöknek levelet, mert a feleségem…..
  A négy alapvető erő Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan egyenletünk, amivel valamennyi kölcsönhatást le tudnánk írni. A négy alapvető kölcsönhatás az ősi idők óta ismert gravitáció, az újkor hajnalán megismert elektromágnesesség és a huszadik század magfizikájának gyümölcsei: a nukleonokat és…..
kpityu2 2017.09.03 18:20:39
Mi a helyzet ezzel az olajcseppes analógiával? - dotwave.org/

Nekem úgy tűnik ilyen véletlenek nemigen vannak, kell valami alapvető analógiának lennie elméletileg is.
  A csillagközi utazás ideje A bejegyzés első részében vettettem fel a kérdést, hogy milyen időtávon oldható meg egy látogatás a legközelebbi csillagrendszerbe, az Alfa Kentaurihoz („Csillagközi utazás az Alfa Centaurira”). Kiindulópontom az élettani szempont volt, hosszabb távon szervezetünk nem…..
Miért éppen operátorok reprezentálják a fizikai mennyiségeket?  Hogyan lesz a klasszikus fizika p = m.u = m.dx/dt impulzusából a  operátor? Ha ezt megértjük, akkor már nem lesz olyan rejtélyes a kvantummechanika. Newton óta a fizika differenciálegyenletekkel dolgozik. Ennek oka, hogy amikor a…..
Az időutazós téma iránti elfogultságomat már ismeritek, írtam az Időminisztériumról, a Flash forwardról is, mert éppen az időutazás témájából adódóan kerültek elő a hűtlenséggel kapcsolatosan olyan gondolatok, amelyeket érdemes volt kifejteni. Ráadásul tényleg nagyon jó…..
Sokan abban a téveszmében élnek, hogy „a sorkatonaság embert/férfit farag a fiatalokból”, és hogy „a mai fiatalemberek” – felteszem itt a 18-20 évesekre gondolnak – „azért olyan puhányok, mert nincs sorkatonaság”, stb. Már tucatszor leírtam különböző fórumokon és…..
Jellemző az Opera marketing "képességeire", hogy sikerült azon a napon kiadni a böngésző új verzióját, amikor egy új, ígéretes versenytárs jelent meg a piacon. De ha már így történt, akkor lássuk, milyen újdonságokat tartogat a 27-es verzió! Megújult a navigációs sáv. A…..
Már közel két hete történt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni gyilkos merénylet. A lapot ritkán vettem kézbe, nem igazán érdekelt, nem is mindig értettem a karikatúrákat és a cikkeket, hisz nem Franciaországban élek, nem követem annyira az eseményeket, hogy világos legyen a…..
kpityu2 2015.01.20 06:36:10
@nemorino: Szentségtörés! Égessük meg!
Vacakol az net? Drága a telefon? Ugyan! Az elátkozott 29-es körzet lakói örülnének, ha ilyen szokványos problémáik lennének!  A UPC honlapján külön aloldallal (Üdvözöljük a 29-es körzet oldalán!) rendelkező szolgáltatási területre ugyanis évek óta nem sikerült…..
kpityu2 2014.12.04 20:11:04
@amsz: Nem kötelező, csak drágább.
Ezen az oldalon az új, Chromium alapú Operával (15-ös verziótól felfelé) kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel, ha technikai problémád van. Arra kérünk, hogy tartsd be az alábbi pontokat: Ezen az oldalon csak az új Operával kapcsolatban kérdezz! Ha a régi Operával kapcsolatos…..
Az írás eredetije itt található, és zseniális. Szokás szerint a lényeget próbálom átadni, ezért nem lesz betűpontos fordítás. Akinek ez problémát jelent az maradjon az eredetinél. A logikátlanság logikája Miért olyan rossz a modern sci-fi? Miért olyan rosszak a modern…..
Az az igazság, hogy nem olyan nagy ördöngösség ez, és ez esetben sem a recept kitalálása a nehéz, hanem a receptnek megfelelő (fegyelmezett) főzés. A Fidesz legyőzése is egyéni döntések olyan együttállását követeli, amely a racionális cél és a biztosan látható…..
kpityu2 2014.07.29 19:12:31
A miniszterelnök fia – hadd tegyük hozzá gyorsan: a protokollszokásokkal tök ellentétesen –, a helyszínen tekintette meg a vb-döntőt, na nem egyedül, az apja társaságában. A tévében mutatták párszor, na nem azért, amiért a köztévé mutogatná (lásd még: tövig nyalás),…..