Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aberdon

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az “Amerikából jöttem, mesterségem címere:..”, a hatvanas és hetvenes évek egyik legkedveltebb gyerekjátéka volt. Annak, aki nem emlékszik rá, vagy még nem élt akkor, itt található egy rövid leírás arról, hogy is játszották annak idején: A kiválasztott pár - közös megbeszélésük alapján- valamilyen…..
Mire a végére jutottam, rájöttem, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy szerelmi vallomás Ausztráliához, méghozzá egy nagymamától, akinek az unokái a világ másik felén élnek. Biztos lesznek, akiknek ez vagy az nem tetszik majd benne, én szerettem Klári őszinte lelkesedését (és a…..
aberdon 2014.03.05 10:36:52
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Erről mindig a kopasz, mercis gyúros jut eszembe még a magyarországi konditeremből:
'Egészség legyen, a többit megvesszük!'
Határátkelő Basel, te csodás! 2013.11.28 06:48:00
Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :) Freie Strasse karácsonyi fényekben „Sokat gondolkoztam, hogy…..
aberdon 2013.11.28 09:33:14
Érdekes próbának voltunk tanúi nemrég. Talán egy színdarab taglalása nem szokványos a blogon, azonban mégsem véletlen. A Katona József Színház november 29.-én mutatja be az Illaberek című darabot, amelynek témája a kivándorlás. Nagyon érdekes pillanatában tekinthettünk…..
aberdon 2013.11.18 10:50:22
@tableno: pont ezt akartam küldeni, itt még grafikon is van: penzugyiszemle.blog.hu/2013/11/18/kaszalnak_a_londoni_magyarokon
Előre szólok, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy sorozat első része, rövid bemutatkozás a Skóciában egyetemre járó Dórától. Úgyhogy lesz még sok minden érdekesség, ma az első egy hónap benyomásairól, tapasztalatairól olvashatjátok egy 18 éves lány írását. „Ha az…..
Tanulságos összeállításra bukkantam a BBC oldalán, melyben húsz ember meséli el, miért váltott állampolgárságot, és ezzel együtt tulajdonképpen hazát is. Az okok sokszínűek, kedve attól, hogy valaki nem akart sorkatona lenni, azon keresztül, hogy túl sok adót kellett volna…..
Ma tovább boncolgatjuk a nyelv és határátkelés kérdéskörét (a sorozatot Max kezdte a minap, posztját itt olvashatjátok el), ezúttal Tilmir svájci tapasztalatait olvashatjátok. Ami nekem külön tetszett, hogy sok saját példát hozott, folytassuk tehát innen a…..
Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk. A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Határátkelő La vida Erasmus 2013.06.26 06:55:00
A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá! Mi nők,…..
aberdon 2013.06.26 08:40:00
@Amarante: ugyanerre gondoltam. Ha ilyen stílusban írodik a könyv, ezt bűn kiadni. Komolyan.

@Mighty Duck: Abszolút igazad van, ugyanezt akartam írni. Az Erasmus tényleg nevetséges, főleg ahogy a legtöbb magyar megéli. Egy féléves nyaralás amiért még olyan havi 200-300 euró is jár. Aztán a legtöbben még a félév alatt is a kaját, a magyar dolgokat hiányolják. :)
Határátkelő Magyar magyarnak... 2013.06.21 06:47:00
Nem egy boldog történet a mai, mert Zsuzsa írása arról szól, miként került németországi (magyar főnök vezette) munkahelyébe egy rossz mozdulat. Természetesen nem szeretnék általánosítani, hiszen emberekként különbözőek vagyunk, de a történet mindenképpen…..
aberdon 2013.06.21 19:50:58
@Kovermadar: ez sin-cos tétel aztán meg deriválni kell... :)
Igazán kalandos történet a mai, szó lesz benne egy szcientológussá tévedt tini dániai kalandjairól, aki visszatérve hajón kezdett dolgozni, majd kis magyarországi kitérőkkel most Skóciában él. Balázs története következik. „Először is 37 éves vagyok és már 16 éves…..
aberdon 2013.06.20 12:00:37
@málnabálna: kb én is próbálok így étkezni, de azért én is tolok zabot, rizst, barna kenyeret.

Amúgy a nagy bullshit a paleoról az az, hogy a zöldséget 90%-át nem ette az ősember mert nem voltak. Azt az ember nemesítette, nevelgette ki (brokkoli, ilyen olyan gyümölcsök) Szóval hülyeség az az elv hogy az ősember csak azt ette és hogy ennyi erővel akkor hüvelyeseket meg nem. Én legalábbis így tudom.
aberdon 2013.06.20 12:03:45
@váj mí: Már boccs de szerintem ez elég nagy hülyeség. Egyrészt pl. a cukros ételektől kissé cukor függő leszel és inkább cukros kajákat akarsz enni. Meg kb minden kaját meg lehet kívánni és mégsincs benne semmi hasznos tápérték. Nincs összefüggés. Pl. ki ne akarna enni egy jó zsíros cukros fánkot, ilyen olyan műkajákat. Egyébként szerintem is egyen mindenki amit akar, csak bizonyos "egészséges" dolgokból elkészítve.
„Nehéz feladatot kaptam, amikor megkértél, hogy írjak a helyi családokról, barátságokról, emberi kapcsolatokról" – kezdte a svájci családi, baráti, emberi kapcsolatokról szóló posztját országfelelősünk, Tilmir és nem nehéz belátni, hogy egy ennyire színes, több nyelvet…..
aberdon 2013.06.09 22:22:32
@charlieharper: Aberdeenből csak megerősíteni tudom. nagyon kedves skót csajok, de kevés a szépség. Ha mégis látsz valakit, arról általában kiderül hogy baltikum/lengyel/orosz/vagy egyéb kelet európai esetleg skandináv.

Egyébként szerintem az baj itt a Ukben, hogy nem igazán öltöznek nőiesen a nők és 10-20 kiló felesleg az teljesen normális. Ez ilyen társadalmi elfogadottság hogy "máshogy" szépek :)
aberdon 2013.06.09 22:29:15
@Koós: ja azt elfelejtettem hogy egyetemista fiatal csajokról van szó, tehát nem lehet a korral jönni :)
A Fogadó a Határon legutóbbi házigazdája Nika volt Finnország északi részéből, egészen pontosan Rovaniemiből, ahol egy soktagú vidám mozaikcsaládnál au-pairkedik. Jöjjenek az érdeklődő kérdések és a rájuk adott válaszok! Nehéz letelepedni Finnországban vagy…..
Számomra mindig különösen érdekes, miként látja Magyarországot valaki, aki „félig kint van, félig bent", azaz aki magyarként, de máshol felnőve, szocializálódva szembesül a haza valóságával. Réka mai írása azonban nem csak azért érdekes, mert Svédországban nőtt fel,…..
aberdon 2013.06.04 09:58:02
@Kellemes Zérókomponista: Tisztában vagyok Budapest szar oldalával, de ez részletkérdés. Megértem ha valaki utálja mert a nyóckerből jár kispestre a gyárba meg vissza és egész nap ennyi a kapcsolata Budapesttel. Nekem nem ilyen, szerintem jó hely és kész.

Gondolj bele, ilyen alapon minden város lehet szar, Párizsban is ha a gettóban laksz akkor aztán mindegy hogy milyen város. ÉLtem fél évet Aarhusban, tündéri dán város, de a helyi arábiában egy tízemeletesben találtunk szállást és a tököm tele lett az egésszel. :)
aberdon 2013.06.04 10:00:09
@tableno: Ugyanez, kivéve hogy én közel Budapesthezt nőttem fel, de ha hazamennék az csak a család/barátok és BUdapest miatt lenne .
Aki rendszeresen követi a blogon megjelenő történeteket, alighanem emlékezik még Ókidlire, aki tavaly küldte el (meglehetős vihart kavart) történetét Németországból, ahol au pair-ként dolgozott. Most ismét írt, ezúttal isztambuli tapasztalatait mesélte el, egyebek mellett az is…..
Görögországról sajnos manapság mindenkinek a válság és a kaotikus helyzet jut az eszébe, így különösen érdekes, miként élik meg az ottani mindennapokat az emberek. Ebbe nyerhetünk ma részletes bepillantást Pink Elephantnek köszönhetően. (A képeket én…..
Reményeim szerint új sorozat indul mától, ugyanis arra kértem az országfelelősöket, hogy írjanak arról, milyenek a családi, baráti kapcsolatok az adott országban, hogyan viszonyulnak egymáshoz az emberek – egyszóval próbálják meg ezúttal az emberi viszonyokat kidomborítani. Az…..
aberdon 2013.05.17 08:59:40
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most értettem meg hogy miért van a bolgár évfolyamtársaimnak több száz csilli-villi képe FB-n a "ballagásról". Rá akartam kérdezni, hogy ez ilyen nagy cucc-e arrafelé, de aztán megfejtettem magamban, hogy ezek szerint igen.

AMúgy elég sok bolgár diák van még itt is (Aberdeen) és érdekes hogy milyen összetartók. PL csomó ünnepet megünnepeltek közösen, névnapok, szülinapok óriási bulik itt a koliban. De egyik más nemzettől sem láttam ezt itt. Mondjuk nagyon sok bolgár van, majdnem 100 csak az első évfolyamban.
aberdon 2013.05.18 00:02:52
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: még azt szeretném megkérdezni, hogy a bolgárok a hétköznapokban miért hordanak általában sötét ruhát (főleg feketét, vagy sötét kék, stb.) Ez csak egy szermélyes észrevétel, itt a környeztemben. Mondjuk megy általában a bőrszínhez, szemhez, szőrzethez, de azért kíváncsi vagyok. :)
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
aberdon 2013.05.16 21:37:36
@váj mí: amúgy a legviccesebb a nyugati fogyasztási ellenes (nem tom jobban megfogalmazni). Van itt a koliban egy angol srác, mindenféle kínai tetkó a testén, hogy belső béke meg jing jang, csak mert volt egy évet kínában tanítani és tibetbe is elment. Beszélgettem vele és filozofál hogy mennyire túlfogyaszt az emberiség, nem fenntartható blabla. De amikor elhagyta az iphonját, másnap már vett egy újat. Amúgy kb havonta vonatozik le Bristolba Skóciából.

Rengeteg ilyennel találkoztam, főleg hollandok, németek, de akad mindenhonnan. Röhej. :)
Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos,…..
aberdon 2013.05.10 09:25:51
@váj mí: ez jó :) én fiatal vagyok nem rég hagytam el Mo-t, de néha én is csak néztem. Megérteni megértettem, de nem volt természetes vagy nem tudom.

pl ez: "gyorskajáldában simán beszél a random csávó 5 percet arról amíg várják a kaját, hogy hogyan bírja a műkörmöt a csaj."

de jófej srácnak tűnik.
aberdon 2013.05.10 09:39:50
@váj mí: én élőben nem nagyon hallottam embert így beszélni, leírni gondolom könnyebb. Mármint miért mondanám hogy kajálda amikor egyszerűbb ,elterjedtebb az étterem szó? :)
Határátkelő Mi kell Angliához? 2013.05.05 06:53:00
Alázat, nyelvtudás és az ország szokásainak, írott és íratlan törvényeinek betartása hiányában szinte előre jósolható a kudarc – írja Gábor két és fél év tapasztalat után. Egy étteremben kezdte, mert valahol el kell kezdeni, azóta vezető fejlesztő egy webdesign cégnél.…..
aberdon 2013.05.05 11:40:18
@diggerdriver: ez itt is így van skóciában az étteremben ahol dolgozom. Ha vki a konyhában lebetegedett, túl nagy a forgalom, akkor az étterem vezetője (general manager) beáll a szakácsok közé ingben, lakkos cipőben és kisegít amíg tart a roham. És nemcsak ordibál, hogy gyorsabban, stb..
aberdon 2013.05.05 11:41:43
@Koós: De volt olyan hogy egy egész napot lehúzott, mert annyira kevesen voltunk, akkor azért átöltözött. :) De ment a rádió, énekelt, olyan hangulatot csinált h nem hittem el.
Nagyvárosban buszvezetőnek lenni a világon sehol sem leányálom. Szidja őket az utas, szinte állandó az ellenőrzés, miközben naponta sok órát kell eltölteni a forgalomban, lehetőleg mindenkire vigyázva. Persze sok kritika is éri őket, gyakran nem is teljesen jogtalanul. Ugyanakkor…..
aberdon 2013.05.02 12:40:15
@charlieharper: igaz így visszaolvasva elég hülyén hangzik és nem is pontos. Azt akartam mondani, hogy a kezdő investment bankerek(40k/év, 60-80-100 óra hetente) rosszabb órabérben vannak mint a mozdonyvezetők (40k/év, 40óra hetente), de ez igazából ilyen félig vicceskedésként olvastam/hallottam miután megvágták a bónuszokat. Tipikus first world problems, meg ahogy írod bankár és bankár között is van különbség :)
aberdon 2013.05.02 19:16:43
@Barátusz: Ez így van, a vicc az hogy napszemüveget akarok venni és mindenhol kb. ugyanannyiba kerül a helyi pénzben. Pl. UK amazon 100Ł, US Amazon 100 $, German Amazon 100euro Nevetséges. Ja és a poén hogy Magyarország 33000 ft.

Az Usa tényleg az egyik legolcsóbb fogyasztási cikekket tekintve, amit viszont kárpotól az ingatlanon, eü-n, szolgáltatásokon. :)
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
aberdon 2013.04.25 19:48:56
@polaroidcat: Aki egy értelmes mondatot nem tud leírni magyarul, millió hiba nélkül, azzal ne foglakozz. :)
Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő…..
aberdon 2013.04.22 22:47:50
@aleb19: igen, ezt hívják termelékenységnek. Mindegy, ne fejtsd meg, ez nem neked való.

De azért megpróbálhatsz gondolkodni rajta. Szerinted miért kell ongóban egész álló nap dolgozni az egy napi szükségletekért (víz, étel, etc) Németországban meg mondjuk pár órát? Magyarországot rakd be a kettő köze, ennyit segítek. ;)
aberdon 2013.04.22 23:13:27
@aleb19: két szélsőséges példa, így könnyebb megérteni. Ugyanez a görögökkel - németekkel. Termelékenység.

Az adatok értelmezése nem neked való. Jössz egy számmal (hasraütés), hogy 10 % kal csökkent a GNP, és összekötöd a csúnya EU-val. Aztán jössz, hogy színes grafikont mindenki tud gyártani.
aberdon 2013.04.23 00:00:43
@aleb19: azt nem mondtam, hogy milyen hűde jó Magyarországon minden, ezt te képzelted hozzá. Csak annyit írtam, hogy szánalmas dolog és hozzá nem értést mutatja mindent az EU-ra fogni, miközben Magyarország egyértelmű előnyöket is élvez.

Azon nem gondolkoztál, hogy miért vásárolnak a magyar fogyasztók külföldi termékeket? Talán mert valamiben jobbak (ár, minőség)?

Egyébként, de a termelékenység magyarázza az óriási különbségeket. Egy német/norvég, stb munkás/öltönyös annyival több "értéket " állít elő a gazdaságának, amit aztán fogyaszthat/megtakaríthat. Svédországban és Görögországban majdnem ugyanannyian élnek, mégis hány világhírű görög cég van? és svéd? naugye
Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen…..
aberdon 2013.04.18 14:11:59
@ctboy: Gratulálok a cikkhez, nagyon jó lett :)

Az 1-4 csoportot még ki lehetne egészíteni a felsőoktatással, csak hogy bonyolulltabb legyen az érdek harc. Mert miért keresnek ennyit az orvosok, gyógyszerészek, nurse-k, stb..? Mert csak több százezres tandíj fizetés - hitel kombóval lehet elvégezni a sulikat... Ördögi kör :)

De bízom benne hogy majd valaki megrendszerezi ezt a rendszert, mert ugye jönnek a baby boomerek.... :)
aberdon 2013.04.18 14:50:37
@ctboy: nem kritikának írtam, csak érdekeségnek vagy egy másik szempontnak, hogy milyen összefonódott a rendszer. Például hogy mi motiválja az orvost, hogy megszaladjon a toll a számlánál. Eszébe jut hogy 5-10 évet tanult, százezres diákhitele van, plusz még mortgage. A végén meg tényleg a beteg szív
aberdon 2013.04.18 15:31:41
@prukker: példa volt.

De pl. a bloombergen volt egy cikk a napokban, hogy pl. a diákhitel hogy befolyásolja az orvosis diákokat hogy minek tanuljanak. A pontos szakokra nem emlékszem, mert hülye vagyok az orvosis dolgokhoz, de pl. lehet h tanul szívsebészenek mert az többet fizet, mint mondjuk belgyógyásznak közben az jobban érdekli. És akkor olyan korházhoz megy majd dolgozni később.

vagy pl a gyógyszerés a drágább gyógyszert ajánlja a hatékonyabb helyet a nagyobb jutalék miatt. Nyilván ez a sok helyen így van, csak az USA-ban még inkább.