Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vaffankúló

4 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiváló videó, igaz angol nyelven, de minden szava aranyat ér. Azoknak szól, akik azt hiszik, csak ők tudják normálisan, horrible dictu, helyesen használni anyanyelvüket, és ebbéli véleményüknek minden fórumon hangot adnak, ha kérik erre őket, ha nem. ..
Vaffankúló 2010.10.16 15:16:14
@pocak: Nem akadok ki azon, hogy szabadott volna. Furán hangzik, de nem igazán zavar. (Mint azt egyébként feljebb írtam, végigolvastam pár évvel ezelőtt Nádasdy vonatkozó írásait, konkrétan azokat is, amelyekre [amikre] a linkben hivatkozol.)

-------------------

"Tényleg nem érted, hogy a "muszály" nem szerinted hibás, hanem tényszerűen hibás, ki lehet keresni a szabályzatból, a "szabadna" meg lehet, hogy téged zavar, de az magánügy?"

De, ezt értem. Nem is rugózom rajta nagyon, mert mindkettő bántja a szememet ugyan, de mindkettőt megértem. Nem szokásom mások helyesírási hibáit javítgatni, sőt, azt sem javítgatom, ami nyelvhelyességi hibának (tudom, oxymoron) tűnik, ám mégis értem.

Pusztán arra utaltam több ízben, hogy muszáj valamilyen sztenderdet betartani (legyen bár az a sztenderd kellően laza), mert ha az érthetőség rovására megy a kreatív nyelvhasználat, az senkinek sem jó. (Nekem sem, aki nem értem meg, és annak sem, akit nem értenek meg.) Megint csak: TOEFL. Nem véletlenül van ilyen vizsga. Nem kötelező 100%-ot elérni rajta, de azért a 10% nem elég jó eredmény, mert azt jelenti, hogy a nyelvet használók nem fognak megérteni. (És nem csak helyesírásról, sőt, főként nem arról szól a vizsga.)

Az olyan stiláris dolgokba, mint pl.: ez miatt, innák vizet, báncsa őtet -- ezekbe nem ugatok bele. Én azért nem fogom így mondani, de (lévén értem), felőlem mindenki úgy mondja, ahogy akarja.

De pl. a 'mije -- milye --mie' hármas már gondot okoz nekem, amikor szöveget olvasok. (Tudom, ez helyesírás -- tök mindegy. Nehezen / egyáltalán nem érthető, hogy mi volt a közlő szándéka.)

Szerintem érthető, amiről beszélek. Nem a nyelvészet oldaláról közelítem meg, nem vagyok nyelvész, horribile dictu, nem is érdekel a nyelvészet. Az viszont érdekel, hogy érthető-e, amiről valaki beszél/ír.
Vaffankúló 2010.10.16 15:27:52
@pocak: Ja, ezt mondtam tegnap is, tesó. Minthogy értem, hogy mit írsz, nincs probléma. Nem a vita kedvéért verem a nyálam, nekem tök mindegy, hogy az Akadémia vagy a Nyelvészek Világszövetsége szempontjából kinek van 'igaza'. Mivel ebben a thread-ben remekül értjük egymást mindahányan -- maximum egyet nem értünk --, a probléma közöttünk nem jelentkezik (feltéve, hogy nem győzködni akarjuk egymást arról, hogy mi a helyes / helytelen, vagy hogy egyáltalán létezik-e olyan, hogy 'helyes').

Sőt, még az sem baj, ha egy fiatal a myVip-en vagy a hotdogon úgy beszél, ahogy. Ha a többiek megértik, ámen. Az viszont már baj szerintem, ha az adott fiatal úgy és csak úgy tud beszélni, fogalmazni. És nem azért baj, mert tapló, hanem azért baj, mert gondjai lesznek a szövegértéssel, a fogalmazással, a kommunikációval úgy általában. (Hogy egy idegen nyelv valamilyen szintű megtanulását már ne is említsem.)
Herculeanum Csönded vagyok 2010.03.07 00:27:00
..
Herculeanum Sajtókövet(keztet)és 2010.02.11 00:21:00
US EIA raises 2010 world oil demand growth forecast http://www.reuters.com/article/idUSWNA372420100210?rpc=401&feedType=RSS&feedName=hotStocksNews&rpc=401     WASHINGTON (Reuters) - The U.S. Energy Information Administration on Wednesday said it expected world oil demand to…..
Vaffankúló 2010.02.16 21:43:45
Falkland Battle Lines Forming as British Drillers Search for Jurassic Oil

Argentina is driving up exploration costs for U.K. oil companies seeking to drill near the disputed Falkland Islands, escalating tensions over the remote South Atlantic archipelago that led the two countries to war in 1982.

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=aU1YB5AQoyzY

Crude Oil Rises the Most in Four Months as the Dollar Drops Against Euro
www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601207&sid=aUtfyuuO4mj0

FONTOS HÍR A SZÉNRŐL, EL NE FELEJTSEM:

Shipping Costs Rise 32% in Survey as 55 Boats Wait for Coal From Newcastle

The fastest expansion in world trade in three years is clogging up ports from Australia to Brazil, driving a 31 percent jump in charter rates by December.

(...)

While the 14 percent decline in world trade last year caused prices to plunge as much as 76 percent from their peak in June, increasing demand for coal now means 55 ships are waiting to load at Newcastle in Australia, up from 17 a year ago. Lengthening lines at the iron-ore ports of Tubarao in Brazil and Qingdao in China also reflect a recovering global economy and accelerating demand for raw materials.

“Once congestion is really taking a grip, you can have 12 percent of the fleet stuck in ports,” said Philippe van den Abeele, London-based managing director of Castalia Fund Management (U.K.) Ltd., which trades freight derivatives. Charter rates “will improve irrespective of the number of ships out there,” he said.
Vaffankúló 2010.02.16 23:34:14
Fixing the Broken Government Policy Process
www.scientificamerican.com/article.cfm?id=fixing-the-broken-policy-process

The breakdown of the Washington policy process has four manifestations. First is a chronic inability to focus beyond the next election. “Shovel-ready” projects squeeze out attention to vital longer-term strategies that may require a decade or more. Second, most key decisions are made in congressional backrooms through negotiations with lobbyists, who simultaneously fund the congressional campaigns. Third, technical expertise is largely ignored or bypassed, while expert communities such as climate scientists are falsely and recklessly derided by the Wall Street Journal as a conspiratorial interest group chasing federal grants. Fourth, there is little way for the public to track and comment on complex policy proposals working their way through Congress or federal agencies.
(...a légy, a hetedik, te magad...)  Per pillanat a világgazdaság (és a te háztartásod) a következő, igen egyszerű alapelveken nyugszik:   1)      keress pénzt 2)      vedd meg, amire szükséged van   Ezt nagyon sokáig…..
Vaffankúló 2010.02.16 17:38:20
@BlackVoid: Nem deficitről (azaz nem az államháztartás hiányáról) beszéltem, hanem túlköltekezésről a GDP-hez képest. A kettő nem ugyanaz, de nem is igazán hasonlít.

Azt hiszem, csak dobálózol ezekkel a szavakkal, de nem tudnád leírni, hogy melyiket mi alapján számolják, és hogy melyik alapján milyen döntések születnek.

Ez nem probléma, mert szerinted meg nyilván én nem értem.

Nem fog kiderülni itt, hogy melyikünk nem érti, mert a további megvitatástól egyoldalúan elzárkózom. Nincs hozzá kedvem. Csinálom inkább a dolgom és olvasok, több értelmét látom.

Ezen a módon lehet erről számtalan helyen beszélgetni, mindenhova belinkelhető tetszőleges cikk, alternatív világlátás, stb. Felesleges ezt itt, az n+1. helyen megpróbálni megvitatni. Pontosabban: én meg sem próbálom.

Mindenki eldöntheti saját magának, hogy vajon miért nem, még az erről alkotott véleménnyel sincs kedvem vitába szállni. Maradjunk annyiban, hogy csak.
Vaffankúló 2010.02.16 17:40:43
@ArmaGeddon Bácsi: Igazad lehet: Karinthy és Örkény nem tudnak erről a világról értékelhető dolgot mondani, elvégre mindketten meghaltak már.

Ennek ellenére, meglepetéssel vegyes meggyőződésemnek adok hangot: nem értetted meg szerintem az utolsó bejegyzést. A tartalmát sem, azt pedig végképp nem, hogy miért került fel.

No sebaj.
Vaffankúló 2010.02.16 20:56:16
@ArmaGeddon Bácsi: Nem ismerem (el) azt a fogalmat, hogy 'népi író'. Annyit jelent számomra, mint az urbánus matematikus.
Herculeanum Dühöngő 2010.02.11 00:22:00
  Ereszd el a hajad!..
Vaffankúló 2010.02.11 03:11:49
Vaffankúló 2010.02.11 09:40:42
@ArmaGeddon Bácsi: Semmit se szólok hozzá, mert nem tudtam erről, és őszintén nem érdekel, sose érdekel az ilyesmi.

Viszont jól éreztél rá: nem fogom kitörölni innen, amit írtál. Itt ezt lehet. Ne nagyon számíts tőlem hasonlóra, de ha pont ez hiányzik a napi boldogságodhoz, hogy (még) egy helyre leírhasd... :-)
Vaffankúló 2010.02.16 03:12:57
@Jack Skellington jr.: Nem a te készülékedben van a hiba. Megnyitom neked, ha ínál oda.
Herculeanum The Way I am 2010.02.12 21:30:00
     Whatever... Dre, just let it run Aiyyo turn the beat up a little bit Aiyyo.. this song is for anyone... fuck it Just shut up and listen, aiyyo...   I sit back with this pack of Zig Zags and this bag Of this weed it gives me the shit needed to be The most meanest MC…..
Vaffankúló 2010.02.12 22:55:16
Vaffankúló 2010.02.12 23:47:38
@Shadowbull: Inkább ezt:

Walking After You
www.youtube.com/watch?v=R2oTmdZ-Q7g

**WALKING AFTER YOU**

Tonight I'm tangled in my blanket of clouds

dreaming aloud

things just won't do without you matter of fact

I'm on your back

If you walk out on me

I'm walking after you

If you'd accept surrender

give up some more

weren't you adored

I cannot be without you matter of fact

I'm on your back

If you walk out on me

Im walking after you

another heart is cracked in two

Im on your back
Vaffankúló 2010.02.13 01:00:37
Herculeanum Íreket mondunk 2010.02.12 07:42:00
Kedves Hallgatóink halogatóink! Íreket mondunk. Az íreket nem lehet nem szeretni. Jó a sörük. Jók a filmjeik. Nagyhangú, darabos, de azért barátságos népek, érdekes kultúrával. Dublin meghökkentően jó hely. Oké, egy kis terror beficcent néha, de nem minden ok nélkül. A…..
Vaffankúló 2010.02.12 15:25:30
@Batkaa: Hogy én mit nézek ki, az tök mindegy. :-)

Hidd el, a dolog nem korlátozódik a zsidókra. Éppúgy nem, ahogy a cigányokra sem. Amiképpen nem a sárgákra, a komcsikra, a libsikre, a nemzetiesch-ekre, a mélymagyarokra, stb.

Nem a szólás szabadságáról van szó, nem a PC betartásáról.

Arról van szó, hogy lehet pl. a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról beszélni, de nem lehet 'nyuggerezni'. Nem és kész, itt nem lesz nyuggerezés (sem).

Pedig nyugdíjas aztán végképp nem vagyok, és nem hiszem, hogy akár az olvasók között párnál több akadhatna. Úgyhogy 'érdek nélkül' nem lesz, helyesebben: azért nem lesz ilyesmi, mert nem vezet célra (amellett, hogy többnyire kulturálatlan is).

Tehát.

Lehet: beszélni a cigányság helyzetéről, egyenesen, nevén nevezve a gyereket
Tilos: cigányozni

Aki nem tudja, hogy a kettő között mi a különbség, az próbálkozzon és figyeljen -- meg fogja tudni.
Vaffankúló 2010.02.13 00:23:19
@Batkaa: "ArmaG Izrael helyzetéről akart beszélgetni, mire Te indirekt szidózással vádoltad meg. "

Olvasd vissza még egyszer, ezúttal alaposabban. Nem volt az indirekt, másodjára.

"Itt van egy probléma, amire egyelőre nincs megnyugtató választ, ezért újra és újra előkerül."

Ezen a blogon ne kerüljön elő. Az a lényeg. Egyébként nyilván arról beszéltek, amiről nektek tetszik. Ám itt nem lesz ez téma. Mert EZ a blog NEM erről szól. És nem is fog.

Bocs.
Vaffankúló 2010.02.13 00:40:33
@Batkaa: Vigyétek ezeket a témákat a Dühöngőbe. Nem véletlenül csináltam. Azt csak szélsőséges esetben moderálom.

Ez arra is jó egyben, hogy megtudjátok, mekkora a kereslet erre. Mert egyébként csak teleszemetelitek a posztokat.

Ez a poszt Írországról akart szólni. Ehhez képest arról beszélünk a kommentekben, hogy mi van a zsidókkal, és hogy ki szerint hogyan lehet erről beszélni (itt).

Ismétlem: az a poszt Írországról szól.

Majd ha direktben Izraelről és Palsztináról lesz poszt, akkor lesz egy kommentben releváns, amiről beszélni akartok. Egyébként offtopik. Akár igazatok van, akár tévedtek.

Ez nem az a blog, ahol mindennek kapcsán elő lehet hozni azt, amiről általánosságban beszélni akar az ember. Olyan blog is van, sok. Ez pont nem olyan. Ha szeretnétek egy olyat, meg kell csinálni.

Ott majd én írok a dühöngőbe arról, ami meg engem zaklat. Ha ott is lesz olyan.

Ennél demokratikusabb sajnos nem tudok lenni. Fájdalom.
Herculeanum Előszó 2010.02.01 02:21:00
      Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek. Próbáltam súgni, szájon és fülön, mindnyájotoknak, egyenként, külön. A titkot, ami úgyis egyremegy S amit nem tudhat más, csak egy meg egy. A titkot, amiért egykor titokban…..
Vaffankúló 2010.02.13 00:02:35
@Batkaa: Erről beszélünk, nem?

De NAGYON alaposan kell nézni a szöveget. Akkor ér valamit. Egyébként csak 'szép'. Az meg mindegy.
Herculeanum Ez nekem kínai 2010.02.11 18:53:00
Nem értjük Kínát. Nem ismerjük Kínát. Hallunk Kínáról. Számokat látunk Kínáról. De nem tudjuk, miről szól. Megpróbáljuk majd persze kideríteni, elemezni. Ám mielőtt odáig merészkednénk, nézzünk rá erre az országra messziről!       Ha megnézzük a…..
Vaffankúló 2010.02.11 22:49:53
@Batkaa: "Úgy-e, ezt a dolgot, ami a grafikonokon látszik hívják extrapolációnak...?"

Szerintem marhaságnak hívják. :-)
Mindenféle ábrák, minimális szöveggel. Kezdjük ezzel, ezt már láttátok. Ez a 'korrekt' verziója az EU áramfogyasztásának. Korrekt, amennyiben nullától kezdődik a skálázása, nincs vízszintesen összenyomva, stb. Nem korrekt mégsem teljesen, hiszen 1980-ban nem 27 tagállama…..
Vaffankúló 2010.02.10 23:10:11
@Shadowbull: Keress rá erre: Viktor, frankó. Olvasd el, van 643 hozzászólás is hozzá. Ki fogja elégíteni a vitára való igényedet. :-)

(Aktuális egyébként még, sőt, egyre inkább az.)

Itt az archív, itt megtalálod.
herculeanum.blog.hu/2009/10/25/terminus_archive_ii
Vaffankúló 2010.02.10 23:15:35
@Shadowbull: Akkor a 'Csúcs ez az érzés'-sel kezdd, ugyanott találod. Illetve... rád bízom én, csak segíteni akarok. :-)
Megvagy Hadnagy lebetegedett, én helyettesítem. Nekem semmi kedvem a szokásos cécóhoz, úgyhogy próbáljunk ki valami egészen mást.  Az autóvezető Pereszlényi József anyagmozgató, CO 75–14 rendszámú Wartburg kocsijával megállt a sarki…..
Herculeanum Nincs Internet 2010.02.09 09:58:00
 A cím állítása hibás: van internet. Látjátok, nem? Viszont. Nekem tényleg „nem volt reggel internetem”. De hiszen ez sem igaz. Egyrészt az internet sosem volt az enyém, ahogy senki másé sem. Másrészt ha mégis csak valakié, vagy esetleg…..
Vaffankúló 2010.02.09 15:39:56
@exatly: Van ebben a szövegben egy kulcsszó.

HOZZÁFÉRÉS
 A gazda(g)ság forrásai, avagy a befőtt teszi-e el a nagymamát. Mennyit hallottuk, hogy Dubai [magyarul: Dubaj, de az nagyon hülyén néz ki nekem, olyan lenne, mint a Havaj, esetleg Havaly] szóval sokat hallottuk, hogy Dubai igazi gazdasági ereje már a pénzügyekkel való…..
Vaffankúló 2010.02.05 23:52:35
@BlackVoid: Ez klassz. Hétvégén meghallgatom / elolvasom.
avagy „Sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk” kedves Mindnyájatoknak!?  Az alcímben olvasható, kötelező nyelvgyakorlatot kismilliószor hallottam már, de tegye fel merőben virtuális kezét az, aki nem. Persze bizonyos életkor után már nincs az embernek olyan…..
Vaffankúló 2010.02.05 13:03:26
@Platon: Az ajánlatom még mindig áll. Ha leírod egy rendes posztban azt, amit gondolsz, megjelentetem. Sokkal jobban megméretik, mint kommentekben. Neked is hasznos, mert alaposan átgondolod, másoknak is hasznos, mert tágítja a tudásukat.

Ne fogd vissza magad.
Vaffankúló 2010.02.05 15:20:17
@Platon: Ahogy kényelmes. Inkább alapos legyen, mindenki azzal jár jól. Megkötés nincs, csak annyi, hogy legyenek források. Ábra hasznos, de nem kötelező.
Vaffankúló 2010.02.05 16:43:29
@virtigli kutató: Rajtam keresztül lehet, én ugyanis mindkettőtök (itt megadott) e-mail címét látom. Tehát csak egy beleegyezés kell mindkettőtök részéről, és küldök egy (tartalom nélküli, üres) levelet, amelynek ti ketten lesztek a címzettjei.

Ennyi az egész. Akarjátok?
Versenyfeladat: el tudja valaki szabatosan (na jó, hozzávetőlegesen szabatosan) mondani, hogy mi van ezen a képen?       Jó hír: ha igen, akkor többet tudtok, mint az EIA és az IEA együttesen. Legalábbis annál sokkal többet, mint amennyiről beszélnek.  …..
Vaffankúló 2010.02.04 20:30:55
@quantumboy: Megparancsoltam a Katalízisnek, hogy javítson - megtette. Most van egy olyan verzió is, amit említettél (a jobb oldali változat). Szerintem ugyan elméleti hibás, de megvan az az előnye neki, hogy legalább hivatalos. :-)
Herculeanum Reális ez, emberek? 2010.02.02 16:48:00
Lesznek majd itt 'rendes', igazi elemzések is, ígérem. De nem lehet minden alap nélkül, csak úgy a levegőbe beszélni. Ezért aztán alkottam egy értelmezési keretet, dönölű ábrákkal. Szép színesek, és igyekeztem rájuk írni a lényeget. Ez azért jó, mert lehet rájuk a…..
Vaffankúló 2010.02.03 07:39:14
@pepii: Valóban. Numerikus Katalízis fizetéséből le lesz vonva, és utasítom, hogy javítsa a hibát. Sajnos most el kellett mennie, és csak késő este lesz. Én meg nem értek hozzá.
Vaffankúló 2010.02.03 07:40:17
@Batkaa: Ekszcel és fotósop volt a hóna alatt a Katalízisnek, amikor elrohant.
Vaffankúló 2010.02.03 07:45:47
@Shadowbull: Senki sem lesz kivágva értelmes megjegyzésekért, beszélgetésért, viccelődésért, enyhe beszólásokért... még értelmes politizálásért sem. Akkor lesz kivágva, ha megsérti a házirendet és/vagy szándékosan idióta/rombol. Azt majd én tudom.
A mai bejegyzés csupán ízelítő abban a tekintetben, hogy miféle elemzésnek vetem majd alá a nemzetközi sajtóban [tágabban: médiában] megjelenő híreket. Természetesen egy ilyen válogatás sosem teljes, ebből kifolyólag rögtön azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok a blog…..
Vaffankúló 2010.02.02 14:15:31
Herculeanum Házirend 2010.01.31 20:15:00
  Bevezetés Ezt a blogot a despotizmus és totalitarianizmus szelleme lengi be, mint anno Európát a kommunizmus kísértetéé. Ennek figyelembe vétele melegen ajánlott, ha a későbbiek során érteni akarod, miért esett meg veled valamely igazságtalanság. A Herculeanum…..
Herculeanum Házirend 2010.01.31 20:16:00
Ezt a blogot a despotizmus és totalitarianizmus szelleme lengi be, mint anno Európát a kommunizmus kísértetéé. Ennek figyelembe vétele melegen ajánlott, ha a későbbiek során érteni akarod, miért esett meg veled valamely igazságtalanság. A Herculeanum szerkesztői egytől-egyik…..