Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MrSzelektiv

39 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok régi parasztház maradt fent az országban az idők során. Sajnos számos közölük rémes állapotban van, de akadnak olyanok, amik gyönyörűen fel lettek újítva és tökéletesen illenek a 21. századba is. Kiválogattunk négy olyan eladó parasztházat, ahova bármikor szívesen…..
Varacsk Mennyei Játszótér 2012.02.19 15:43:00
A szó legszorosabb értelmében!Ezt a grundot ugyanis Mallorcán fotóztam, méghozzá a hegyekben fekvő Lluc Monostor megett, a monostorhoz tartozó iskolának az udvarán... Amikor ott álltam, csapott belém a villám, mennyire szerettem volna mindig is elvonulni egy évre, s kicsit…..
Varacsk Ökoterroir: Lapszemle 2012.02.13 12:15:22
A minap Gömörszőlősön Országh József professzor úr előadását halhattuk a szennyvizekről. Lényegében óriási energiát, vizet, munkát fektetünk abba, hogy egy helyben kezelhető (a későbbiekben komposztként felhasználható) anyagot hosszan utaztassunk, majd jó sok vízzel és…..
A magyarok nyilaitól (és az ostobaságtól) ments meg, Uram, minket! - jutott eszembe a felturbózott idézet, amikor megpillantottam azt a városi fősügért, aki FRANCIA Peugeot gépjárművében feszül rovás írásos Nagy-Magyarország matricával a csomagtartón...Nincs azzal baj, ha van…..
Varacsk Tábori jelentés… 2012.02.02 21:31:00
…avagy a XVII. Gömörszőlősi Paraszt-Wellness krónikájaMit tudtok Ti ott csinálni télen? – hangzik legtöbbször a kérdés. Valóban, a városi ember fejében már meg se fordul, hogy télen a vásárláson és a hólapátoláson kívül másért is ki lehet mozdulni a szabadba.…..
Tavaly indított szórólap ellenes kampányunk jobban sikerült, mint vártuk. Több szervezet és város jelezte együttműködési szándékát. Nap, mint nap igényelik tőlünk az elriasztó matricákat, eleddig több ezer darabot helyeztek ki belőle Magyarországon a postaládákra. A sok…..
Varacsk Tanár úr, kérem! 2012.01.21 11:44:00
Az embernek jó, ha van példaképe, már csak a miheztartás végett is. Erőt ad a további munkához, feltölt és irányt mutat. Pontosan ilyen hiteles példakép nekem Dr. Ángyán József, akinek 2 iskolában is lehettem diákja. Pontosan azokat a dolgokat képviseli, mint amikkel kiskorom…..
Varacsk Hungary - We love ass! 2011.12.12 15:48:13
Everybody knows, that Hungary has the most beautiful women in the world! Here is an example that we can't hide our enthusiasm. A company from Makó chose this name and logo... I'm sure that they have an outstanding sense of humour, or nobody speaks english there. Anyway, Hungary is fun, and the…..
Friss. Kapcsolódik. Szintén magyarázó cáfolat. http://endredy.wordpress.com/2011/10/19/az-emberisegnek-fogalma-sincs-a-termeszetrol/Magyarósi Csaba: szerinte nem baj, hogy évente 2,5kg mérget is megegyünk "élelmiszer"-nek hívva. Ez nem csak hazugság, hanem szükségtelenül…..
Varacsk Rovarmentes környezetet! 2011.08.29 15:06:00
Az emberi hülyeségnek nincs határa! Az ingerküszöb egyre feljebb kúszik és már nem is mozdít meg bennem semmit, ha meglátok egy címlapot (Győzi felvarratja melleit...), de azért még mindig akad 1-2 gyöngyszem! Arról nem is beszélve, hogy annak ellenére dobták ezt a postaládámba,…..
Ebben a forróságban mire is vágyna jobban az ember, mint hogy dülöngélő csónakjából a következő kanyarban megpillanthassa az itt olvasható humánus feliratot:"SUN-SET-BARWe serve cold beerWelcome" (2007 - Bolíviai pampák - Rurrenabaque)..
Varacsk Csemege Darwinnak! 2011.07.11 23:35:00
Már szinte hozzászoktam a különböző hulladékokkal „díszített” állatok képéhez, de élőben még úgy néz ki hatással van rám az új trend… A képen látható galambot a Millenáris parkban fotóztam, szerencsétlennek a fejére szorult egy Mc Donald’s-os…..
Igazán szégyellheti magát a Levegő Munkacsoport. Megalakulásukkor egy tiszta, radikális, szókimondó, megvesztegethetetlen csapatként ismertük meg őket, most pedig ott állnak a meglehetősen kétes hírű, adóelkerüléshez és tulajdonosrejtegetéshez offshore cégek hadát…..
MrSzelektiv 2011.06.16 09:25:06
@belga6: Kedves Belga!
Először is örülök, hogy ismered kiállításunkat. Rengeteg munkánk van benne, 6 év alatt 47 városban mutattuk be, s közben készítettünk 5 db kis kiállítást is, amit közszolgáltatók, civilek üzemeltetnek. Ahogy járunk városról városra, nehéz jó helyszínt találni. Ha tehetjük művházban, iskolában állítunk ki, de vannak városok, ahol a civilek, az önkormányzat, vagy a közszolgáltató a plázát javasolja. "Ott vannak az emberek!"- mondják. Mi sem szívesen papolunk a "fogyasztás templomában", de muszáj volt kompromisszumot kötnünk, hogy a Tatabányaiak (közel 2000 fő) is láthassák a kiállítást. AZ, HOGY KILÓRA MEGVETTEK MINKET... JÓL UTÁNA OLVASTÁL BIZTOS. KEMÉNY 0 FT-OT FIZETTÜNK EGY 900 NM-ES ÜZLETÉRT... Vádaskodni alapos indokokkal és tényekkel érdemes. De mi nyugodtan alszunk.
Ha pedig ennyire kemény vagy, gyere velünk kapálni Gömörbe. Ott levezetheted a feszkót: www.facebook.com/group.php?gid=251866711420

Üdv, Geri
A kert akkor az igazi, ha nem csupán dísznövények múzeuma. Évekig kertészkedtem mindenfelé, otthon is folyamatos idő- és energiabefektetést igényel. De miért ne lehetne úgy kertelni, hogy abból valami haszon is származzon? Hogy ne csak a látvány gyönyörködtessen, hanem az…..
Varacsk Méhek végveszélyben!? 2011.04.29 12:56:00
Az utóbbi években újra és újra felröppen a hír a méhek pusztulásáról. A minap aláírásgyűjtő e-mailt is kaptam, miszerint írjuk alá most a petíciót, mert a méhek végveszélyben vannak… Persze aláírtam, de gondoltam most már utánajárok ennek a méhveszélynek, a…..
 Olyan jó, szép-ízes magyar megfogalmazással alkotott cikkeket olvasni! Igaz, ritka az ilyen, mint a fehér holló, vagy mint a védett állatok. Főleg ha már vadászni is akarnak rájuk – no de ezt majd később. Aki tehát kulturális-ökológiai élménypontokat kíván…..
A sima nylonzacskó már egyre több helyen cinkes, valahol már pár forintot („lélektallért”) is kell adni érte, de kétségkívül maradtak még végvárai a zacskóosztogató hadtesteknek. De itt a legújabb camouflage és gyógytapasz a fogyasztói társadalom számára! A…..
MrSzelektiv 2011.04.14 14:48:53
@stenza: lehet, hogy occsóba be tudsz vásárolni a tecsóban, de gondoljuk át rendszerszemléletben a dolgot...
példának vegyük a tejet:
ezen biztos lehet 200 forintot is spórolni, ha nem üveges kimért tejet veszünk, hanem dobozosat. De beleszámolod az olcsó tejbe azt, hogy az isten se tudja, honnan hozzák és miből készül? ezek tulajdonképpen (mint pl. a felvágottak) kimerítik a veszélyes hulladék kategóriát. a tecsós tej mellőzi a magyar termelőt, tehát az occsó tejen támogatod (plusz még az állam is: importtámogatás) a külföldi, tejporból előállított, legrosszabb csomagolásba töltött (italoskarton) tejnek látszó folyadékot. ezt többet is szállítják, aminek a kamionjait kerülgetheted az M0-on, plusz a szátbaszott utat javíttatják ugye állami; avagy a MI pénzünkön. Nekem ennyit nem ér 200 forint gyors nyereség, ha hosszú távon elbukik a közösségem...

háztartási szemetet (tudatos vásárlásnál ez minimális: nálunk 3 fő 1 hét alatt telít meg egy pici, 20 literes szemetest) otthoni nylonzacskógyűjteményünk egyik tagjába érdemes csomagolni, mert egy héten egy zacsid tuti lesz valahonnan... sajnos.
ha ez lenne lebomló, az se lenne az oxigénhiány miatt (lsd. new york-i szeméttelep: megfúrták és 50 évvel ezelőtti újságokat szedtek ki amit még el lehetett olvasni...).
LEBOMLÓS SEMMI NE LEGYEN!
ez a termék (green wash) tönkreteszi a szelektív anyagot, mert ha lebomló kerül a nyersanyagodba, akkor baszhatod!
A lebomlós egy új piaci rést kíván betömni az emberek lelkiismeretében,amit a környezeti-gazdasági-társadalmi válság hozott létre. Tulajdonképpen a világ baján nyerészkednek.
MrSzelektiv 2011.04.14 15:23:36
@stenza: hát nagyon nem értjük egymás szavát. sajnos itt nincs időm kifejteni, amivel már sok éve foglalkozom.
tesco: vannak magyar termékek, de csak töredéke a teljesnek. tudod milyen feltételeket szabnak a magyar kistermelőknek? hány hónap után fizetik ki az árujukat? én tudom. tudod, hogy a tesco egyedül Mo-on tudja megcsinálni azt, hogy a hulladékai után nem fizet, hanem nyereséges?
tehát neked nincs igazad. rengeteg külföldi árut utaztatnak a Te pénzeden barátom, de nem akarlak nagyon kiábrándítani. nincs 2 hete, hogy Levegő Munkacsoport bemutatta új kutatását egy konferencián. érdemes elolvasni!
kistermelő csak kis távon tud/akar utaztatni. "közelség elve".

zacskó: de bizony nálunk így megy, sok a szelektív, még több a komposzt és a visszaváltható, kevés a szemét. tökmindegy milyen zacsiba rakod, keveset rakj bele, az a lényeg.

kérés: hát én így sem látok ki a melóból, nem hiányzik egy szemétturkálós fotópályázat. amúgy volt ilyen: Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy.

Na én most megyek Gömörbe önkénteskedni 3 napig, mert én is próbálok figyelni!
MrSzelektiv 2011.04.14 15:48:08
@stenza: Drága Stenza!
Nem érted, hova szeretnék kilyukadni... Nem tudom ezt mind ide leírni, mert ahhoz azt a több tucat könyvet, előadást, képzést kéne ideírnom, amit magamévá tettem. A legegyszerűbb egyébként, ha megnézed a ZSIGERBESZÉD c. 13 részes filmet. Abba mindez benne van!
Feltöltöttem mindegyik részt, itt az első: www.youtube.com/watch?v=jYoLSXxYCHU
De egy sör mellett is megbeszélhetjük, mert ez itt végtelen lesz! ;)))))))))
Nemrég indult szórólap-ellenes kampányunk, amely a kevéske hírverés ellenére is szép számú érdeklődőt hozott, kértek több tucat matricát a keszthelyi önkormányzattól, a minap pedig egy rábaparti egyesület írt levelet, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez és fogjunk…..
 Március 22-én, kedden lesz a víz világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány víztesztet, amely azt hivatott megkérdőjelezni, hogy vajon tényleg jobb- e, finomabb-e, egészségesebb-e az ásványvíz, mint a csapvíz, vagy csak a szokásos marketingfogás áldozatai…..
 Régóta szeretném már kipróbálni a nagyböjtöt, s idén ennek is eljött az ideje! Eddig el sem tudtam képzelni, hogy 40 napig ne egyek húst, de az utóbbi időben egyre kevésbé kívánom, sőt, néha kifejezetten viszolygok tőle. Ez részben annak köszönhető, hogy már évek…..
 A minap az ökológiai lábnyomról írtam egy cikket és megtaláltam a WWF új, 2010-es „Élő Bolygó” jelentését. Izgalmas kis anyag, órákig lehet böngészni, ki-milyen módszerekkel szipolyozza ki a Kékbolygót… S nem is Amerika van a befutó helyen, ami kissé…..
MrSzelektiv 2011.02.17 13:06:24
@P4p3r Dr4g0n: Szia Papírsárkány!
Ajánlanám Neked ebben a témában Gyulai Iván: Biomassza Dilemma 2. című kiadványát: www.mtvsz.hu/dynamic/biomassza-dilemma2.pdf

jövő héten feltöltöm youtube-ra az előadását is ezzel kapcsolatosan, majd keress rá.

Üdv, Geri
Varacsk Év Szemetelője 2010 2011.01.24 19:16:00
Mire nem bukkan az ember, ha tengernyi fotóját válogatja! Az alábbi „gyöngyszem” tavaly tavasszal készült a Debreceni Nagyerdő szélén. Nem tudtuk, hogy sírjunk, vagy nevessünk, amikor az alábbi kép fogadott minket:  A legfájdalmasabb a dologban az, hogy akik ide…..
Varacsk A kabinos szelleme... 2010.11.25 11:45:00
 Sajgó tagokkal és nagy reményekkel tértünk be cimborámmal egy újabb „áztatásra”, a csodálatos Lukács Fürdőbe. Már hagyományt teremtettünk a fürdőzésből, hisz’ itt mindent meg lehet beszélni és mindenre van orvosság. Az ember kimondja, ami a lelkét…..
AudioPlayer.setup("http://varacsk.blog.hu/media/player.swf", { width: 290, }); „A világ faszsága!” A Hulladékból Termék Kiállítás új oktatófilmjének magyar hangjának egyértelmű, hogy nagy kedvencünket kértük fel. A Kossuth Rádió…..
MrSzelektiv 2010.10.23 11:22:18
@vargabalint_VBA: tyűűű, ez egy izgalmas előadásanyag! köszönjük a megosztását, remélem, többen átolvassák majd!
Mi magunk is a standardizálást promótáljuk, hosszú távú gondolkodással meg is valósulna!