Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paramami

0 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátok, Zsofia ma hajnalban elhunyt. Nagyon köszönjük minden ismerősnek az elmúlt hónapokban kapott sok biztatást, látogatást, telefonhívást, segítséget, levelet, vért. A temetést még szervezzük: előreláthatólag a jövő hét utáni héten lesz, hétközben. Aki…..
Még New York-i mércével mérve sem semmi az a 19 szobás, hatszintes ház, amely 114 millió dollárért eladó. Versailles a Central Park közelében – kell-e ennél több? A Central Park közelében fekvő 69. utcai ingatlan jelenleg karácsonyra becsomagolva kápráztatja el az arra…..
Édesszájú nem vagyok, de azért a jó fagyira eléggé be tudok lelkesedni. Járom itthon is a fagyizókat, csináltam is egy toplistát régebben, amit illene már frissítenem is, de addig is beszámolok a legújabb kedvencemről, ami sajnos egy fővárossal odébb található, Bécsben. A…..
Interneten vásárolni kényelmes, mert ki sem kell mozdulni érte és 8 napon belül szó nélkül vissza lehet küldeni a cuccot. Kivéve, amikor nem. Naiv ügyfél a hasznosholmik.hu-ról rendelt ágyneműt, ám a kiszállított termék paraméterei nem egyeztek a rendeléssel, így saját…..
Sokáig érlelgettem magamban ezt a történetet, talán azért is vártam bő egy hetet, hogy ne indulatból, ne elkeseredésből írjak, hanem csak úgy, mintha az egész nem is lett volna annyira mellbevágó, mintha az, ami történt csak egy "eset" lenne a játszótérről, ahol nap…..
Paramami 2011.09.23 15:02:16
Ez nagyon durva... Mi kertes házban lakunk, éppen ilyen okok miatt. Ez egy relatíve olcsó környék, nem messze a belvárostól, a házunk konkrétan nem volt drágább, mint egy közepes belvárosi lakás. A környéken csupa kertes ház van, és először félve említettem az ovis anyukáknak, hogy mi nem járunk játszótérre. Kiderült, hogy szinte senki sem, éppen a hasonló esetek miatt. A kertünkben nincs óriás csúszda meg mászóka sem, de a nagyok már szépen eljátszanak egymással, van homokozó, kis ház, kis konyha, hinta, libikóka, trambulin, motorok, bringák és egyéb járgányok, labda, medence (kicsi pancsolós), stb. Kint szoktunk olvasgatni is a hintaágyon, illetve amikor csak lehet, a teraszon eszünk, a gyerekek kifejezetten kérik.

Minél több gyerek lett, annál megerőltetőbb lett nekem a játszótéren figyelni a gyerekekre, részt venni a konfliktusok feloldásában (az enyémeket pl. rendszeresen lökdösték a csúszdán).

Még mindig kicsit lelkifurdalásom van és szaranyának érzem magam, hogy nem veszem a fáradságot a játszózásra, de még ha el is megyünk itthonról, akkor is inkább a közeli téren gyűjtünk vadgesztenyét vagy a templom dombján motoroznak, bújócskáznak, mint hogy a játszótérre menjünk.

Hozzáteszem: kifejezetten szociális ember vagyok, nyáron pl. rengeteget jöttek hozzánk az ovistársak játszani és viszont, de a játszótereket valahogy nem bírom, és örülök, hogy nem kényszerülök használni őket. Persze ha egy-egy kirándulós napon az utunkba akad egy-egy (jobb) játszótér, és nem egyedül vagyok a gyerekekkel, mi is megállunk, és hagyjuk a kölyköket tombolni, de az megint más, mint minden nap nyomulni a játszótéri közösségben.

(Egyébként eladó a házunk sajnos, anyukám betegsége miatt közelebb kell hozzá költöznünk, mert ő már nem mozdul. A ház kisgyerekeseknek ideális, ha valaki éppen keres, küldök szívesen linket róla...)
Panzej blogja Mókusok 2011.08.25 01:11:00
Nem tudom, másutt hogy van, de nálunk ilyenkor nyár vége, ősz eleje környékén megkezdődik a különféle bogyók, magvak szezonja. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakás járhatatlanná válik, éjszaka csak óvatosan csoszogva közlekedünk és még így is állandó a bőgés vagy…..
 Muszáj új kocsit vennünk. Vagy mégsem?http://www.multimac.co.uk/homeEnnek az ülésrendszernek beépítése a kocsinkba (7 éves Octavia, megkímélt állapotban) félmillió forint. Most az mellékes, hogy nincs ennyi kápénk (hitelre nem lehet venni, nem úgy, mint az autót), de azért…..
Paramami 2011.07.22 09:16:09
Kicsit megnéztem a honlapot, itt (www.multimac.co.uk/faq) kiderül, hogy

1. Itthon is legális, mivel az érvényes ECE 44-04-es, legújabb szabványoknak megfelel,
2. Két övet kell beszereltetni hozzá (ennyit kell változtatni az autón), aminek segítségével ki-be rakható egy perc alatt az egész rendszer, tehát maga a hátsó üléssor változatlan marad.
3. Ennek következtében új autóba is beszerelhető, de venni kell hozzá új öveket.
4. Ha eladod az autót, csak az új öveket kell levenni, nem fog látszani, hogy változtattál az autón - na persze ez extraként előny is lehet, hogy van hozzá ilyen rendszer adapter.
5. Nagyon jó, hogy 15 kilóig lehet hátranéznie a gyereknek, ami sokkal biztonságosabb.
6. Különféle kiegészítőkkel lehet az egyes korcsoportok számára alkalmassá tenni az alapülést (kicsik számára babaülés, nagyobbaknak különféle fejtámlák, stb.). Ezek idővel szabadon variálhatók.

Szerintem zseniálisan újszerű megoldás egy komoly problémára (lásd Totalcar-on és BA-n cikkek a hogy fér be 3 v. több gyerek az autóba kérdést), u.i. ez a kis autóba 3 gyerekülés problémát is megoldja).

Még egyszer köszi, Panzej! Ti honnan értesültetek róla?
Paramami 2011.07.26 15:34:36
Na igen, ezt megértem. A mi esetünkben pont azért gondolkodnék egy ilyen ülésben, mert akkor ki tudnánk húzni a mostani autó élettartamát maximálisra (kb. öt évet adna), ami szerintem benzinpénzben simán bejönne a másik oldalon, ennek az autónak jóval kisebb a fogyasztása, mint egy nagyobbnak.

Azt olvastam, hogy a legtöbb egyterűben a hátsó két ülés gyakorlatilag a csomagtérben van, ami gáz, mert sokkal kevésbé biztonságos. Ráadásul ha hátulról belemennek az autóba, akkor nagyon közel a gyerek, és még csak nem is az ülés hátulját nyomja meg a felgyűrődő anyag, hanem a gyerek néz hátra, az ő lába, stb. sérül. Ettől a gondolattól személy szerint rosszul vagyok.

Kamaszokra nyilván már nem jó egy ilyen rendszer (12 év a korhatár), akkor biztosan váltani kell, ez nyilvánvaló, de én személy szerint hamarabb amúgy sem váltanék, nekem nincs gondom azzal, hogy 12-13 éves koráig nyúzzam az autót (a miénk most hét éves, ha két év múlva egy ilyen rendszerrel oldjuk meg a szaporulatot, akkor 14 éves koráig kell, hogy kihúzza a kocsi, erre egy jól karbantartott, megkímélt Opelnél van esély).

Nemrég négygyerekes ismerőseink egy 10 éves kocsit vettek (valami Chrysler batár, csupa extra), két milla volt így, nagyon meg vannak elégedve, és bíznak benne, hogy jó pár évig menni fog még. Mások inkább újabbat vesznek, ami nyilván tovább lesz jó, kevesebbet fogyaszt, másrészt kisebb és szinte nincs is csomagtere. Kinek a pap...
Panzej blogja Örökterhes 2011.06.13 12:27:00
Ma reggel, mikor megint fitten és üdén magamhoz tértem, tekintve, hogy a gyerekek megint egy éjszakát a nagyszülőknél ficánkoltak, arra gondoltam, akár szülhetnék is egyet. Most ezzel a tudattal járkálok, szuggerálom magam, egy ma esti szülés olyan hendi lenne, még az is…..
Paramami 2011.06.14 00:27:48
Az én dokim kifejezetten eltanácsolt a ricinusolajas indítástól. Aszonta, hogy ettől max. nagyon fogok fosni, és ha meg is indul a szülés, baromira fog majd zavarni, hogy közben rosszul leszek.

Első gyerek faros volt, ezért a doki egy nap túlhordást sem engedett, hanem meg volt beszélve, hogy ha időre nem bújik ki, császár. Én meg nagyon szerettem volna, ha magától megindul, hátha megfordul addig, meg tudom szülni magától, ha meg nem, legalább vajúdni akartam nagyon (legalább megérintsen a szülés szele). (N.B. császár lett, mert lábtartásos volt, de azóta kettőt szültem szépen hagyományos úton, hála a dokimnak is, hogy hagyta.)

Lényeg: a császár előtti este begorombultam, és egyszerre megittam a Bába válaszolban található fűszerkoktélból a napi adagot. Most nem tudom elővenni a könyvet, de rákerestem a neten, valahol találtam hasonlót:

Hozzávalók: 1 db fahéj, 1 kis gyömbérgyökér, 1 ek verbénatea (vasfű - Verbena officinalis).

Ezeket 1l vízben 10 percig főzzük, a verbénát nem szabad főzni, a 10 perc után a verbenára ráöntjük a főzetet.

Az italt a nap folyamán langyosan kortyonként kell meginni.

Nem hiszem, hogy csak úgy van otthon Nálad minden hozzávaló, de talán egy fahéjas-őrölt gyömbéres kombót össze tudnál hozni. Az egy liter lehúzása után két órán belül vajúdtam. Na persze nem biztos, hogy ezért. De azóta két embernek ajánlottam, és nekik is bejött. Hátha. De remélem, azóta már spontánul is vajúdsz. A harmadik nálam aznap jött ki, amikor apukám éppen véletlenül itt aludt nálunk, ez elég ritka esemény, és még lett volna hátra tíz nap, a dokim nem volt itthon, viszont a gyerekvigyázás szempontjából ideális volt az időzítés.
Panzej blogja Sínek között 2011.04.08 00:59:00
Ültem a villamos lökhárítója előtt és fura mód úgy éreztem, hogy igazából mindegy, nem is bánom annyira. Eszméletlenül fáradt voltam. Kimerült, hajszolt. Nem volt kemény a föld, igazából azt sem érzékeltem, mikor és hogyan kerültem oda. Minden olyan marha gyorsan…..
Paramami 2011.04.08 19:55:50
Panzej, nekem a második és a negyedik várandósságom elején, amikor fizikailag is nagyon rosszul voltam, depresszióhoz hasonló, kiégéses tüneteim voltak. Utólag kiderült, hogy azért, mert egyszerűen fizikailag túl sok volt minden, és nem volt semmi segítségem. Nem szoktam mások életébe beleszólni, de ha ez most komoly és túlzás nélkül ilyenek a napjaid, mint a tortakészítéses meg ez, akkor szerintem Neked nagyon sürgősen változtatnod kellene a dolgokon és segítséget kellene kérni/szerezni. Láthatóan nem bírod erővel a dolgokat, és ez így senkinek nem lesz jó hosszú távon.

Óránként 6-700 forinttól már lehet jó bébiszittert találni, engem anno a heti egyszer-kétszer három óra már kihúzott a gödörből. De ha erre mégis sajnálod a pénzt, vagy úgy érzed, most végképp nincs, akkor ott az Otthon Segítünk alapítvány, direkt erre kitalálva. Egyébként én anno pszichológushoz fordultam, a Tieidhez nagyon hasonló tünetekkel (volt olyan, hogy azt éreztem, mint Te a villamos előtt, hogy ha most meghalnék, tulajdonképpen megkönnyebbülés lenne, mert nem kéne tovább küzdeni), és ő mondta, hogy nem pszichológus kell nekem, hanem bébiszitter, az olcsóbb is, és igazából a fáradtságon a pszichológus nem segít, csak ront, mert oda is el kell jutni valahogy, a bébiszitterrel ellentétben, aki viszont pont segít az időhiányon. Légyszi, vedd komolyan a dolgokat, és szerezz segítséget az egész család érdekében!!!
Panzej blogja Csakazértis 2010.11.13 23:37:00
Utálom ezt a kiszolgáltatottságot. Amikor este nyolc után, amikor nemrég még épp csak megkezdődött a Panzej-time, én csak nézek, nézek ki a fejemből, mint egy zombi, öklendezem, ha fel kell emelkedni függőlegesbe, és csak aludnék, aludnék.. Már semmi nem megy, nem irkálok,…..
Paramami 2010.11.14 06:22:42
Panzej, én nem értek egyet az előttem szólóval abban, hogy már most számít, mit gondolsz. Szerintem ilyenkor még egyáltalán nem számít. Úgyhogy szerintem érezd magad nyomorultul kedved szerint, lelkifurdalás nélkül. Nagyon is átérzem ezt az állapotot. Mindegyik gyerekemre vágytam nagyon eddig, mégis, a másodiknál, aztán a harmadiknál is az elején, ebben az émelygős korszakban (én csak a másodikkal hánytam, vele is csak kétszer) teljesen kiégett voltam. A férjem diagnosztizálta nálam a burn out szindrómát (én szimplán depisnek gondoltam magam) - annak ellenére, hogy én akartam a gyerekeket, nagyon is, úgy éreztem, ezt nem bírom, minden rohadék nap pontosan ugyanolyan (otthon a gyerekekkel ugyebár). Emlékszem kristálytisztán egy jelenere, amikor a gyerekszobában báboztunk, én kb. akkora lelkesedéssel, mint maguk a bábok (lehet, hogy ők lelkesebbek voltak), és azt gondoltam, hogy még egy percet nem bírok ki ebből, hatmilliószor csináltam, nem bírom ki azt a két órát, amíg haza nem ér a férjem, és hogy az én életem valóban már csak erről fog szólni, hogy bábozok örökké, esetleg játszóterezek, "MINDIG UGYANÚGY"???

Hozzáteszem, normálisan élvezem az itthonlétet, a gyerekeimet, nem mondom, hogy minden mozzanatát imádom, de úgy általában nagyon jól érzem magam. Nem tudtam, most hirtelen mitől van ez a dolog és mitől fog elmúlni. A másodiknál sokkal kevésbé erőteljesen jött ez elő, mint a harmadiknál. A harmadiknál teljesen kétségbe voltam esve. Aztán ahogy visszaálltak a dolgok normálisba (értsd testi állapotom), elmúlt ez is.

Így a 6. hónap végén könyvet írok, annyi energiám van, pedig itthon van a második még egész nap nálam is, tehát nem szabadok pl. a délelőttjeim, de valahogy csinálok időt.

Viszont segítséget muszáj kérni szerintem! Nagy kár (ebből a szempontból is), hogy édesanyád már nem él - anyósodról emlékszem, hogy írtál, nem tudom, családon belül van-e bárki, aki mozgósítható. Akár az Otthon Segítünk Alapítványt is megkeresném a helyedben, de egy fizetett bébiszitter is aranyat ér. Nekem utóbbi van, mivel nálam sincs semmi családi segítség. Egyáltalán nem volt könnyű eldönteni, mert mégis pénz, és nekünk sincs sok, de utólag azt mondom, hogy az a 2300-2600 forint, amit egy szabad délelőttért szoktam fizetni, vastagon megéri. Ez is segített kimászni a gödörből, plusz ha nem lenne, nem írnék könyvet most, az tuti.

Van olyan barátnőm, aki az unokatesójának fizet, nem sokat, de valamennyit (talán óránként 500 forintot), hogy segítsen, így mindkét fél elégedett, egyik nem érzi, hogy kihasználnák, a másik meg családi segítséget kap.

Ha meg erre képtelen vagy, akkor igenis el kellene gondolkodni azon, hogy pl. délelőttökre beadni Palkót bölcsibe ősztől. Valahogy biztos el lehetne intézni. Nem vagyok bölcsi párti, de ha muszáj, muszáj. Persze a nyaradon ez nem segít, amikor pont mindegyik gyerek otthon lesz, mikor szülsz és gyerekágyas leszel, az tényleg kemény lesz, ez nem vitás. Erre az időszakra tényleg kell valami akcióterv. A jó oldala, hogy nem fogják az újszülöttet influenzával és hasonló oviból hazahozott finomságokkal megfertőzni, de ettől még Neked nem lesz könnyű az újszülött melletti otthoni ovi-bölcsi. Ez tény.

Kitartást, és valami okos megoldás kiötlését kívánom!
Panzej blogja Kettő helyett.. 2010.11.06 23:04:14
Ez volt az első napom hányás nélkül. Ki is használtam alaposan.Ma esti mérleg:20 óra 19 perc: sajtos tészta21 óra 02 perc: fagyi22 óra 44 perc: sajtos tészta...Végünk van. Megint akkora sertések leszünk mindketten a végére mint a múltkor. Ájjájjáááj...
Paramami 2010.11.07 21:10:51
Megkésve reagálok a nagy hírre: gratulálok! Én is olvastam anno a "nem lesz még egy babám" posztot, és nagyon ambivalens érzéseket keltett bennem. Nagyon "megracionalizálom ezt a dolgot" érzésem volt tőle. Úgy éreztem, a lelked mélyén nagyon is akarod, vágysz rá, csak most fáradt vagy hozzá, nincs motivációd, stb. - teljesen érthető módon egyébként, nehogy félreérts.

Nekünk a harmadik csúszott be így - bár terveztük, de jóval későbbre. Mivel elvileg majdnem biztosan akartuk (a párom mondjuk 99%-ig volt benne biztos), ezért nem volt ennyire nagy sokk, mint most Neked, bár nekem volt pár nehéz napom azért, és sokkal pánikolósabb voltam az elején (egzisztenciális téren), mint a másik kettővel. A párom viszont, aki akkor még nem volt teljesen biztos benne, hogy akarja (a távoli jövőben majd valószínűleg, de még lássuk azért meg hozzáállása volt) teljesen meglepett: azonnal lelkendezett, ha lesz, lesz, örülünk neki, nagyon jó lesz! Ezzel alaposan megdöbbentett, mivel teljesen más reakcióra számítottam (sírva hívtam fel a teszttel a kezemben, hogy most mi lesz, bár azt előre megbeszéltük, hogy az abortusz nálunk nem lesz opció, ha ilyen eset lenne mégis - de azért féltem, hogy minimum napokig őrlődni fog, meg ilyenek). Egyébként mi védekeztünk, csak nem a legbiztosabb módszerrel, mivel akkor még napi 10-12-szer szoptattam, a második szoptatás alatt abszolút nem akart megfoganni, tehát a szuperbiztos védekezés feleslegesnek tűnt.

Lényeg: a 10. héten elment a baba. A páromat sokkal jobban megviselte a dolog, mint engem. Engem más szinten viselt meg - pl. végigfosom a mostani várandósságot, most először akarok légzésfigyelőt, stb. Párom teljes depresszióba esett, és követelte, hogy ahogy lehet, próbálkozzunk újra. Pedig ugye ő nem volt annyira biztos a harmadikban eredetileg. Addig nem is lett teljesen jól, míg fél évre a vetélésre nem estem újra teherbe.

Visszatérve Rád: sajnáltam volna, ha a végén nem lesz negyedik gyereked, miután kívülről nézve ennyire vágytál rá. Nem gondoltam volna egyébként, hogy meggondolod magad (tehát tkp. ez volt az egyetlen megoldás arra, hogy mégis az legyen, amire valahol nagyon vágysz), de akkor úgy gondoltam volna, hogy szomorú, hogy egy valahol vágyott gyerek mégsem születhetett meg.

Tudom, hogy anyagilag mennyire gáz, nekünk is nagy szempont ez - mert már most gondolkodunk egy esetleges negyediken. (A párom úgy van vele, hogy most már mindegy, ha lesz három, felőle lehet négy is...) A kocsi, lakás nekünk is nagyon fontos szempont. Nekünk mondjuk a családi adózás és az egykulcsos rendszer nagyon nagy változást fog hozni anyagilag, mert a párom be van jelentve és viszonylag jól keres, és ez rá eléggé megnyugtatóan hat, mint családfenntartóra - ha jól veszem ki, Nálatok is hasonló a helyzet, tehát lehet, hogy ezek a dolgok Nektek is segítenek majd. Persze attól még baromi nagy költségek lesznek, és ez tényleg nagy gáz.

Utólag (5-10 év múlva), ebben biztos vagyok, másképp el sem tudnád majd képzelni az életed, mint ezzel a picúrral - a legjobbakat kívánom Neked és a családnak hozzá, és sok erőt, energiát, mert arra szükségetek lesz! Szerintem így lesz teljes a családotok, még ha most nehéz is megemészteni!
Zavar engem ez a három évig gyes dolog. És most nem azért, mert nem jó, vagy nem lehet jó, vagy kimondottan rossz, vagy minek, nem ezek miatt. Hanem a "kötelező" jellege miatt.Az elmúlt napokban valahogy újra és újra felmerül a környezetemben a téma. "Milyen jó, hogy…..
Paramami 2010.08.31 10:25:04
A főzéssel kapcsolatban erre gondoltam:

panzej.blog.hu/2010/05/03/mit_fozzek_vasarnapra

Meg erre:

"Megvolt, én semmit nem láttam belőle, végig a konyhában álltam, de állítólag jó volt. Sógornőm szerint kicsit uncsi. Naná, ha nem vagyok ott, milyen legyen? ;-) Mindenesetre vége. Még mindig lábadozom.. Nemsokára jövök részletesebben. :-)", meg az utána lévő hosszabb kommentedre, amit most nem idézek.

Nem mintha nem élveztem volna a recepteket, meg nem tisztelnélek, hogy ezt bevállaltad. Csak kár, hogy nem élvezted. Én is jártam már így. Az első gyerek első szülinapján. A másodikon már mindenkit kértem, hogy hozzon kaját, és tettem apám megjegyzésére, hogy micsoda dolog a vendégekkel hozatni kaját. A harmadikon apám fizetett egy jelentősebb összeget, mert neki ciki volt ez így - örültem és rendeltem házhoz kaját. Ha neki így jobb, legyen. Azt viszont én személy szerint nem tudtam volna vállalni, hogy két gyerek mellett 20 emberre főzzek.

Még egyszer: minden tiszteletem a Tiéd, mert én tényleg meg sem tudtam volna csinálni, de azért szerintem ha nem élvezed, itt is csak azt mondom, hogy tegyél az elvárásokra, és próbáld meg megoldani úgy, hogy ott tudj lenni. Még előre rendelt kajákkal is sok egy háziasszony dolga egy 20 fős vendégségben, ezt tanúsíthatom, de úgy legalább a 2. órától már kb. részt lehet venni a vendégségben, mikor már mindenkinek van pohara, tányérja, lerakta a cuccait, kiismerte a kajaválasztékot, stb.

De ez csak mellékszál, csak ha már rákérdeztél, kifejtettem.

Remélem, nem bántottalak meg ezzel, mert nem áll egyáltalán szándékomban, nem akarok kívülről kritizálni, mert az mindig könnyű, csak fel akartam hívni valamire a figyelmed, amit talán belülről nehezebb meglátni. Remélem, akárhogy is alakul majd a következő szülinap, akármennyi kajával, úgy értem, ezúttal Te is látod majd a vendégeket és a gyerekeket is:)