Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dutch

0 bejegyzést írt és 390 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bolyhos nyuszitappancs. Miért nem születnek manapság ilyen zseniális kis poénok, amelyeket évtizedek múlva is gond nélkül idézünk bármikor? Nyilván azért, mert ma már nem nagyon vannak olyan filmek, amelyek olyan emlékezetesek, hogy mindenki értené az utalásokat. Nem véletlen, hogy az Airplane! és a…..
Filmek a polcról Kongó (1995) 2017.11.06 13:50:00
A Michael Crichton regényeiből készült filmek amilyen gyorsan divatba jöttek a '90-es években, olyan hamar le is áldozott a csillagzatuk. Bár leginkább a Jurassic Park világsikere ösztönözte a producereket, hogy a szerző minél több könyvére rátegyék a mancsukat, valójában csak egy film próbálta…..
Ikonikus figurák megteremtője, saját filmjei zeneszerzője, a remake-ipar állandó célpontja, és a horror mestere ő. John Carpenternél kevés rendezőre illik jobban az a meghatározás, hogy kultfilmes, hisz a legtöbb munkáját csupán utólag fedezte fel magának egy szűkebb réteg. Carpenter nem csak a…..
A Universal stúdió sokáig annyira nem tudott mit kezdeni szörnyuniverzumával, hogy a '90-es évek eleji feltámasztási hullámból is kimaradt. Drakula, a farkasember és Frankenstein teremtményének visszatérése a mozikba így a rivális Columbia/Tri Star kasszáját gyarapította, igaz gyorsan apadó…..
dutch 2017.08.02 11:27:32
@Lazók György: Világos, köszi.

Szegény Fraser rettenetesen néz ki a korábbi önmagához képest, pedig ital/drogügyekről nem hallani.
A Vietkong alagútrendszerei Ideje végre önálló cikket szentelni ennek a korábban már többször érintett altémának, melynek révén megint csak közelebb kerülhetünk azon kérdés megválaszolásához, hogyan volt képes a Vietkong olyan sokáig hatékonyan harcolni az ellenség közelsége, megsemmisítő tűzereje…..
dutch 2017.07.31 15:15:01
Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott…..
dutch 2017.07.27 16:09:47
@Csodabogár: Hát, erről azért tudnék mesélni. Az egyetlen dolog, amivel nem vagyunk itt kibékülve, az az egészségügy.
dutch 2017.07.28 10:52:41
@Csodabogár: @Wilhelmus80:

Itt háziorvosi rendszer van, tehát bármi bajod van, először oda kell menni (ha jól tudom, Angliában ugyanez a helyzet). A háziorvos elvileg ugyanolyan képzett, mint a kórházi kollégái, de ezt jól titkolja. Nem is igazán rendelője van, hanem irodája. Ez mondjuk nem is baj, talán jobb érzéssel megy be az ember. A lényeg viszont, hogy mindent megtesz azért, hogy ne kelljen gyógyszert adnia, vagy kórházba küldenie. A három és fél év tapasztalatait összegezve (saját és ismerősi kör):

- Az esetek 80%-ában a tanácsa: menjen haza és pihenjen
- További 15%-ban: menjen haza és pihenjen, plusz paracetamol (ezt valamiért a holland háziorvosok szent grálja, ha hiányzik a fél karod és spriccel a vér, akkor is ezt javasolják)
- A maradék 5%: menjen haza és pihenjen, ha nem jobb, jöjjön vissza 3 nap múlva.

Na most ezzel egy bizonyos szintig nincs gond, nem kell gyógyszerrel tömni az embereket, ezzel valamilyen szinten egyetértek. Sőt, sok esetben ez tényleg megoldja a problémát. De itt (pont ezért) az emberek nem rohangálnak az orvoshoz minden aprósággal, ha mennek akkor tényleg baj van, és a 3 nap pihenés is már megvolt, a paracetamolt meg kettesével szedték addig. Sajnos a dokik ezt továbbra sem hajlandóak komolyan venni. Holland barátaink mondták, hogy a háziorvos az a kórház kapuőrzője, és agresszivan kell követelőzni, ha azt akarod hogy komolyan vegyen.

Két példa, mindkét srác a 30-as éveiben, ismerős ismerőse volt, de a forrás megbizható. Ezek nyilván extrém esetek, de a rendszer hibáira rámutatnak.

1. Fickó bemegy a háziorvoshoz, fáj a feje, szédül, stb. A szokásos menjen haza, pihenjen fordulat. Három nap múlva visszatér, hogy még mindig tart, de már rosszabb. Erre paracetamol, igyon sokat, stb. Még kétszer eljátszották, mire a srác már nem állt a lábán, nagy kegyesen bevitték a kórházba, és kiderült hogy tumor. A háziorvos miatt 3 hetet késtek, szerencsére nem lett végzetes, de nehogy már ezen múljon.

2. Srácnak nyilt sebe lett, elég csúnya, bement az orvoshoz hogy valamit csak kéne csinálni. Az megnézte, azt mondta ez nem vészes, valami kötést is adott talán. Másnapra nagyon ronda lett, bement megint, kórházba küldték, de későn, meghalt fertőzésben. A kollégám egykori osztálytársa volt.

Ezek más emberek történetei, igy csak félig vesszük komolyan, hogy velünk ilyen úgysem lehet.

Aztán megszütetett a kisbabánk idén februárban. Két hónapos koráig elég sirós volt, napi szinten elég sokat szenvedett, láttuk hogy baj van. A háziorvos szerint minden oké, ez normális, a babák sirnak (????). Sokadszor mentünk vissza, hogy szerintünk ez mégsem normális, valami baj van. Azt javasolta, vigyük el kocsikázni, attól megnyugszik. Örültem, hogy a doki hasznosan töltötte az öt évet az orvosi egyetemen, de ezért tényleg kár volt, ezt a sarki zöldséges is javasolhatta volna.

Másfél hónap után, és a sokadik látogatásra szakadt el a cérna. A feleségem megint bevitte egy rendkivül rossz éjszaka után. Éppen le akarták koptatni megint, mire kitört belőle az anyatigris, és mindenkit elküldött a halálba, de még a recepciósokat is, és különböző fenyitéseket helyezett kilátásba, ha nem veszik komolyan. Nem voltam ott, de állitólag durva volt :)
Na, aznap délutánra hirtelen lett időpont a kórházba, ahol kideritették, hogy a fiunk laktózérzékeny, és minden etetésnél rendkivül szenvedett az első két hónapban. Speciális tápszert kell kapnia, és bejárni tesztekre pár havonta. Most öt hónapos, de az ultrahang alapján még mindig látszanak az első időszak nyomai a gyomrában.

Na most ezt a remek szolgáltatást havi 100-120 eurós kötelező magánbiztositás fejében kapod.

Ha már egyszer eljutsz a kórházba, ott tényleg jó a dolgod (habár a hazai orvosok felkészültsége, tapasztalata a többszöröse az ittenieknek), de rögös út vezet odáig. Az viszont kétségtelen hogy a kórház modern, tiszta, az ellátás nagyon jó (szülési tapasztalat), és ha esetleg hálapénzzel próbálkozol, nem fogják érteni.

Elnézést ha hosszú lett.
dutch 2017.07.28 15:20:11
@Wilhelmus80: A tényleges személyes negatív tapasztalat nekünk is csak a gyerek után jött (bár amióta kint vagyunk nem nagyon voltunk betegek). Viszont beszédes, hogy a holland ismerőseink többsége szerint is rossz ez a rendszer/hozzáállás.

Ezt leszámitva nagyon szeretünk itt, a legjobb döntésünk volt hogy kiköltöztünk. Minden mással kapcsolatban pozítívak a tapasztalataink.
A remény rabjai Shawshank Redemption 1994 „Az emberek egy nagyon fura fickónak tartanak.  Pedig nem vagyok. Ugyanúgy van szívem, mint minden kis kölyöknek. Egy befőttes üvegben. Az asztalomon.” Nehéz nem mosolyogni a rémisztgetés királyának eme okfejtésén. Mert lehet akármekkora horrorkirály és…..
dutch 2017.07.28 10:32:20
@FlybyWire: A könyvben Andy tényleg alacsony, és törékeny. Red meg mondjuk ír nemzetiségű :)

Az imdb toplista első 100 helyéből rengeteg lehetne a világ legjobb filmje, szerintem a tényleges helyezés már csak másodlagos. De magam is a 7.0-8.0 közötti tartományban találom meg az igazi kincseket
dutch 2017.07.28 15:13:23
@Duplaxiii: A posztban nem így fogalmaz:
"Azaz több mint egy millió ember (fokozatosan növekszik az évek haladtával), egy évtizede azt gondolja: Ez a világ legjobb filmje."

Ez így szerintem rendben. A címlapot meg az index szerkeszti, szerintem csak pongyolán vették át a fenti mondatot.
A politika és a vallás után a legkönnyebben kirobbantható vitatémát hazánkban a szinkron jelenti. Ellenzői és rajongói két olyan kibékíthetetlen tábort alkotnak, melyek tagjai akkor se tudnának közös nevezőre jutni, ha az életük múlna rajta. Ebből nem lenne feltétlenül balhé, csakhogy a…..
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
dutch 2017.07.24 09:59:07
@sirdavegd: a Ford Fairlane védelmében: ha nem ismered az eredeti stand up comedyt, amit a főszereplő Andrew Dice Clay csinált, akkor a filmet is nehezebb szeretni. A faszi a nyolcvanas évek közepétől felépitette a Diceman karaktert, egy szabadszájú, himsoviniszta stb figurát, ami rendkivül népszerű lett az évtized végére, leginkább az alsóbb népréteg körében. Annyira ment a szekér, hogy kitalálták a filmet, amit ugyanerre a karakterre húznak fel. Sok duma a filmből (eredeti nyelven persze) része volt a stand-upos műsorának. A film nem lett túl jó, annyira rossz sem, eléggé össze kellett csapni (az életrajzi könyvében hosszabban ir erről).

Nálam ami kiverte a biztositékot, az a "Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő". A filmben van pár elhelyezett káromkodás, egyáltalán nem öncélú, sőt rendkivül vicces módon, és dramaturgiailag mindegyik jó helyen. A dvd-re vágva került a hangsáv, és a tv-ben is igy adják le. A káromkodásokat kivágják, illetve a film egy másik részéből odavágnak egy másik szót, elképesztő sufnimelóval. Kb mintha én csináltam volna egy kétkazettás magnóval 25 évvel ezelőtt. Mindezt azért, hogy valamelyik fasz tévécsatorna leadhassa este 8-tól is. Cserébe a film legjobb jeleneteit pocsékolják meg, élvezhetetlen lesz tőle.
dutch 2017.07.24 12:17:12
@Kukánszky Jenő: Szerintem kár ezt ennyire eltúlozni, és egymással teljesen szembenálló szekértáborokra szedni a filmnéző közösséget, hogy sznobok meg igénytelenek meg satöbbi. Én valahol a kettő között vagyok, a véleményem az hogy eredetiben általában jobb a film, viszont a régi szinkronokat kifejezetten szeretem, és nem csak a megszokás miatt.

A videokorszak gyermekeként sok akciófilmet néztem, ezeken nőttem fel. Amikor Arnold vagy Sly (gyerekkorom hősei, imádom őket a mai napig) a képzett szinész Gáti Oszkár hangján szólal meg, az igenis hozzá tud adni a filmhez, ugyanis fel tudja javitani az egyébként közepes szinészi játékot. Vagy próbálj megnézni egy Steven Seagal filmet eredetiben, majd Szakácsi Sándorral. Vagy egy Belmondot a szoprán saját hangján, majd Sztankay Istvánnal.

Mindenkinek van igazsága, de kár összeveszni rajta, mert ez a téma sem fekete vagy fehér, ahogy sok minden más sem.
dutch 2017.07.24 14:30:53
@Kukánszky Jenő: Igazából nem is direkt neked akartam, de a tiéd volt a legrelevánsabb a korábbi vitából. Bocs, ha emiatt félreérthető volt. Nem kötekedésnek szántam, csak árnyalni akartam a képet :)
A befejezés bír annyi meghatározó erővel egy filmben, hogy azért már érdemes összeveszni. A tét valóban nagy, hisz csinálhatnak az érintettek minden mást tökéletesen, ha egyszer a lezárást elszúrják, az akár magával is ránthatja az egész művet. Jónéhány alkotás lett egy az utolsó pillanatban tett…..
dutch 2017.06.26 10:10:02
@Lazók György: A lehető legtökéletesebb befejezése lett volna a franchise-nak, ha benne hagyják az öreg Sarah Connor-os jelenetet a T2 végén. Két Cameron-film, kerek egész sztori, happy end. Ehelyett itt ez a katyvasz. Már a harmadikért is nagyon kár volt.
"A Cápa egyike azon filmeknek, ahol a filmkészítés története csaknem olyan jó, mint maga a film." (Peter Biskind) A témával több könyvet is teleírtak és sok órányi dokumentumfilmet megtöltöttek, nyilvánvaló tehát, hogy csak a legfontosabb momentumok összefoglalására vállalkozhatom. Az összeállítás…..
dutch 2017.05.31 09:59:27
@Chief Brody: Jól sejted, habár még csak a harmicas éveim közepe felé tartok, így én is viszonylag későn találkoztam ezekkel a filmekkel. A Majort viszont szerintem sem sokan ismernék már fel :)
A toplistámon az első helyet a Carpenter-féle 13-as rendőrörs birtokolja, de a Cápa és a Predator is ott van a 10-ben.

Jó munkához idő kell, úgyhogy ne siesd el. Azonkívül tudom hogy mennyi idő és energia egy ilyen cikket megírni, és hát az Alien sem kevésbé érdekes (veled ellentétben nálam a második rész a nyerő), úgyhogy addig beérjük azzal ;)
Az Alien-tetralógia ikonikus főhősnője Ripley hadnagyként vonult be a felejthetetlen sci-fi karakterek dicsőségcsarnokába. Jómagam többször elgondolkodtam, hogy vajon a harmadik résztől miért kezdik hadnagyként (lieutenant, rövidítve Lt.) emlegetni az addig civil Ripley-t; ki, mikor, miért és hogyan…..
dutch 2017.05.29 10:05:13
@Chief Brody: Ahogy nálam is. Sok potenciál volt bennük, és Michael Biehn-t amúgy is nagyon szeretem.
dutch 2017.05.29 14:29:10
@chrisred: A negyedik résszel kapcslatban igazad van, de ne feledd ki volt a rendező és a forgatókönyvíró. Habár mindketten maradandót alkottak a szakmában, egyiküknek sem ez a téma volt az erőssége.
Jó kezekben (pl Cameron) sok mindent ki lehetett volna hozni a Ripley-Hicks-Newt vonalból.
És Biehn karaktere is sokkal árnyaltabb volt, mint egy szimpla akcióhős.
Steven Spielberg legtehetségesebb tanítványának hiába tolta a szekerét nagybefolyású mentora, eleinte bukást-bukásra halmozott. Bemutatkozó rendezését, az I Wanna Hold Your Handet a mai napig a kutya nem ismeri. A fiatal Kurt Russellt is felvonultató vígjátékot, a Tragacsparádét ugyan imádta a…..
A '90-es években, aki csak tehette, az a Die Hardot koppintotta. John McTiernan akciófilmje felállított egy formulát, amit nagyon könnyen lehetett alkalmazni szinte bármely helyszínen a busztól a repülőig. A B-listás színészek és az ifjú akcióhős-jelöltek ugyanúgy szívesen bújtak John McClane egy…..
dutch 2017.05.10 15:43:12
@Lazók György: Ezt nem is tudtam. Pedig a Szemtől Szemben-ben is sok közös jelenetük volt, ha annyira rosszban lettek volna nem vállalnak újabb közös filmet. Ezen a 99-es képen sem tűnik rossznak a viszony:
www.imdb.com/name/nm0000174/mediaviewer/rm2823526912
De mivel Kilmer sem könnyű eset, így nem lepődöm meg rajta.

Habár Sizemore a pályája elején többször is játszotta a neurotikus mellékszereplő figuráját, az 57-es utasinál éreztem először, hogy kicsit üresre sikerült, bár kétségkívül a forgatókönyv sem segítette.
Filmek a polcról Inferno (1980) 2015.09.14 08:00:00
Dario Argento személye az átlagos magyar nézőnek nem sokat jelent, pedig hazájának egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő rendezője, akinek rajongói közé tartozik John Carpenter és az effekt-guru Tom Savini is. Nevéhez klasszikus olasz horrorfilmek és thrillerek sora fűződik. Nálunk elég kevés műve…..
Ügynökök kíméljenek! - szokás még mindig kiírni, ami önmagában elárulja, hogy milyen kellemetlen hivatást is választ, aki ebből próbál megélni. Legyen szó telemarketinges értékesítőkről vagy a kihalóban lévő házalókról, közös jellemzőjük, hogy többnyire olyasmit akarnak eladni nekünk, amire nincs…..
Filmbook A dzsungel könyve (1967) 2017.04.09 10:00:00
Nem sűrűn fordult elő a Disney Stúdióban, hogy egyetlen ember írja meg a rajzfilmek sztoriját, hogy egyvalaki feleljen a teljes történetfejlesztési munkálatokért. Egészen pontosan kétszer fordult elő ilyen eset: a 101 kiskutyánál és A kőbe szúrt kardnál, melyeket Bill Peet, a…..
Rég jöttünk már ki úgy egy moziteremből, hogy aztán egész hazaúton lelkesen és megállás nélkül, majdhogynem versengve idézzük fel egymásnak a film legjobb pillanatait. – És az milyen volt, amikor a gázálarcban, szamurájkarddal kaszabolt?– És az milyen volt, amikor a gorilla szétcsapta a…..
Filmbook Trollok (2016) 2017.03.22 06:00:00
Oké... ettől szivárványt hánytam.....
dutch 2017.03.22 15:25:51
@scal: Nekem a Gyíkkirály szigete az etalon. Abban meg az amazon archetípusát lehetett jó sokáig szemlélgetni :) Teljesen kivoltam amikor a végén nem vágtam le azt a szar pókot a fejéről miután legyőztem a királyt, és buktam az egész könyvet. De becsületből újra kellett játszani.

A másik pedig a legelső lapozgatós könyv amit kaptam, a magyarok által írt Sárkány háborúja. Elég minimalista volt a sztori a Jackson/Livingstone tengelyhez képest, de elsőre (kb 8-9 évesen) kiváló volt.

Ezt a kettőt rongyosra játszottam.