Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tyl3r

12 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Audiolife A legdrágább lemezem 2018.03.21 14:48:14
Mostanában, hogy a vinyl megint divat, egyre több olyan interjú van, amit a lemezgyűjtőkkel készítenek. Mert hát milyen érdekes, hogy ők megveszik a lemezeket, amikor a zene egyébként ingyen van...
Tyl3r 2018.03.27 13:16:19
A legdrágább vásárlásom a The Breeders: LSXX boxsetje volt. Egy húszast hagytam ott érte a Wave-ben, de Kim Deal-rajongóként nem érzem kidobott pénznek. (Fun fact: a csomagban lévő 10 inches, 45-ös fordulatszámú single-k pont kitöltenek egy 90 perces kazettát.)

A legdrágább önálló lemezem a 2016-os untitled.unmastered volt, Kendrick Lamartól. 18 ezret fizettem a dedikált kiadásért, mert akkor még nem sejtettem, hogy

1) hónapokat kell várni az akció meghirdetésétől a lemez megjelenéséig (januárban rendeltem, májusban érkezett meg);

2) a helyi lemezboltok harmadáron fogják árulni, és még így is rájuk rohad;

3) Lamar kézírása annyira béna, hogy a Noisey külön cikket írt róla:

noisey.vice.com/en_us/article/65zxyd/kendrick-lamar-signed-albums-complaints

A Kendrick Lamar-lemezekkel egyébként sose volt szerencsém. Amikor lehetett kapni, akkor még nem kedveltem, de mire a rajongójává váltam, már sehol sem láttam a lemezeit. Aztán tavaly nyáron megtaláltam a hiányzó lemezeit egy Los Angeles-i Urban Outfittersben (világ cikije, de mit csináljak, ha csak ott lehetett kapni). Kifizettem, elhoztam, óvtam őket a kaliforniai strandon a hőségtől, a kézipoggyászban a kilapulástól, a reptéren az összetaposástól... és csak itthon vettem észre, hogy Csehországban nyomták őket, szóval utaztak vagy húszezer kilométert.

Ja, és elég bénán szólnak, cd-t kellett volna venni. :(
Mostanában egyre több a vendégcikk az oldalon. A többségüket – nem túl udvariasan – általában "csak" kiteszem, de nem sokat fűzök hozzájuk. Egy részükhöz nem is kell, nem is szabad, a másik részük ellenben megérne legalább egy elő- vagy utószót. Ezt a hiányosságot…..
Tyl3r 2014.12.18 15:55:56
@.bta: bocsánat. Ezentúl úgy mesélem tovább a sztorit, hogy "de ez nyilván hülyeség, hiszen .bta a fórumról kapásból megmondta, hogy ez MESE".

Nem viccelek: a múltkor Stephen Hawkingnak volt egy nyilatkozata a Higgs-bozonról, írtam belõle egy cikket; három órán belül már jött az elsõ levél egy fizikustól, hogy ebben a témában ne azt írjuk meg, hogy mit mond Hawking, hanem kérdezzük a munkatársát, Bélát. Azóta is bánom, hogy nem kérdeztem.
A mezőny az első próbák után két részre szakadt: az ötből két magnó diszkvalifikálta magát a meghallgatásos tesztből, pusztán azért, mert nem voltak meghallgatható állapotban. Szigorúan véve egy harmadik sem, de őt azért bevettük. A teszt jellegét tekintve azonban roppant…..
Tyl3r 2014.10.25 00:56:36
Hát, csurran-cseppen. Ez volt a mai nap:

38.media.tumblr.com/5105f9a256d2a12f848d2d65b9adf45d/tumblr_ndys6lrOSJ1qzcp94o1_500.jpg

(Van még egy kis brazil hardcore is a lomis fiók mélyén, de azt majd legközelebb.)
Tyl3r 2014.11.15 00:48:51
Nem bírtam tovább vettem egy ilyet, sõt, ezt:

www.imagebam.com/gallery/522er43tzyd2jvfczuw440y74l0ivve0

Este tízkor kötöttem be, de azóta se kapcsoltam ki, és szerintem fönt leszek még egy darabig.
Tyl3r 2014.12.17 16:36:39
Na, egy hónap után, ha higgadtan akarok fogalmazni, azt mondom, hogy a hifiben ez a magnó volt az egyik legjobb ár-érték arányú befektetésem idén.

A héten túrtam a Rockdiszkontban pár kazettát; a John Fogertyrõl (Premonition) én téptem le a koszos gyári fóliát, és a BX-125-tel olyan rakenrollt csinált, hogy a szám tátva maradt. Oké, Bob Ludwig volt a hangmérnök, és a Suzie Q elõtt Fogarty be is nyögi, hogy a Woodstock óta használt gitárerõsítõje van bekötve - hja, úgy könnyû. De azért mégis, ekkora bulit tényleg nem vártam.

Persze, érezni, hogy a lemezjátszó tisztaságához képest a kazetta ködösebben szól, meg rátelepszik egy picit nazális dobozhang az egész elõadásra. És mégis, élõ rockzenével beszarás, hogy mit mûvel. A gitárhang olyan simán áramlik vele, mint a higany a kacsazsíros serpenyõben, és közben üt-vág-rúgkapál, nem lehet ülve maradni mellette.

21 ezerbe került (kaptam mellé 5 üres kazettát és egy adaptert is), de egy pici leütõdést leszámítva gyakorlatilag hibátlanul néz ki, és már a gombjait nyomogatni is élvezet. És ehhez még piszok jó hangja is van. Még nem jöttem rá, hol ebben az átverés.

Ez a magnó legfeljebb egy ravatalozóba nem illene, már ha szempont, hogy a gyásznép ne vezényeljen, miközben szól a Requiem. Szóval egyházizene-rajongóknak talán nem a legjobb vétel, de akik személyeskedésig menõ vitákba bonyolódnak Robert Plant szólókarrierjérõl, vagy arról, hogy melyik Ozzy legjobb Pharanoid-felvétele, azoknak jó barátja lesz.

Ehhez mondjuk kell a jó erõsítés is - anélkül tényleg nem menne a dolog -, de tény, hogy a kazettákat ezerszer szívesebben hallgatom, mint a Google Play Music streamjét. Sõt, ha csak a lelkes performansz és az élvezhetõség számít, nem a sávszélek, akkor hülyére veri a dögunalmas Marantz CD 6000-et is. (Na jó, az viszont tényleg ravatalozóba való.)

Ezek után nem értem, miért drágább az mp3 a mûsoros kazettánál. Mindegy, addig kell fölvásárolni a világ kazettakészleteit, amíg ez másnak nem jut eszébe.
Minden évben tipródom, hogy menjek-e vagy ne menjek? Igazság szerint ez nekem inkább amolyan közönségtalálkozó. Vidéki kedves olvasóimmal, törzskommentelőimmel, barátaimmal tudok ilyenkor személyesen is összefutni. És igen, persze közben azért behallgatunk ide-oda, ahogy sikerül,…..
Tyl3r 2014.11.09 22:57:45
@herelovasz: túl azon, hogy mindent alátámaszthatok, amit írtál, a Heed ebben az esetben pont nem jó tipp. A 200 fontos keretbe egy Heed erõsítõ se fér bele, pláne nem Angliában, ahol az Obelisk Si-t 1350 fontért adják. És a Heed inkább végállomás, nem belépõ szint. (Nem az árát, a hangját tekintve.)
Figyelem mostanában, hogy mi történik a blue note-nál és bevallom, nagyon tetszik. Egyrészt van a régi és jól megszokott irányvonaluk, azaz adjunk ki jazzt, lehetőleg sokat és jót, aztán meg van az, hogy frissítsük a portfóliót és a régi bevált nevek újabb albumain kívülre…..
Valamiért azt gondolom, hogy jeles alkalom, amikor valaki először vesz életében egy játékot pénzért, úgy, ahogy azt elméletileg kell. Persze, ez manapság már sokak szemében idióta hozzáállás, hát minek, ott az ncore-bolt, meg a rohadék kiadók amúgy is milliárdokat kaszálnak,…..
Általában ódzkodok a kábel tesztektől, valamiért mégis egyre több van belőle az oldalon… Valahol érthető, hiszen egy kábelt kölcsönadni nem túl nagy kockázat, nem jár bonyodalmakkal és egyszerű „tesztelni” is. Na igen, ennyi könnyebbséget nehéz visszautasítani - főleg,…..
Tyl3r 2014.06.06 19:23:16
@Audiolife: azon ne emészd magad, hogy mennyire sikerült egy stílusparódia - itt hifirõl van szó, ahol néha a hóttkomoly is viccnek tûnik. Van egy tumblr, ami a Whathifi szövegeit kontextusból kiragadva gyûjti össze:

wathifi.tumblr.com

Nyilván sarkít, de jó görbe tükre a hifis bullshiteknek, amik önmagukban olyan szépek, hogy kár bármit hozzátenni.
Grath cimbi Tumblr-oldalán futottam bele, aztán Facebookon is szembejött a lenti hirdetés, ami állítólag egy 1981-es Atari-reklám. A vak Stevie Wonder hirdeti rajta az Atari 2600-at, hogyaszongya: "Ha tudnék videojátékokkal játszani, tutira az Atarit választanám!" Nem éppen…..
Tyl3r 2014.05.02 13:21:52
@keer_eye: nem, ez egy úgynevezett vicc, azaz jobbára ártalmatlan.
Audiofiliában a fekete lemez kettős megítélés alá esik: egyszerre cél és eszköz. Cél abban az értelemben, hogy a rendszerek önmagukban nem szólnak, kell valami, amivel "etetjük" őket, amivel meghallgathatóak. Másrészt eszközök is: ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint…..
Tyl3r 2014.04.25 00:25:20
@Audiolife: a Pro-Ject nepszerusegenek tobb oka is van. Egy: vannak belepo szintu modelljei, amit az atlagember is megfizethet, nem csak a megszallott hifista. Ketto: lehet tuningolni oket kulso tappal, jobb hangszedovel, akril tanyerral. Harom: van rendes viszontelado-halozatuk. Negy: gyakorlatilag majdnem mindent gyartanak a phono elektronikatol a monoblokkig.

Nekem egy Debut Carbonom van. Tobbet vartam tole, de aztan rajottem, hogy nem a lemezjatszoval van a baj - akkor, amikor ele kotottem egy Heed phonot a hozza valo tappal. Na, akkor esett le az allam. Vannak tartalekai, csak ki kell hozni belole.

Ja, es 0 db lemezzel kezdtem 2012 novembereben. Azota vettem ugy 400-500-at, regieket-ujakat vegyesen. Leginkabb ez akasztja meg a sporolast; par honap alatt osszesporolhatnam egy uj erosito arat, de mindig elszorom a penzt - lemezekre.
Tyl3r 2014.04.26 15:42:58
Picit visszautalva a bejegyzés címére: a hanglemez minõség, de maga a zenevásárlás inkább fétis.

Írtam egy cikket régebben egy esetleges kazetta-revivalról, még annak kapcsán, hogy kisebb kiadók ismét kezdik fölfedezni a formátumot. (Konkrétan ezt:
index.hu/tech/2013/07/17/a_kazetta_lesz_a_hipszterek_uj_kedvence/)

Tegnap tudatosult bennem, hogy ez tényleg bejöhet, amikor lemezböngészés közben megtaláltam az új EMA albumot - kazettán. 9,99 dollárba került, meg is vettem; az albumtól nem voltam hasra esve, de ennyit szívesen kifizettem érte.

Namármost: ha az emberek

- süketek a hangminõségre / leszarják azt;
- olcsón akarnak eredeti hanghordozót venni;
- olyan zenéket hallgatnak, amihez a kazetta is jó formátum (például a zajos rock vagy az egyszálgitáros-énekes témák)

, simán elképzelhetõ, hogy a kazetta fogja rákapatni õket a zenevásárlásra.

Hogy min fogják hallgatni, azt mondjuk nem tudom, mert ha a lemezjátszózás rétegmûfaj, a magnózás egyenesen perverz anakronizmus. És persze az, hogy egy totál hipszter manhattani lemezboltban találtam mûsoros kazettát, egyáltalán nem reprezentatív.

(Az Other Music kínálata egyébként fantasztikus, mindenkinek ajánlom, aki New Yorkban jár, és olvassa a Pitchforkot.)
Tyl3r 2014.04.27 12:24:29
@Audiolife: mukodik az, csak a bloghu osszevonta a linkkel az utolso zarojelet. Ha azt kitorlod, bejon a cikk.

A trollok egyebkent tenyleg sulyosak, naponta kapunk ilyen gyongyszemeket. (Lehet, hogy ezert nem huzom fol magam azokon a forumos anomaliakon, amikre panaszkodni szoktal; ennyi hulye kozott megedzodik az ember.)
Szinte biztosra lehetett venni, hogy hamarabb lesz az oldalon valami régi analóg cuccról poszt, mint a manapság egyre elterjedtebb, már-már divatos usb dacról. Aztán mégis azok nyertek, akik az ellenkezőjére fogadtak. Na de most! A kezdeteknél van a vég Ha van a hifinek igazi,…..
Tyl3r 2014.01.24 21:02:00
@Audiolife: sajnos igaz.

Tavaly ev vegen jelent meg a '82-ben meghalt Patrick Cowley albuma, a School Daze. Kiadatlan felvetelek vannak rajta - egy melegporno-forgalmazonak irta oket -, es egesz dobbenetes, hogy siman megelozte a korat ugy masfel evtizeddel. Mar akkor minimaltechnot es nu dubot keszitett, amikor a vilag meg meg se unta a hi-NRG diszkozenet.

Ezek a szamok tok veletlenul kerultek elo Cowley hagyatekabol nehany eve. A lemezt persze megvettem, de kar volt ideutaztatni Massachussettsbol, mert sajnos pocsek a minosege. A boriton leirtak, hogy az elokerult anyagok szalagon voltak, de enelkul is hallani lehet. A szalagzaj meg nem zavarna - a Kind of Blue-bol peldaul hianyozna is, ha nem hallanam -, viszont sajnos meg a szalag gyurodeseit is ki lehet venni. Es azt is, hogy nem egy legkondicionalt szefben tartottak oket.

(Amugy lehet, hogy ez philosoraptor-logika, de ha egy profi magnoval felvesznek egy profi lemezjatszon porgetett lemezt, a felvetel nem lesz jobb minosegu vegul, mintha egy kozepes lemezjatszot hallgatnank? Mert akkor "csak" egy csucs lemezjatszot kell nehany hetre kolcsonkerni, amig archivaljuk a gyujtemenyt, es utana siman visszajatszhato szalagrol a piszok jo felvetel.)
(Azt mondják, a sajtó ne foglalkozzon saját magával, és mi eddig példásan megálltuk, hogy egy bizonyos kolléga ügyes-bajos dolgait posztolgassuk, pedig higgyétek el, heti rovatot lehetne megtölteni a munkásságával. A mostani húzásánál viszont gyengének bizonyultunk, mert kollegialitás ide vagy oda,…..
Tyl3r 2013.10.15 22:24:43
@Wulfgar: Vilagos, egy kiado PR-osanak az a dolga, hogy felfuttassa a jatekat, az ujsagiroe meg az, hogy megirja rola az igazat. Szoval van itt egy finom erdekellentet, valoban. Es igen, amikor egy PR-os ad valamit, ot nem ugyanazok az erzesek mozgatjak, mint mondjuk a csecsemojet szoptato anyukat, hanem a ceg erdekei.

Lehet, hogy valaki ettol elerzekenyul, es lagyabb szivu lesz az ertekelesnel, nem tudom. Ram nem igy hat, de szeretem a gyujtoi finomsagokat, a Sony press kitjei meg tenyleg a legjobbak a mufajban. Na, ezert latok en ebben jofejseget, mert en nem azt nezem, hol ebben az atbaszas (sehol), hanem azt, hogy az ilyeneknek milyen nagy ESZMEI erteke van.
Tyl3r 2013.10.17 09:55:16
@Morgan kapitány: ebben nincs semmi degradáló. Írt cikkeket játékmagazinoknak? Írt. Vagy a hemingway-i tömörség akadt be? De hát a metropolos cikk tényleg rövid, az újságban el se férne egy hosszú. Azon meg talán nem fogunk összeveszni, hogy egy 1500 karakteres cikk elolvasása tényleg nem igényel annyi agymunkát, mint átrágni magad a Büszkeség és balítéleten. De ez tény, nem kritika.
Tyl3r 2013.10.19 23:59:14
@Morgan kapitány:

- nem sertettel meg;
- nulladik kezbol tudom, mennyire lenyegtelen, ha valakinek a neve bekerul ilyen-olyan impresszumokba;
- Rakosi villamositasban elert eredmenyeit is tisztelni kene? csak a Kohl-parhuzam miatt kerdezem;
- kedves, hogy aggodsz az ervenyesulesemert, nekem az ilyesmi mar nehezen megy tobb ezer megjelent cikk es hir utan;
- hidd el, barkinek a szakmai multjat le lehet szarni, en se sertodnek meg, ha az enyemmel csinalna valaki; na jo, egy "meh"-re talan futna.
Talán az egyik leginkább félreértett és a legtöbb legendát bezsebelő tervező, aki valaha élt a high-endben. Mindenki ismeri, és mindenki tudni véli a titkát, nincs olyan high-enddel foglalkozó ember, aki ne gondolna valamit róla, és olyan sincs, aki akárcsak gondolatkísérlet…..
Tyl3r 2013.09.23 22:39:58
@Audiolife: "A dinamika kompressziónak komoly szakirodalma van, Loudness war néven és egészen konkrétan a zenészek robbantották ki azzal, hogy a stúdiókban egyre hangosabbra és ezzel együtt egyre torzabbra keverték, vagy kevertették a lemezeiket - nyilván marketing szempontból."

Ugyanazért hangosabbak a loudnesses lemezek is, amiért a tévéreklámok: hogy jobban felkapják rá az emberek a fejüket. Ez a negyvenötös kislemezekkel kezdődött, amik a régi wurlitzerekben voltak. A hallgatók nyilván jobban odafigyeltek a hangosabb lemezekre, úgyhogy a lemezgyártók egyre több túlvezérelt 7"-est dobtak piacra, hogy tartsák egymással a lépést.
Szokásos ajánlóm következik, miszerint új zenék. Csak hogy maradjunk a címnél, kezdetnek rögtön egy "régi" lemez, mert hogy tavaly jött ki Ibrahim Maalouf: Wind című anyaga. Különleges lemez, mégpedig azért, mert Maalouf játéka kilóg a többi trombitás játéka közül,…..
A Marantz már régen is a minőség elkötelezettje volt, jó párszor bizonyította, hogy érti, mitől döglik az audiofil. Igaz, hogy mostanában a Kínában gyártott, kicsit megdizájnolt, jellemzően a nagy mennyiségben értékesített konzum termékek szintjét üti, de pár éve még…..
Valami furcsa előérzet miatt nem néztem meg múlt héten a Sony nagy csinnadrattával bejelentett bejelentését, pedig azt ígérték, hogy megmutatják a jövőt. Kicsit furcsa ez, tekintve, hogy az aktuális konzolgenerációban épp ők voltak azok, akik annyira meg akarták mutatni, hogy…..
Tyl3r 2013.02.27 10:19:09
@BadSector:

"Ez a nullásliszt vicces lazagyerek duma, ezt még nem hallottam. :) Viszont, ha egy picit elgondolkoznál, azon, amit leírtál, akkor felmerülne benned, hogy NYILVÁN lesz E3-on is olyan exkluzív játékbemutató, amelyekről még "fingunk" sincs, se neked, se másnak. "Nulláslisztben" sem.

Hallottál már arról, hogy egy brand FOKOZATOS felépítése? Hogy nem kell minden puskaport egyszerre ellőni? Mit gondolsz, magát a konzolt miért nem mutatták be? Mert még ott görnyednek felette a mérnökök is fingjuk sincs róla, milyen lesz?"

Ó, persze, meg arról is hallottam, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem. Hogyne. A mostani bemutató arról szólt, hogy a Sonynak tervei vannak egy Playstation 4 nevű konzollal. Ezt eddig is sejtettük, de tök jó, hogy most már tudhatjuk is. Mellesleg a Playstation nem egy új brand, így a mostani konferencia inkább egy autógyártó új modelljének bemutatásához hasonlított. Rém szórakoztató lenne, ha a BMW úgy jelentené be az új autóját, hogy négy kereke és piros színe lesz.

"Van rá egy tippem, hogy az E3-on látni fogjuk majd a gépet is, meg pár olyan játékot is, hogy lehidalunk tőle, akkor pedig ezt az egész fanyalgás(oda)t a Facebook integrációról, meg share-elésről már mindenki el fogja felejteni, az már csak egy plusz funkció lesz, annak, aki ezt igényli."

Igazán nem sürgette őket senki, várhattak volna addig, amíg a kerekek számán és a színen kívül a motort, a formatervet és a menetteljesítményt is be tudják mutatni. De ugye nem várod el tőlem, hogy előre tapsoljak valaminek, aminek az eddigiek alapján utólag sem tudok? Ha szép lesz és jó lesz, amit mutatnak, annak csak örülök, sőt, lehet, hogy meg is veszem. A fokozatosan felépített brandre viszont ballisztikus ívben szarok, amíg az első fokozatban ezt látom. Nem baj?

"Ja. "Én vagyok Yoshi. Ez itt a PS4. Ez meg ez van benne. Sziasztok. Gyere Satake. - "Én vagyok Satake. Ez itt a legújabb játékom: a Brutal Mutant 4. Lehet benne ütni. Következő ember?" Biztos baromi izgalmas lett volna..."

A Playstation 4 alapvetően egy játékkonzol; ki tudja, talán nem lett volna ördögtől való, ha azt mutatják, hogy mit tud a platform JÁTÉKGÉPKÉNT. Az viszont tény, hogy az ellenkezője a legkevésbé sem volt izgalmas.

"A Wii szerintem nem emiatt lett sikeres, hanem..."

Persze, ez csak egy példa volt arra, hogy még egy screenshotra sincs szükség ahhoz, hogy fölcsigázzák a közönséget. A Nintendónak 2005-ben valószínűleg nem volt mit mutatnia, de volt annyi eszük, hogy nem a Semmit csapták ki az asztalra, hanem úgy blöfföltek, mint akinek a kabátujjában van négy ász.
Tyl3r 2013.02.27 11:24:56
@BadSector:

"A lényeget elmondták, lehet, hogy Neked elkerülte a figyelmedet, vagy elaludtál rajta: a HARDVER paramétereit. Márpedig az igazi hozzáértőket EZ érdekli."

Wow! Kik azok az "igazi hozzáértők", akiket egy konzolban a hardver paraméterei érdekelnek? A fejlesztőket valószínűleg érdekli, de ők, feltételezem, már tudták. Az persze jó, ha mi, vásárlók, időben értesülünk róla, hogy Zilog processzor lesz-e benne, vagy a legújabb AMD, de szerintem aki az X giga memórián és a processzoron rugózik, az nem fogja fel a konzol lényegét - az ugyanis a fix hardverre készülő _játékokról_ szól. Akit a hardver érdekel, az építsen pécét.

(Innentől fogva néhány bekezdésre nem reagálnék, ha nem baj, ugyanis azok arról szólnak, hogy ezt az apróságot mennyire nem értetted meg. Majd igyekszem kevésbé allegorikusan fogalmazni.)

"Ez visszafelé is maximálisan igaz. (Sony vs. Te) Remélem az sem baj."

Dehogy baj, sőt, igazából azt is leszarom.

"Talán elkerülte figyelmedet az a "néhány" játékbemutató (pl.: Killzone), és engine bemutató (pl: Capcom), amelyet láthattunk mindannyian. Sokat alszol, mondták már?"

Sajnos nem annyit, amennyit szeretnék, de arra még álmomban sem gondoltam, hogy PS4-re nem lesz Killzone, sejtettem, hogy a Capcom fejleszteni fog a gépre, és fél füllel már arról is hallottam rebesgetni, hogy a Quantic Dream is dolgozik valamin. A Square Enixről sosem feltételeztem volna, hogy nyitnak a PS4 felé, szóval nagyon megkönnyebbültem, hogy ezt most elmondták, de ezt leszámítva a meglepetésfaktor nulla volt. Na jó, nem, a Social gombot azért nem mertem volna betippelni, de azért kár lett volna fennmaradni. Tök jó, hogy inkább aludtam.

"Nagyszerű. Egy ilyen bemutatóra viszont én nem vagyok kíváncsi. Engem a tények érdekelnek, nem a bullshit blöffök."

Alapvetően engem is, de ha nincs mit kicsapni az asztalra, még mindig jobb az a sejtetés, hogy a királynak lesz egy kurva jó ruhája, mint az, ha a Felség kiáll a főutcára, hogy meglóbálja a faszát.

(Bocsánat, most nem voltam elég prózai, de igyekeztem trágársággal kompenzálni.)
Tyl3r 2013.02.27 11:57:05
@BadSector:

Sajnos nagyon nehéz belőni, hogy neked mi a megfelelő szint, mert egyszer magas lóról osztatsz, tíz perccel később meg átmész finnyás angolkisasszonyba. Remélem, egyszer találkoznak a cikkcakkjaink.

Egyébként a bemutatott játékok érdekeltek VOLNA, ha lettek volna ilyenek, de nem voltak. Az is érdekelt, hogy mit akarnak csinálni úgy egyébként a konzollal, de amit láttam, az pont nem tetszett. Örülök, hogy a Sony is fölfedezte ennek az internet nevű találmánynak a modern oldalát is, de nem tudták bemutatni, hogy ez nekem miért lesz jó. Valószínűleg azért, mert nem lesz jó, de remélem, hogy tévedek.

Persze, az én faszságom, hogy a Sonytól meglepetést várok; ez utoljára a kilencvenes években, az első Playstationnel sikerült nekik. Akkor összehozták a könnyen programozható hardvert (a Saturn nem volt az) a megfelelő adathordozóval (a N64-nek nem volt ilyenje). Arról nem is beszélve, hogy rengeteg third party fejlesztő támogatta őket, és a tizensok-huszonkevés éves fiatalokat célozták meg egy csomó új IP-vel. Ez a recept akkoriban kész atombomba volt, de másfél-két évtizeddel később illene kitalálni valami mást.
IDDQD Neked ez nem jár 2012.09.15 09:09:07
A régi rossz vicc szerint a pszichiáter az az ember, aki a sztriptízbárban nem a műsort, hanem a közönséget figyeli. Hogy a gémerszájtokon nem a híreket, hanem a kommentelőket figyelő látogató micsoda, azt nem tudom, de időnként ez a vidék fentről pusztítandó vasútnak és…..
Tyl3r 2012.09.16 22:20:19
@Optimistic Lyricist: a Nintendo konzoljait mindig a saját exkluzív játékai adták el, szóval a várható kereslet szempontjából teljesen mindegy, hogy megjelenik rá egy extrém szélsőséges rétegjáték is. Ha a Sega azt mondta volna, hogy coki, a Nintendo vállat von, és elad húszmillió New Super Mario Bros. U-t.

Amúgy tényleg ironikus valahol, de ez a poén akkor ütött igazán, amikor a Sega 2001-ben bejelentette, hogy Game Boy Advance-ra jön az új Sonic.
A Duran Duran viszonylag trendivé vált az utóbbi években, de ez nem azt takarja, hogy ők mentek volna a zeitgeist után, hanem a zeneipar újrahasznosítási-láza jutott el afelé a szintipop-new wave-ig, amit ők csinálnak. Ebből persze Magyarországon semmi nem látszik, itt épp…..
Tyl3r 2012.06.29 15:01:37
@pappesz: so-so. Jól nyomták, de annyi rutinnal, amennyi nekik van, már nagyon nehéz meglepetéseket okozni. Papírforma, de náluk a papírforma is jó. És nem látszik rajtuk a kor, ami szintén fontos.
Régenmindenjobbvolt-rovatunk mai adásában elmesélem, hogy nagyjából másfél-kétévente rendszeresen előveszem a Starcraftet, és újra végigjátszom. Kívülről tudom már az összes pálya minden pixelét, hogy Kerrigan mikor mit mond, melyik átvezető animáció melyik pálya után…..
Tyl3r 2012.06.22 02:21:37
@pseudoo: már a Ruby Weapont is szájonkúrtam, a Gold Chocobo a tenyeremből eszik, egyedül csak a Barret-randihoz nem volt türelmem. Az Omega Weapon előre köszön, megszereztem az összes Triple Triad kártyát, Ultimeciát pedig Do Over limittel nyírtam ki. Szóval sok újdonságot már nem mutat egyik sem, de cirka kétévente azért előveszem őket.

@deto: ez nem esemény, hanem állapot, szóval szerintem kevésbé lett volna mozgósító hatása.

@zenador: a Blade Runner nekem még tíz év után is tudott újat mutatni, bár egy olyan játék esetében, aminek tucatnyi lezárása van, és véletlenszerűen választja ki a replikánsokat, ez talán nem is meglepő.

Nekem:

- Chrono Trigger
- Super Mario Bros.
- Gunstar Heroes
- The Legend of Zelda: Ocarina of Time
- Bangai-O Spirits
- Broken Sword 1-2
- Grim Fandango
- Blade Runner
- Super Metroid
- Metroid Prime
- Another World
- Commandos
- Zork: Grand Inquisitor
- Curse of Monkey Island
- Metal Gear Solid 1-3
- Outrun 2
- Final Fight
- Half-Life 2 + epizódok
- Gradius V
- Ikaruga
- Radiant Silvergun
- Starcraft
Tyl3r 2012.06.22 02:31:54
@Gsnake: a Xenoblade újrajátszásán én is gondolkoztam, de ahhoz ki kéne vennem két hét szabadságot, telepakolni a hűtőt fagylalttal, üdítővel és szendvics-alapanyagokkal, utána pedig kukába kéne dobni a telefont és bedeszkázni az ablakokat. A legjobb jRPG, kétségtelenül, de kis dózisokban nehezen fogyasztható.

Egyébként ebben a kánikulában kedvet kaptam ahhoz, hogy elővegyem a Dune 2000-et. Most kimondottan tájbaillő lenne az a sok rohadt sivatag.

(A régi Westwood hiányát egyébként elég nehezen tudom feldolgozni, egy csomó, remekül újrajátszható klasszikus fűződik a nevükhöz. Remélem, hogy a felelősöket rektális bántalmazásban részesíti egy táltos ló, szexuálisan.)
Tyl3r 2012.06.22 02:38:06
@Reactor: a szkriptek önmagukban jól jöhetnek egy lövöldözős játékban, sokkal kiszámíthatóbbá teszik az élményt. Nézd csak meg a legjobb 2D shootereket, vagy a pörgősebb platformjátékokat: a kiszámíthatóság jót tesz nekik, mert ismerős lesz a közeg, és meg kell tanulnod, hogy te hogyan boldogulhatsz benne.

(Más kérdés, hogy két "találd ki, mi az istent akarunk" között óriási lehet a különbség.)
IDDQD A game over halála 2012.03.06 07:36:00
Minap meséltem Tylernek, hogy felhúztam magam egy XBLA-játékon. Letöltöttem a Radiant Silvergun remake-jét, és kipróbáltam, de már a második pályán meghaltam – és utána kezdhettem az egészet elölről. Mire Tyler szeme felcsillant, mintha Mariót látta volna Zeldával…..
Tyl3r 2012.03.06 09:50:27
@Királyvíz: Felőlem mindenki lehet kazuár, amíg otthon, a négy fal között csinálja.

@egak: A zongoradarabos példa kitűnő illusztráció. A shooterek pont ugyanezen az elven működnek: sokat kell gyakorolni, hogy egy-egy szakaszt tökéletesen megismerj. Egy tapasztalt Ikaruga-játékos ugyanazt csinálja, mint a Kék rapszódiát klimpírozó zongorista: irtózatosan sok gyakorlás után vált profivá.

@TH: a Monkey Island 3-ban meg lehetett halni, a Grim Fandangóban pedig - leszámítva a két fazont az étteremből - MINDENKI halott volt. /trollface
Tyl3r 2012.03.24 20:03:39
@Serio: mi az, hogy "értelme"? Mi más értelme van egy videojátéknak a szórakoztatáson kívül?

Ha a gyakorlás is szórakoztató lehet - márpedig az, pont azért, mert shooterekkel játszani nagyon intenzív élmény az azonnali feedback miatt -, akkor nem azért kínlódsz, hogy előbb-utóbb eljuss a játék végére, continue nélkül, hanem azért, mert szereted csinálni.

Ami pedig az aránytalan energiabefektetést illeti: egy csomó játék van, amit akkor se vennék a kezembe, ha fizetnének érte, mert egyszerűen taszítanak, gyűlölöm őket, vagy szimplán nem érdekelnek. Viszont mások rajonganak ezekért. Ő dolguk, ők basszák el ezzel az idejüket, akkor én miért szólnék bele?

(Mondjuk mert _nekem_ sértené az intelligenciámat, ha olyan játékokkal kéne foglalkoznom, amik nem igényelnek energiabefektetést.)

"People think it's all about misery and desperation and death and all that shit which is not to be ignored, but what they forget is the pleasure of it. Otherwise we wouldn't do it."
Pár hete megírtuk a sztorit, hogy a valaha élt egyik legzseniálisabb játékfejlesztő, Tim Schafer (akinek már a fiatalkori álláskeresése sem volt mindennapi) hogyan próbált összekalapozni a Kickstarteren 400 ezer dollárt új kalandjátékához. Azt is megírtuk, hogy rengeteg rajongó…..
Tyl3r 2012.03.15 14:59:29
@Stöki: ne strapáld magad, inkább szólok Sasának, hogy hívjon fel. Biztos szívesen elmeséli, hogy mi volt a vége!
Időről időre beszámolunk arról, hogy a játékfüggőség újabb áldozatokat szed, általában a Távol-Keleten. Ilyen hírek a nagyobb hírportálokra is eljutnak, de az elmúlt években ezek olyan rendszeressé váltak, hogy a sajtó már rezignáltan veszi tudomásul az újabb eseteket,…..
Nincs egy hete, hogy Japánban megjelent a Playstation Vita, a Sony új kézikonzolja. Hogy ki ő, honnan jött, mit tud és mire lesz jó, arról egy másik, terjedelmesebb cikkben fogunk értekezni. Most koncentráljunk csak arra az apróságra, hogy egyesek szerint a handhelddel akadtak…..