Regisztráció Blogot indítok
Adatok
2n4ry.z3r0

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledünk az X-Faktor végéhez ezt leginkább onnan tudhatja az, aki idén egy adást sem nézett még meg, hogy Istenes Bence most már alapjáraton is üvölt, amikor pedig nagyon lelkesnek kell lennie, akkor úgy racsít, hogy lejjebb kell venni a tévé hangját, mert a szomszéd még azt…..
Talán van aki már megnézte a BeforeAfter rovatban a rólam szóló írást. Úgy gondoltam pár általam is használt, bevált tanáccsal hozzájárulnék azon erőfeszítésekhez amiket esetlegesen tesztek, hogy jobb formába kerüljetek.  Nagy csodákat nem kell várni, de minden apró…..
2n4ry.z3r0 2013.10.28 08:34:49
Van 1 vegyület ami tuti működik (fogyasztószer), használták is egy ideig, de betiltották, mert túl sok a mellékhatása. Igazából ez egy vegyületcsalád és ebből ami forgalomba volt fogyasztószerként az a 2,4-dinitrofenol (DNP).

A DNP egy viszonylag apoláris vegyület, tehát könnyen felszívódik és a szervezet minden területére eljut, a membránokban feldúsulva, mivel apoláris.
A sejtek erőműve a mitokondrium, energia előállításának elve, hogy a katabolikus folyamatok során elektronnal teli hordozók az elektronjaikat leadják fehérjekomplexeknek a mitokondriális membránban.
A fehérjekomplexeken elektronáram jön, ugyanis az elektronok a fehérjekomplexekről a végső elektronfelvevőre, az oxigénre jutnak.
Az elektronáram során protonok pumpálódnak át a fehérjekomplexek révén a membrán másik oldalára és így kialakul egy proton gradiens a membrán két oldala között (ez a membránpotenciál fő komponense). Ezt a potenciált használja ki az V-ös komplex, hogy előállítsa a nagyaenergiájú ATP-t, az univerzális energiahordozót (mindezt úgy hívják, hogy a Mitchell-féle kemiozmotikus elmélet).

Szóval a szétkapcsolószerre visszatérve. A DNP feldúsul a membránokba, így a mitokondriális membránba is, és protonokat fog visszaengedni, tehát csökkenti a membránpotenciált, vagyis szétkapcsolja az ATP előállítását (V-ös komplexet) az elektrontranszport lánctól. Ezért hívják így.

Ennek mi az eredménye? Az hogy a mitokondriumnak létfontosságú a membránpotenciál, ellenben a citokróm-c elhagyja a belső membránt (cytochrome release), ami a sejthalál intrinzik (belső) faktora és elindítja a kaszpázok általi apoptózist.
Tehát, mivel csökken az ATP termelés hatékonysága, ellensúlyozni kell fokozni kell az elektrontranszport aktivitását, amelyhez végtére is fokozni kell a katabolikus folyamatokat. Mindemelett kevesebb energiát állít elő.

Szóval így néz ki valami ami működik :).

A DNP sajnos pont emiatt elsősorban súlyos májkárosító hatású. Ha meglehetne oldani a szer célzott eloszlását ÉS aktivitását a szervezetben, akkor működhetne. De mivel ez egy kis molekula, amely aspecifikus tulajdonságokkal rendelkezik, nem lehet.

ELLEBEN kiderült, hogy vannak a szervezetnek saját szétkapcsolószerei, úgy hívják őket, hogy szétkapcsoló fehérje (uncoupling protein, UCP), ami voltaképp ugyanazt csinálja, mint a DNP. Viszont az UCP előfordulása szövetspecifikus és aktivitása szigorúan szabályozott.

Miért van szükség arra, hogy rontsuk az energia előállítás hatékonyságát? Azért, mert ezzel hőt lehet előállítani (olyan, mint amikor rövidzárlat esetén is hő keletkezik) és ez a barna zsírszövet feladata. Igény esetén megjelennek az UCP-k a barna zsírszövet sejtjeinek a mitokondriális membránjában, részlegesen szétkapcsolják az elektrontranszportot és ezzel hőt állítanak elő.
2n4ry.z3r0 2013.10.28 08:42:43
Kerestem nektek egy képet is:
course1.winona.edu/sberg/ILLUST/uncouplingProtein.jpg

Nagy zöld bumszli: elektrontranszport lánc, ide kerülnek be az elektronok (a NADH, FADH2 elektrondús hordozókról), ő hozza létre a membránpotenciált a protonpumpálással (ez igazából 4 különálló fehérjekomplex).

ATP-synthase: ez az V-ös komplex, ő engedi vissza a protonokat és e során ATP-t állít elő.

UCP: a szétkapcsoló fehérje visszaengedi a protonokat, de nincs ATP szintézis, hanem hőfejlődés.
2n4ry.z3r0 2013.10.28 08:49:42
És csak érzékeltetésképp, így néz ki igazából az elektrontranszport lánc :D

www.genome.jp/kegg/pathway/map/map00190.html

Itt látszanak a fehérjekomplex alegységei is.

A DNP-t amúgy kísérleti célokra mi is használjuk, pl. mitokondriális légzésvizsgálatoknál.
Ide gyűjtjük azokat a magyar filmeket, amiket szívesen megnéznétek. Kommentben írjátok be a címét vagy az IMDB-linkjét, és a legnépszerűbbekre ráindulunk, mint egy drótszőrű tacskó...
2n4ry.z3r0 2010.05.13 23:21:21
Pater Sparrow: 1
www.imdb.com/title/tt0408060/

nagyon jóóóó :)
köszi skacok, nagyon jók vagytok !!!!!