Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GyMate

0 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Február 8-án indul a Fargo második évada az AMC műsorán, és már megvannak a szinkronhangok is, tessék: Lou (Patrick Wilson) - Miller Zoltán Dodd (Jeffrey Donovan) . Dózsa Zoltán Peggy (Kirsten Dunst) - Vadász Bea  Floyd (Jean Smart) - Molnár Zsuzsa Betsy (Cristin Milioti) -…..
Azt hittem, a Breaking Bad lassan építkezős, a nézőt módszeresen húzó, a szálakat szinte sziszifuszi munkával bontogatós félévaddal búcsúzik majd a képernyőtől. Joggal, hiszen 8 epizódja volt Vince Gilligannek és írói stábjnak arra, hogy eljussunk a történet végéhez,…..
GyMate 2013.08.19 11:05:36
Érdekes dolgokat vetsz fel, Medve, de én még mindig nem tudom ezt így szemlélni (és persze, ez is a sorozat szépsége). Az például, hogy Walt végig megpróbálja a lehető legkevesebbet ártani, eleinte igaz, de aztán egyre kevésbé. Sőt, a tiszta-meth-főzős dolog is inkább arra vezethető vissza, hogy ő képes rá, és ezzel nagyot lehet ütni egy ilyen igénytelen piacon, így az önérdeke is azt diktálja, hogy a lehető legtisztább methet főzze, és az egóját is ez simogatja. Szerintem semmilyen emberbaráti döntés nem játszik ebben szerepet, még a sorozat elején sem. Onnantól fogva pedig, hogy hagyta megfulladni a hányásában Jesse barátnőjét, egyre kevésbé megmagyarázhatóak (maximum csak racionalizálhatóak) az áldozatai és tettei. Tudom én, hogy Jesse barátnője fenyegette őt, és az ő elbukása a családját is megviselte volna, de az igenis önző és mérhetetlenül antiszociáls döntés volt, hogy ezt egy kvázi-gyilkossággal intézte el. Onnantól pedig maga a sorozat is igyekszik egyértelművé tenni a párhuzamokat Walt és Gus között, amik közül a legszörnyűbb az, hogy Walt is képes volt gyerekeket felhasználni, ráadásul manipulatív és megint csak antiszociális okokból. Értem én, hogy megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy nincs gáz, és a gyereknek nem volt biztos halálos ítélet a gyöngyvirág, azért ez még így is egy borzasztó kockázatos és megvetendő lépés volt. Ha ezt racionalizálni próbáljuk, akkor lassan odáig jutunk, hogy ha valaki megkarcolja Walt kocsiját véletlenül, akkor annak meg kell halnia, és Waltnak igenis joga lenne álmában felgyújtani, mert csak a magántulajdonát védi. Walt számtalan dilemmával szembesült, és mindegyik dilemma teljesen valós volt, és a legtöbb esetében az ÖNfeláldozás lehetősége állt szemben MÁSOK feláldozásának lehetőségével - eleinte habozott is ilyen nehéz helyzetekben a mások feláldozását választani, de ezek az idő szép fokozatosan elmúltak. (Megj.: a legújabb részt még nem láttam, de úgy hallottam, hogy felveti benne Skylernek, hogy feladja magát, és azt is mondja, hogy Hanket nem akarja bántani. Engem meglepne, ha bármelyiket is komolyan mondaná. Ha mégis, akkor mostanság tényleg magába szállt Walter.)
Ezt is Facebook-oldalunkra kaptuk, Zsoltnak köszönjük szépen, hogy lefényképezte, amit a Corvin pláza mögötti téren látott: Szerinte nem kell rajta sokat magyarázni. Ha szigorúan vesszük, nem is félrefordítás, mert nyilván tényleg mindent kézzel csinálnak. Ráadásul a…..
Ha bármi olyan eszedbe jut, amit szeretnél a blogon megírni, de konkrétan nem kapcsolódik egyetlen poszthoz sem, akkor annak itt a helye - offolj bátran, itt szabad a pálya!..
Félrefordítások Attention! 2012.03.29 07:53:00
Tamás a négynapos ünnep alatt lőtte ezt a szépséget: Valaki segítsen nekem elmagyarázni, hogy miért borzasztóan rossz stílus ez angolul. De érdekesen vegyes a szöveg színvonala, mert vannak benne teljesen jó részek...
comment:com Hírek kávé mellé 2011.07.14 09:30:00
Charlie Sheen NEM halt meg.Az MTV még egy évadot kért a Teen Wolfból, mert az 1,7 milliós nézettség meggyőzte őket.Kal Penn annak idején a House-ból szállt ki, és ment el a Fehér Házba dolgozni, most viszont Obama mellől száll ki, és megy vissza a tévébe, pontosabban a How I…..
A Tv2 nem foglalkozott a Bionic Woman címének lefordításával, tehát erre a kérdésre már megvan a válasz, a szinkroncsata még csak ezután dől el. A TV6-on Bionika címmel műsorra kerülő sorozat szinkronhangjait azonban már ismerjük, lehet véleményezni őket kommentekben:Michelle…..
Komaváry (TSR) is közeledik a tizedik beküldéséhez:Kij Johnson Nebula- (és talán már Hugo-díjas) [nem ő kapta végül, de ezt júliusban, amikor a beküldés született, még nem lehetett tudni - LJ] scifi novellája, a Spar megjelent magyarul is. Ami egy nagyon jó dolog. Viszont…..
A véleményes hétvége bevezetéseképpen Nyul brékingje következik:Elég valószínű, hogy már mások is beküldték ezt a félrefordítást, mivel aktuális filmről van szó, de biztos ami biztos, beküldöm én is.A sokak által dicsért Gru (Despicable Me) című film fordítójának…..
GyMate 2010.11.12 23:45:34
@M. Péter: Nem is egynyelvű szójátékként gondoltam, azt tudom, hogy az angolban csak a franciából egy az egyben átvett filet mignon van, a ceruzaelemes inóft mondjuk nem tudtam, ez érdekes, és kösz, de amire én gondoltam, az csupán annyi, hogy - ugyan a szó nem angol, de azért - az emberek ismerik a mignon szót, francia melléknévként. És ha megvan a francia jelentés, meg az angol minion változat jelentése, akkor itt jelen esetben ez a kiejtett minyon mindkettőre utal, vagyis szerintem szójátéknak minősülhet, habár az erősen levonna a szójátéki értékéből, hogy a két szó etimológiailag ilyen közeli rokon (ezt sem tudtam, különben valószínűleg tényleg nem hozakodtam volna elő a kommentemmel...).

Amúgy egy korábbi kommentelőhöz csatlakoznék: Speier Dávid szerintem is az egyik legjobb jelenlegi magyar filmszövegfordító!
Kata nem meglepő módon a Helyszínelőkből küldött két találatot. A levél tárgyában (é: a mail subjectjében) még azt is megosztotta velünk, hogy a CSI Las Vegas 10. évadának 17. részéről volna szó.Újabb gyöngyszemek a Helyszínelőkből, bár az első lehet, h csak az én…..
A Viasat kért meg minket, hogy ismét forduljunk a kedves olvasókhoz egy frappáns címért: az év végén érkezik a képernyőre a TNT nyári sikersorozata, az Angie Harmon és Sasha Alexander főszereplésével készült Rizzoli & Isles, és ennek kellene valami magyar címet adni - mert…..
A Showtime egyik legfaszább sorozatának új évada menten itt van, közben nálunk a Viasat3 az előzőt adja, így amit mutatni akarunk ma, azt az ugrás utánra rejtettük, mert spoileres. Addig is egy kép az egyik főszereplőről. Naszóval a videóban a szereplőgárda az előző évad…..
PerverzBabi beküldése igazából nem félrefordítás, csak egy rosszul, vagyis leginkább sehogyse megoldott szójáték. Mindenesetre most szolgáltatott harmadszor anyagot a blogra, úgyhogy mostantól RJB.Ezúttal az egyik kedvenc rajzfilmsorozatomban bukkantam egy problémás részre. A…..
GyMate 2010.08.08 13:33:36
@Franci1969: A kérdőjel nekem szól? Mert nagyjából én is azt javasoltam, amit te...!

Itt egy rímes, amiből kimarad szerencsétlen mormota:
George elindult vígan lépkedve, mert elég derűs volt akkor épp kedve.
Vagy ugyanez mormotástul:
George fütyörészett vígan lépkedve, mert jobb ma egy mormota, mint holnap egy medve!
GyMate 2010.08.08 15:16:10
@Franci1969: Ugyan, dehogy, nem azért kérdeztem, csak azt hittem, nem vettem észre valami nyilvánvaló hátulütőt - de így értem a kérdőjelet.
Csabi már RJB, és arról híres, hogy ő az egyik beküldő, akinek fergeteges klasszikusunkat, Gag edzőt köszönhetjük. Ezúttal is animáció témában talált nekünk valamit.A sikeres animációs film, melynek címe Angolul Chicken run volt, magyar fordításban Csibefutamként került a…..
comment:com Hírek kávé mellé 2010.08.05 09:30:00
Jövőre tuti nem nyer Emmy-t Bryan Cranston a Breaking Bad főszereplője: a 2011 júniusában visszatérő negyedik évad a tévés Oscar szabályzata szerint nem nevezhető majd. Idén azért elviheti zsinórban a harmadikat - augusztus 29-én hajnalban kiderül. Az AMC webes mini-epizódokkal…..
Egy hete ért véget a világ legnagyobb geekfesztiválja, a Comic-Con San Diegóban, de az anyagokat még mindig dolgozzuk fel, mára a szokott csajfesztivál jutott, biztos akad, aki az ilyenre gerjed. Két galériánk van, jó szórakozást!   ..
Nyersferdítő maga is elismeri, hogy ez véleményes - mi pedig a megjelentetéssel azt ismerjük el, hogy a blogba ettől még belefér, szóval mindenben egyetértünk:Amiről írok, igazából egy apróság: az imént volt szerencsém megnézni "Az ijedt szemű lány" (Murder on the…..
Amikor februárban az angol csatorna büszkén prezentálta legújabb műsoráról szóló tervét, az összecsődített újságírók többsége lemondóan csóválta a fejét. Hogy miért? Nem elég, hogy idén érkezett már egy film Arthur Conan Doyle nyomozójának főszereplésével, most a…..
Simon Péternek nagyon megköszönöm, hogy gyűjtés nélkül tudok gyűjteményes posztot kirakni. Üdv!Most olvastam ki a Hozsánna Néked Leibowitz (A Canticle for Leibowitz) című regényt, akadt benne egy-két érdekesség. Első volt egy tükörfordítás, a történetben fontos…..
Mihálynak kétszer is gondjai akadtak Nürnbergben (nagyon régi beküldések ezek, mea maxima pulyka): http://cukisag.blog.hu/2009/07/02/michael_jackson_el_de_teve "A képen látható teve aznap éjjel született a nurembergi Barelli cirkuszban..." A nurembergiben. Nem máshol. A…..