Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyukerim

113 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A film, amire azért vártál két évtizedet, hogy a képedbe vágja: öregedtél húsz évet. Na jó, finomítsunk: az üzenet az, hogy te is öregedtél, velünk együtt. 
 Épp csomagoltam 1996 októberében, mentem külföldre valami ösztöndíjjal, persze a budapesti bemutató napjára szólt a repülőjegyem.…..
Jonathan Franzen megint nagyot alkotott, ám új könyve, a Tisztaság akármennyivel is izgalmasabb az amerikai író korábbi műveinél, mégsem lesz az új amerikai nagyregény. Nagyívű, kontinenseken és évtizedeken átnyúló regény – így szól Jonathan Franzen legújabb könyvének a fülszövege. Ám mielőtt…..
Adott két Szovjetunióból indult író, ám sok közös a nyelven túl még sincs bennük. Szvetlana Alekszijevics és Jevgenyij Vodolazkin egy-egy könyvét olvastuk el, melyek az Európa Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.   Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink   Szvetlana Alekszijevics Elhordott…..
Gerald Durrell ökológiai tündérmeséjét egy fürdőkád, pár műanyag vödör és némi nyers kenyértészta segítségével állította színpadra a FAQ Társulat. Nehéz feladat, de a fiatal csapat nagyon jól vette az akadályokat. A produkció a MU Színházban látható.   A környezetszennyezés és a hatalommal való…..
David Bowie-val a popzene egyik, vagy ha nem a legnagyobb hatású művésze távozott közülünk. A kaméleon gazdag életművét, ha máshonnan nem, az internet hétfői terméséből ismerhetjük, mi pedig arra vállalkoztunk, hogy megmutassuk, milyen volt, amikor a mester mások dalait formálta a saját…..
Rózsa Sándorról rántja le a leplet Cserna-Szabó András legújabb, 12. kötete. A Sömmi. az alföldi pusztába vezet minket, a kalauzunk Veszelka Imre, a vak koldus, aki mindenkinél tisztábban lát.   „Sokan úgy képzelik, hogy betyárnak lenni felettébb izgalmas hivatás, de az…..
Régen vártuk a St Germain budapesti koncertjét, de csak félig voltunk elégedettek, amikor végre élőben láthattuk a produkciót.   „Hogy milyen volt? Hát elbóbiskoltam közben, mert olyan bólogatós” - mutatja a buszon távozóban a St Germain koncertjéről egy hetven felé…..
Spoilereket ígérünk az Örkény új bemutatójával, a Mese az igazságtételről avagy A hét szamuráj című darabbal kapcsolatban. Mégis érdemes elolvasni annak is, aki arra készült, hogy megnézze az előadást.   A néma döbbenetnek is több formája van. Az egyik az, amelyet A…..
Tizenöt évvel világhírű albuma után látogat Budapestre a St Germain. Nem egyszerű nosztalgiakoncertről van azonban szó: a formáció friss albuma igazi visszatérést jelent.   Az már önmagában nagy hír, hogy visszatért a St Germain, ám az külön öröm, hogy Ludovic Navarre…..
Kultography Billegő kötéltáncos 2015.10.09 12:56:17
Minden adott volt ahhoz, hogy zseniális film legyen a Kötéltánc: az alaptörténet, a rendező, a szereplők és a technika is garantálják. A végeredmény mégis csalódás.   Bő háromnegyed órát sétálgatott 1974 augusztusában az akkor befejezett New York-i Világkereskedelmi…..
Régóta vártuk, hogy Pink Martini fellépjen Budapesten, és a portlandi zenekar Müpa-beli koncertje után be kellett látnunk: lehet, hogy túl magasra tettük a lécet. Jártunk mi már itt? - tették fel a kérdést a Pink Martini tagjai leginkább saját maguknak a Müpa-beli koncertjük…..
A Turbo első Müpa-beli koncertje mindjárt a búcsúfellépésük is lett. Ezt kicsit sokat hallottuk szerda este a zenekar tagjaitól, de szerencsére mi még azt a lendületet is éreztük, amit a tízéves Turbo tagjai bevallásuk szerint már nem. „Ha nincs nyaláb, nincs Turbo” – nem…..
Tökélyre fejlesztett retródíszletek között habkönnyű kémkomédia Guy Ritchie új filmje. Inkább ne próbáljon senki többet belelátni.     A hatvanas évek elején járunk és Berlinben: kint a hidegháború, bent a szenvedélyek tombolnak, mindenki gyanakszik mindenkire, és…..
Fesztivál hőségriadó idején, fesztivál menekültválság idején – a Szigetnek egyikhez sincs köze, ám nem tudta kivonni magát a külvilág alól. Ám az egyhetes program idén is…..
Nem várt közös produkcióba futottunk bele péntek este a Szigeten: Mariza és Avicii közös koncertjébe. A neves DJ minden képességét maximálisan elismerve szeretnénk kérni: a Világzenei…..
Robbie Williams a világ legnagyobb showmanje – ha más nem is, ez tökéletesen bebizonyosodott hétfőn este a Szigeten. Valamikor az ezredforduló környékén valaki azt mondhatta Robbie Williamsnek: ellenkező irányú…..
A Sziget Világzenei Nagyszínpada pont ugyanazt a jóleső állandóságot képviseli az életünkben, mint a nagymama húslevese: tisztában vagyunk vele, hogy nem változik semmit, mégsem unjuk meg soha. Ehhez…..
Politics is all around – mondhatnánk a sokszor meggyalázott sláger címét tovább csavarva. Két nemrég megjelent regény az emberek és a politikai hatalom kapcsolatát boncolgatja, bár látszólag sok hasonlóság nincs az argentin piszkos háború idején játszódó Szemekbe zárt titkok…..
Romy Schneider (f)elszabadult nevetése, Lugosi Béla szúrós tekintete és Zságer Balázs zenéje: mintha az Isten is egymásnak teremtette volna őket. Csak ennyit tudunk mondani a Žagar Motion Picture Laboratory címmel a Müpában rendezett koncertje után. Kérünk még belőle!Ahogy a Mona…..
Sajátos gyónás Jonathan Franzen most kiadott esszékötete, a Diszkomfortzóna. Az amerikai regényíró csaknem tíz éve megírt önvallomása látszólag csapongó írás, ám sokat megtudhatunk róla Franzenről, hőseiről és magunkról is. „Negyvenöt évesen szinte naponta hálás…..
Tizenkét év hosszú idő. Pont elég arra, hogy egy valaha sikeres zenekar elfelejtsen zenélni. A Blur esetében is ettől tarthattunk, amikor kezünkbe vettük az új albumot, ám félelmünk szerencsére alaptalan volt.   Nagyon szűk a mezsgye a röhejes és zseniális között, és…..
Teltházas koncertet adott az A38 hajón csütörtök este Akua Naru. A közönség nem tévedett: a forró hangulatú performansz sokáig emlékezetes élmény marad nekünk is.„Amikor tavaly itt jártunk, megtámadtak minket. Egyértelmű volt: a bőrszínem miatt. Sokan féltettek, azt mondták…..
Varázsos francia sanzon-pop énekesnőt láthatott, aki péntek este ellátogatott az A38 Hajóra. Túlzás lenne persze azt állítani, életünk legizgalmasabb koncertje volt, de reméljük, ez még mindig csak a kezdet a 12 éve a pályán levő Élodie Frégé számára.     Először is…..
Igazi filmünnep a mai: az Alien után a 2001 – Űrodüsszeia (12) is újra a mozikba kerül a Pannónia Entertainment jóvoltából. Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick klasszikusa ma, a bemutató után csaknem ötven évvel sem veszített értékéből.   Van az a pillanat, amikor az…..
A nőnap előtt mutatta be a Jurányi Inkubátorház a projekt_LULU című darabot, amely Frank Wedekind klasszikus drámájából kiindulva próbálja meg értelmezni a nemi szerepek körüli problémákat. Lulu a végzet asszonya: a nő, akinek egy férfi sem tud ellenállni, a nő, akiért…..