Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dee L'hemaa

8 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
Dee L'hemaa 2010.06.10 16:44:02
Helyén kell kezelni ezt a véleményt.
Konkrét borok, konkrét évjáratairól szól és mint minden szubjektív.

@Parci: Akinek erre a stílusra van igénye az lehet, hogy a Villányi csúcsvörös áráért vagy olcsóbban inkább egy supertoszkán vagy éppen egy jobb chilei, ausztrál bort vesz:)
Dee L'hemaa 2010.06.14 15:34:00
@Parci: Szerintem a világszínvonal azt IS jelenti, hogy stabil a minőség, hosszú az eltarthatóság, nagy az egyensúly (alkohol-sav-beltartalom), és gyenge évjáratokban nincs csúcsbor.
Ehhez még örök vesszőparipámat a termékpiramis alját képező borok jó minőségét és tisztességes árát is hozzátenném.
Dilemma Computer......Love..... 2010.06.07 15:40:38
Előszedtem és mostanság újra hallgatom egyik kedvenc feldolgozás albumomat:)..
Varánusz Trollok háborúja 2010.05.26 09:18:19
Olvasom az index cikkét, hogyan mentsük meg az internetet a trolloktól. Fölmerül a kérdés: kell egyáltalán megmenteni? Az tény, hogy a névtelenség és következménynélküliség bátorrá tesz sokakat. Az is tény, hogy néhányan egyszerűen a troll üzemmódra gerjednek, és a…..
Dee L'hemaa 2010.05.27 15:44:42
@úriparaszt: Nethuszárokról mindig ez jut eszembe:)
www.youtube.com/watch?v=MjWFZPJZTxU&feature=related
Biodinamikus bor Chiléből - tudjuk már, hogy ez nem oxymoron. Nemcsak tartályhajón úsztatott, útközben fajélesztővel erjesztett, szintetikus hiperbor érkezhet onnan hozzánk. Az Antiyal egy 1996-ban alapított, újvilági mértékkel nézve kicsi, de annál híresebb családi gazdaság a…..
Dee L'hemaa 2010.05.25 12:57:38
@fiatalborivo: Thummerer Tréfli mint iható hazai édes vörösbor???:))

@Hepci: Igen-igen unalmas ez a BZoltán fóbiád, van rá lehetőség, hogy a problémádat vele kapcsolatban neki, és e-mailben fejtsd ki.

Megjegyzem kicsit szálka és gerenda, az, hogy neki felróvod a megmondóember szerepet, miközben te ugyanazt adod elő és legalább annyira túltengsz a kommentekben.
Dee L'hemaa 2010.05.27 13:05:38
@Hepci: Nem az a kérdés, hogy te észreveszed-e magad, hanem, hogy más mennyire unja amit csinálsz.
Dee L'hemaa 2010.05.27 15:25:50
@Hepci: Számukra nyilván a kommentszám és a látogatottság is egyfajta rendezőelv... Az, hogy nem moderálnak valakit még nem jelenti, hogy igaz, vagy jó az amit ír;)

Számomra az a különbség a kettőtök kommentjei között, hogy ő letett már valamit az asztalra ami által hiteles amit bor-témában ír.

Nyilván, ha azt olvasnám, hogy teliholdas éjszaka éjfélkor marhabéllel tekeri körbe a birtokot a jobb termés érdekében, akkor ennek fényében olvasnám kommentjeit biodinamika és társai témakörben:D
Cuvée Bajnokok Ligája címmel hirdetett nagyszabású nagyvörös-kóstolást az In Vino Veritas, a csütörtöki rendezvény helyszínéül a cég új telephelyét választották, amely történetesen az egykori Tinto Fino egykori épülete a Bp. III. kerületi Szőlőkert közben. Szép nagy…..
Dilemma Inspired by aJeti 2010.05.25 13:33:00
Kiscsaj álmos postját olvastam és beugrott ez a szám:)www.youtube.com/watch..
A délkelet-szlovákiai bortermelők ismét használhatják a "Tokaj" nevet, mely régóta parázs viták tárgya északi szomszédunk és hazánk között. A szlovák parlament ugyanis kedden gyorsított eljárásban elfogadta kormányának javaslatát a borászati törvény…..
Dee L'hemaa 2010.05.03 10:13:31
@kisrizling: Te arról az OBI-ról beszélsz ami polcokra engedi a szőlőt nem látott Egri bikavéreket, és a 800 forintos "Tokaji Aszú"-kat?:-)
Dee L'hemaa 2010.05.07 14:42:18
@surany: Félreérted a dolgot. Te nyilván könnyebben tájékozódsz és van helyismereted is. Egy külföldi aki még nem vagy alig kóstolt tokajit nem fogja úgy fogja megkülönböztetni a tokajit, hogy szlovák és magyar, ráadásul általánosít.
Kis társaságunk kóstolásainak rendszeres, még ha nem is leggyakoribb szereplői a spanyol vörösborok. Csalódnom még nem sokszor kellett bennük, megosztani sem szokták a kóstolókat, legyenek kezdők vagy haladók, az általános tetszés szinte garantált. Ezúttal egy barát markolt fel…..
A Borbarát idei első számában olvasható a megújult Top 12 összesített eredménye. Az előfizetőkre alapozó szavazással szakítva tizenegyszer hét jó embert kértek föl arra, hogy állítsák sorrendbe 2009 tizenkét legemlékezetesebb borélményét. A tizenegy csoportba a Borbarát…..
Dee L'hemaa 2010.05.06 15:27:26
@BZoltan: Egy index.html-t tennék a helyedben az oldalad gyökerébe;)
Úgy tűnik, nem érzékelem pontosan a magyar borvilág rezdüléseit, nem mérem fel kellőképpen a fogyasztói igényeket. Például, hogy ma Magyarországon teljesen felesleges külföldi borokról írni, pláne ha azok nem kaphatóak itthon. Nemcsak egyszerűbb és olcsóbb leemelni valamit…..
Dee L'hemaa 2010.05.04 11:41:50
@dagadtos: Kellenek ezek a cikkek!
Külföldi utazás előtt mindig itt keresgélek vételi tippek után.

Ne a "mindent a mainstream olvasóért" legyen a szervező el;)
 Ákos új klipje minek van? ..
Dee L'hemaa 2010.04.08 08:58:57
Szerettetm a zenéjét, de ez siralmas. Mind a zene mind a videó.
Bár nem meglepő, hisz mindkettőt Ákos követte el:)

Egy pénzes, de mára fantáziátlan öregedő zenész kapálózása.

@Dr. Körömlakk ®: Pl. Nézz meg egy régebbi Ákos klipet, vedd elő az IKON-t, vagy az azt megelőző albumokat...
Gyakorlatilag 2002 óta ismétli önmagát, a régi számait keveri újra, vagy adja ki áthangszerelt koncertverzióban.
Tudom-tudom, ott "A hét parancsszó" és a "Kaland a régi királlyal", de 10 év alatt...ennyi...
Dee L'hemaa 2010.05.03 10:23:24
@Dr. Körömlakk ®: Arra utaltam, hogy önmagához képest is nagyon-nagyon gyenge...
Fantáziátlan, modoros, pózőr és hát a hangja régen se volt az erőssége:)

Jó zenék?
Ebben a stílusban nem vagyok otthon, de így hirtelen Herczku Ági, Szalóki Ági, Palya Bea, Mikola Parov, Dresch Mihály jut eszembe akik mind hitelességben, mind egyediségben, mind improvizatív téren, de akár nemzetközi ismertségben is többet mutat mint Ákos.
Nem túlzás, ha azt állítom, egészen kellemes élményeim voltak az utóbbi időben a megfizethető árú magyar fehérborokkal. A rossz vételek elmaradozásán felbátorodva a belépő szint (nevezzük annak 1000 pénz környékét, hiperben találni olcsóbbat, borszaküzletben nem igazán)…..
Dee L'hemaa 2010.04.19 15:14:38
@fiatalborivo: Van több ilyen bor is, de sokan nem veszik a fáradtságot, hogy leírják a róluk alkotott benyomásaikat.

És persze van aki azért nem írja le, mert ciki lenne bevallani, hogy nem csak szupertoszkánt iszik Burgundival:))
Kristálytisztán emlékszem, hogy bonanzás korszakom 1991-ben, egy általános iskolai táborban kezdődött. Barátaimmal profin megválasztott fedezékekből előugorva, rajtaütésszerűen próbáltuk megpaskolni a felsőbb éves lányok fenekét. Mindez kiváló hecc volt, amíg a csajok fiúi…..
Nemrég jelentős kommentviharokat okozott Alföldi Merlot kolléga Takács Lajos-posztja, amelyben kilenc ponttal a legjobb magyar száraz fehérnek minősítette a Hollóvár somlai furmintját. Kilencpontos bor háromezerért? Több se kelletett: már tárcsáztam is délszláv népfelkelő…..
Dee L'hemaa 2010.04.08 13:12:51
@Fűrészpor: Ennek talán az is lehet az oka, hogy István az általa felállított mércének nem megfelelő borokat nem hozza forgalomba a saját nevén...
Jancis Robinson a hétvégén Budapesten járt, a VinCE névre keresztelt borfesztiválon(?), ahol egyrészt előadást tartott, másrészt ismerkedett a magyar borokkal. Szemben a legutóbbi magyar vonatkozású írásával, most rendkívül rövid volt az átfutási idő: 22-én írt egy rövid…..
Dee L'hemaa 2010.03.25 10:56:46
@borkősav: Ha annyi pénzt toltak volna Somlóba mint Tokajba mind minőségben, mind diverzitásban és mennyiségben hozná azt a szintet.
A méret pedig nézőpont kérdése, Sauternes felől nézve Tokaj is kicsi;)
Dee L'hemaa 2010.03.25 11:39:18
@kukko: Területileg igen, 2200 vs. 5500 hektár, de a világpiacon mégis...
Dee L'hemaa 2010.04.02 10:43:28
@Labancz: Szerinted Tokaj egy része 30 éve nem - kis túlzással - nadrágszíj telkekkel volt tele?
Családomban is volt több ilyen telek tulajdonban;) sajnos már nincs:(

Bzoltán: Elegendő tőke megléte esetén lehetne még 1-2 Kis/közepes méretű pincészetet összehozni jó területeken, ilyen nadrágszíj telkek felvásárlásával?

Elméleti kérdés, pillanatnyilag a nyaralás is komoly tétel a költségvetésemben:)
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
Dee L'hemaa 2010.04.02 10:31:04
@drszj73: Abban látom a problémák egyik forrását, hogy sok borász semmivel nem képzettebb közgazdasági fronton, mint az átlagember.
Ahogy az átlagembernek kellett az új kocsi, nagyobb ház, plazmaTV szentháromság hitelre, úgy néhány borásznak is kellettek újabb területek, új nagy feldolgozó, stb.

Félreértések elkerülése végett: Itt most nem a Gál pincészetről beszélek, mert ott Tibor halála egy olyan nem tervezhető szomorú esemény ami egy alapos és átgondolt gzadasági tervet is felboríthat.

Voltak persze olyan borászok is, akik rájöttek, hogy "a csúcson kell abbahagyni".
Eladták a tulajdonjogukat, és már csak a nevet, és tudást teszik hozzá a borhoz. Így biztosított saját és hozzátartozóik jövője, miközben azt csinálhatják amit szeretnek.
Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya - írja az MTI nyomán Index anyánk. A határozat szerint jelentős kötelezettségszegés - hamisított bor előállítása, forgalmazása, továbbá a…..
Dee L'hemaa 2010.03.23 10:50:20
@lackó: Ez a cikk nemkicsit elfogult és csúsztató:) A kozmetikai termékekben használnak olajipari származékokat, akkor azokat is tolhatjuk a borba?:D

Kicsit olvass vissza a korábbi MA-s Vincze-cikkek kommentjei között, mintha ott már valaki részletesen elemezte volna a szőlő által természetes úton előállított glicerin és a hozzáadott közötti különbséget...
Dee L'hemaa 2010.03.23 10:51:36
@lackó: Például amelyik pincészet(ek)nek, konkrét megrendelését mondta vissza a külföldi partner a hír megjelenésekor?
Dee L'hemaa 2010.03.23 10:59:53
@lackó: Szerintem se ki nem végezték, se le nem lőtték.
Tett valamit ami törvénybe ütközik, és lebukott. Tisztességgel viselje ennek következményeit, és 3 év múlva ott az esély, hogy bizonyítson.

Mellesleg addig is borászkodhat, megmutathatja, hogy cucc nélkül is tud szép borokat csinálni. Nem attól lesz jó a bor, ami a cimkén szerepel, hanem ami a palackban van.
Két kereplővel próbáltam a borozás kékmadarát kizavarni a csalitosból, sikertelenül. A közel kétszáz hozzászólásban nagyítóval is alig találni egy-két konkrét tippet. Csak emlékeztetőül: arra kértem a Burgundia-rajongókat, hogy segítsenek nekünk belebolondulni a burgundi…..
Dee L'hemaa 2010.03.19 10:49:40
@akov: A Rhone völgy ár-érték arány és ízvilág tekintetében is más.
Dee L'hemaa 2010.03.23 10:55:42
@akov: Nem azt mondtam, hogy ahhoz hasonlítottaad, csak megjegyeztem, hogy egy más világ.
Nekem sokkal szimpatikusabb is Rhone völgy.
Nem könnyű a művelt alkoholista dolga, szegény a borhűtőjéből nem tud nyugodtan elővenni egy üveg bort. Már bontáskor legalább egy tucat rosszalló online szempár szegeződik rá: ugye nem róla akarsz írni már megint? Ha erre azt válaszolom: nem, csak úgy megiszom, akkor rögtön…..
Dee L'hemaa 2010.03.01 14:37:36
Dee L'hemaa 2010.03.09 11:51:45
@Parci: A Kopár egy jó ár/érték arányú alapbor, semmi több, és egyben fricska a villányi Kopárok felé.
Populáris, érthető, "mindennapok bora", de csodát annyiért nem várhat tőle senki.
Az első humbug-installációmban közzétett felhívásra alig érkezett válasz, ezért megismétlem: kérem a Burgundia-rajongókat, hogy nevezzék meg azokat a burgundi borokat, amelyeknek a rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják magukban a tüzet! Saját…..
Dee L'hemaa 2010.03.09 11:48:40
@Kóstolómester: Arra az Ebnerre gondolsz, aki bevallottan "cuccoz"?:)

Ha egy borvidék 30 Euró alatt nem tud élvezetes bort prezentálni az siralmas.

Van az amondás, hogy drágán mindenhol tudnak jó bort csinálni...
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
Dee L'hemaa 2010.02.16 09:55:56
@alföldimerlot: Nagy életművész az illető. Órákig képes a semmiről beszélni:)

@fiatalborivo: Csizmadia, Kerényi, Niszkács, Pásti esetében esélyes, hogy nem vallanának szégyent kóstolt borok számában.
A mennyiség, és a minőség, hozzáértés már más dimenzió.
Varánusz Lófaszt Más a Politika 2010.01.22 08:00:00
Bajban vannak a hozzám hasonló baloldali nézeteket valló szavazók. Sólyom László talán még ma kiírja a választások időpontját, előlünk pedig elfogyott a választható alternatíva. Az MSZP jelenlegi formája leginkább egy kiherélt, műfogával parizeres szendvicséért vicsorgó…..
Dee L'hemaa 2010.01.22 10:50:13
@Zoltanius: Ismered azt a mondást, hogy fejétől bűzlik a hal?
A folyamat fordított volt: Minél többet és pofátlanabbul loptak a politikusok annál inkább felhatalmazva érezte ugyanerre magát a kisember. "Ha nekik lehet...!" felkiáltással.
Többek között az lenne a dolga a politikai "elit"-nek, hogy példát mutasson törvénytiszteletből, következetességből, jogkövetésből.
Varánusz Rémálom 110 millióért 2010.01.19 07:28:00
De szeretnék én is sej, Duna parti házat, amit a levonuló ár soha el nem áztat, de ha mégis megesik, hogy betör a víz rém, százmillió péz'emet egybűl vissza kérném.... A GoldenGenyó díj évi várományosa alsó telekszomszédunk. Az hagyján, hogy nyár elején nemes…..
Dee L'hemaa 2010.01.19 12:03:39
Miklós Csabát majd’ két éve látogattam meg Móron. Azóta igyekszem figyelemmel kísérni a borait. A Várban végigkóstoltam a teljes kínálatot, és feljegyeztem magamnak, hogy a két száraz ezerjóját tüzetesebben is meg kell vizsgálnom. A csakazízéér még nem került…..
Dee L'hemaa 2010.01.12 12:40:20
@Kóstolómester: Kóstoltam Bozóky alapborait. Azok alapján több szerénységet kellene mutatnia, és akkor finoman fogalmaztam.
Varánusz Rádiót hallgatni jó! 2009.12.07 13:33:00
Nem szól ugyan sokat, szeretem a csendet, vagy ha mégis dúdolni támad kedvem, inkább saját válogatást teszek be. De a kocsiban, amíg reggel szétdobálom a gyerekeket, aztán délután begyűjtöm őket, állandóan megy; általában MR2 vagy Jazzy. A többi kereskedelmi csatornát…..
Dee L'hemaa 2009.12.09 15:51:05
@Fabius: Ezt nem kellett volna, vizuális típus vagyok:DDD

Running Wild, uhh az valamikor középiskolában került képbe Grave Digger, Manowar, és hasonló zenékkel együtt, egy lelkes társaságbeli rockersrác jóvoltából, de csak apró kilengés volt a hazai "alternatív scene":D iránti vonzalom tengerében, amit viszont rockersrác csak matt részegen tudott elviselni, akkor viszont teli torokból üvöltötte, hogy KICSI-KICSISZOLT-KŐŐŐŐ HÍÍÍÍVLAK JÖJJ-EL ÓÓÓÓÓ JÖJJE-LŐŐŐŐ, nomeg az EGY KIS PIROS BOM-BOMBÁZÓ-t:D