Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakaszu

24 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Önszeretet 2011.05.27 18:23:00
Kedves Peti! A napokban, amikor beszélgettem veled, egy-két szavadból azt olvastam ki, hogy te még jobban is szerethetnéd önmagadat. Erről szeretnék most néhány dolgot megemlíteni. Könnyű vagy nehéz neked szeretni önmagadat? Ezen gondolkodj el, mert az biztos, hogy Isten szeret és…..
Jezsuita bloggerek Vigasztalanság 2011.04.15 22:17:00
Kedves Peti! Megkaptam leveledet, ami tele volt nehézségekkel és szomorúsággal. Azt írtad, hogy Istentől elválasztottnak érzed magad, hogy távol van tőled és olyan, mintha Isten elhagyott volna. Imádban is szétszórt vagy, érzelmeid laposak, kedvetlen vagy. Igazából se Istent, se…..
Jezsuita bloggerek A szenvedésről 2011.03.27 17:24:00
Kedves blogoló barátaim! Sok válasz érkezett a legutóbbi blogomra, mindegyikre külön-külön nem tudok válaszolni, de egy-két gondolatomat szeretném továbbadni nektek. A szenvedést én nem tekintem problémának, amit meg lehet oldani, vagy teljesen átlátni. A szenvedés misztérium.…..
Jezsuita bloggerek Hazafelé 2011.02.25 20:03:00
Kedves Peti! Köszönöm leveledet és kérdéseidet. Jól esett, hogy érdeklődtél! Már régóta nem volt köztünk kapcsolat, igazán örömmel kezdek neki levelet írni és válaszolni a kérdéseidre. Mióta utoljára levelet váltottunk, több kórházat megjártam különféle…..
Szakaszu 2011.03.04 12:01:52
@eichikarl: Kedves Barátom, leveledben azt írtad, hogy megdöbbentél, hogy beszélgetek Jézussal, és számomra ez olyan természetes. Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy szoktál-e beszélgetni valakivel, aki nagyon fontos számodra, de messze van, talán már el is költözött a túlvilágra. Gondolom képzeletben látod őt, vagy a helyet ahol gyakran találkoztatok. Tudsz tőle valamit kérni, és el is mondasz neki valamit, ami fontos számodra. Ha ez egy emberrel lehetséges, miért ne lenne lehetséges az ember-Jézussal, aki a világ végéig mindennap köztünk van és bennünk él. Azt írod, hogy te úgy érzed, hogy nagyon messze vagy még ettől. Nem tudsz Jézussal úgy beszélgetni, mint egy jó baráttal. Hidd el, Jézus nagyon vágyódik arra, hogy beszélgessen veled, hogy kitárd előtte a szívedet, és befogadd, amit Ő akar mondani neked.
Lehet, hogy az a nehézséged, hogy valóban Jézus-e az, akivel beszélgetsz. Én meg vagyok győződve arról, hogy a te ismereted szerinti Jézussal beszélgetsz. Még nem ismered Őt tökéletesen, de amit tudsz Róla, amit eddig tapasztaltál Vele kapcsolatban, azok igazi élő valóságok.
Azt ajánlanám neked, hogy próbálj meg levelezni Jézussal. Írj neki egy levelet arról, ami most legfontosabbnak tűnik a számodra. Megállás nélkül írd ezt a levelet legalább 10-15 percig, de ne tovább. Írd bele őszintén, amit érzel Jézussal kapcsolatban. A levél befejezése után kérd Jézust, hogy válaszoljon a leveledre. Ez úgy történik, hogy elképzeled magad elé Jézust, és a te ismereted szerinti Jézus szavait válaszként leírod. Ez is csak 10-15 perc legyen. Eleinte elég nehézkes lehet a levélváltás, de tarts ki és írjál minden nap Jézusnak levelet. Egyre természetesebb lesz az, hogy a veled és benned élő Jézus beszélget veled. Imáim kísérnek: Szakaszu apó
Apó: Péter, én már több embertől megkérdeztem ez, tőled is szeretném megkérdezni: mit gondolsz, mi befolyásolja életviteledet leginkább, az értelmed, az akaratod, vagy az érzelmeid? Péter: Gyakran talán az érzelmeim, de azért abban biztos vagyok, hogy az értelmem is nagy…..
Péter: Pár nappal ezelőtt a barátnőmtől kaptam egy kis kártyát, amin ez a szentírási szöveg volt nyomtatva: „Örüljetek az Úrban mindig! Újra mondom: örüljetek” (Fil 4,4) Apó! Hogy lehet ilyent mondani! Senki sem képes erre! Ki hiszi ezt el? Apó: Péter, a magad…..
Jezsuita bloggerek Életem titka 2010.08.21 17:34:00
A napokban kaptam ezt a kommentet, gondoltam őszintén válaszolok rá: „Kedves Apó! Szeretném személyesen tőled megkérdezni, hogy hogyan lehet egy ilyen életet nem csak élni, hanem megélni is, és így továbbadni, ahogy Te is teszed. Bámulatos. Néhány ilyen "pedagógiai…..
Péter: Apó, beszélj még nekünk arról is, hogyan lehet elmélyíteni szeretetkapcsolatunkat? Apó: Szeretetkapcsolatotok tele van kincsekkel, amit ki kell bányászni kapcsolatotok történetéből. Amikor valami nagyon örömteli dolog történik, amikor sikerül közösen szembenézni nagy…..
Péter: Apó, azért jöttünk, mert tudjuk, hogy Apó sok jegyespárnak segített előkészülni a házasságra. Mi is teszünk fel majd kérdéseket és kérjük, hogy Apó, te is mondd el a tapasztalatodat. Bea: Mi a legfontosabb most nekünk? Apó: Az, hogy szeressétek egymást. Mindjárt…..
- Apó, engem érdekelne, hogy milyen is volt a misszionáriusi életed? - Nem lesz könnyű összefoglalni 44 évet, de megpróbálom. Mi érdekelne téged? - Az, hogy miért mentél el Japánba? - Azért kértem, hogy küldjenek Japánba, mert tudtam, hogy ott a két atombomba és a rengeteg…..
- Előző blogomban írtam, hogy még akarok neked többet mondani érzelmeinkről, különösen arról, hogy miért tekinthetjük azokat KINCSEKNEK. Ennek felfedezése számomra elég keserves körülmények között született meg. A rákkal való hosszú küzdelem után jöttem rá, hogy a…..
- Eddig általában te tettél fel kérdéseket nekem. Most én szeretnélek téged megkérdezni: Milyen viszonyban vagy érzelmeiddel? Könnyű, vagy nehéz velük együtt élni? Az érzelmeidet inkább ellenségnek, vagy szövetségeseknek tartod? - Azt hiszem általában jó viszonyban vagyok…..
- Apó, igaz az, hogy egy klubot akarsz alapítani?- Igen, szeretném összeszedni azokat az embereket, akik csatlakoznának a NEM PANASZKODÓK KLUBJÁ-hoz! Amikor 17 évvel ezelőtt visszajöttem Japánból, nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a magyarok mennyit panaszkodnak. Lehet, hogy meg is van…..
- Apó, engem nagyon érdekelne, hogy te miben látod a radikálisabb krisztuskövetést? - Egész életem egyik fő témája ez volt. Ezért örömmel írok róla. Először egy-két alapelvet mondok el tapasztalataimból. A krisztuskövetést nem lehet megélni csak a régi szokások…..
Szakaszu 2010.06.30 10:05:59
@Virágoskert:
Kedves Virágoskert! Kempis könyve a középkori szerzetesek lelkiségét mutatja be. Nagyon szép részeket találsz benne Jézusról, az Eukarisztiáról. Viszont az is igaz, hogy nem minden amit találsz benne alkalmazható a mi korunk lelkiségére.Például nem lehet azt mondani, hogy az a szerzetes, aki kilép a cellájából, kevesebb emberként tér oda vissza.
Jezsuita bloggerek A vágyak embere 2010.06.07 14:10:00
- Apó, olyan sokan mondják, hogy nagy béke és kiegyensúlyozottság sugárzik az arcodon és a magatartásodon? - Én azt gondolom, hogy ez talán azért van, mert mindig a vágyak embere voltam, már fiatal koromban is. - Mit jelent az, hogy vágyak embere vagy? - Mindig van előttem valami,…..
Apó, szeretnék valami komolyat kérdezni tőled: Mit tartasz a legfontosabbnak az életben? A hitet és a szabadságot. Miért? Mert a hittel kapcsolódsz az élet forrásához, az igazi alapokhoz, a szabadság pedig kihozza belőled a legjobbat, az igazi kincseket, amikkel Isten…..
Szakaszu 2010.05.14 18:19:09
@zzzsuzsa:
Lenne egy kérdésem: Bűnös e az a valaki,

ÉN NEM AZT TENNÉM A KÖZPONTBA, HOGY MI, MENNYIRE BŰNÖS. INKÁBB AZT, HOGY MENNYIRE KÉPES SZABADON, ÖRÖMMEL ÉS SZERETETTEL ÉLNI ISTEN ÉS EMBEREK FELÉ.

aki az érzelmeknek a széles tárházát birtokolja és nem tud jól bánni velük,

AZ ÉRZÉSEKRŐL TUDNI KELL, HOGY AZOKNAK NINCSEN MORALITÁSUK. OLYANOK MINT AZ ÉG FELHŐI, JÖNNEK, MENNEK. AZ AZONBAN MINDENKINEK A FELELŐSSÉGE, HOGYAN BÁNIK ÉRZÉSEIVEL.

nem a megfelelő forrásokat találja meg a szeretetnek a megélésére,

MERT NEM KERESI? VAGY OLYAN ÉRETLEN, HOGY MÉG NEM TUDJA MIT KELL TENNI AZ ÉRZÉSEKKEL?? FELELŐTLEN? ÖNZŐ ÉS ÖNTÖRVÉNYŰ?

vagy úgy is fogalmazhatnék, hagyja áramlani az eddig nem áramló érzéseket? Ezek veszélyesek. Lehet e azt hinni, hogy Isten mégis helyesnek találja mindezt?

EGY EMBERI AKTUS AKKOR HELYES, HA TISZTA SZÁNDÉKKAL, FELELŐSSÉGGEL ÉS ISTEN ELŐTT JÓL MEGFONTOLVA TÖRTNIK. AZ IS FOTOS, HOGY AZ AZ AKTUS MILYEN GYÜMÖLCSÖKET TEREM, MAGA ÉS MÁSOK SZÁMÁRA.

Lehet hinni, hogy az Isten akarata is, hogy a /*_szabad áramlások_*/

EZT A KIFEJEZÉST NEM ÉRTEM. REMÉLEM NEM A SZABADOSSÁGRÓL VAN SZÓ, MERT HA ARRÓL,AKKOR BIZTOS NEM ISTEN AKARATA. HELYES ÉS JÓ CSELEKEDETEK ÁLTAL VÁLUNK JOBB EMBEREKKÉ, INGYENES, FELELŐSSÉGTELJES, ÖNZETLEN SZERETET KÜLÖNÖSEN IS FONTOS A JOBB EMBERRÉ VÁLÁSHOZ.

által jobb emberekké válva jobban tudjunk szeretni? Ezt szabad Isten akaratának tekinteni? Ha ez az út akár veszélyekkel is jár?

AZT IS LEHET MONDANI, HOGY AZ ÉLET MINDIG VESZÉLYES.
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
- Apó! Igaz az, hogy Szent Ignác azt írta: „a betegség nem kisebb kegyelmi ajándék, mint az egészség”?- Igen, benne van a jezsuita Rendalkotmányban (272). Sőt még az is benne van a Rendalkotmányban, hogy „a testi betegségből igyekezzen mindenki hasznot húzni, nemcsak…..
Szakaszu 2010.03.17 22:23:06
@plexus:
Kedves Plexus, beteg voltam, nem tudtam előbb válaszolni neked.

"...mások szenvedése, különösképpen gyerekek gyógyíthatatlan betegsége és a család folyamatos fájdalma - hát erősen torokszorító..."

Teljesen igazad van. A szenvedés magában éve értelmetlen, érthetetlen és elfogadhatatlan. Nem keresztények számara a szenvedés a vak sors csapása, büntetés valamiért, amit maguk sem tudnak, hogy mi lehet. Volt aki azt gondolta, hogy nem imádkozott/imádkoztatott eleget az őseiért. Van, aki azt gondolja erősíti az akaratodat. Jézus határozottan kijelentette, hogy a vak ember esetében senki sem hibáztatható,a vakság az Isten dicsőségére válik, azaz megvalósul rajta keresztül Isten ereje és végtelen szeretete. De ez nem mindenkinél van így, és sokan nem is hisznek ebben. Vannak akik jobbak, szeretetteljesebbek lesznek, és vannak, akik rosszabbak, és a még családjuk is tönkre megy.

Nagyon nehéz valamit is mondani általánosságban a szenvedésről. Mindenkinek magának kell Istennel, Jézus Krisztussal személyesen megküzdenie azért, hogy valami értéket találjon benne. A gyermekek esetében először is a szülőknek kell megtalálniuk a hozzáállásukat. Ehhez Isten megadja az erőt és bátorságot, ha türelemmel és hittel kérik. Szeretnék feltenni neked egy-két személyes kérdést:
- Vágyódsz-e arra, hogy valami értelmet, értéket találj a gyerekek szenvedésében, vagy már egyáltalán nem hiszel abban, hogy lehet valami értelme?
- Tudsz-e hinni abban, hogy kérhetsz és kaphatsz Istentől olyan erőt a szenvedés befogadásához, amit eddig még nem tapasztaltál meg? - Van-e válaszold arra, hogy a mennyei Atya miért nem akadályozta meg Fiának szenvedését? - Mit jelentett az Atyának látni, tapasztalni Fia szenvedését?
- Mit lehet tenni azért, hogy a család együtt nézzen szembe egy gyógyíthatatlan gyermek szenvedésével?
- Tudsz-e és akarsz-e őszintén elbeszélgetni Istennel a gyerekek gyógyíthatatlan betegségéről és a család szenvedéséről? Perlekedhedsz is Istennel, mint Jób tette, de ha lehetséges azt is hallgasd meg, amit Ő mond neked!
Imáim kísérnek.
Apó, én tudom rólad, hogy több világrészen és sok országban dolgoztál. Engem nagyon érdekelne, hogy milyen emberekkel dolgoztál, vagy éltél együtt szívesen? Sokfajta nemzetiségű emberrel éltem és dolgoztam együtt. Bármilyen nemzetiségű emberrel tudtam együtt lenni. Akiket…..
Szakaszu 2010.02.16 18:42:55
@tanítvány:
"hamár elindítottad a témát, mégegyszer megkérlek, vidd végig a befejezetlen gondolatsort ami a régi és új kerékvágást illeti Zsinat, cölibátus, ffi-nő-barátság témában."

Sajnálom, de én nem azért írtam azt a bloggot, hogy eldöntsem az általad említett témákat. Sokan sokmindent felhoztak a blogommal kapcsolatban, én nem akarok állástfoglalni azokkal kapcsolatban sem. Én rugalmas mentalitásra akartam rámutatni, miközben rámutattam, hogy vannak elengedhetetlen dolgok is.

"vannak régi dolgok, amelyeket el kell hagynod, hogy új, értékesebb dolgokat be tudjál fogadni. Vannak persze örök értékű dolgok, amelyeket nem szabad elengedni, mert azok életünk alapjai. Ebből nem sok van, de nagyon fontosak és elengedhetetlenek. Számomra ilyenek: a hitem, a szabadság, az öröm és a szeretet."

Ezzel azt akartam mondani, hogy ki-ki álljon Isten elé, imában és megfontoló nyitottsáágban, hogy tőle Isten mit kíván most. Mit akar tőled,hogy elengedjél, és mit akar tőled hogy mindenképpen ragaszkodj, mert azon áll vagy bukik életed. Ezeket nem lehet kodifikálni.
Szakaszu 2010.01.20 12:31:43
@tanítvány:
"Volna egy kérdésem is, ti hogy látjátok: férfi nő barátság házasságon kívül: férjnek "lelki barátnő", feleségnek "lelki barát"."

Egy ilyen barátságnak sok a buktatója, de nem lehetetlen, ha több feltétel megvan,és azokat fontosnak, és elengedhetetlennek tartanak:
- Mély, személyes és rendszeres kapcsolata legyen mindkettőjüknek Krisztussal. Barátságuk segítse Krisztus-kapcsolatuk elmélyülését.
- Mindkettőnek komoly és életre szóló elköteleződése legyen valakivel/valakikkel, amelyet fontosabbnak tartanak, mint a barátságot.
- A cél ne az legyen, hogy de jó együtt lenni.
- Kifelé mutató szeretetkapcsolat legyen, amely szép és sokak által is nagyra becsült gyümölcsöket terem.
- Mindketten legyenek képesek kihívásokat adni egymásnak, hogy érettebb, elkötelezettebb emberek legyenek, és radikálisabb Krisztus követőkké váljanak.
- Mindketten nagyon ügyelnek arra, hogy segítsék egymást abban, hogy egyre szabadabb emberek lehessenek.
- A testi kapcsolatot nem tartják szükségesnek egyre mélyülő szeretetkapcsolatukban.
- Tudnak együtt imádkozni kapcsolatuk tisztaságáért, áttetszőségéért, és annak elmélyüléséért.
- Nem kizárólagos a kapcsolatuk. Mindkettőjüknek vannak más fontos és gyümölcsöző kapcsolataik férfiakkal és nőkkel.
Szakaszu 2010.02.08 20:59:05
@álomfejtő:

Kedves Álomfejtő!
Azt írod:"szeretnénk mélyebben megélni szellemi szinten is hitünket, ami nem tud pusztán abban kimerülni, hogy fölajánlom családban tett szolgálataimat (háztartás, stb), mert ez kevés - legalább is kevésnek érzem"

Nagyon jól fogalmazod meg egy családanya helyzetét.

Amit most írni fogokkicsit elvontnak fog tűnni, de gyakorlattal be lehet építeni a mindennapi életbe.
Emberi cselekedeteknek annyi az értéke, amennyi szabadság,öröm és szeretet van benne.Lehet kötelességből pelenkázni, ami tiszteletre méltó és érdemszerző,de lehet szabadon, örömmel és szeretettel is tenni azt. A szándék magasabb szinte emelheti azt a cselekedetet. Még magasabb szinten is lehet prózai cselekedeteket végezni: Jézussal együtt, vele és érte, azzal a szándékkal tenni, ahogy Jézus tette: teljesítve az Atya akaratát. Végül a TEVÉKENYSÉGBEN IS SZEMLÉLŐDŐ ÉLET lehetősége is megvan mindenki számára.
- Apó múltkor azt mondtad: „Légy jóban önmagaddal, juss el oda, hogy kedveled önmagadat!” Ez nekem túl nehéz.- Kezd ott, hogy jobban megismered önmagadat, ne legyél magad és mások számára két lábon járó kérdőjel.- Azt hogy kell tenni?- Nézd meg mire használod az…..
Réges-régen találkoztam egy öreg és bölcs emberrel, akit mindig csak Apónak szólítottam. Sokféle dologról beszélgettem vele és nagyon sokat tanultam tőle. Ezeket szeretném megosztani veletek. Egyszer megkérdeztem tőle: - Apó, te egész életedben hívő ember voltál. Miben…..
Szakaszu 2009.10.30 21:11:16
@bölcsésztanár:
"Még egy: szerintetek mit jelent az, hogy felajánlom a szenvedésem? A közhelyeket meg az iskolás válaszokat tudom, de eddig csak olyan néniktől hallottam erről, akik gyakorolják ugyan, de nem tudták értelmesen elmondani, hogy mi is ez valójában."

Egyszer én is feltettem az öreg Apónak ezt a kérdést: Mit jelent a felajánlás? Az Apó egyszer azt válaszolta: "Hosszú évekig én is használtam ezt a szót anélkül, hogy valójában tudtam volna, hogy mit jelent. Az segített leginkább mélyebbre menni ebben, hogy a Szentírásban erre a mondatra bukkantam: 'Testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak a javára.' (Kol 1,24) Én ezt úgy értettem, az emberek részéről Krisztus szenvedésének befogadásával kapcsolatban még sok minden hiányzik. Ebben tudok én segíteni társaimnak. Mikor rákbetegségben szenvedtem, úgy éreztem, hogy Jézus megfogja a kezemet és segít abban, hogy úgy tudjak szenvedni, ahogy Ő szenvedett. Ami azt jelenti, hogy noha kérte az Atyát, hogy vegye el Tőle a szenvedés kelyhét, mégis ki tudta mondani: Legyen meg a Te akaratod! Oda tudta adni magát az Atyának, iránta való szeretetből és miirántunk való szeretet érdekében. Felajánlani annyit jelent, hogy odaadni magamat, úgy, ahogy Krisztus tette. Lélekben egyesülök Jézus szenvedésével, odaadom Neki, tegyen velem amit Ő akar, magam és mások hasznára. Ne az én akaratom, hanem az Övé érvényesüljön. Felajánlani annyit jelent, hogy átadom Istennek az irányítást és befogadom a nehéz helyzeteket. Felajánlani annyit jelent, hogy a szabadon elfogadok egy nehéz helyzetet, hogy ezzel kifejezzem Isten iránti szeretetemet. Felajánlani azt is jelenti, hogy mások helyett is hajlandó vagyok elfogadni kapott szenvedést, úgy ahogy Jézus tette, hisz Ő is helyettünk és értünk szenvedett. Valaki helyett is vállalni a szenvedést, hogy az illető megtalálja az Isten felé vezető helyes utat. Ez is felajánlás és Jézus követés, mert Ő is ezt tette. Az ilyen értelemben vett felajánlás segít abban, hogy értéket és értelmet találjak a szenvedésben."
Szakaszu 2010.01.07 18:30:36
@türkiz:
"a történelem tragédiáit mélyebben hordozzuk. És a bűn, amit elkövethettek emberekkel, még évtizedek múlva sem engedi meg a felejtést, nem engedheti...
És itt fogalmazódott meg bennem egy kérdés: Mit követel meg a bűn? Miért követeli meg magának, amit megkövetel? - Talán ezek megválaszolásával, saját személyes sorsodhoz is közelebb juthatsz..."

Azzal egyetértek, hogy nem lehet felejteni még évtizedek múlva sem, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne valamit tenni, azokkal a sebekkel. Jézus feltámadt testén megmaradtak a sebek, de mutatták, hogy mennyire szeretett és most is mennyire szeret minket. Ha akarod, fel tudnád tenni megadnak a kérdést: milyen nagy értékek nem lennének most az életemben, ha azok a sebek nem lennének?

Mit követel meg magának a bűn? Bűnbánatot, Isten irgalmát, ingyenes szeretetből fakadó megbocsátást, tudni azt, hogy ilyen dolognak nem szabad mégegyszer megtörténnie, fejhajtást az Isten végtlen irgalma és igazságossága előtt, és vágül ne próbáld megérteni a bűnt, mert az érthetetlen misztérium.
Jezsuita bloggerek Kegyelem 2009.12.06 22:10:00
 Apó, benned az tetszik nekem leginkább, hogy igazán szabad ember vagy. Mi segített téged abban, hogy eljussál erre a szabadságra? Igyekeztem Krisztus értékrendje szerint élni. Mit jelent ez gyakorlatilag? Amikor döntenem kellett valamiben, aszerint igyekeztem dönteni,…..
Szakaszu 2009.12.12 19:36:33
@cinke12:

"Mi van akkor, ha van egy olyan helyzet, amikor nem tudod, hogy Krisztus mit tartana fontosnak és hogy döntene?"

EGY JÓ DÖNTÉSNEK KRISZTUS ÉRTÉKRENDJE EGY FONTOS, DE NEM EGYETLEN KRITÉRIUM. FONTOS, HOGY AZ A "JÓ DÖNTÉS" LEGYEN HARMÓNIÁBAN EDDIGI ÉLETEDDEL, AZZAL, AHOGY A GONDVISELŐ SZERETET IRÁNYÍTOTT TÉGED AZ ÉVEK SORÁN. ILLESZKEDJEN BELE AZ ADOTT VALÓSÁGBA, ÉLET-ÁLLAPOTODBA, SZERETTEID ÉLETÉBE. SZABADON, ÉS NEM KÉNYSZER ALATT TÖRTÉNJEN A DÖNTÉS.

"Egy éve imádkozom egy dolog megoldásáért,"

AZT IS MINDIG HOZZÁ TETTED: "LEGYEN MEG A TE AKARATOD!"? MERT NEM MINDIG JÓ, HOGY CSAK A TE AKARATOD MEGVALÓSULÁSÁÉRT IMÁDKOZOL. ISTEN ESETLEG OLYAN JÓT AKAR NEKED, AMIT TE MOST MÉG NEM ISMERSZ.

"és nem tudom a választ, úgy tűnik nincs jó megoldás,"

MI LENNE, HA AZT MONDANÁD: EGY MISZTÉRIUMMAL ÁLLOK SZEMBEN, AMIT NEM ÉRTEK.

"csak rossz."

ROSSZ MEGOLDÁST BIZTOS NEM JÓ VÁLASZTANI, FŐLEG, HA A ROSSZ AZT JELENTI, HOGY AZ BŰNÖS MEGOLDÁS.

"Isten pedig szerintem nem szereti a "kisebbik rossz" dolgokat."

IGEN EZ SEM MEGOLDÁS.

"egy dolog megoldásáért"

IMÁDKOZOL. SZERETNÉLEK ARRA IS KÉRNI, HOGY LEGYEN AZ IS BENNE AZ IMÁDBAN, HOGY ISTEN MIT SZÓL AZ EGÉSZ DOLOGHOZ. TALÁN ÍRJÁL NEKI EGY ŐSZINTE LEVELET ARRÓL A DOLOGRÓL. CÍMEZD TALÁN JÉZUSNAK, AMIBEN KIÖNTÖD A SZÍVEDET. ÉS JÉZUS VÁLASZÁT IS ÍRD LE, AMI AZT JELENTI, HOGY A TE ISMERETED SZERINTI JÉZUS MIT VÁLASZOL A TE LEVELEDRE. MINDEZT AZÉRT MONDOM, HOGY ISTEN SZEMSZÖGÉBŐL IS PRÓBÁLD LÁTNI AZT A DOLGOT.
Jezsuita bloggerek Megbocsátás 2009.11.21 11:05:00
-  Apó, te gyakran beszéltél a megbocsátásról. Miért olyan fontos az? - Mert ha nem tudsz magadnak, vagy másnak megbocsátani, akkor megkeseredik az életed. És belegondoltál, hogy még a Miatyánkot sem tudod őszintén elmondani! - Nekem néha nagyon nehéz megbocsátani magamnak…..
- Apó, tudom rólad, hogy hosszú évekig Japánban tanár voltál. Kik is mik voltak a diákjaid számodra? - Akiket Isten szeretetből azért teremtett, hogy most is és örökre is boldogok legyenek. Ebben akartam nekik segíteni. Azért tudtam ezt megtenni, mert meg voltam győződve arról,…..