Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GuttmannBela

18 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Guttmann Béla A Gringo 2024.03.29 09:00:11
 Pelé és Tátrai János 1974-ben. Fotó: Victor Tatrai, Tátrai János unokája jóvoltából. Közös fotón Pelével! A valaha volt egyik legnagyobb labdarúgó társaságában egy magyar futball szakember: Tátrai János, egy Brazíliában letelepedett "gringo" (idegen, külföldi) tréner, aki az általa irányított…..
Guttmann Béla, Sebes Gusztáv, Solti Dezső és Szóbel Ármin érdeklődéssel figyelte Bécsben, 1964 decemberében, a Bajnokcsapatok Európa-kupája negyeddöntőjének sorsolását. A sorsolást követően Sebes, a magyar utánpótlás-válogatott edzője és Guttmann, az osztrák válogatott irányításától ősszel elköszönt…..
Budapesten született. Már fiatalon a labdarúgás és a tánc felé fordult. Fivére is futballozott. Zsidó származású, túlélte a holokausztot. Bécsbe költözött, pályafutása során számos országban dolgozott. A hatvanas években hozzájárult ahhoz, hogy a portugál Benfica tekintélyes, világszerte ismert és…..
Guttmann az F.C. Metz csapatában / Forrás: Le Lorrain, 1932. október 16., 5. old. Limédia Kiosque „Alig érkezett, máris útrakész.” – írta a New Yorkból Bécs érintésével Budapestre hazalátogató Guttmann Béláról a Sporthírlap 1932 júliusában. Hősünk úgy számolt, az őszi bajnoki idényre visszatér az…..
Guttmann Béla A mérkőzés kulcsa 2020.10.29 10:01:45
Guttmann nem bírt aludni és hajnali négykor olyan erős gyomorfájdalmak gyötörték szállodai szobájában, hogy kénytelen volt felébreszteni Gallowich Tibort, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, hogy gyógyszert kérjen tőle. Ahogy a játékosok többsége, feltehetően ő is feszült volt az…..
A magyar labdarúgó válogatott 1948. november 7-én váratlan vereséget szenvedett Bulgáriában. A csapatot Szófiába elkísérő szövetségi edző, Guttmann Béla egyúttal a Kispest trénere is volt ekkor. Míg vissza nem tért Bulgáriából, Puskás Ferenc édesapja tartott edzéseket Kispesten. A hétvégi bajnokin,…..
„A karácsonyi viszontlátásra!” – búcsúzott Magyarországtól Guttmann Béla futballedző 1949. február 5-én a Népszava sporthírekkel foglalkozó oldalán és azt ígérte, egy esztendő múlva visszatér. Bár ekkoriban már korántsem volt egyszerű vízumot szerezni, Havas Gézának, a Kispest alelnökének…..
 Szerencse fia Csodaedző nincs, nem volt, nem is lesz. Van azonban edző, aki szorgalmasan dolgozik, és van, aki az egyszer megszerzett babérjaira ráül. Aztán csodálkozik, hogy az egyszer elért sikereket nem követi újabb siker. Állítom, hogy az edzői működéshez feltétlenül szükséges a szorgalom, a…..
Meggyilkolták?! Elrabolták?! 1927 októberében bizonytalan hírek érkeztek Guttmann Béláról Prágába, Bécsbe és Pestre az Egyesült Államokból. Az Esti Kurír egy prágai lap beszámolója alapján arról írt, hogy Guttmannt feltételezések szerint Chicagóban agyonlőtték, amikor tömegek támadtak a városban…..
Guttmann Béla Beugró 2019.09.19 10:16:30
1925 májusában az angol élvonal egyik legjobb csapata, az 1924/25-ös idényben az elsőosztályú liga harmadik helyén végző Bolton Wanderers Közép-Európában túrázott: Bécsben, Budapesten, majd Prágában vendégszerepelt. Az öt mérkőzésből kettőt megnyert, kettőt elveszített, egy pedig döntetlennel…..
„Du Mörder!” – gyilkosozta le az SC Hakoah Wien középfedezete, Guttmann Béla a szintén bécsi SK Slovan játékosát, Johann Baart, miután az úgy felrúgta őt, hogy elvágódott a földön. Baar a játékvezetőnél azonnal bepanaszolta Guttmannt, majd a mérkőzést követően becsületsértés címén fel is…..
Guttmann Béla Ifjúkori stiklik 2. 2019.04.18 09:55:42
Az első világháború végén, 1918 novemberében szerb csapatok vonultak be Bácska és Baranya területére, amelyet 1921 augusztusáig ellenőrzésük alatt tartottak. A Délvidéken a megszállás időszakában is élénk sportélet folyt. Az új viszonyok között a helyi labdarúgó-egyesületek kapcsolata az MLSz-szel…..
Guttmann Béla Ifjúkori stiklik 2019.03.28 09:15:02
Száz évvel ezelőtt magyar labdarúgók egész sora vándorolt külföldre, jobb anyagi körülményeket remélve. A hazai sportsajtó visszatérő témája volt, hogy az országot elhagyó futballistáink új klubjaikban vétettek-e az amatőr szellem ellen. Vádak és cáfolatok láttak napvilágot, megszaporodtak a burkolt…..
Guttmann Béla Kezdőrúgások 2019.03.03 08:12:40
Egy 1961-ben megjelent, a "bajnokfaragó" magyar edző pályafutását bemutató portugál cikk (Bela Guttmann fabricante de campeões) szerint Guttmann tizenhárom éves volt, amikor jelentkezett a Vasas futballcsapatába. Hámori Tibor: Régi gólok, edzősorsok... című könyvében az szerepel, hogy a gyermek Béla…..
Guttmann Béla Wiener Walzer 2019.02.17 08:27:55
Guttmann Ármin miskolci tánctanár és egykori labdarúgó már elmúlt hetven éves, amikor öccse bevonásával segített egy magyar futballistának külföldre szerződni... Kojsza István, a Bauxitbányász SE huszonkét éves labdarúgója 1969-ben megnősült és Miskolcra költözött. Tánctanár neje Guttmann Ármin…..
Guttmann Béla Guttmann-fivér 2019.02.10 11:00:43
A Guttmann családban nem Béla volt az egyetlen labdarúgó és az egyedüli tánctanár. Három évvel idősebb bátyja a futballpályán és a táncparketten szintén kamatoztatni tudta a lábaiban rejlő tehetséget. Ármin a millenium évében született Budapesten. Deák Tamás barátom időt, energiát és szemeit nem…..
Guttmann Béla Öltöző 2019.02.03 11:32:18
Snájdig fiatalember teniszütővel. (A fotó forrása: R. Keifu: Die Trainerlegende - Auf den Spuren Béla Guttmanns, AGON Sportartikel, 2001. 10. old.) A már tizenhat évesen tánctanári képesítéssel rendelkező Guttmann Béla számára hamar fontossá vált a stílusos, elegáns megjelenés. A húszas években,…..
Guttmann Béla Kezdőkör 2019.01.26 13:09:21
Százhúsz évvel ezelőtt, 1899. január 27-én Budapesten Guttmann Ábrahám, a kőbányai Fém- és Lámpaárugyár alkalmazottja bejelentette Kosztolányi Alajos anyakönyvvezetőnek, hogy fiúgyermeke született, Béla. Ábrahám felesége, Szántó Eszti harmadik gyermeküket hozta világra; lányuk, Szerén 1894-ben, első…..