Regisztráció Blogot indítok
Adatok
apika01

1 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bach hallgatása közben 2021.08.17 01:16:19
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
apika01 2019.07.24 01:39:02
Hm, hát azért ez egy nagyon összetett, rendkívül sokféle kérdést tartalmazó problémahalmaz.

Én a közoktatás valamennyi szintjén dolgoztam, na jó, óvodában nem, de 6 évestől 18-20 évesig minden korosztályhoz volt szerencsém.
A szabadság időtartamáról: aki 2 és fél - 3 hónapról beszél (ez ugyebár 54-66 munkanap+hétvégék), az nyilván soha nem látott még iskolát közelről. A tanárok szabadsága nyáron soha nem volt több, mint másfél hónap, azaz kb. 30-32 munkanap, de ha egy nyári táboroztatás, vagy egy továbbképzés "beütött", akkor még annyi sem. Az őszi, téli tavaszi szünetekkel együtt is max. 40-45 nap "jöhet" össze. (Sokan elfelejtik, de a téli és a tavaszi szünetben 3-4 államilag fizetett ünnepnap is van, ami mindenkinek jár, tehát nem csak a tanerőknek...) Na most, azért a regenerációra ennyi idő minimum kell, ráadásul, ugyebár ezek az időszakok a legdrágábbak minden üdülőhelyen, tehát a tanár hol pihen? Otthon a jó meleg négy fal között.
S amiről még soha nem olvastam sehol: a stressz szerepe a tanár munkájában. Én tanárképzőt végeztem két szakon 1986-ban. A főiskolai tanáraim többsége egyébként igyekeztt tisztességesen felkészíteni a pályára. DE! Arról egyikük sem beszélt (persze, mert fogalmuk sem volt róla...), hogy milyen az, ha valakinek (azaz mondjuk nekem) szept. 1-től dec. 22-ig minden hétfő reggel 7-kor "becsengetnek", és minden péntek délután 4-ig héten helyt kell állnom gyakorlatilag szünet nélkül!
Heti 22-24 tanóra + felkészülés, dolgozatjavítás, osztályfőnöki teendők, mint pl. gyárlátogatás szervezés (akár többször is egy tanévben), pályaorientációs bezsélgetések, iskolaorvosi vizsgálatra, fogászatra kísérés, erdei iskola, osztálykirándulás szervezés határon innen és túl, családlátogatás, tanulói jellemzések írása, pályázatírás, pályázati elszámolásokkal való szívatás, anyámkínja...

Na, ezt kéne a mindenkori tanügyi bácsiknak bekalkulálnia a fizetésünkbe...

Szóval a stressz nem akkor ér bennünket, amikor az egyenes arányosságot, vagy a periódusos rendszert kell elmagyaráznunk, hanem amikor olyan feladatok elvégzésére kényszerítenek bennünket, amit más területen jártas szakemberekre: iskolapszichológusokra, mediátorokra és jól felkészített pedagógiai aszisztensekre lehetne bízni!
Bárkivel kész együttműködni az önkormányzati választásokon, de szerinte az Európai Parlamenti választásnak helyosztó szerepe lesz itthon az ellenzéki tárgyalásokon. Puzsér kampánymenedzsere okozott személyi konfliktusokat a választások előtt a pártjában, nem állna be Karácsony Gergely mögé a…..
apika01 2018.11.27 00:17:00
@laci_52: Momentum=kb. annyi mint "pillanat"
Nomen est omen.
Csak gratulálni lehet annak a megátalkodott iskolai szakembernek, aki szerint a képeken szereplő szoba emberi tartózkodásra alkalmas. Azért meg még külön a mosdóhoz kellene kötözni a rendszer kitalálóját, ha még ezt szállóvendégek számára jó magyar forintokért kiadja, és még csak elnézést sem kér…..
A makói József Attila Gimnázium kétség kívül a város és a járás egyik legnívósabb gimnáziuma. Makóiként pontosan tudom, hogy milyen fontos szerepet tölt be az intézmény a térség oktatásában, de ha valaki inkább a Wikipediából szeretne tájékozódni, azoknak beszédes lehet, hogy az iskola a több, mint…..
apika01 2017.04.30 23:52:10
@miketbeszéltek: Hát, én is szoktam melléáütni, de nmne ekkorát. Miodegy. Szatíra: Tanú-ügyben én enm tudok mást mondani, minthogy, ha valamit igazán szeretek magamban, az a szerénység. Virág et.
apika01 2017.05.01 00:44:22
@miketbeszéltek: Kedves Tanár úr! Senkit nem érdekel a(z) MKP hiteles/hiteltelen(?) törétnete, jó éjszakát!
fáymiklós Mérhetetlen 2017.01.11 08:20:33
Szeretném még a látszatát is elkerülni, hogy ez valami leleplező hevületű poszt volna. Szó sincs róla. Csak egy kicsit nehezen értem meg, hogy kulturális hírek gyanánt miért azt a hülyeséget szajkózza a rádió meg a különféle internetes oldalak, hogy "négy magyar művész is a legkeresettebb klasszikus…..
apika01 2017.01.12 00:40:04
@stolzingimalter: Aha, ez lehet, persze. Amúgy Cziffra György is bárzongoristaként kezdte...
comment:com Volt egy szép esténk 2014.11.29 12:51:34
Persze, egy tehetségkutatóban az a szabály, hogy az eredményhirdetés előtt a zsűrinek párás tekintettel kell néznie a versenyzőkre, és hosszan taglalni, hogy milyen jó volt minden előadás, és milyen nehéz dolguk volt a döntés során. A felnőttek produkciói után viszont…..
apika01 2014.11.29 20:45:05
@znori: Egyáltalán nem titkolták a tanár-tanítvány kapcsolatot, az első adásban ezzel kezdték. Némethy Attila további megszólalásaiból is nyilvánvaló volt, hogy ő már régóta közelről ismeri Ivettet.
Kedvenc alanyom a képelemzésekhez Orbán Viktor, akinek egyrészt elég fejlett a testbeszéde, másrészt rendszeresen úgy fényképezik/fényképezteti magát, hogy az szinte ordít az elemzésért. Van ugye ez a kitiltásos ügy, melynek lényege, hogy Orbán harcostársai közül jó párat…..
apika01 2014.10.20 22:39:56
@Szelid sunmalac:
Hm, az egész cikk két emberről szól, az Obama és Orbán közti alá-fölérendeltségi viszonyról. Ehhez képest - hoppá! - Süni simán leleplezte az egész akciót, ha úgy tetszik lerántotta a leplet erről a Gazz-ságról: A képen ezek szerint eredetileg nem ketten, hanem hárman szerepeltek, így viszont a bloggtulajdonos írása így egy nyilvánvalóan hamisított képről született téves következtetéseket levonó "MŰalkotás". Mű, vagyis álságos, nem valódi.
Ma lenne 70 éves Janis Joplin énekes-dalszerző, aki annak ellenére a rockzene talán legmeghatározóbb női előadója, hogy mindössze 27 évet élt, köszönhetően véget nem érő önpusztításának, és a heroin iránti szenvedélyének. Az évforduló alkalmából összeszedtük…..
„Mi ez a kivagyiság, mikor a lényeg az, Hogy kinek látszol és kinek játszol, Hiszen elmúlsz húsz és elmúlsz negyven, És elmúlsz lassan, szépen és csendben.”   Hogy miért mentünk ki a Sziget -1. napján megrendezett Gesztiválra? Jó kérdés. Mazochizmus? Perverz…..
apika01 2011.08.12 00:24:17
@LHedvig: Kezicsókolom!

Hogy mije van Gesztinek? Hangja???

Ezt hogy teccik érteni?
Kis Gergő bosszúból lett kétszeres bronzérmes az úszó vb-n, és közben nyilván röhög a markába, miután a seggüket féltő riválisok jól leégtek.  Lehet rajta vitatkozni, sikeres volt-e magyar szempontból az úszó vb (a mieink teljesítménye külön poszt témája…..
ProgBlog Ice-T(ilos!) 2010.12.30 11:30:00
 Figyelem: felnőtt tartalom! 18 éven aluliaknak és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál dolgozó mimózáknak nem ajánlott!  Elkezdődött…A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy szeptember 3-án, a Tilos Rádióban sugárzott Ice-T-szám kapcsán…..