Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zajka

153 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Február 2-án Vlagyimir Putyin orosz elnök újra Budapestre látogat, két éven belül másodjára, miközben egy alkalommal a magyar kormányfő is elutazott Moszkvába. A 2014-es krími annexiót, illetve a maláj utasszállítógép nyári lelövését követően a nyugati országok…..
Tavaly áprilisban töltötte be a 70-et de továbbra is nagyon aktív a populista megnyilvánulásaival Európa figyelmét is magára irányító nacionalista, Nyugat-ellenes orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij. Az orosz politikai élet szókimondó „fenegyerekét” egyre gyakrabban emlegetik az „orosz…..
A Szocsi téli olimpia számokban Kevesebb mint egy hónap van hátra a szocsi téli olimpia február 7-i kezdetéig, így érthető okokból a közelgő sportesemény egyre többet szerepel mind az orosz, mind a külföldi sajtóban. A tél talán legizgalmasabb két hetének ígérkező játékok…..
Szláv Virtus Groznij, je t'aime! 2013.04.07 15:06:26
Depardieu Oroszországba költözéséről Gérard Depardieu nem csak Franciaország, de az egész világ számára a francia filmgyártás ikonikus alakjává nőtte ki magát az utóbbi évtizedek során, így nem meglepő, hogy a színész szinte egyik napról a másikra történő…..
Rég volt ilyen nagy szükségünk egy jóbarátra Március 23-a immáron sokadik éve a lengyel-magyar barátság hivatalos napja, ilyenkor rendre találkozik a két ország államfője, melegen kezet ráznak egymással és végighallgatnak egy-egy protokoll-előadást a történelmi…..
Újabb foci eb-s posztot olvashattok, ezúttal Dávid Feri helyszíni beszámolója következik a lengyel-oroszról. Köszönjük!   A történelmi múlt, a közelmúlt,  az ezekből fakadó egymás iránti szívből jövő gyűlölet, az hogy a meccset pont az oroszok nemzeti ünnepén…..
Életük meccsére készülnek a lengyelek: ha nyernek, negyeddöntősök a részben hazai rendezésű Eb-n, ha nem nyernek, biztosan kiestek. Hamarosan kezdődik Wroclawban (ahogy a derék Mátyás király idején hívták, Boroszlóban), a cseh határ közelében, a cseh-lengyel meccs. Az eddigi…..
Nincs meglepetés a csehek elleni utolsó csoportmeccsére készülő lengyel kezdő tizenegyünkben, ugyanaz a csapat, mint az oroszok ellen. Úgy tűnik, Przemyslaw Tyton erre az EB-re végleg kiszorította a kapuból az arsenálos Szczesnyt, remélhetőleg ma is igazolni fogja, miért. Egy…..
„A kedd esti lengyel-szovjet csoportmérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, ezzel a mieink életben tartották esélyeiket a továbbjutásra” – így számolt be a kedd esti meccsre lengyel TVP a szerdai hírekben. Pontot loptunk az "ősi riválistól" - TVP, 2012. június…..
Csehországot Ausztriával, a házigazda Lengyelországot a Belorusz Köztársasággal keverik, a szervező UEFA pedig azt sem tudja, hol vannak a rendező városok. Az UEFA már akkor megbotránkoztatta a lengyeleket, amikor a városokról szóló bemutatónál „Lviv lengyel…..
Zajka 2012.06.05 17:46:23
@Villy: hu.wikipedia.org/wiki/Csehorsz%C3%A1g rögtön az első sorban, de ha tükörfordításra gondolsz, akkor is cseh, nem angol
Hogyan fedezték fel Oroszországban és Nyugaton Bahtyint, és mi az, amit Bahtyin fedezettfel számunkra? Elválaszthatóak-e egyáltalán ezek a kérdések? Miért érdemes ma Bahtyintolvasnunk? – teszi fel a kérdést az ELTE „Babits Előadások” című sorozatának…..
An invitation to participate at the conference We would like to inform You that the Eötvös Loránd University’s Institute of Slavonic and Baltic Studies will be holding on 19th April, 2012 its 2nd Conference For Young Slavists In Budapest Our university started…..
Pár hónappal az Európa Bajnokság kezdete előtt képtelenek megrendezni egy hazai mecccset a varsóiakMa játszották volna a lengyel szuperkupadöntőt, ahol a tavalyi bajnok Wisła Kraków, illetve a kupagyőztes Legia Warszawa csapott volna össze. A két ősi rivális szurkolói nyár óta…..
A lengyel külügyminisztérium visszautasította Michel Platini kérelmét, amelyben az orosz vízum kötelezettség felfüggesztését kérte a júniusi labdarúgó Európa Bajnokság idejére.  Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a Vlagyimir Putyinnal…..
A tokiói lengyel nagykövet szerda éjszaka aláírta az „ACTA” dokumentumot, amely a kormány szerint az internetes kalóztámadásokat és lopásokat fogja visszaszorítani – a lengyel internetezők egybehangzó véleménye alapján azonban az egyezmény egyértelműen…..
A volt kormányfő ügye csak rontja Kijev kapcsolatait Brüsszellel és Moszkvával  Julija Timosenko egyre rosszabb egészségi állapotáról számolnak be az ukrán napilapok, miközben épphogy csak elkezdte hét éves börtönbüntetésének letöltését. Hillary Clinton…..
Az alábbiakban a Bátor Tábor Alapítvány felhívását közöljük. Tolmácsként dolgozni nem csak tapasztalatszerzést jelent, de rengeteg hasonló érdeklődésű fiatallal is megismerkedhettek az egy hetes tábor során. Emellett egyetemünk és a Szláv Intézet jóhírének is jót tehet,…..
 Valószínűleg rengeteg fiatal diák, egyetemista eljátszott már a gondolattal, hogy milyen jó lenne akár egy félévet külföldön tölteni. Legtöbbeknek az Erasmus ösztöndíj program lehet ismerős, biztos mindenki hallotta már valamilyen havertól, szaktárstól, hogy…..
A hétvégén újra hatalmas ellenzéki tüntetésektől voltak hangosak Moszkva utcái (részletek itt), két héten belül ez már a második alkalom, hogy a választási csalások és egyúttal Putyin ellen demonstrálnak az oroszok, de januárra még több megmozdulást terveznek.  A…..
A múlt héten egy busznyi magyart hagytak Krakkóban, néhány napja több mint öt órát késett a járat, Bécsből hazafele jövet az utasok fizették a benzinpénzt. Közben az egyik sofőr a benzint lopja, a másik sztrájkol, mert fél éve nem fizették ki. Mi történik az…..
A vasárnap lezajlott oroszországi parlamenti választások során a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország a voksok 49,5 százalékát szerezte meg. A második helyen szinte már szokásosnak mondható módon az Orosz Föderáció Kommunista Pártja végzett 19,8 százalékkal. A…..
 Megvan a jövő évi labdarúgó Európa Bajnokságra (EURO 2012) készülő Ukrajna legújabb kampányfilmje. Ezt most már elkezdik nyomni majd a CNN-en, BBC-n, Eurosporton is. Ez volt korábban, Switch on Ukraine címmel:..
Kedves szlávos hallgatók!Elindult az ELTE BTK HÖK Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviseletének honlapja! Apránként kerülnek fel majd az anyagok, igyekszünk mind a tanulmányi ügyekkel kapcsolatban (akár itthoni vizsgatapasztalatokról, akár külföldi ösztöndíjról…..
Szláv Virtus Hol van a Fehér Sas? 2011.11.16 15:20:00
Kedden barátságos labdarúgó mérkőzést játszott Poznanban Lengyelország és Magyarország nemzeti válogatottja. A meccset ugyan a lengyelek nyerték 2-1-re, mégis ma nem a dicséretektől és reménykedéstől hangos a sajtó, hanem a válogatott meze körül kialakult…..
Elképzelhető, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a két országot összekötő vasútvonal építésébe kezd. A sínek az ázsiai és az amerikai kontinenst összekötő Bering-szoroson keresztül futnának, 105 km hosszan.  A 105 kilométeres, óceán alatt futó csatorna…..