Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kabagyöngye

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A másnap nehéz, tudja a magyar azt rég. Lépni is nehéz, kattog a térd, sajog a comb. Dehát sportember a magyar, lovas nép, de vízen is jól érzi magát. A vasárnap kenuzással indult, felfelé a Bodrogon megint megállapítottam: minden természeti adottsága megvan Tokajnak ahhoz, hogy…..
vörös és fehér Fröccsbor 2012.05.21 23:13:00
Szeretem az összetett szavakat. Főleg azokat, amiben bor van. Főzőbor. Fröccsbor. Borok, amiknek (melyeknek!) céljuk van. Szeretnék elfőzni magukat. Szeretem azokat a sommás véleményeket is, miszerint főzni csak jó borral szabad. Igazuk van, persze, a sommás véleményeknek.…..
Kabagyöngye 2012.05.29 18:46:08
vörös és fehér Elég a maradék 2012.04.10 21:00:00
Tehetséges nép a magyar, meg persze leleményes. Axióma ez, bizonyítani a tételt ezért felesleges, annál inkább lehet világnézetet alapozni erre. Ismerjük és elismerjük Nobel-díjasainkat; legalábbis majdnem mindegyiket. Tudjuk, és fennen hangoztatjuk is: sport nagyhatalom vagyunk:,…..
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..
Beszéljünk egy kicsit Kínáról. Két hete volt szerencsém részt venni Bordeaux-ban a Vinexpón, ahol kényszervigyorogva beszéltük egy tokaji pincészet képviselőjével, hogy 15-20 éve az öltönyös-aktatáskás amerikaiakat leshették olyan várakozásteljesen, mint ma a…..
Kabagyöngye 2011.07.12 11:42:18
Remek cikk, szabadjon egy érdekes adalékot.

Kína neve ugye elsősorban Bordeaux relációban szokott felmerülni. A sok-sok (részben) jogos panasz mellett, azonban van egy érdekes pozitív vetülete is a dolognak: Bordeaux-ban lassan a teljes vertikum új életre kelt. A First growth árak ugye Kína miatt az egekben, az ezektől elfordulók többletkereslete először a „second wine-ok”, majd mára a második, harmadik vonalas borok árait is felverte (pl.: a 2007-es Carruades de Lafite a kibocsátáshoz képest ma 650% !!! felett jár). Azonban a second-fifth growths boroknak korábban igen népes tábora volt, akik a nagyokkal vetekedő minőséget keresték itt korábban töredék áron. A megugró árak miatt viszont az ő figyelmük szép lassan a kevésbé felkapott házak, vagy alacsonyabb besorolású területek felé fordult. Ott igyekeznek új kedvenceiket felfedezni, ezáltal nagyon sok korábban a pálya szélén várakozó termelő kerül be a tényleges vérkeringésbe. Ez egyszer jó nekik, és jó azoknak is, akik szeretik a változatosságot és eddig sem volt pénzük az első vonalra (hát még most).

Zárójel. Egyébként sok mindent elmond Kína jelenlegi bordeaux-i, hogy a 2008-as bordeaux-i árakon becslések szerint további 20-25%-t lökött, hogy Kínában a „8”-as szám „nagy szerencsét” jelent. Ezt egyébként több pince meg is játszotta, pl.: a Lafite a Kínának szánt palackokon szerepeltette a „8” kínai szimbólumát.

De Kína ébredése a Champagne piacát is teljesen felborította. A drasztikusan megugró keresletet szinte mindenki igyekezett minél nagyobb mértékben meglovagolni, így sok helyen tetten érhető volt az alap cuvéek minőségének „hígulása”. A problémára most a Moët igyekszik egyedi választ adni, 670 ha szőlő vásárlásával/telepítésével megalapította Kína első champagne-i technológiával dolgozó pincészetét, mely 3 év múlva remek „hazai” pezsgővel látja el Kínát.

(Ja, a spanyol Torres család 62 üzlettel, saját bolthálózatot működtet Kínában (Everwines).)
Van egy álmom. Egyszerű álom ez: bemegyek egy Balaton parti étterembe, és kérek egy halászlét. Megeszem, megköszönöm, fizetek, távozom, mintha nem történt volna semmi említésre méltó. Vagy ugyanezt teszem egy Duna parti kisvendéglőben. Most ott tartok, hogy szinte tapsolva…..
Vannak kóstolók, amiken marha jól érzem magam, és miközben azon jár az agyam, hogy ezt a jól érzést majd alaposan megírom, azt is tudom, hogy tulajdonképpen tök felesleges megírni ezt. Mert valljuk be őszintén: hány embert érdekel az, hogy volt Pesttől 300 kilométerre egy…..
vörös és fehér Egy hónap csend 2011.03.22 00:00:00
Egy hónapja nem írtam. Számos oka van ennek, a legfontosabb talán az, hogy egy hónapja gyakorlatilag nem is ittam. Ennek is számos oka van, nyilván. Talán a legfontosabb, ami még publikus is, hogy makacsul tartja magát a téli felsőlégúti nyavalyám, jöhetne már a tavasz. Ha meg…..
Kabagyöngye 2011.03.22 10:03:38
Az igazi persze az lett volna, ha veszünk egy halom pezsgőt valamikor december közepén, jól megkóstoljuk őket, aztán megmondjuk a tutit. Ez aztán több ok miatt sem jött össze: hiányzott hozzá például az idő meg a pénz, nem is beszélve a tutimegmondás képességéről. Gondoltam,…..
Negyvenhatszor kezdtem el írni ezt a posztot, és negyvenhatszor hagytam abba, de most befejezem, tényleg. Mindig valami polémia után volt kedvem megmondani a tutit, legelőször talán Isabelle Legeron kapcsán, aztán akkor, mikor Matt Kramer borús képet festett a tokaji aszú jövőjéről,…..
Kabagyöngye 2010.11.23 09:46:16
Remek írás, a benne foglaltakkal pedig nehéz vitatkozni. Így inkább egy kiegészítéssel élnék:

„A francia száj többek között (és szerintem persze főleg) azért különbözik a magyartól, mert Franciaországban a borfogyasztás sokkal szorosabban kötődik az étkezéshez, mint nálunk.” Emellett őszintétlenség lenne nem kimondani, hogy sajnos ez a sokat szidott francia száj más iskolát járt ki, mint a mi hazaink. Franciaországban a bor ismerete szerves része a biztosan létező társadalmi memóriának, össztudásnak, a legminimálisabb lexikális tudás nélkül is működik az egyénben. (Huh, de nem szeretném tudni, hogy melyik „bor íz” az, ami idehaza a legtöbb embernek megvan, mint legkisebb közös többszörös). Számtalanszor tanúja voltam, ahogy a borhoz látszólag teljesen analfabéta francia ösztönösen nyúl rá egy sor legszebb tételeire, fogalma sincs igazából, hogy mit iszik, de azt érti, hogy az jó. Azt is, ha nem az.

Szerintem a miért pedig ez. Kóstolásaink elképzelhetetlenek ugyanis a korábban felhalmozott tapasztalat, élmény és tudás nélkül, kimondva, vagy kimondatlanul mindig valamit valamihez mérünk. Szerintem mindannyiunkban (borisszákban) létezik egy nagy vaktérkép, vagy koordinátarendszer, amire kis zászlócskákként tűzzük ki a megismert borokat. És ez szerintem létezik a csoport, nemzet szintjén is, ahogy a másik oldalon, a terroirba sem csak az adott borász, inkább a közösség összes tudása, kultúrája tartozhat bele. Másképp, ha egy országban 1900 éve készítenek és fogyasztanak Pinot Noir-t, akkor az úgy „megvan” nekik, ahogy nekünk talán még a hagyma, meg a paprika sem.

Lehet, hogy ez a francia száj sosem kóstolt még Kadarkát, vagy Juhfarkot, de rendelkezik egy olyan tapasztalatokra épülő szempontrendszerrel, ami az egyén ízlésén messze túlmutat és nagyjából arról szól, hogy mitől jó?, mitől értékes? egy bor.

Ettől még persze nem kell, hogy igazuk legyen... bár Prats-nak Tokaj ügyben szerintem van.
Kabagyöngye 2010.11.23 12:46:06
Ja, egyébként én jobban félek az "Amerikai szájtól", mint a franciától, de a jelek szerint ezzel nem vagyok egyedül:

alkoholista.blog.hu/2010/11/21/wine_spectator_top_10

A francia példával ellentétben ott nem egy évszázadok alatt kialakult, jó értelembe vett közízlés és értékrend van, hanem a véleményformálók ízlése dönt. Ezzel persze nem vonom kétségbe a hozzáértésüket, de magukat képviselik (jobb esetben, Sicc!) Szóval Parker Rulez!

Félek tőle, hogy ilyen szempontból hatalmas tétje van most a dolgoknak, talán most dől el, hogy melyik érték lesz az érték a világban? Ez persze nem befolyásolja majd a francia borokat és a fogyasztókat sem... de a franciák már csak ilyenek!
Szinte napra pontosan két éve még olyasmit írtam szűzposztomban a Kopárról, hogy „egyeseknek a bor non plus ultrája, önnön jó ízlésük és státuszuk jelképe, másoknak a villányi agyagból életre keltett terroirgólem, ami elöl csak úgy iszkolnak, hogy aztán a távolból…..
Vajon mekkora a valószínűsége annak, hogy az embernek egyik nap ötöse van a lottón, másnap pedig benyit hozzá a félmeztelen és kissé részeg Scarlett Johansson egy üveg Hennessy XO-val a kezében? Szombatig úgy gondoltam, hogy kábé ugyanekkora a valószínűsége annak is, hogy…..
Kabagyöngye 2010.10.22 10:44:47
Szegény Margaux-nak nem sok esélye volt, az egyébként remek üdvözlőfalatkák, majd 1 óra előadás után, belövő bor nélkül, egy „nagy sor” legelején… persze ha valakinek volt ideje visszakóstolni a végén, valószínűleg felfelé korrigálta a pontot (így tettem én is), de azért a handicap nem tűnt el teljesen.

Örülök, hogy még valakinek tetszett a Sassicaia ebben a sorban, nálam is bent volt a top3-ban (az összesítésben elfoglalt helye alapján, valószínűleg csak mi voltunk így ketten). Nagyon tetszett az őszi karaktere a bornak, a hecsedli, kökény, gesztenye, friss avar, birsalmasajt. Még fiatal, de szép savak, nem kevés, de természetes tannin. A szokásosnál elegánsabb, mégis klasszikusan toszkán, ismét igazolódik, hogy 2007 nagy év volt arrafelé. Szépen „öregedő” bor lesz ez. (És talán akkor nem lesz utolsó sem).

almát a körtével… valóban! A teszt fő tanulsága – ismét – hogy ez nem lehet vakkóstolóként kezelni. Szerintem az összes résztvevőnek egyértelmű volt az első percek után, hogy honnan is származnak a borok, így gyakorlatilag mindenki a saját ízlését és (bocs) sznobságát pontozta le egy kicsit. Egy zigóta állapotú bordeaux-i érdemel-e több pontot, vagy egy már teljes erejével dübörgő chilei? (apró megjegyzés, az összes európai 2007-es volt, az újvilágiak pedig 2006-osok).

Ezzel együtt természetesen nagy élmény volt, köszönet érte, sok-sok ilyen kéne még….
Kabagyöngye 2010.10.24 00:35:21
@alföldimerlot: Mi szívesen adunk terepet, poharat, sőt esetleg bort is egy ilyen kísérlethez.
Van, hogy nem tudok leállni. A nagyszabású kékfrankosozás után, fáradt, nyűgös hangulatban megint ebből a fajtából készült borhoz támadt kedvem. Akik ismernek, tudják, hogy ha Orsolya bor kerül a poharamba, akkor egyből megjelenik az elfogultság bennem, kedvelem az ostorosi…..
A zweigeltek után néhány nappal kékfrankosokat kóstoltunk: osztrák-magyar örökrangadót játszottunk ezzel a fajtával is. A mérkőzés a Drop Shop borbár pályáján zajlott, ahol a most zajló októberi párbaj résztvevőit teszteltük, megerősítve a magyar csapatot néhány rutinos,…..
Kabagyöngye 2010.10.21 13:39:42
@palack:
Ha már meg lettünk szólítva az összeállítás kapcsán, röviden pár szót a nemzeti válogatottról.
A célunk az volt, hogy az idehaza meglehetősen sok és sokféle arcot mutató fajtát minél változatosabban, izgalmasabban mutassuk be. Ehhez az elérhető több száz magyar kékfrankost leszűkítettük 15-20-ra, melyekből egyszerre mindig 7-8-at szerepeltetünk a táblán. Amikor a T. Szerzők nálunk jártak, egyszerűen épp a fenti sor volt kóstolható a bárban.

Az egy hónapon át futó tematika során egyébként a hazai csapatban több cserét eszközölünk, így már most is ott van Orsolyáék 2006-os és 2008-as kékfrankosa, hamarosan pedig csatlakozik a csapathoz Karner Gábor Vitézföldije, de Légli Géza friss Jánoshegyije is melegít már. Természetesen ezen felül is lehetnek még igazolások, ezúton is köszönünk minden tippet.

Nyilván a másik csapatra is igaz lehet az otthonmaradtak fájó hiánya, egy művelt osztrák alkoholistát valószínűleg hasonlóan zavar mondjuk az idősebb Weninger, Triebaumer, vagy akár Prieler kékfrankosainak távolléte, de szerény erőnkből most ennyi futotta. Reméljük ez sem volt olyan kevés.

Novemberben egyébként Mosel-Rheingau-Wachau legszebb rizlingjei csapnak össze nálunk és itt is tervezzük, hogy megmutatnánk pár szép hazai tételt is. Ez utóbbiak kapcsán ezúton szeretném kérni tippjeiteket, ötleteiteket, melyeket Facebook oldalunkra várunk. www.facebook.com/board.php?uid=104700776248731
Üdv.
Kabagyöngye 2010.10.21 13:41:10
@kukko: Nagyon korlátozott mennyiségben elérhető még a Moric a DROP SHOP-ban, bár a cél az lenne, hogy minél több palack helyben kerüljön kibontásra, így talán többekhez jut el ez a remek bor. Mert kóstolni jó...
Ott tartottam, ahol, ígéretemhez híven folytatom a beszámolót. Két 2007-es Losonci bort kóstoltunk ezután, az Úrráteszi kifejezetten csalódás volt. Már az illata sem volt behízelgő, inkább zavarosnak tűnt, mint komplexnek, édes gyümölcsök mellett virágos, fűszernövényes…..
Remek kékfrankos kóstolón vettem részt a héten, ahogy ígértem, be is számolok róla rögvest. Lassan törzsvendég leszek már a Dropshopban, bár névtáblát még nem kaptam egyik asztalra se, pedig szívesen venném. A koncepció egyszerű, de nagyszerű: borbolt, borbár és kvázi tapas…..
A Művelt Alkoholista Tokajbú 2010.09.24 06:00:00
Pontosan egy héttel ezelőtt adott hírt Demeter Endre Borbandi néven futó blogjában arról, hogy Mádon a hegyközségi elnökválasztást meghekkelték. Miután Mád a lemagasabb minőség mellett elkötelezett Mádi Kör és Szepsy István révén Tokaj egyik bástyája, elszomorító és…..
Nehéz elfogulatlanul borblogolni. Sőt, lehetetlen. Úgyhogy az elején szögezzük le: elfogult vagyok Losonci Bálint boraival szemben. 2009-ben egyik legnagyobb felfedezettem lett Bálint pincéje, ráadásul ezt a kékfrankost is emeltem már ki erős mezőnyből. Az esős időszak a…..
Kabagyöngye 2010.09.02 17:36:57
@vörös és fehér:

Kitől kóstoltam? Sorolom: Ráspi, Losonci

:)
Kabagyöngye 2010.09.02 17:40:57
@vörös és fehér:

Nem a kurvajóságról beszéltem (volna) én, hanem arról, hogy az adott kékfrankosnak van-e egy összetéveszthetetlen egyénisége vagy sem. Attól persze még nem feltétlenül kurvajó, hogy egyedi… de szerintem Bálint borainál e szerencsés együttállás igaz.
A fenti mondattal kezdtem az utolsó cikkemet, amit a Művelt alkoholistára írtam. Sok dolog nem változott, maradtam Gábor, és továbbra is borozom, hol többet, hol kevesebbet. Fenyegetőztem már akkor is, hogy "ha valamit nagyon el szeretnék mondani, majd valahogy elmondom".…..
Hőség már nincs éppen, de a nyári meleg még tart, jólesnek a frissítőbb italok, fröccsök, rozék, kinek-kinek ízlése és ingere szerint. Hűsítő ital után kutatva én úgy döntöttem, olaszosra veszem a figurát, és Prosecco-t nyitok. A nagyvilágban rohamosan növekvő…..
Az ostorosi Orsolya Pince minden bizonnyal jól iható és könnyed, egyúttal tartalmas vöröset óhajtott készíteni, amikor kadarkát, kékfrankost és zweigeltet házasított okosan, és mit ad isten, Turcsek Orsolya és az év felfedezettje Tarnóczi Zoltán igyekezetét siker koronázta.…..
Egyre több a boros program, lassan ki sem látszunk az alkoholos italokból, megint ideje összeszednem, ami mostanában következik. Először is ma van a Borbarát 7x7 a Festetics-palotában, amelyen a körülmények különös összjátéka folytán még soha nem vettem részt, sőt…..