Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ppp2

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye október 15-én: Mennyire bizonyítékok a bizonyítékok? Dr. Szebik Imre orvos, bioetikus (Semmelweis Egyetem) előadása Az előadó a bizonyítékokon alapuló orvoslás buktatóira hívja fel a figyelmet ebben a cikkében: http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0306/26.htm…..
Critical Biomass Könyvhét - 2013. 2013.06.07 10:44:59
Bő öt évvel ezelőtt egy poszt apropóján megpengettem, hogy milyen sajnálatos, hogy sok aktuális angol nyelvű ismeretterjesztő-besztszellerre éveket kell várni és gyakran még akkor sem lesz belőlük magyar fordítás. A helyzet valamelyest változott és mivel nyakunkon a könyvhét…..
ppp2 2013.06.10 23:18:09
@fuhur: én 8-10 évesen charlie bood: a természet csodáit imádtam. illetve a burian által illusztrált paleontológiai/paleoantropológiai bármit. (élet az ember előtt, az őskori ember, etc)

de durrelltől tényleg bármi, ami korfui jó, mivelhogy az elbeszélő is hasonló korú, mint a befogadó, nagyon átélhető.
Örülünk, Vincent? Placebopátia 2013.05.06 00:48:00
Akárcsak az előző írás, eredetileg ez is a kornyezetvedelem.co.hu számára készült; a korábbiak jobb oldalsávunkból érhetők el. A homeopátia (avagy hasonszenvi gyógymód) a XVIII. században élt Samuel Hahnemann (1755–1843) találmánya, napjainkig az úgynevezett „alternatív…..
ppp2 2013.05.06 19:55:24
@DivyangVakil: én ezen már túlvagyok. egyszer többtiz tiszta munkaórát beletettem, h végignézzem ezeket. ugyanis a homeopátiának van egy komplett pszeudótudományos álirodalma, saját folyóiratokkal, meg mindennel ami kell. hisztiztek is rendesen a lancetes metaanalizisen, h az szisztematikusan szórta ki a pozitiv eredményeket, _mert_ pozitivak voltak (az érv nyilván az volt, h metodologiailag minősithetetlenek voltak). akkor kurvara meglepödtem, mert ha ez igy lett volna, az nagyon nem kóser. uh. elkezdtem nézni a kihagyott, és pozitiv eredményeket mutató cikkeket. olyan ordó 400 abstractot olvastam el, és szépen ki is gyűjtöttem őket egy mappába (sajna az a gépem tönkrement). na azokat nem azért hagyták ki, mert pozitivak voltak, hanem azért voltak pozitivak mert a szerzők konkrétan hülyébbek voltak, mint a seggemen a szőr. a kedvencemre még mindig emlékszem: állatorvos. volt neki kb 14 lova, amik közül néhánynak fájt a háta, a felét bekente homeopátiás hátfájáscsillapitóval, a többit nem. úgy tlalálta, h utána kevésbé fájt a hátuk a bekenteknek. ennyi. na, ezt én is kiszórnám:) és tényleg hihetetlenül nivotlanok voltak. normális kettősvak pl. gyakorlatilag nem is volt köztük.
ppp2 2013.05.06 21:13:48
@DivyangVakil: na most erre mit mondjak? az én drága nagyanyámnak is van véleménye a kozmológiáról (mindenről van neki, mért pont erről ne lenne), meg a steven weinbergnek is.ezeket én hajlamos vagyok másképp súlyozni,
ppp2 2013.05.06 22:56:34
@DivyangVakil: a helyzet a következő. az ember látja valamiről, h 99%-ra biztosan kóklerség. utánamegy, irgalmatlan erőforrásokat bevetve, és ezt feltornássza 99,99%-ra. aztán belátja, h ennek nincs értelme. jobban jársz, ha elfogadod, h itt hülyeségneklevésről van szó.
       Ezerkilencszázhetvennégyben már                     rég megboldogultam, te ifjú titán, adjunktus                              lettél a…..
       Széles Gábor, a Nemzeti Zombihadsereg tábornagya az elmúlt 500 év legnagyobb növekedését és újabb Orbán-kétharmadot vár valamitől, ami heveny érdeklődést váltana ki az OPNI szakembereiben, ha sajnálatos (de kétségkívül előrelátó) módon nem…..
ppp2 2013.03.29 13:45:03
@tollaszerge: Nash?
ppp2 2013.03.29 13:57:32
@dvhr: példákat gründolok tollaszergének ténylegesen bolond, ténylegesen nagy tudósokról:) nyilván se a josephson se a nash nem egely kategória, de ha jol emléxem a nash tényleg paranoid skizofrén. a josephson meg teljesen belehülyült a keleti miszticizmus-varázsvíz-telepátia stb-be (mongyuk volt rá oka).
ppp2 2013.03.29 14:32:46
@tollaszerge: @dvhr:

OK. igazatok van.

csak -tollaszerge- kérdezted, h hogy lesz egy fizikusból örökmozgógyártó, erre mondta jt, h becsavarodhat.

josephson története ebből a szempontból tanulságos. huszonegykét évesen jobban megértette a BCS-elméletet, mint maga bardeen, kitalálta a josephson-effektust, megvédte egy vitában a bardeen ellen (aki elég lassan és nehezen adta be a derekát), azonnal kísérletesen igazolták, ráadásul iszonyatos alkalmazásai lettek. vagy tíz évig nem kapta meg érte a nobeldíjat (ugyebár szabály szerint nem kaphatott a bardeen mégegy fizikait, j. meg a sajátját hagyomány szerint, mert az meg a b. munkájára épült), holott mindenkinek nyilvánvaló volt, h megérdemli. a keleti misztika meg akkoriban iszonyatosan divatban volt nagybritanniában, úh. szépen abba az irányba csavarodott befele, aztán úgymaradt, azután is miután megkapta.

mostanra meg körbevették egy kettőslipidréteggel, és hagyják őt békén marhaságokat beszélni:
www.tcm.phy.cam.ac.uk/~bdj10/
Az Enigma rejtélyének megfejtése, és a Turing-teszt megalkotása után Alan Turing új kihívásokat keresett és azokat végül a biológiában találta meg. Egész pontosan a biológiai minták matematikai leírása és képződésük feltételezett mechanizmusa kezdte izgatni zseniális…..
ppp2 2013.01.31 18:25:02
.
ppp2 2013.02.01 11:42:52
@Apeiron: köszönöm. kicsit utána mentem, ezt érdemes megnézni:

intl-rsfs.royalsocietypublishing.org/content/2/4/487.full

a matek az elején senkit ne riasszon el, ezek az egyenletek a posztban szereplő modellekre példák (1.1 is, ha a diffúziómátrix diagonális, u kétdimenziós és f-et megfelelően választjuk). megnézeget olyan dolgokat is, mint a kezdeti feltételek hatása, finoman utal a perem fontosságára, de nem megy bele részletesen (az nagyon nem meglepő, h a peremfeltételekkel való játszadozásnak drámai hatása van a mintázatra), a zaj és a domain növekedésének hatása.

megnéztem, a Farkas Miklós "Dynamical Models in Biology" könyvében foglalkozik kicsit a kérdéssel (5.2.es alfejezet), nagyon egyszerű matekkal. hivatkozik egy cikkre, amit nem tudtam elérni: Thomas, D. (1975). Artificial enzyme membranes, transport, memory and oscillatory phenomena, in Analysis and Control of Immobilized Enzyme Systems,
Berlin: Springer-Verlag, 115-150.

ebben állítólag empirikus adatokból vezeti le az egyenleteket. ez érdekelne. ha valaki meg tudja szerezni, szóljon.

kapcsolódik még: Meinhardt: Models of Biological Pattern Formation, letöltöttem, de még nem olvastam bele.
ppp2 2013.02.14 15:21:57
@Apeiron: köszönöm.
Bevallom megihletett Deák Péter írása a komplexitásról, szeretnék egy feladatot adni bárkinek, akit érdekel a kortárs kreacionizmus. Mindenhol, ha evolúcióról vitázok, előbb-utóbb nagyon komoly érvként kerül elő ugyanaz a rejtély ezer alakban. Rengeteg változata ismert, az…..
ppp2 2013.01.30 22:07:30
@Caenorhabditis elegans: én sem értem, ld. pl. a Jeszenszky Ferencet. Ő fizikus, és azt mondogatja, h neki termodinamikai "érvei" vannak az evo ellen. Ha mongyuk le kéne írnia kvalitatíve egy ozmotikus pumpa működését (gyenge (!) középiskolás feladat: entropikusabb konfiguráció-> munkavégzés-> kevésbé entropikus konfiguráció), ezer százalék, h simán megoldja. de amikor ugyanez a kérdés biológiai kontextusban merül fel, akkor átkattan az agya és hablatyolásba kezd.

az egyetlen kérdés vele kapcsolatban, h tényleg elhiszi-e, amiket mond. asszem igen, kikapcsol a kritikai központja, ha az evolúció lesz a téma.
Pár napja kb. felrobbantak a hírportálok George Church Spiegel interjújától, konkrétabban annak a neandervölgyi gyerekek klónozását illető részétől (pedig az interjú hosszabb és a többi részében is vannak bőven meghökkentő, kontrariánus kijelentések, rendesen) - szinte…..
ppp2 2013.01.24 22:28:06
@dolphin: azt akarta mondani, h nagyon jó a poszt. csak egy grammar nazi billentyűzetén minden megjegyzés ostobasággá transzmutálódik. majd mondom én: nagyon jó poszt.
Mivel a technika ördöge egyre jobban piszkálgatta a freeblog szervereit, meg persze stöki is nagyon hívott már (és akkor még nem szóltunk a frusztrált olvasókról), bő hat év után némi szívfájdalommal de otthagytuk eredeti lakhelyünket a freeblogon. mr. a-nak utólag is ezer…..
ppp2 2013.01.09 10:44:03
       A Heti Válasz online-ban megjelent egy interjú Szemerédi Endrével.        „Gondoljon egy nagy számra, majd ellenségesen, akármilyen rosszindulatúan vegye a választott szám egyezredét. Ha ez megvan, én odamegyek, és találok a kettő…..
ppp2 2012.12.26 22:02:48
@jotunder: off: de valamit én is akarok adni neked, ha esetleg nem ismernéd:

www.youtube.com/watch?v=BipvGD-LCjU

happy birthday, BigJC
„Boldog karácsonyt, ti halálra ítélt köcsögök! – harsogta kedélyesen Télapó.”Gyerekkorom már sajnos visszavonhatatlanul magam mögött van, de lassan homályba vesző emlékeim szerint a Télapónak nagynak, piros orrúnak, szakállasnak és jókedvűnek kellene lennie. Nem kellene…..
Azon a svájci egyetemen, ahol jelenleg vagyok, névleges a tandíj, egyáltalán nincs felvételi, és rengeteg külföldi diák van. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményéről van szó, az elnyert európai grantokat tekintve a legjobb ötben van. Az egyetem állami támogatása…..
ppp2 2012.12.26 12:13:29
@tollaszerge: megy ez már most is. a "megoldas", amit ki tudtak izzadni eddig (BME), h megprobaljak heti 1,5 oraban, előadas nélkül leadni a komplett középiskolas fizikaanyagot (példamegoldassal). fogalmam sincs mit kéne ezzel a helyzettel kezdeni, de nagyon sok embernek nagyon komolyan kellene ezen gondolkodni. mondjuk mar az is segitene, ha egy elöadas+2 gyak lenne, normalis tanmenettel (szakokra lebontva), minőségi előadókkal, és jo gyakvezérekkel. és kidobva olyanokat a tananyagbol amik üvöltve lógnak ki belőle (optika, váltóáram). kizárt, h ezt meg lehessen csinalni (se pénz, se ember, és azt se tudom, h a szándék megvan-e. rinyalni, h a diakok lustak, buták, műveletlenek, etc. na azt kurvakönnyű). és mégvalami a hallgatók messze nem olyan rosszak mint amekkora a hiszti, csak beléjük kellene feccölni az energiat, időt, szeretetet, efféléket.
Most, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője a leghatározottabban kijelentette, hogy Semjén Zsolt véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti a plágiumügyét, végre elkezdhetünk foglalkozni Semjén Zsolt plágiumügyével és véglegesen és hivatalosan is ipari…..
ppp2 2012.12.09 11:13:54
@jotunder: kicsit lehet, h off de engem még mindig kurvára zavar, h az nagyon elsikkad az ügyben, h az öt világvallásból (azt az ember tizennégy évesen olvasgatja az ebédszünetben) kiollózott részletek+mickjagger a sátán földi helytartója (oder sowas) az egy summa cum laude phd a pázmányon... (ps. elkezdtem beleolvasni a dolgozatba, de pár oldal után nem birtam tovább, lehet, h sokkal mélyebb meglátások is vannak benne, bár kétlem)
    Fokasz Nikosz mai nyilatkozata szerint a Semjén-féle plágiumügy nem létezik. Fokasz professzor, az ELTE TÁTK Szociológiai Tanszékének  vezetője, egyetemi tanár, az MTA doktora. Semmi okom kételkedni a szavában.      Ez a poszt Semjénről egyáltalán…..
ppp2 2012.11.22 10:14:38
@sok-sok: basszus nézz már rá erre, amit tollaszerge "ajánlott":

epa.oszk.hu/00700/00775/00047/1312-1329.html

ezt a honlapján szakcikknek minősíti. fentebb leírtam, h ez egészen pontosan milyen színvonalat képvisel ( @ppp2: ). ez nagyon durva. nem dumalod ki fn-t ebből a szarból, ahogy jules mondaná...
ppp2 2012.11.22 10:30:43
@ZF2: ugye viccelsz? nagyon komoly emberek nagyon komoly dolgokat csinalnak/csinaltak a dinamikus rendszerek elméletében (Magyarorszagon pl a Szász Doma). az alkalmazhatóságról pedig: KAM elmélet, hiperbolikus biliárdok, Sarkovszkij tétel. ne szórakozzunk már...
ppp2 2012.11.22 10:34:16
@sok-sok: BAL is kurva zavaró, de ennek semmi köze fn-hez. ha pedig nem tudod megítélni, akkor próbáld meg elhinni azoknak akik láttak már közelről diffegyenletet, h ez az egész egy bohóckodás...
Soha még nem volt ekkora értéke az emberi tudásnak, mint napjainkban. Holnap még több lesz. Valamikor a '80-as évek második felében Marjai József akkori miniszterelnök-helyettes ezt úgy érzékeltette, hogy Magyarországon az egységnyi megtermelt termékben a fizikai és a szellemi…..
ppp2 2012.07.29 19:02:35
@Tgr: nem lehet homogénnek tekinteni az MTA-t. a matekosok-fizikusok pl. akikröl én tudok bármit is (majdnem) mind megérdemelten vannak ott (és persze vannak akik még (vagy jobban) megérdemelnék, h bekerüljenek). ugyanez más területekre nagyon nem így van. de igen, mat/fizen pl. van súlya (és mégegyszer, persze, h van itt politika is).
— Szia, Gyuri, lenne egy kis problémám. Beteg a ló.— Azért, Viktor, mert szénával eteted! Térj át az abrakra, és rendbe fog jönni!  — Adjon Isten, Gyurikám! Család rendben, de ez a ló, ez még mindig beteg.— Viktor, megmondtam, hogy adjál neki nyalósót, vagy nem mondtam…..
Örülünk, Vincent? Kesudió 2012.04.27 22:45:00
   Egy Patay Vilmos nevű FIDESZ képviselőnek jutott eszébe, hogy azért jó a telefonadó, mert legalább nem fognak annyit telefonálni az emberek.  Nem ez az első eset Magyarországon, hogy az uralkodó rezsim egyik képviselője sokallja az emberek telefonálgatásait.…..
ppp2 2012.04.28 07:04:46
      Holnap este hat órakor a Corvinus Egyetemen Bogár László tart előadást . Jogi képviselőnk kérésére nem írom azt, hogy Bogár László a Nemzet Hülyéje. Lehet, hogy gondolom, lehet, hogy nem, sohasem fog kiderülni. A kontraszelektált kommunista…..
ppp2 2012.04.16 19:37:41
@Lasombra: pasztörperc arra utalhat finoman, h bogar is van annyira közgazda, mint murguly fizikus... amugy ha érdekel a popfizika, akkor ajanlom landau-kitajgorodszkij: fizika mindenkinek, gondolat, 1975

kevés könyvből tudhatsz meg többet (jobban és életszagubban) a fizikarol mint ebből. és közérthető, de nagyon komoly szellemi erőfeszítést igényel. (amugy landau a 20.szazad egyik legokosabb embere volt, olyan von neumann-terry tao kaliber, csak épp elmfizben; pl ő a föszerzője a 10 kötetes elméleti fizika sorozatnak, ami a mai napig referencia-kézikönyv a fizikában. na azt nem ajánlom:))
ppp2 2012.04.16 21:01:34
@Lasombra: manifold-sokaság, bundle-nyaláb, (a fiber-bundle az talán fibrált nyaláb, de van itt a blogon egy házi diffgeométer, majd ő megmondja:), én is angolul olvastam ezeket) a hiperfvényekről nem hallottam még. a csoportelmélet és a diffgeo az sajna kell a fizikához:)

de az általam ajánlott mű nem feltételez többet középiskolás ismereteknél (matekból. fizikából messze többet ad), de azokat rendesen átrágja. és tényleg kapcsolodik a valosághoz. egy hasonló mai könyvben valószinüleg a példák dvd-kről, nanofizikáról, ccd-ről szólnának, ebben ónpestis van meg a téli útsózás termodinamikája:) de erről a road to realityről még nem hallottam. majd megnézem mit ad az ügyben google úr, biztos h érdekes. köszönöm, h felhivtad ra a figyelmemet.
ppp2 2012.04.16 21:16:52
@Lasombra: könyv letöltve. máris volt értelme jotundernek kifakadnia erre a koklerre. valoszinüleg szerzett nekem néhányszáz kellemes órát ezzel a könyvvel. mégegyszer köszönöm neked.
Örülünk, Vincent? Egy kis séta 2012.04.12 13:04:00
Július hetedikén délután munkaszüneti nap lesz, tessék egy kis sétát tenni. Megmondom azt is, hogy merre. Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca. Igen, ez a Meleg Méltóság Menet tervezett időpontja és útvonala, és pillanatnyilag ugyan az a hivatalos álláspont,…..
ppp2 2012.04.13 16:55:44
@maroz: lehet, h máskor is megérné így csinálni. sőt talán már a poszt elején, egy cimlapgyanus posztnál pláne.
Március 3-án szombaton kerül megrendezésre a nyolcadik Budapesti Szkeptikus Konferencia. Idén a különféle sugárzások lesznek terítéken. A konferencia a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvénye. A konferencia ingyenes és nyilvános...
ppp2 2012.03.02 16:50:50
@Szkeptikus Blog: archiválva lesz?
Ha mégis létezne valamiféle isten (istenek, mert ki tudja, hátha ott is divat időnként a bázisdemokrácia), akkor arról egy dolog teljes bizonyossággal kijelenthető: nagyon nem olyan, amilyen a legtöbb eddigi mese szerint lennie kéne. Nem állítom, hogy ne lehetne benne a perifériás…..
ppp2 2012.02.21 16:01:49
@ijontichy: megoldhattad volna te is, ingyér:

www.katolikus.hu/kek/kek01210.html#K1256

:)
Geekblog Iron Sky trailer 2012.02.08 19:11:00
"The Battle for Earth is gonna get... nazi." Avagy názis-ufós-inváziós-udo kieres agyfaszság a Star Wreck alkotóitól. Ha nem ez lesz az év bűnös élvezete, akkor akár ugorhatunk is 2013-ra... (Ja, mellesleg kijött az új Bourne előzetes is, de ettől nem vesszük el a…..
ppp2 2012.02.11 17:14:17
  Ez egy rövid poszt lesz, műfaja leginkább facepalm. Nagyon visszafogott poszt amúgy. Azt írja Mezei Balázs egyetemi tanár (Pázmány), hogyOne may agree or disagree with Schuman, but one thing is certain: in its present form, the Hungarian Basic Law is a politically…..
ppp2 2012.02.04 12:26:39
@Willie Waters: marhaság.
ppp2 2012.02.04 12:49:07
@tollaszerge: "Sokal és Bricmont konkrét észrevételeire Kristeva, az „õsfrancia" tudós azzal riposztozott, hogy franciagyûlölõknek nevezte õket, valamint javasolta, vessék alá a bajkeverõ fizikusokat elmegyógyászati kezelésnek"

szóval ebben TGM nem túl eredeti:)

in:
hps.elte.hu/~gk/Sokal/Sokal/Magyarul/panoptikum.html
ppp2 2012.02.04 16:05:03