Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nomad

380 bejegyzést írt és 1056 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A termoelektrikus áramtermelés hasonlóan szép múltra tekint vissza, mint a villanyautó, de ez is perifériára került és hőmérséklet jeladóként tengeti az életét. Abból él, hogy  két fémdarabban hő hatására villamos feszültség keletezik. Az áramtermeléshez szükség volt…..
SzKaresz Blogiroda 2008.07.06 16:23:00
Miután sok írás eltűnt, beleértve az iroda leírását is, nem írom újra. Minek? Így legalább látni mit ér a net valójában. A nagyapám 100 évvel ezelőtti vasúti igazolványát akkor nézem meg, amikor akarom. Netalán felülök a vonatra és elolvashatom Miskolcon az 1705 ónodi országgyűlés jegyzőkönyveit.…..
nomad 2021.11.07 10:24:29
@nomad: Oroszország már akkor is volt, amikor a rusnya usa még nem is létezett. Arról meg nem az oroszok tehetnek, hogy a bankvilág a Marx-Engels házaspár zabigyerekét, Lenint a nyakukba csempészte és átneveztette szovjetunióra.
SzKaresz Sóskaborbolya 2008.11.21 13:17:00
Sóskaborbolya (Berberis vulgaris) az elfeledett Kárpát-medencei csodanövény. Mindent kibír és mindent tud: íme egy részletesebb bemutatás. Pár éve egy bükki túra során sikerült nekem is ráakadni egy déli fekvésű sziklás hegyoldalban ahol már gyerekkoromban is sokat…..
SzKaresz Vicc, vidámság 2021.11.13 18:07:36
"Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új."  Orvosnál: Doktor úr vizsgáljon meg elélhetek-e 100 évig.- Iszik? Nem- Kártyázik? Nem- Nőzik? Nem- Meccsre jár? Nem- Akkor mi a fenének akar száz évig élni:)  Az öreg dokik már tudják mit nem tudnak.  Anno…..
SzKaresz Köszönj őseidnek! 2007.12.23 16:51:00
A mindenkori hatalmi marketing fáradtságot nem ismerve igyekszik magát léted kizárólagos letéteményesének feltüntetni. Sőt a szemtelenebbek ezt még a múltra is igyekeznek kiterjeszteni. Pedig akiknek igazán köszönhetsz, az egy a múltból elővezető élő lánc, aminek te fityegsz a végén. Sok nép…..
nomad 2019.11.22 01:48:35
Az 1970- években az apámék korosztálya hullottak, minta legyek ~ ötvenes évük környékén. Mindehhez Miki papa állama adta az alap muníciót. Aki nem fért be a katona vonatokba, azt ugyanolyan behívóval berendelték a hadiparba, hogy a német fegyverigényt ki tudják elégíteni. A gyárakba a termelés biztonsága érdekében beengedték a gestapot már 1939-ben. Gyakorlatilag 1939-től 1949-ig 12 órában dolgoztak éjjel-nappal. Először a német megrendelés érdekében, majd az orosz fegyverfelújítás kiszolgálására. Az első világháborús hadifoglyokat magukra hagyták, nagyapa is Berlinben szabadult, valami gazdasági csomag keretében. Az első világháborús veterán és ~ 5 évet orosz hadifogságot is le tudó nagyapámat a szemét hadkiegészítő bevonultatta erdélybe partizánvadásznak. Majd amikor 1943-ban letelt a hadrafoghatósági kora, névleg leszerelték. Másnapi dátummal bevonultatták a Diósgyőri Vasgyárba, mint gépi kovácsot, mert az első világháborús hadifogoly kartonja szerint ez volta Kazanyba kitanult szakmája. A gyár bombázása alatt épp éjszakai műszak után aludt az Ó utcában, épp abban az utolsó házban, ami épen maradt. Az utca folytatása templommal szemben egyszerűen eltűnt. Egy Müm intézet lett a helyén. Akkor önkényesen leszerelt és hazatávozott Poroszlóra, ahol 80 éves koráig élt jó egészségben és boldogságban. Szerencsére a haza felé vezető ~ 90 kilométeres úton minden felhatalmazott köcsögben volt annyi jóindulat, hogy nem lőtték agyon. Mivel 3 nyelven beszélő falusi kovács mester volt mind az elvonuló németek, mind az oroszok békén hagyták műhelyével együtt. Az egyik német gyerek fiával még leveleztem is az 1970-es években. Kb. ez volt, könyvet sajnos nem írhatok róla, annyi adatom nincs! Üdv!
A mesebeli királylány pont a só szeretete miatt került fekete listára, pedig pontosan tudta, hogy jót mond. A hiperaktivitás az élet sója, nélküle az emberiség szegényebb, tehetetlenebb lenne. Mint született hiperaktív, úgy érzem közzé kell tennem a tapasztalataimat, mert jelenleg…..
Használt sütőolaj keletkezik nálunk is. Én csak fáradt étolajnak hívom, gondolom így is felismeri mindenki. Az Intersparnál lett egy ilyen tartály, lehet igénybe venni. A bocimatok már régen üzemelnek. Most a mosószereken lenne a sor. Tejutat a mosószernek is! - lehetne a jövő évi új jelszó!..
SzKaresz Írástudók és alkotók 2013.11.19 07:31:56
Az alap tény, hogy a hadsereg a politikusok vibrátora: amit nem tudnak megoldani kártya asztalnál, ott a hadseregtől várták a megoldást. Mint minden vibrátor elemekkel van feltöltve: vannak benne tartós elemek, akik ugrálnak minta nyuszi a reklámban és vannak kisebb energiájúak, akik…..
A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja) Az alacsony vérnyomás  ismerete azonos szintűen alacsony a balkezesség és a hiperaktivitás ismeretével, ezt egy szakcikkben az író becsülettel el is ismeri: Mivel az…..
A kutya fajtaválaszték egyik legeredetibb képviselője az Árokparti Győztes. Néha növényeink között is akad hasonló meglepetés. Így a történelmi előzményeket figyelembe véve Árokpart királynője almafa is jogosan a megtisztelő cím viselője. 7-8 centi átmérőjű…..
A jó kertész holtig tanul. Jó piros ribizlit nehéz szerezni, a ~ 25 töves ültetvényem maga lett csőd. Pedig tavaszi ültetés volt, a visszametszés is el lett ültetve és szépen meggyökeredzett. Az első termésnél tört ki a parasztgyalázat: fürtönként csak  2-3 virág termékenyült meg. Ennyit a…..
A1 - április elseje hírügynökségünk kicsit elmaradt az ilyenkor esedékes hírek szállításával, de egy pár régebbit azért felemlítünk. Így választás idején egy régebbi írás azért mutatja színvonalat: “Az ellenségeink soha nem fognak nekünk előnyös képet festeni…..
SzKaresz Fekete lista 2021.08.17 09:37:47
Amikor a hülyeség vállalati mértékké emelkedik!   Nem vicc a a a a a a a    ..
Sokféle magból lehet látványos asztali díszt csinálni. Most egy kukorica cső darab került felhasználásra.  Vághatunk belőle tárcsákat, használhatjuk a csúcsát is. A vágás igen balesetveszélyes, vetekszik a fenyőfa talpba faragással :) A tervezett vágás vonalában egy csavarhúzóval morzsoljuk ki a…..
A barlangban kissé hűvös van és talán ezért is maradt meg a tábortűz szeretete a csapatban. A vidám beszélgetéssel töltött idő szinte rohant. Sokszor előfordult, hogy a felkelő nap fényére tértünk nyugovóra. Nedves hideg időben pedig a felszerelés szárítgatására is alkalmas volt. Természetesen az…..
nomad 2015.12.01 07:07:53
nomad 2021.08.03 21:12:00
Az első lehetőség a bútor gomb. Ebben gyárilag M4-es menet van, menetes szár meg kapható a csavarboltban. Abból lehet vágni tengelyt. Ez a kis tologató játék a bemutató példa. A megrendelő még évek után sem unta meg. A következő lehetőség a körkivágóval való kerékgyártás. Egy lapra leszorítva…..
Az alapanyagok amt (ami a műhelyben található :) listáról kerültek elő. Az első egy facsapokból készült kirakó. A tiplik végei vannak színezve zsírkrétával. természetesen festeni is lehet. A kellő életkort megvárva színek, minták kirakására lehet használni. Ez csak egy itthoni kísérlet amivel jól…..
A lakókocsik tartozékaként nem számít ritkaságnak. Új vásárlása eléggé nagy kiadás. 50 literes felett a gázfogyasztása is eléggé jelentős, de építményen belül ez a biztonságos megoldás. Ennek ellenére ha sikerül beszereznünk egy lakókocsiból bontottat, megoldhatja sörhűtési problémánkat. Mivel ezek…..
Garázs és parkoló ötletek bőven vannak az interneten. Én is választottam belőle egyet. A méretei csupán tájékoztató jellegűek, kinek mi van a műhelyében hozzá. A felső lap 31x35 cm, a rámpa 9cm széles, 6 db 2x2x9 cm oszlop tartja, + 2 oszlop a rámpa alá. Az oszlopok ragasztással és…..
nomad 2021.05.29 15:33:20
Bevezető: A tábortűz az ember barátja. Ha barátunknál üldögélünk, előbb-utóbb dalra fakadunk. A barlangkutató társadalom sem kivétel ezen jó szokás alól.  Jelen szakdolgozat témája ennek a fejlődésnek a feltérképezése és időrendi bemutatása a rendelkezésre álló…..
nomad 2021.05.20 20:04:16
Szüllőné Bíró Ágnes vagyok, vegyészmérnök, 2 gyermek édesanyja. Sok mindennel kísérletezek: munkám során a természettudomány bemutatásával gyermekeknek (6-12 éves korig)  játékos kísérletekkel, tudományos játékokkal, szabadidőmben ételekkel a világ minden tájáról, kézműves technikákkal,…..
SzKaresz A kisherceg katonái 2009.02.20 05:47:00
Egy kedves motoros vándor képeivel találkoztam a Panoramion. Az általa készített kép előhozta belőlem a régi emlékeket. Volt szerencsém 1973 - 75 között nekem is itt tölteni az időmet. A szerencsésebb út azzal indult, hogy immár sokadik sorozásomon én voltam a kartonhordozó…..
Két hónapra tervezték, már fél év lett Nikiék amerikai kalandozásából. Ilyenkor azért akadnak már hátulütők, hiszen nem könnyű így dolgozni és tanulni, lekötni az iskolába még nem járó kisebbet és nélkülözni a megszokott kényelemből sok mindent...
50 évet kellett megérnem ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy a magyar nyelv a világ egyik legbefogadóbb (értsd angolul "inclusive") nyelve, bár ennek értékét azért meglehetősen csökkenti az a korántsem elhanyagolható tény, hogy ezzel elsősorban csak az Egyesült Államokban lehetne előnyre szert tenni.…..