Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gosalaus

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
7 500 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 193 350 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon...
gosalaus 2021.09.30 13:25:11
Audiolife Az utolsó poszt 2020.09.16 13:06:19
Igazából nem is tudom, mióta írok hifiről. Nem volt kedvem megnézni, mi a dátuma az első posztnak. Azt kb be tudom lőni, hogy az audiolife előtt már írtam egy másik blogra néhány évet. ..
Milyen is volt az ideális háziasszony egy napja az Egyesült Államokban a háborúba lépés előtt nem sokkal? A cikk egy fotósorozaton keresztül mutatja be ezt a magyar olvasóközönségnek...
Majdnem két éve írtam egy kísérleti atomrobbantásról, amit annak idején az amerikai tévé közvetített. Fogalmam sincs, hogy akkor miért nem ágyaztam be a helyszín, azaz a nevadai Yucca Flat műholdas nézetét, ami egyszerre lenyűgöző és ijesztő: Az a sok kis kerek valami ugyanis nagyrészt pontosan…..
Vannak technológiák, melyek viccesnek szánt mémekben bukkannak fel, miközben a területet ismerők mások tájékozatlanságán csodálkoznak. Ezek nem hallottak még a Négyszögletű Kerek Erdőről? Talán ilyen a négyszögfúró-maró kiegészítő is, melyet bármelyik webáruházból…..
Kellemes nyáresti sörözgetés miatt nem volt időm blogot írni (ez tényközlés, nem önsajnáltatás:), ezért most csak arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen hangot adna leendő villanyautójának, már tudniillik hogy ezeket mostantól zajkeltő berendezéssel kell ellátni, mert saját maguktól olyan halkak, hogy…..
Furdancs Blog Kincs avagy szemét? 2017.06.14 05:00:00
Korábbi posztomban említém, hogy a tavasz bizony a műhelyben is a rendrakás ideje. Nem tudom ugyan, az olvasóinknál ez hogy működik, de azt gondolom, ez a tevékenység sehol nem megy teljesen zökkenő mentesen. A kulcsszó alighanem a szelektálás, vagyis a címben említett dilemma…..
Akár a "ne bízz a wikipédiában" is lehetne a Pillantás az országra játék tanulsága. Húsznál is több versenyző vette a fáradságot, közülük sokan éjt nappallá téve kutatták a fentrol.hu légifotóit egy olyan játékban, ahol novemberig még az is kétséges volt, hogy lesz-e…..
gosalaus 2015.12.02 23:06:06
Tavaly szeptemberben abbahagytam ezt a blogot. Külföldre költöztem, nyitottam egy másikat (www.tallinban.blog.hu), hogy egy új nézőpontból folytassam. Amit most mondani akarok az nem illik arra a blogra. Hát ide írom.. Megy itt a vita a német megszállás emlékművéről. Én nem…..
Szinte biztosra lehetett venni, hogy hamarabb lesz az oldalon valami régi analóg cuccról poszt, mint a manapság egyre elterjedtebb, már-már divatos usb dacról. Aztán mégis azok nyertek, akik az ellenkezőjére fogadtak. Na de most! A kezdeteknél van a vég Ha van a hifinek igazi,…..
Mivel a legutóbbi bejegyzésekre adott visszhang olyan elsöprően nemlétező volt, mintha egy rakat Doctor Who videót tettem volna be, úgy gondolom, bármekkora értelmetlenséget berakhatok ma is, úgyse olvassa senki :) UI: Azok kedvéért, akik újak itt, "kocka" alatt ilyen komoly…..
gosalaus 2013.03.16 18:27:23
Meglehetősen régen, majdnem egy éve készítettem a legutóbbi életképes oldalt, és bevallom, kétségekkel küszködve vágtam bele a mostaniba: van értelme megcsinálnom? Elolvassa valaki ezeket az oldalakat, vagy legalább a képeket megnézi? 12-13 éve még újdonságot jelentett, ha…..
gosalaus 2013.01.12 08:02:37
TComment A zöld Merga titka 2012.07.15 10:32:00
Ha úgy vesszük, negyven éve ismerem ezt az autót. És most már az enyém. De ez még semmi, van egy ok, ami miatt végtelenül sokat jelent nekem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Relaxálós hangulatú videó a ködbe burkolózott városról, pontosabban Szabadság hídról, a Károly körúti fasorról, a feldíszített Bartók Béla útról, a 47-esről, és persze a karácsonyi villamosról: Azért nem semmi, mekkorát huppan a Fénytuja a Fehérvárin a Prielle…..
gosalaus 2012.12.17 23:59:56
Először is, szeretném megköszönni a sok kitöltést, illetve a konstruktív véleményeket, az eredmények vágatlanul, hogy lássátok, a (közel)jövőben miből fogok szemezgetni, mi a fejlesztési irányelv! Hajtás után ömlesztett adatok :) ----------------------------------***…..
Az olasz pamacsmárkának köszönhetően az Omega a hagyományos borotválkozás területén is ismert és jól csengő név, most mégis az óráról lesz szó, mégpedig részben egy állvány kapcsán. Merthogy igen, kapcsolódnak ezek ide, több ágon is, meglássátok – görgess csak, és…..
Pár napja nagyon kellemes meglepetés ért egy régi pengével: életem egyik legkellemesebb borotválkozását adta. Nofene, használtam már new old stock pengét, de ezt azért ki gondolta volna. Minden borotválkozóeszköz-mániás tele van régi pengékkel. Merthogy például vesz valami…..
Ez a poszt tulajdonképpen részlet a Bohém JazzMagazin első számából, de aktualitása miatt talán érdemes a BohémBlogban is publikálni, íme: Aki régóta, de legalábbis néhány éve követi a tevékenységünket, az tudja, hogy karácsony előtt minden évben jótékonysági koncertet…..
... hogy ki lép és mi lesz az eredmény. A Te dolgod csupán annyi, hogy állításom igazolását levezesd és lejegyezd.A felsőben sötét lép és tartja a remit, az alsóban világos lép és nyer.Azért (is) kell nagyon ismerned a bástyavégjátékokat, mert a végjátékok több mint fele…..
A "mozgássérült parkolókártya"a modern magyarban a "leánykereskedelemmel", a "nyersópiummal" és a "progresszívvel" azonos hangulati értékű kifejezés. Emiatt nyilván annak a törpe minoritásnak a legrosszabb, akik valóban rászorulnak a…..
Azt mondja nekem a bíró (igen, hivatalos tárgyalóteremben, talárban, ügyészek és ügyvédek, vádlottak és tanúk, népiülnök-fejű hivatalosságok és írnokok körében, persze nyilván jegyzőkönyvön kívül), hogy „van rá jogszabály, de így egyszerűbb.” Nem,…..
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az átkosban egész sok emlékezetes főcím készült. Ablak, Panoráma, A HÉT, Szeszélyes évszakok, Tévétorna, Telesport és lehetne még sorolni hosszan. Persze nyilván azért is ragadtak meg az agyunkban, mert több évtizeden keresztül…..
w Reform és bukás 2007.05.30 05:30:00
„Reform, vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.” Őb 14,12 De igen, van más: reform és bukás. Lásd ábránkat. A Magyar Szocialista Párt…..
gosalaus 2007.05.30 09:07:44
w Híd a semmi ágán 2007.05.24 04:00:00
Alkalmam nyílott a múlt héten megtekinteni a Köröshegyi Völgyhidat, nemzetünk büszkeségét. Ez Közép-Európa legnagyobb műtárgya, 1,7 kilométeres hosszával bőven elérne Szántódtól Tihanyig, át a Balaton felett. Misztikus, gondolkodtató hangulat fogja el a magyart, ahogy…..
gosalaus 2007.05.24 11:27:36
Árpád! Én kerestem és találtam választ! A te blogodban. :-)

TH: "az a jó megoldás, ha egy autópálya minél egyenesebb, és nincsenek rajta nagy emelkedők és lejtők"

Magyar atom 2007.05.17. 11:15 Tóta W. Árpád

Tóta W. Árpád · 2007.05.17. 12:30:19
off, de megjegyzem, hogy a balatonnál megtekintettem a kőröshegyi völgyhidat. valaki megmondhatná gyorsan, miért nem jó megoldás, ha az autók egyik dombról legurulnak, a másikra meg fel. Túl olcsó?

teh k0zi · 2007.05.17. 12:38:30
Árpád: a probléma az, hogy autópályán magas sebesség mellett az autók nem tudnak akkora emelkedőt "megmászni" ugyanakkora sebességgel. A kisebb energiatakarékosabb autók nem bírják azt a tempót...

abszint86 2007.05.17. 14:50:07
Visszatérve a völgyhídhoz:

Mivel autópályára kellett tervezni a nyomvonalat, ezért rendkívül nagy sugarú íveket, és függőleges lekerekítéseket kellett használni (ezek több kilométer sugarú lekerekítések) a tervezése során, mivel dinamikai előírásoknak meg kell felelni! Ezen kívül még sok-sok szabályt és előírást be kell tartani: pl. egyenes szakasz nem eshet a domború lekerekítéssel egybe, szóval ha a völgybe lemenne az út, akkor már plusz két ívet kellene betervezni, amely valószínűleg dinamikai erőfeltételeknek már nem felelne meg, és még sorolhatnám a feltételeket. A nyomvonal tervezés során végül csak pár lehetséges nyomvonal marad, amelyekből a környezetvédelmi hatástanulmány alapján választják ki a legalkalmasabbat, a gazdasági érdekekkel szinkronban. Lásd horvát autópálya több tíz kilométeren csak alagutakból és völgyhidakból áll.

Persze az már egy másik kérdés, hogy építés során milyen „sumákolás” folyik, de a nyomvonalat valószínűleg a legjobb helyre tervezték. És rendkívül szép mérnöki műtárgy.
gosalaus 2007.05.24 12:54:31