Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Puller István

0 bejegyzést írt és 219 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért éppen ezek a városok? Hogyan utazok? Milyen helyeken szállok meg? Egyáltalán mit viszek magammal? – felkészültem, hamarosan indulás! ..
Magyarország (Mafilm, Hunnia), 93 perc, ff, drámaRendező: Jeles AndrásOperatőr: Kardos SándorForgatókönyv: Jeles András, Tóth ZsuzsaZene: Lendvay KamillóSzereplők: Opoczki János, Iványi István, Farkas József, Ladányi Dénes, Székács Béláné, Lévai Ferencné   A Filmről A huszonéves László (Opoczki…..
Magyarország (Mafilm), 98 perc, színes, drámaRendező: Gábor PálOperatőr: Koltai LajosForgatókönyv: Gábor Pál, Vészi EndreZene: Selmeczi GyörgySzereplők: Pap Vera, Szabó Éva, Pásztor Erzsi, Dunai Tamás, Horváth László, Halász László   A Filmről Angi Verára (Pap Vera), a háború után árván maradt 18…..
A nyelvészeti szakirodalomban John Robert (Haj) Ross munkásságának köszönhetően squib (egyéb jelentései: ‘sistergő petárda, szatirikus írásmű’) néven nevezik azokat a rögzített megfigyeléseket, amelyekre egyelőre nincs elméleti magyarázat. A squibek 1964-től készültek Rossnak és George Lakoffnak az…..
DUPLA terjedelemmel itt a nyári ismétlőválogatás, a 2017-ben publikált képeinkből!. Egészen szeptember elejéig kaptok majd - nálunk meglehetősen régen megjelent - fotókat. Van miből válogatni, eddig a Napi érdekesben több mint 10 ezer képet láthattatok már! 1896. április 6. Az első modern…..
Berzsenyi Dániel (1776–1836)költő, esztéta, tanulmányíró „a niklai remete” „Nézete szerint a béke, a kultúra, a műveltség az emberi boldogság alapjai. Korai ódái a klasszikus, maradandó emberi értékeket hirdetik, a napóleoni háborúk idején a magyar nemesi összefogást és az önfeláldozó hazafiságot…..
Puller István 2024.07.04 20:50:31
Ám egy szép napon borzalmas dolog történt. Mint minden reggel, Hófehérke frissen kidörzsölte szeméből az álmot, fürgén belebújt Náray Tamásos plüssmamuszába, üdén kiugrott az ágyból, kacéran kifésülte bundájából a toklászokat, sportosan feltette a gramofonra a Magozott Cseresznye együttes "Más tollával" című albumát, és fiatalosan odalépett a vitrinhez, hogy kiválasszon belőle egy kötetet - aznapi költői tevékenységének lehető legkristálytisztább forrásocskáját. Aznap Csurka István "Tarkólövés" című, gazdagon illusztrált mesekönyvére esett a választása... de amikor kivette a helyéről, kicsúszott a kezéből, és a lábára zuhant! Iszonyú fájdalom hasított a nagylábujjacskájába! Hófehérke már kapott is önkéntelenül az aranyszínű plajbászához, hogy kitegye vele az idézőjelet, és feljajdulhasson, de uramfia - a komisz plajbász nem volt sehol! A kislány zavartan sederintette meg a bajszát, és elkezdte keresgélni a cudar plajbászt itt is, ott is, amott es, és IGEN, imött üs. Így gyönyörű.

- Ádám... Hol vagy? - matatott a fiókban. - Jöjj vissza hozzám...

Ám az ebadta plajbász szőrén-szálán eltűnt! Hófehérke kereste a sublótban, a szuszék mögött, a kredenc tetején, a ládafiában, a pamlag alatt - azt a kurva plajbászt pedig mintha a föld nyelte volna el! Hófehérke ekkor becsukta a szemét (hiszen igazán jól csak a szívével lát az ember, nemdebár?), de mivel ettől nagyon sötét lett, megijedt, és gyorsan ki is nyitotta.

- Annyi mindent kéne még elmondanom! - bődült fel szegény kislány kétségbeesetten, de abban a pillanatban ijedten tapasztotta be a saját száját: ha nincs mivel kitenni az idézőjelet, ugyan mit mondhatna? Saját gondolatai soha nem voltak, a másét forrásmegjelölés nélkül idézni plágium; aki plagizál, az lop is, és aki lop, azt fel kell akasztani.

Hófehérke térdei megremegtek. Sápadtan roskadt le a hokedlire.

Ám ekkor vidám fütyörészés hallatszott az ablak alól... (Kedves gyerekek! A mesére innentől kezdve rá vagytok függve, mint államtitkár a csavarlazítóra; jövő szerdán, a Szálasi-breviárium tövében ismét találkozunk!)
Az alábbiakban madárnévből, mégpedig solymászmadarak (pedzőmadarak) nevéből származó, a lőfegyver sólyom metaforán alapuló lőfegyverneveket (közneveket) tárgyalok, azaz a falkon, falkonett, muskéta és terzerol elnevezések – vándorszók – azonos szemléleten alapuló keletkezésére mutatok rá, elsősorban…..
1985-ben a pártállamban először szépségkirálynőt választottak Magyarországon. Az osztrák mintára, magyar balkézzel lebonyolított rendezvényt nagy botrányok kísérték és követték. Az ország szépeivel gyalázatosan bántak. Már éppen folyamatban volt az elsőt leváltó második szépségkirálynő…..
Puller István 2024.07.02 01:46:40
@kroll: Ezért lett csak negyedik.
Biztosan észrevettétek már, hogy imádok interjúkat készíteni.:) Szeretem ennek a munkának minden elemét. Attól a perctől kezdve, hogy megvan a feladat, hogy kivel kell beszélgetnem, egészen addig a pillanatig, amikor elolvasom a megjelent interjút az újságban. De azt be kell vallanom, hogy a gépelés…..
Puller István 2024.06.30 00:40:56
@PuffCinq: Sok függ a szöveg mennyiségétől, meg hát én is csak a kásahegy odalapátolását szoktam vele végeztetni - végleges, megszerkesztett formába nyilván én öntöm. De csak egy tipp volt, további jó munkát!
  BERNÁTH AURÉL (1895–1982) Bernáth Aurél kétszeres Kossuth-díjas festőművész, grafikus, művészpedagógus, művészeti író „Írói munkássága nagyrészt emlékezésekből tevődik össze. Az avantgárd utáni, a »természetelvűséget« követő festészetének formai és esztétikai rendszerével a harmincas évektől a…..
USA (Paramount), 110 perc, Metrocolor, zenés filmRendező: Randal KleiserProducer: Robert Stigwood, Allan CarrOperatőr: Bill ButlerForgatókönyv: Bronté Woodard és Allan Carr, Jim Jacobs és Warren Casey musicalje alapjánZene: Barry GibbSzereplők: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing,…..
A legjobb receptek úgy készülnek hogy körbe nézünk a kamrában és a hűtőben, fagyasztóban is. Így született meg ez a recept is. A hűtőben ott várt a darált hús, kamrában a konzervhegyek és tészták. Vagyis minden meg volt hozzá, nem kellett ezért boltba menni. Én serpenyő helyett inkább wokot…..
Puller István 2024.06.09 00:20:26
Puller István 2024.06.10 18:47:14
@Petőcz Ferenc: Abból már sírás lenne. További jó főzőcskézést kívánok!
Megjelent: Népszabadság, 2003. szeptember 25. A magyar nyelv több másikkal együtt a hatezer évvel ezelőtti uráli alapnyelvből alakult ki, miközben mindezen nyelvek, nyelvelődök többségének használói az Urál hegység vidékéről nyugat felé vándoroltak – többségünk így tanulta iskolai tanulmányai…..
Puller István 2024.05.26 14:26:53
@Esküdt: Sebaj, akkor majd én - uzsonna előtt találkozunk az ugrálóvárban. Boldog gyermeknapot mindenkinek!
Minél nagyobb áruforgalma van egy raktárnak, annál több hozadékkal kell számolni a raktárlogisztikai rendszer felépítésekor. Az iparág alapvetően elég jól fejlődik a hordozott rendszerhibák kiguberálása terén, viszont a szereplők itt sem mindig tudnak vagy akarnak megfelelő sebességgel…..
Puller István 2024.05.20 22:57:10
Puller István 2024.05.21 13:30:01
@bthomyka: Pedig az egér nem válogat, összeizél az mindent! De nem is akarom a falra festeni - jó egészséget kívánok.
TINTA blog Ragoznak, de nem rokonok 2024.05.16 23:22:45
Megjelent: Népszabadság, 2003. június 21. A magyar nyelvet sokan rokonították már törökkel, sumerrel, japánnal és ki tudja, még hány másikkal. Akadnak, akik Ausztrália őslakóinak nyelvét is kapcsolatba hozzák a miénkkel. – A magyar nyelvészek közül alighanem Vászolyi Erik ismeri legjobban…..
TINTA blog Ady Endre-breviárium 2024.05.01 10:00:00
Lectori salutem, üdvözlet az olvasónak! Breviáriumsorozatom jeles gondolkodók, kiemelkedő alkotók műveiből válogatott fontos üzenetek, melyek a mában is aktuálisak. A szerzők tekintetében az ábécérendet választottam vezetőül, így a különböző korok világlátása, értéktudata egymáshoz közel kerülve még…..
USA (Crossbow, Springtime, U-M), 88 perc, Pathécolor, angol Rendező: Mel Brooks Producer: Sidney Glazier, Jack Grossberg Vannak filmek, melyek 1001-es listán való szereplése számomra kész talány. Ez a film is ilyesmi. Általában jól megválogatom, hogy mely színházi előadásokat látogatom. Szeretem…..
Még az elvártnál is több viharfelhő gyűlt össze a My Dying Bride körül: a brit doom/death-intézmény személyi feszültségek miatt a pénteken megjelent új nagylemez megjelenését követő összes koncertet lemondta...
A ciszterci apátságot 1212-ben alapították, eredetileg a mai helyétől valamivel keletebbre. Ott némi perpartvar jelentkezett az ingatlanviszonyok terén, ezért tíz évvel később átköltöztek a szerzetesek Marienstattba, a Westerwald hegyei közé, kb. 65 kilométerre keletre Bonntól. ..
Megjelent: Olvassbele.com, 2024. április 5. Messze-messze, tengeren túlra kalauzolnak el bennünket ezek az eredeti ősi japán népmesék, oda, ahol a Fudzsi szent hegye magasodik az ég felé. E hajdan szájról szájra terjedő rövid tanító történetekben csodás módon életre kelnek a virágok, az állatok…..
Végre-végre megszületett az a regény, ami a helyére teszi a kicsavarodott, embertelen viktoriánus közerkölcsöt! Ez a mindent (de különösen a nőket) gúzsba kötő, merev és képmutató rendszer az alapvető emberi érzelmek teljes elnyomását írta elő, miközben kettős mércét alkalmazott nők és férfiak,…..
Egy érdekes levelezése bukkantam a miskolci sajtóban az akkor még Görömbölyhöz tartozó és Görömbölytapolcának nevezett településrész elszakadása kapcsán. A Magyar Jövő újság hasábjain próbáltak új nevet adni az olvasók Tapolcának.    Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport  Tapolca soha nem…..
Puller István 2024.04.07 19:40:43