Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szobavankiado

78 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szoba Van Kiadó Fogytán 2010.09.02 10:22:57
 William Gladstone12 Fogytán az időGeopen KiadóWilliam Gladstone lebilincselő regényében(a kötet egy 14 perces orgazmussal indít--amelyet a maja prófécia küszöbönálló beteljesülése ihletett- tizenkét ember követi egyéni sorsát, amely szorosan összefonódik az egész…..
Szoba Van Kiadó A Da Vinci blöff 2010.09.02 09:34:16
 A DA VINCI-BLÖFF  CARL E. OLSON, SANDRA MIESELA kiadóGold Book KiadóDebrecenInfo@goldbook.huA könyv nem más, mint a Vatikán ellentámadása(Kerekes Roadmovie Tamás)kódnak a kiterjedt kutatásokon alapuló, mégis közérthetően megfogalmazott kritikája. A regény…..
Szoba Van Kiadó Camilla 2010.03.13 08:34:48
 ’Camilla’Fanny Burney1840 Anglia1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó A szerző harmadik regénye pontosan azt nyújtja, amit a teljes címe- Camilla, avagy az ifjúság portréja- ígér. Burney elbeszéli, hogy lépett ki a nagybetűs életbe egy…..
Szoba Van Kiadó A szerzetes 2010.03.10 08:51:59
 A szerzetesM.G. Levis1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó A szélsőségesen, meglehet indokolatlanul sötét rémregény már megjelenésekor is vitákat keltett, és máig megőrizte elrettentő, hideglelős hatását. Ann Radcliffe gótikus regényeivel…..
 ’Érdekes történet’Olaudah Equiano1794, London1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó A kötet irodalmi mérföldkő és kihagyhatatlan olvasmány annak, aki többet akar tudni a bonyolult faji kérdésről Britanniában és az afrobrit irodalom…..
 ’Caleb Williams kalandjai’William Goldwin1794, London1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó Godwin műve, a zűrzavaros 1790-es évtized egyik legfontosabb és legszélesebb körben olvasott regénye szerencsésen ötvözi a hős személyes…..
Szoba Van Kiadó De Sade 2010.03.08 16:22:35
 JustineDe Sade1791, Párizs1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó„A híresen hirhedt de Sade márki könyve...De Sade márki és szolgája, Latour, "kérjenek nyilvánosan bocsánatot a katedrális kapujában, mielőtt a Saint-Louis térre szállíttatnak,…..
 ’Anton Reiser’Karl Philipp Moritz1785, Berlin1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó Az ’Anton Reiser’ önéletrajzírói főszereplőjét több értelemben is tekinthetjük Wilhelm Meister kevésbé szerencsés…..
Szoba Van Kiadó Rosseau 2010.02.24 10:43:02
 A magányos sétáló álmodozásaiJ. J Rousseau1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó A filozófus, társadalom- és politikatudós, regényíró Rousseau (a romantika egyik előfutára) egyike a XVIII. század szellemi vezéralakjainak. A mű egy öregember…..
Szoba Van Kiadó Evelina 2010.02.24 10:15:52
 Evelina, avagy egy fiatal hölgy belépése a világbaFanny Burney1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó Samuel Johnson szerint a huszonhat éves Burney bemutatkozó regénye olyannak tűnik, mintha hosszú élettapasztalat és a világ alapos, beható ismerete…..
Szoba Van Kiadó Werther 2010.02.24 09:37:14
 Az ifjú Werther szenvedéseiJ. W. GoetheEurópa Kiadó1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadówww.europakiado.huBoldog vagyok, hogy eljöttem hazulról!"Amit csak meglelhettem szegény Werther történetéből, szorgosan összegyűjtöttem, s most átadom nektek,…..
Szoba Van Kiadó Érző lélek 2010.02.22 14:19:16
 Érző lélekHenry Mackenzie1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó Mi sem jelzi jobban azt a földindulásszerű hatást, amelyhez hasonlót Rousseau levélregénye (Új Heloise) tett a közönségre egy évtizeddel korábban, mint az, hogy a névtelenül…..
 Laurence SterneEurópa KiadóÉrzelmes utazás1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó Sterne rövidebb regénye a Tristam Shandy-hoz képest, illetve annak árnyékában igazi komikus gyöngyszem. Az önéletrajzi anekdotázást a fikcióval és az útikönyv-…..
Szoba Van Kiadó Horace Walpole 2010.02.21 10:16:31
 Az otrantói várkastélyHorace Walpole1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó  A kötet a szerző egyetlen regénye, ám a gótikus rémregény-sorozatnak nyitódarabja.A központi szál Otranto hercege, a zsarnok Manfred és családja történetét követi…..
Szoba Van Kiadó Emile 2010.02.21 09:46:58
 Emile, vagy a nevelésrőlJ.J. RousseauKerekes Tamás 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó   „Már eddig is túl sok ember halt bele,hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”Magyar Irodalom…..
Szoba Van Kiadó Nicholas Nickleby 2010.02.20 09:05:01
 Nicholas NicklebyCharles DickensEurópa Kiadówww.europakiado.huIszonyú pénzügyi hajsza előzi meg a regényt Dickens életében. Apja ismét csődbe jut, de az írónak is ott vannak a sűrűn születő gyermekek, ám Dickens nyelvi képzelete, és jellemző ereje itt bomlik ki, először…..
Szoba Van Kiadó A két város 2010.02.20 07:44:11
 A két város regényeEurópa KiadóA tények költészetewww.europakiado.hu Charles Dickens(1812-1870)Művei már a szerző életében túlléptek a nemzeti határokon. Holott az ő írói világa kötődött legszorosabban a tipikus angol civilizációhoz, elsősorban gyermekkorának, a…..
 Értelmező szótár (kifejezés)  Az értelmező szótár egy olyan szótárkönyv, amely a benne lévő szavak meghatározásait tartalmazza ábécé sorrendben. A meghatározások a szavakhoz tartozó fogalmakat írják le úgy, hogy azt könnyen meg lehessen érteni. Az értelmező…..
Szoba Van Kiadó Panzenkrieg 2010.02.17 06:54:38
 PanzenkriegGold Book KiadóDebrecen A NÉMET PÁNCÉLOSHADOSZTÁLYOK TÖRTÉNETE A II. VILÁGHÁBORÚBAN   A németek korai sikereiket a II. világháborúban főként a páncélosok harcba vetésének köszönhették. És amikor a hadiszerencse kezdett a Reich ellen…..
Szoba Van Kiadó A Grál-kód 2010.02.17 06:17:36
 A Grál-kódGold Book KiadóDebrecen Az igazi rejtély a valódi isteni jelenlét. "Kielégíti mindazt a tudáséhséget, ami az emberekben él e régi misztérium iránt. Az igazi Grál tanúskodik arról az isteni adományról, ami még a legmélyebb emberi vágyakozást is…..
Szorokin: Cukor-Kreml A szlávlélek kvintesszenciája 2050-ben Gorbacsov felébred a hibernálásból. Péterváron kimegy a Névai sugárútra és megdöbben, hogy milyen gyönyörű autók, csinos, jólöltözött nők és tömött kirakatok vannak. Elégedetten beül az első vendéglőbe.…..
szobavankiado 2010.02.17 06:09:11
Vlagyimir Szorokin/M. Nagy Miklós (ford.): Cukor-Kreml 2028-ban járunk ismét, Az opricsnyik egy napja világában, amelyről ezúttal teljes körképet kapunk. A Rettegett Iván-i rémuralmat a nemzeti giccsel egyesítő, "újjászületett" Oroszország már túl van a vörös és…..
szobavankiado 2010.02.16 08:37:19
Szorokin: Cukor-Kreml
Gondolat Kiadó
A szlávlélek kvintesszenciája,

2050-ben Gorbacsov felébred a hibernálásból.
Péterváron kimegy a Névai sugárútra és megdöbben, hogy milyen gyönyörű autók, csinos, jólöltözött nők és tömött kirakatok vannak. Elégedetten beül az első vendéglőbe.
Lehajtja az első „szto gramm” jeges vodkát és elgyönyörködik az itallapban. Zakuszkák, tokhal, szarvasgomba, kvasz, borscs, Sztroganoff-bélszín, nyelvhal
stb.
Nem tud uralkodni magán, s amikor jön a pincér , megkérdi, -Mondja, mióta van Önöknél ilyen árú -bőség?
-Hát a nagy háború befejezte óta.
-És győztünk?- kérdezi Gorbcsov.
-Természetesen.
-Akkor fizetek.
-104 dollár, 50 cent.

„2028-ban járunk ismét, Az opricsnyik egy napja világában, amelyről ezúttal teljes körképet kapunk. A Rettegett Iván-i rémuralmat a nemzeti giccsel egyesítő, "újjászületett" Oroszország már túl van a vörös és szürke "zavaros időkön". Most a Nagy Falat építi, mely elkeríti az országot a külső ellenségektől, főként a megvetett Nyugat szabadosságától. Közben az Uralkodó vezetésével a titkos rendőrség és az opricsnyikgárda kemény harcot vív a belső ellenség ellen.
Szorokin bámulatos fantáziával és nyelvi leleménnyel festi elénk ennek a riasztó, a középkori cárizmus, a kommunizmus és a fasizmus egynémely borzalmait már újraegyesítő, de egyelőre még viszonylag szelíd - édeskés és giccses - diktatúrának egy-egy szeletét: a Nagy Fal építésének egy napját, a szexre kiéhezett Uralkodónő ábrándozását, egy kocsmát, ahol a "hóhérok" épp megvitatják a vesszőzés és a korbácsolás előnyeit és hátrányait, egy nyilvánosházat, melyben az állami opricsnyik urat kényeztetik a leányok, egy ellenzéki gúnyirat szerzőjének kegyetlen kihallgatását, egy ellenzéki összejövetelt, melynek tagjai kábítószer hatása alatt álmukban farkassá válva darabokra szaggatják az Uralkodót és hozzátartozóit - s végül megjelenik Komjaga, az első kötet főhőse is, miután Papát, az opricsnyikok vezetőjét letartóztatták. S ki tudja, mi következik, miután Oroszország újra felbolydult, mert elfogyott a gáz?” (A kiadó)

2068-ban a kínaiak által uralt Szibériában szlopáriumnak tűnik a jövő: az emberek élveszülő szövettel kitapétázott bunkerekben laknak , hiperaktív megvilágítással. Itt dolgoznak a tudósok, akik írók szervezetéből kékhájat állítanak elő, s iráni, zoroaszteri /a Földbaszók csoportja /törzsek segítségével a múltba röpítik azt, hogy megváltoztassa jövőt.
A kísérleti telepen egy pulyka nehezebb, mint egy ember, maga Tolsztoj-4 is csak 112 centi.
A kékháj rajta és a többi, klónozott írók nevét viselő mesterséges szörnyeken termelődik, akiket titkos módszerekkel épp e célra tenyésztenek. Ez a titokzatos anyag/ jégbe burkolva/ megőrzi hőmérsékletét, csak írókon képződik -a lélek mérnökein-.
Woody Allan mondta egyszer, hogy „gyorsolvasási módszerrel elolvastam Tolsztoj Háború és békéjét. Oroszországról szól.”.
Szorokin műve is Oroszországról szól, ahogy az egy az ürüléke iránt bajor nosztalgiát érző, azzal freskókat vizionáló, erekciójával jelenleg csak visszaélni tudó orosz undergrund performance elképzeli.
Jobb pillanataiban a szerző H. G. Wellsre, vagy netán Karel Capekra emlékeztet /Harc a szalamandrákkal/, aztán jön a szerző elementáris erejű vonzalma: nála a szerződéseket konyakkal és ondóval írják, ondóból készülnek az arc-kozmetikumok, állandó a tapicskolás szarban, húgyban, aztán a mindent megkoronázó, az oroszok számára platoni idealizmust megtestesítő kannibalizmusban aztán feltalálja magát a megváltásra készülő nagy orosz, misztikus, pravoszláv léle
Azt hiszem ez az alkotófolyamat summája, experimentális lényege, conditio sinque non-ja, eszkatologikus célja: a kannibalizmus. Leplezetlen orosz vágyat testesít meg, ha Sztálinnak kellett 1936-ban alkotmányos rendelettel betiltania Oroszországban az emberhús-evést, igazi szláv elrévülés, éteri szublimáció. Oroszország- Anyácska spirituális esszenciája.
Az összegyűlt kékhájat elrabolja egy bányában élő társaság. Itt, a regény felénél derül fény arra, hogy mi is történt a 2000-es év és a regény ideje között: ”2026-ban az Oroszországi Földbaszók rendjének főpapjai között komoly és elvi ellentétek kerültek felszínre . Mint tudjuk, az V. Zsinaton való történelmi jelentőségű elkülönülés és az azt követő gyalázatos Megosztás után a Rend déli és északi földbaszókra vált szét. Ennek a társadalomnak az egyház és az azt éltető mítoszok az alapkövei-a Szent helyek, az Ereklyék, a kinyilatkoztatás mind a hatalmas falloszú megváltó gyermek küldetését készítik elő.”
/Hetényi Zsuzsa előszava a regényhez, Vlagyimir Szorokin: Kékháj, Jaffa Kiadó, Budapest, 2004/
Készen állsz a Nagy Tavaszi Földbaszásra?
-A megváltó-

Szorokin igazán akkor van elemében, amikor a megváltás mechanizmusát barokkos, manierista realizmussal ecsetelheti:
-Egészséges vagy-e gyermek? -kérdezte a nagymester.
-Hála a Földnek, egészséges, nagy atya.
-Kész vagy-e a Tavaszi baszásra?
-Kész, nagy atya.
-Föláll-e a faszod?
-Föl, nagy atya.
-Mutasd, gyermek.
Vill levette a genitáliáiról és a padlóra tette a fémbőröndöt, aztán fölállt, mindkét karjával átölelte a hímvesszőjét, fölemelte a földről, a vállára vetette és nagy erővel maszturbálni kezdett. Két hatalmas izmos keze hímvesszeje kövér, fehér bőrét mozgatta, és az hol rácsúszott a vállára támaszkodó rózsaszín makkra, hol lejött róla. A hímvessző redős bőrén előtűntek az erek, megduzzadtak, a makk vörössé vált, a hímvessző nőni kezdett, a makk kibújta bőrből és a plafon felé emelkedett. Vill tiszta erejéből maszturbált. A földön heverő herezacskója összehúzódott, hímvesszője tövéhez emelkedett, két hatalmas heréje körül megfeszült, ellilult és fényleni kezdett a bőr. Lila makkja megérintette a plafont.” /Im. 171.old/.
Igazi, posztmodern ínyencség a regény, van benne minden: csörgőkígyó, zongorabillentyű, vadegér.
Kedves, bensőséges rész Hruscsov és Sztálin homoszexuális kapcsolata, csakúgy, mint Hitler és Sztálin lányának anális aktusa. A regény tele van az író által kitalált kifejezésekkel, külön szószedet jár hozzá, gondoltam, hogy a recenzióhoz én is írok egyet.
A regényben legjobbak a paródiák/ Platonov, Tolsztoj, Dosztojevszkíj/ és a koktélreceptek. A vöröshangyát én kihagynám belőlük. Az nekem túl posztmodern.
Jég szerepel a Gondolat Kiadónál megjelent Szorokin regény címében is. /Gondolat Kiadó, 2004, Budapest/.
Ez a jég a tunguz meteorit jege.
Jégbaltával vernek agyon embereket, de csak akkor, ha nem szólal meg a szívük. /Elég nagy a szórás/.
Ebben részt vesznek náci tisztek és KGB-sek is. Ez Szorokin univerzalizmusa, aztán átalakul a dolog /kell egy kis transzcendencia/, aztán átalakul a dolog korunk amerikai módra felfogott direkt -marketingjének mindennapos használati cikkévé, amiről aztán mégsem derül ki, hogy mire való, csak azt, hogy nagyon jó érzést okoz. Ez a Yeg.
A Jég. c. regényhez írt Háy János előszóban olvastam, hogy a könyv aukciós. /Igazi posztmodern csemege!!!/
Tulajdonképpen csak a könyv kerül pénzbe, a papír, ami benne van, az szinte ingyen van.

Kerekes Tamás
„Már eddig is túl sok ember halt bele,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”
Magyar Irodalom Rt.
www.marlonbrandy.nolblog.hu
thomaskerekes@msn.com
 Henry FieldingTom Jones1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszGabo Kiadó A Tom Jones komikus pikareszk regény, amelyben egy telivér figura bolyongásait és viszontagságait követhetjük. A törvénytelen gyermek fölnevelkedik, szerelmes lesz, s miután igazságtalanul…..
Szoba Van Kiadó Joyce-né fingik 2010.02.10 03:38:25
Takács Ferenc Joyce és a magyarok című dolgozatának - a kötet kiemelkedően legszínvonalasabb írásának - "szerénytelen és tiszteletlen" témája: a magyarok Joyce-ra tett hatása: "Vajon mi az, amivel mi, magyarok járultunk hozzá a joyce-i…..
Szoba Van Kiadó Apokalipszis 2010.02.08 12:09:52
 Apokalipszis 2012Lawrence E. JosephGold Book „Ne nézzenek fel! Nem segít. Nem tudnak elmenekülni, nem tudnak olyan mély gödröt ásni, amiben elrejtőzhetnének. Közeleg a vég, és semmit sem tehetnek ellene. De akkor miért olvassák el ezt a könyvet? Azért, mert amikor…..