Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pgar

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Stop.hu információi szerint Orosz József napokon belül abbahagyja rádióműsorát, és gyorsan Kanadába távozik. A lap információi szerint a Kontra már csak április végéig marad műsoron, azután a rádiós műsorvezető állítólag a tengerentúlon fog tanítani. De hogy mit, arról…..
Az 1848-49-es forradalomnak nagy szerepe van abban, hogy a nemzetiségi kérdés felszínre került - merthogy látszólag a magyar elit előtte nem is igen vett tudomást a kérdéskörről. A szabadságharc fontos tapasztalata volt, hogy Kossuthéknak rá kellett döbbennie arra, hogy az…..
pgar 2010.04.08 10:44:37
"1848-49-ben ugyanis alapvetõen a kiváltságokkal rendelkezõ nemzetiségi rétegek fordultak a forradalom ellen: a határőr szerbek, az erdélyi románok.."

Az erdélyi románok mitől lettek volna kiváltságosok? Épp, hogy nem voltak azok. Több ezer legyilkolt alsó-fehér és zaránd megyei magyarnak nehéz nehéz lenne elmagyarázni, hogy nem etnikai alapon néptelenített el belső erdély völgyeit a hegyekből lezúduló csőcselék. Egyébként a székelyeknek is voltak határőrezredeik, privilegizált rétegeik, akárcsak a szerbeknek, mégis a szabadságharc mellé álltak, nyilván döntően etnikai alapon. A szabadságharc mellé álltak a módos sváb paraszti rétegek (főleg) a Bánátban, akik pedig a puszta létükben voltak fenyegetve az etnikai határt egyre északabbra elképzelő nagyszerb mozgalmaktól. Végeredményben ők is etnikai alapon álltak mellénk, mivel németségük miatt ítéltettek halálra a rác-szerb mozgalom által. A szerb-rácok hordák (előbbiek alatt ez időben a szerb királyságbélieket értették) , akik kíméletlenül irtották a Délvidéken elsősorban a magyarokat (lásd Szenttamás, Bácsföldvár), másodsorban a svábokat, jelentős részben az akkori szerb királyságból jött önkéntesekkel végezték az etnikai tisztogatást, akik nyilvánvalóan semmyilyen privilégiummal nem rendelkeztek a Magyar Királyságon belül, mivel még csak állampolgárok sem voltak. egyébként Délvidéken elő szerbek pedig semmivel sem voltak roszabb helyzetben, mint a (törökök kiűzését követő időszaktól) betelepített magyar szegényparaszti rétek, sőt gazdaságilag kifejezetten erősebbek voltak, lokálisan mind az módos paraszti ill.iparosodott réteg, mind az értelimség terén a magyarok fölé nőttek.

Teljesen tévúton jár, aki nem pópáktól és szerb ortodox papoktól feltüzelt, állati kegyetlenséggel elkövetett és összefüggő területek etnikai képét megváltoztató népirtást elsősorban nem etnikai okokkal, hanem rendi-társadalmi klisékkel (urak vs. jobbágyok)magyarázza, ezzel relativizálva az elkövetett szörnyűségeket.
pgar 2010.04.08 17:07:40
@hami: tudomásom szerint a románoknak beszterce-naszód környékén egy darab határőr ezredük volt (ahol amúgy a magyarok elenyésző számban laktak) illetve még egy (szerbekkel vegyes) a bánságban (ahol nem sok vizet zavartak, néha a szerbekkel is össze-össze kaptak), azonban a románokkal szemben a polgárháborúban alsó-fehér, aranyos és zaránd megye volt a legfontosabb és legvéresebb hadszíntér ahol a kűzdelem a bihari hegységből lezúduló román parasztokkal szemben zajlott. Itt történtek a leghírhedtebb esetek, Nagyenyed, Abrdubánya, Felvinc, Vasváry halála, a magyar vadászcsapatok megszervezése. Szép is lett volna milliós nagyságrendű erdélyi román határőri társadalom.

Szerintem igenis tudományos kérdés (is) az erdélyi v. délvidéki polgárháború okainak helyes definiálása és kommunikálása (elnézést a magyartalanságért), illetve adott esetben a szomorú eseményekre hatásainak elemzése, mivel a környező országok történelmírásától sok jót nem várhatunk. Az persze más kérdés, hogy az embert vérmérsékletétől függően hogy érintik ezek az események amikor a témában elmerül.

Történelmi tény például (már amennyiben magyar forrásnak hihetünk), hogy Nagyenyed hóhéra, Axente Sever békésen éldegélt császári nyugdíjon Enyed melletti szőllőjében, és hunyt el 1906-ban(!!) , tehát már bőven a Monarchia alatt, bármilyen felelősségre vonás nélkül.

Egyáltalán nem hiszem, hogy ezek ne lennének történelmileg releváns dolgok és kizárólag politikai fórumon lehetne úgymond "dühöngeni", tekintettel arra is, hogy számos tudományos igényű könyv született a témában.
pgar 2010.04.09 16:45:29
@hami: nem (csak) szerintem volt polgárháború, hanem pl. Az Erdély történetében, Hermann műveiben vagy Egyed Ákos kétkötetes Erdély 1848-1849. c. könyvében is ez a bevett terminus technicus. Ez utóbbi mű, ami egyébként Romániában jelent meg, tekinthető a Szabadságharc Erdélyi eseményei legteljesebb krónikájának. Nem tudom mire alapozod/alapozzátok azt, hogy a románok úgymond másik fele a magyarok oldalán állt volna. Az idézett (és sok egyéb, a témával foglalkozó) művekben ennek nyoma sincs, abszolúlt tévedés, de erős túlzásnál mindenképpen több. Mintahogy a kommentekből az is an ak tűnik, hogy egyenként 30-35 ezer román ill. szlovák honvéd lett volna. Csak román és szlovák 70 ezer(!!!), tehát a honvédség fele, ha nem több, és a többi nemzetiségről még szó sem volt. Azért ez csak nem tűnt volna el a történelmi emlékezetünkből.

Egyébként pedig Ioan Dragos-t a sajátjai koncolták fel, mint árulót.
Hatvanhat évnek kellett eltelnie, hogy a holokauszt áldozatainak leszármazottjai hangsúlyozottan egy elenyésző kisebbsége rádöbbenjen, hogy a MÁV bűnös módon segítette a náci német birodalmat a zsidók deportálásában. Ők most Chicagóban kitalálták, hogy 248 1771 milliárd…..
          A következőkben közöljük Köves Slomó válaszát, és Novák Attila viszontválaszát. A Konzervatórium e két írással a vitát lezártnak tekinti (illusztrációnkat a megboldogult Judapestről csórtuk).   Köves Slomó - Agresszióval nem,…..
Mai posztunkban egy távoli, de annál izgalmasabb vidék, a dél-kaukázusi tájak két nemzetét egymásnak ugrasztó, egymegyényi területről, a Hegyi Karabahról mesélünk egy kicsit, csak hogy mindenki lássa: nem feltétlenül mi magyarok húzzuk folyamatosan a legpechesebb szerencsekártyákat a történelem nagy…..
pgar 2010.01.06 15:04:02
@Рихард: mondjuk én magyarként nem nagyon tudok trianon untáni különösebb "lakosságcseréről" csak kiűzött, kiutasított, illetve elmenekült magyarok százezreiről.
A Művelt Alkoholista Balcsillagzat 2009.12.11 10:00:00
A középosztály hiányán sírni menő. Én persze vagyok olyan ümmög, hogy ne sírjak azon, amin mindenki más. Én a szarból is kicsipegetem az arabicát. Ennek szellemében válogattam össze 7 palack 3000 forint körüli vöröset remélve, hogy csupa óriásölőt fogunk kóstolni. Hát,…..
pgar 2009.12.11 14:50:56
@vörös és fehér: múlt héten, 3 másik kétrúgos vörössel együtt, messze ez volt a leggyengéb egybehangzó - persze nem szakértő - vélemények serint (kiemelkedett viszont a prantner 07-es merlot)