Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chromo

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzmény: Bevezetés, Phenjan 1. rész, DMZ és Keszon, a vidéki Észak-Korea és Phenjan 2. része, a hegyvidéki Észak-Korea, Phenjan 3. rész,  Néhány érdekességet szeretnék megosztani, amiket a közlekedéssel kapcsolatban tapasztaltam. Érdekes látványt nyújtott, hogy noha…..
Chromo 2014.09.28 16:57:42
Nagyon érdekes a beszámolókból jobban megismerni ezt az országot, köszönöm, hogy leírtad az élményeidet! Ha már a vasút kimaradt, én tudom pótolni ezzel: youtu.be/filsGXtRlks
A videó hosszú és nincs kommentár, így mondható unalmasnak is, de érdemes figyelni minden percét, mert bármikor feltűnhet valami szokatlan, számunkra érdekes. Röviden: egy "pusztulat" a vidék. Én végignéztem a szóban forgó amerikai filmjének további részeit is arról, ahová ő még eljutott.
Az előbb már hangosan felröhögtem, amikor olvastam Tiberius levelét. Konfliktus itt is volt, mint a néhány nappal ezelőtti, azóta több érintett által kiegészített verekedős sztoriban, a rosszfió viszont ezúttal egy Porsche büszke vezetője volt - ez a márka sem először tűnik…..
Chromo 2010.05.15 11:17:22
@kubatov_kommunista: "... amúgy meg annyira nem siethetett ha ennyi ideje volt szórakozni"

Erről van szó! Már én is tapasztaltam, hogy az ilyen száguldozók (de "alap" kocsival is) mindig nagyon sietnek valahova, de ha az ember rákérdez, hogy ezt miért más kárára teszik, akkor azonnal bőséges idejük van visszakanyarodni és szájkaratézni az "igazuk" bizonyítására, ami úgyis hálátlan feladat (mert nem kellene a túlfejlett egójuk miatt magukat porig alázni sem előttem, sem az esetlegesen a kocsiban ülő ismerősük, családtagjuk miatt), mégis megteszik.
Anélkül, hogy bántani akarnám a nyilván esztergapad mellett, napi 8 órai munkából vett luxusautók tulajdonosait, valahogy nehezen megy a fejembe az ilyen autókkal "mindennapi életet" élni, azaz ügyintézni, bevásárolni stb. Főleg kisebb városban érhető tetten a jelenség, amikor mondjuk sétál, biciklizik valaki (tehát az autós forgalomhoz képest lassított felvételhez hasonló mozgást végez), így több ideje van körbenézve, "látva" közlekedni, hogy mondjuk negyed óra alatt kb. 3-4 alkalommal is feltűnik ugyanaz a menő autó, akár egy-két utca, tér (tehát kis terület) viszonylatában, ami egyértelműen az "ezt nézzétek, mi van alattam" típust ábrázolja a "halandó" gyalogos, biciklis, illetve ismerősök számára (optikai tuningként nő is ül az anyósülésen). Miért nem pl. a városszéli szegénysoron vagy a tanyavilágban rója a köröket? Lehet betárazni a szájpisztolyokat, hogy irigylem őket. Aztán lehet rögtön tárat üríteni, mert nem. Miért? Egy Porsche birtokában a frász kerülgetne, de naponta, hogy valami baj éri a pipec autómat (nagyon szeretek vigyázni a dolgaimra), egy ilyen autó az utcán meg éppen csak biztonságban nincs (pont a többi autóstól vagy egy gyalogostól, aki oldalra tartott lakáskulccsal megy el a parkoló jószág mellet, mert olyan napja van). Még annyit a városban mindössze körbefurikázó "mutogatós bácsikról", hogy a szánalmasabbja a fenti autós feelinget éli át jóval kisebb durranásnak számító, de rendesen felmatricázott, és mindenféle más, piaci színvonalú extrával felszerelt, mondjuk Suzukival is.

És a lényeg: nem ismerem az eset Trabantos résztvevőjét sem, de minden elismerésem neki. Ha koncertezne, mennék neki csápolni. ;-)
Hamisciprusnak gyanús, hogy talán a csomagoláson feltüntetett magyar termék felirat nem is a csomagoláson belül található fűszerekre vonatkozik, hanem a csomagolóanyagra. Gondolja mindezt amiatt, amit a hajtás után mutatunk, sok-sok "magyar termék" védjeggyel árult,…..
A múltkori NDK bábfilmes bejegyzésünknél Chromo nevű olvasónk hívta föl a a figyelmünket egy másik jó kis kelet-német nyugat-német bábsorozatra, amit szintén vetített a magyar televízió is az átkosban. Az eredeti címe Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer volt, és a sztorit…..
Chromo 2010.01.27 13:41:15
@kiricsizoltan: Legyek szemét? Délnémet! ;-)
Chromo 2010.01.27 14:45:03
@titok84: A könyvet én is elolvasnám, bőven felnőtt fejjel, csak közben mindig eszembe jut az Amazon.de-n egy vásárló dicsérő hozzászólása: mely szerint milyen jó, hogy nagyobb fokozatú betűkkel van nyomtatva, így 8 éves kölyke (és más kisebbek) könnyen tudják olvasni. ;-)

Amúgy a Távóriás németül a "Herr Tür Tür" névre hallgat, illetve a könyv "Der Scheinriese", kb. a "Látszatóriás"-ként is említi.
Chromo 2010.01.27 14:50:26
@titok84: (Az előző hozzászólásom köddé vált, így elnézést, ha ismétlem magamat.)

A Távóriás a németeknél "Herr Tür Tür" névre hallgat, de említi a könyv "Der Scheinriese", azaz kb. "Látszatóriás"-ként is.
Mikroköd, piszkos szag, kétarcú ragasztószer is van benne, Zsiri vécéillatósítója mégis egy egészen szokásos fordítógépes használati utasítás. Ami posztolásra érdemesítette a dolgot, az maga a feljelentő levél, benne a havas hegycsúcsként fénylő kicioccóval. Mikor…..
Egyrészt péntek délután van, vagyis pillanatokon belül vége a munkahétnek, másrészt mégsem lesz szmogriadó, úgyhogy ünnepeljük meg mindezt egy jó kis retrómesével. A Felicitas, a tűzoltóautó című NDK bábfilmre szerintem nem sokan emlékszünk, pedig játszották itthon is a…..
Chromo 2010.01.16 22:39:36
@kiricsizoltan: És nem meglett "magától"? Az előbb jutottam eredményre. Az eredeti címe: "Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer". A szerző pedig jól ismert: Michael Ende.

Még kapható is 3 különböző DVD-n. Ez az egyik:
www.amazon.de/Augsburger-Puppenkiste-Knopf-Lukas-Lokomotivf%C3%BChrer/dp/B002MCTWFS/ref=sr_1_6?ie=UTF8&s=dvd&qid=1263677031&sr=1-6

Érdemes megnézni az oldalon található előzetest: van nejlonvíz, ahogy emlékeztem! Ős-Thomas?

Azért kösz' az oldaltippet!
A Warner-FHE szakításnak köszönhetően buktuk a múlt hónapra beharangozott a Két pasi meg egy kcisi 1. és A főnök 2. évadát, de így is jó sok érdekesség jelent meg szeptemberben. A kínálatnak elsősorban a retrósorozatok és a természetfilmkek kedvelői örülhetnek. Columbo 5.…..
Chromo 2009.10.11 11:23:40
Jamie és a csodalámpa

Nemcsak az említett epizódcímek mutatnak "egy személyben" címbeli párhuzamosságot és fordítási eltérést, hanem a 3. vs 5. lemez, illetve a 4. vs. 6. lemez minden egyes epizódcíme, így ennek a problémának a felfed(ez)ése után jó lenne tudni, hogy akkor most mi a helyzet?
Több (külföldi) forrás egybehangzóan 2×13 epizódja ellenére is az a véleményem, hogy összes epizódszámként ennél több, valószínűleg 39 lesz a nyerő. Az IMDb ebben az esetben szégyenteljesen alulmúlja önmagát, de legalább annyit megtudni, ami szintén a több mint 26 epizódot igazolja, hogy 3 évad van, valószínűleg az utolsóban is 13 epizóddal. Erre a 3. évadra további bizonyíték lehet, hogy a YouTube-on a cím beírásakor az 1. találatok egyike a "The Ghost of Spinny Mountain" epizód itt:
www.youtube.com/watch?v=XMNG2LtF41o ami a 2×13 epizód angol nyelvű felsorolásaiban nincs benne: www.nyanko.pwp.blueyonder.co.uk/chamb/jamie.html ugyanakkor a magyar kiadásban megjelent. Ez konkrétan a TM által is említett "A szúrós hegy szelleme", másik fordítási változatban "A hegyes hegy szelleme" címen. Milyen jó, hogy minden össze-vissza van, nem? Egy dolgot azért jó lenne tudni: az igazságot. Mert az első négy lemez tartalma pontosan 26 epizód. Az 5-6. lemez pedig további 13-mal, azaz éppen egy meseévadnyival több. Tehát megvan a 39, csak kérdés, hogy fizikailag mi van az utolsó kettőn? Mert valaki valamit nagyon eltolt, és legjobb esetben hibás a borító, hibás a webáruházaknak küldött címlista az 5-6. lemezről, megengedem még ezen lemezek menüje sem biztos, hogy rendben van, de csak ennyi lenne a probléma, hogy az 5-6. lemez címei hibásak, és tényleg olyan epizódok vannak az 5-6. lemezen, amelyeket az első négy nem tartalmaz? Esetleg szándékos vagy nem szándékos átverés forog fenn? Merthogy a mese hazájában, Angliában sem árul az Amazon 26-nál több epizódot. Apró megjegyzés még, hogy Angliában kevésbé pénzéhes cég adta ki a sorozatot, ugyanis ott 1 évad (13 epizód) = 1 lemezzel.
Aki megvette a magyar 5-6. lemezt, és beléjük nézett, legyen szíves, írjon már be ide, hogy ugyanazt látja-e, mint a 3-4. lemezen? Köszönöm!
Nem nagyon macerálták a rendőrök eddig a járdán kerékpározókat, a többség nem is tudja, hogy lehet-e a gyalogosok között kerekezni, vagy sem. A tisztázatlan helyzet részben a fővárosi vezetésnek is köszönhető, hiszen a budapesti kerékpárutak jelentős része a járda…..
Chromo 2009.10.06 11:13:56
Ami azt illeti, már a címmel nem értek egyet. Van egy KRESZ-témájú PDF-em (innen tölthető le:
http://addat.hu/9586c923/Kerékpáros-KRESZ.pdf.html), ebben meg lehet nézni a "Hol tilos kerékpározni" fejezetben (3. oldal), a "Járdán" alfejezet 1. mondatát, melyben félkövérrel ki is van emelve: "Járdán tilos kerékpározni!" Persze jönnek a kivételek is, de még egy mondat a folytatásból: "A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az
úttesten nagy a járműforgalom vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem
jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni."
Ugyan nem Pesten élek, hanem egy vidéki városban, de a problémám hasonló. Aktív biciklis vagyok, így mindkét táborba beleszámítom magamat, de a nem létező bicskám kinyílik a zsebemben, amikor 4 éves fiammal (ő 16"-os kis biciklin) és velem gyalogosan közlekedő feleségemmel sétálunk a belvárosban, s bennünket biciklisek kerülgetnek, cikáznak közöttünk. Tehát nem engedhetem el magamat a gyalogjárdán, hogy én most sétálok és biztonságban vagyok, hanem egyrészt a gyerekre kell figyelnem (el ne üsse valaki, vagy ő egy hirtelen kormánymozdulattal alá ne szaladjon egy nagy biciklinek), másrészt magunkra, hogy elé ne merészeljek lépni egy járdán biciklizőnek. Felháborító! Olyan is volt már, hogy rám csöngetett egy biciklis egy kis közben (belváros!), ahol kb. másfél méter széles gyalogjárda van (neki arra rövidebb volt)! Hátra sem nézve annyit mondtam neki: "Nehogy már a JÁRDÁN csöngess rám!" Válasz nem érkezett (ez vegyes, számos esetben még nekik áll feljebb), én pedig szándékosan tartottam sétatempónkat. Ismétlem: aktív biciklis vagyok, napi szinten!
Egyébként nemrég a (bel)városunkban kerékpárutat építettek ki (éri is kritika rendesen, mert szinte bele van erőszakolva a szűkös környezetbe), így a biciklisek ezeken az útvonalakon érthetően nem használhatják az autóutat. Viszont ahol számukra véget ér egy biciklis szakasz és a folytatáshoz át kellene kelniük az úton, az már magas labda vagy időpocsékolásnak, kerülőnek tartják, és arcátlan módon abban az oldalban, ahol éppen haladtak eddig, "átminősítik" maguknak a gyalogjárdát vegyes használatúra. Pedig tábla nem jelzi, nem engedi, de sajnos nem is tiltja. Rendőrt pedig még soha nem láttam emiatt intézkedni. Soha! Csak lassan furikáznak körbe a városban. Szolgálunk és félünk? Kitől? Nem kigyúrt, kopasz, tetovált lények nézik kerékpárútnak a gyalogjárdát (Miért tennék, ott van neki az alájuk nőtt, döngő zenelármás BMW?!), hanem nénikék, anyák, apák, gyerekek.
Lehet az említett PDF-re mondani, hogy 2007-es és mit akarok ezzel, de gyalogjárdán akkor sincs helye az emberek között lavírozó bicikliseknek! Nekem biciklivel nem lenne hozzá arcom, amit ők tesznek, az biztos. Köszönöm a figyelmet!