Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_some_

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó magáncégek szerint az állami radarkép közérdekű adat, az OMSZ októbertől mégis sok pénzt kér érte a konkurenciától...
_some_ 2009.10.06 00:08:26
Sziasztok!

Nem szoktam itt kommentelni, mert sok értelmét általában nem is látom, de a konkrét helyzettel kapcsolatban néhány tapasztalatomat én is szeretném megosztani.
A munkahelyem - amely egy kisebb internet szolgáltató - igénybe veszi az OMSZ egyik szolgáltatását, konkrétan az említett radarképek letöltését. A cél soha sem a továbbértékesítés volt, hanem hogy bizonyos időjárási eseményekről időben értesülhessünk: tudjuk előre ha probléma várható, valamint jobban lássuk mikor várható olyan időjárási helyzet, amikor egy esetleges javítási munka biztoságosan elkezdhető.
Több ok miatt választottuk ezt a szolgáltatást:
- A met.hu oldal a számunkra kritikus időszakokban szinte teljesen kiszámíthatatlan és sokszor elérhetetlen volt. De persze ingyen volt, nem szidkozódtunk, hanem érdeklődtünk és korrektnek találtuk a szolgáltatás árát, így megrendeltük.
- Az oldal nincs felkészítve arra, hogy pl. mobiltelefonnal könnyen letölthetőek legyenek ezek az adatok, ezért készítettünk egy olyan programot, mely a radarképeket egy animált gif animációvá fűzi össze a domborzat levételével, és a kép átméretezésével, majd felteszi egy tárhelyre, így egy mindössze néhány kB-os képen tudtunk megnézni terepen is egy 4-5 képkockás animációt.

Ezek mellett van egy másik munkám, ahol rendezvényekhez építünk színpadfedést. Ez ha lehet talán még kritikusabb. Az elkészített kódot itt is hasznosan tudtuk több alkalommal is használni.
Most mondhatjátok, hogy ilyen helyzetben kötelező a rendezvény szervezőjének a megfelelő lépéseket megtenni az emberek biztonsága érdekében, de a rendezvények szervezője maximum az adott rendezvényért felel. Nem dolga annak eldöntése, hogy egy építési, vagy bontási munkához megfelelő-e az időjárás. Ráadásul ilyenkor a felelősség is könnyen átruházható egy megfelelő nyilatkozattal, mely értelmében pl. garantáljuk, hogy a várható időjárási viszonyoknak megfelelő módon építettük fel az eszközöket. Ilyenkor nekünk kell azt mondani (akár drasztikus módszerekkel is), hogy itt a vége.
Volt olyan, (igaz ez még az ominózus aug. 20 előtt) hogy viharban az erős szél miatt biztonsági okokból levágtuk a ponyvát, de ez után a zenekar még bőven játszott, miközben cintányérokat vitt a szél, mert féltek, hogy ugrik a gázsi. A rendezvény szervezője pedig nem akarta leállítani a rendezvényt.

Persze az is más, hogy veszélyes időjárási helyzet várható, meg az is, hogy elkezdjük lefóliázni a technikai eszközöket, vagy jelezzük a szervezőnek, hogy készíteni kell a másik (zárt) helyszínt, mert látjuk, hogy egyszerű, a résztvevők számára veszélytelen csendes eső közeledik, vagy az építést illetve bontást célszerű pár órával halasztani, mert addigra eláll az eső.

Ezért a szolgáltatásért az eddigi havi néhány ezer forintos árat reálisnak tartottuk, de egy milliós nagyságrendű összeg irreálisan sok.

Nem tudom hány hasonló felhasználója van még a szolgáltatásnak, de annak ellenére, hogy mindkét fél érveit valahol megértem a talált "megoldást" igencsak problémásnak gondolom.
_some_ 2009.10.06 00:38:36
@Bambano: Az OMSZ-től érkezett tájékoztatás ennek ellentmond, de persze azt nem is lehet garantálni, hogy eldöntsék, hogy az előfizetők közül ki szolgáltatja tovább az adatokat. Maximum abban az esetben, ha az előfizető bejelentési kötelezettséggel rendelkezik a továbbszolgáltatás/felhasználás tényéről és helyéről, de annak megállapítása, hogy adott nem bejelentett publikus helyre honnan került adat akkor is elég nehézkes.