Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a_daz

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó magáncégek szerint az állami radarkép közérdekű adat, az OMSZ októbertől mégis sok pénzt kér érte a konkurenciától...
a_daz 2009.10.06 00:14:27
@Bambano: Pontosan erre gondoltam. Egyáltalán nincs ingyen az a radarkép.
Más meg ebből hasznot akar húzni, és a közérdekű adatok mögé bújik. Egyébként is csak a meteorológiai alapadatok közérdekű adatok, tehát még külön jogértelmezés, hogy a radarkép az-e, vagy csak egy eszköz, amely az előrejelzők munkáját segíti, tehát nem adat, hanem MUNKAESZKÖZ. A közérdekű adat az, ha a radarkép alapján és még rengeteg más modell, számítás és adat alapján kiadják azt, hogy milyen idő várható vagy figyelmeztetnek a veszélyre, elemeznek egy időjárási szituációt. De a munkaeszközeiket és módszereiket nem feltétlenül kell kiadniuk, mert ez miért is lenne alapadat. Azért mert az adatvédelmi törvény alapján megtudhatom, hogy mennyi a fizetése a polgármesternek, még nincs jogom arra, hogy követeljem a hivatal számítógépét saját használatra. Ergo az idokep milyen jogon követeli magának a radarokat és termelne azokkal hasznot. Lassan már ott tartunk, hogy az idokep az omsz helyébe akar lépni és el akarja végezni a munkáját. Hát ahhoz nagyon gyatra, szakmai szemmel nagyon gyenge. És az idokep, bárhogy is szeretné beállítani úgy magát, nem az istenadta nép akinek most a császár mégse akar cirkuszt csinálni a Colosseumban, hanem egy üzleti vállalkozás. Az idokep jogi érveit nagyon készpénznek veszi mindenki az adatok értelmezése kapcsán is, de én nem érezném nyeregben magam ennyire, főleg ha bíróságra akarják vinni a kérdést.
a_daz 2009.10.05 22:26:36
@tildy:): A radarképekkel való játszadozásról írtam. A radarképet azért nem az idokep állítja elő, ha jól tudom erről szól a történet, nem pedig a metar-ról vagy az amatőr észlelői hálózatról. Márpedig ha a tejből kakaót akarok csinálni, ahhoz a tejet meg kell venni.