Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alma77

38 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
magyar blogozásom 2010.10.26 23:10:00
 Szükség van-e kötelező olvasmányokra?   Miért is riadnak vissza a diákok a kötelező olvasmányoktól? Miért ugyan azok a kötelezők már évszázadok óta? Miért olyan közutált téma is ez? Miért is próbál minden diák kitérni a kötelező elolvasása elől? Miért…..
 Szerintem ide kéne menni: http://nagyveleg.fejer.hu/jelen4.html És egy térkép hozzá:        http://maps.google.com/Itt igazán mindenki azt csinálhat amit akar, csak nincs pláza:S..
Kosztolányinál semmiség=halál. Igen. Így már érthetőbb a cím. A hlál sokszor jó téma, sőt ez egy mindnig felhozható érdekes és igencsak költőknek való téma, mert senki se tudja hogy pontosan milyen csak azt, hogy van. Ezért aztán mindenki megpróbálja a legszebben megfogni.…..
A vers helyzetét hamar felismerhetjük. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy nem tud aludni járkál, kinéz az ablakon. Ugyanez történik a szereplővel. Különbség talán csak annyi, hogy mikor ez az éberség velünk történik akkor mi azért szeretnénk elaludni, kipihenni magunkat…..
Megidézi, evokálja az eredetit. A témája, a megszólítottak és a formálya is megeggezik az eredetiével. De természetesen más a tartalma. Ez a vers sokkal tragikusab és egyszerre vidámabb mint az eredeti. Kosztolányi szerint minden ember egyedi és egyedileg értékes, de akkor van itt…..
Tiszta Biblia, vagy nem? Igen hiszen nagy vonalakban minden benne a Bibliában is. Szóval a  lényege ugyan az. Jónás Ninive (akiről először azt hittem egy nő), na de sokkal érdekesebbek a különbségek. Ezek sorra Babits ábrázolása szerint. Először is Babits, hogy egy mai szóval…..
A vers 1910-ben A szgény kisgyermek panaszai című kötetben jelent meg. Nagyon impresszionista a mű, mert egy képet teljesen hűen és minden apró részletere odafigyelve írja le. A mű nagyon álomszerű, a halál előtti utolsó pillanatot írja le amikor állítólag lepereg  az ember…..
Na ezt a verset he kihagytam volna akkor nagyon sajnáltam volna. Mekkora arca van már Babitsnak??! Amikor ezt a verset írhatta vagy nagyon berágott az életre vagy csak egy ideges pillanata lehetett. Igazából mind1. Ha ma is élne akkor azért megkérdezném tőle hogy ezt mégis hogy…..
Különös, hogy ez a vers is egyetlen egy mondat, mint mondjuk az Egy mondat a zsarnokságról. Ezek a típusú művek sokszor hosszabbak, mint egy normális több mondatos alkotás, hatása pedig az, hogy sietteti a vers olvasását, és nem hagy az olvasónak egy percnyi pihenőt sem. Arra…..
A verset olvasva az olvasó lekezdi unni hogy minden fekete, amit a cím alapján ki is lehetett találni. Fekete a halál, káűosz gyász, félelem de még a bűn is -habár szerintem ez nem mindig igaz- de Babits szerint igen. Na mindegy. A vers nagyon álomszerü és ettől válik…..
Azzal kezdeném, hogy nem hiszem, hogy nincs benne tragédia. szerintem van hiszen minden, hogy amerikaisan mondjam, minden ember élet számít, és tökmindegy, hogy milyen az ember jelleme. Szegény Kis János, akinek nem elég hogy beszélő neve van, de még csak nem is siratják meg. Habár…..
Szerintem ez Ady legjobb verse!! Jó, rövid, csattanós és szakítós. A legjobb kvartett. Szerintem nem is kell hozzá több szó. Mindenkinek tudom ajánlani én aki fizikából és infóból  érettségizik. (Csak a tanárnőnek: remélem értékeli hogy holnap érettségizek és…..
Nekem Babits eddigi versei közül ez tetszik a legjobban, habár ez azért van mert csak erre emlékszem általánosból. A mű első 8 versszaka egy felsorolás. 8 országról mond néhány nagyon jellemző dolgot. Ami nekem nagyon szokott tetszeni egy versben ha van ríme és ennek van nem is…..
Ez a vers is szakító vers mint az Áldásadás a vonaton. A vers bemutatja, Ady Endre érzéseit, azaz, hogy megteremtette Lédát, mint Isten az embert, és ezért el is törölheti őt, ugyancsak mint Isten az embert. Ady itt magára vállalt egy teremtői szerepet, de ha akarta is akkor sem…..
Ez a vers Istenes versek közé tartozik, amikre általánosan jellemző az Istenkeresés és a lelki bizonytalanság. Ebben a versban már megszólítja Istent nem úgy mint Az Úr érkezése-ben vagy az Álmom az Isten-ben. Mégis a szádéka ugyanaz, ezért aztán hasonlít a többire. Istent…..
Ez a dal Párizsban játszódik. Éppen ősz van ami már sejteti a halál jelenét a versben. A lírai én sétál Szent Mihály útján amikor a szél elkezd fújni, és egy szellő súg valamit a fülébe. Ennek hatására a lírai én és a természet is megváltozik, de a környező emberek…..
Ez a szabadvers számomra egy újítással szolgált. Hiszen a szerző, Kassák Lajos, nem azt mondja ki hogy ez meg ez vagyok hanem hogy nem pap, nem hős és nem is tudós. Ez a mű szabadvers és egyben ars poetica is. A vers 1914-ben az első Világháború előtt íródott, de azért érződnek…..
Nagyon jó olvasmány!!!! De tényleg. Nagyon kusza és összevissza, ezért különös helyet foglal el a jó olvasmányok között.Szerintem a mai filmek innen vették az ötletet, hogy először több látszólag nem összefüggő történetet mutatnak meg, ami a végére összeér és mindenki…..
Ez a rövid ballada szerintem nagyon jó annak ellenére, hogy a vége nem a teljes boldogság, de ne szaladjunk annyira előre. A műelső részében Tímárék házasságába nyerünk betekintést és abba hogy haggya ott Tamár Mihály a kedvesét. Sőt még bemutatja Zsófi első évét férje…..
Mivel nem túl híres novella először nézzük miről szól. Két főszereplője Pepi és Kata. Két nő akik "barátnők". Pepi egyszer csak megözvegyül és Katánál keres hajlékot aki segít eki egy kis munkáért cserébe. Kata nagyon kegyetlenül bánik "vendégével",…..
És ez csak a jéghegy csúcsa! Legalábbis ezt lehetne mondani ha valaki elolvassa ezt a verset. Kicsit mindenki magára ismerhet benne, hiszen amikor egyedül vagyünk és érezzük a magányt akkor az idő mintha lelassulna és örökké tartana minden másodperc. Ahogy a tanárnő mondta a…..
Ez egy igen képdús dal ami nekem nagyon bejött. Főleg a felolvasási mód. CSukd be a szemed és olvastasd fel valakivel. Szerintem jó lesz. Aztán meg rajzold amit gondolsz vele kapcsolatban. Habár ezt a művet dalnak tituláltuk ennek ellenére nagyon áll. Na most itt arra gondolok, hogy…..
Keringő párok:Bogi-ZoliDebby-MarosiKinga-AlexBetti-Brockhaus ÁronDédó-TomiSue-SzovátKriszti-TakácsÁgó-Taizs MártonPanka-AttilaNagy Dóri-Heitz AndrásNoémi-Németh IgnácZsaklin-Hprváth FerencFlóra-DénesKlaudia-Iffiú MátyásKata-Bordás BenceKanna-MarciReni-ViktorTene Zsuzsi-…..
Az egész egy álom szerintem amit egy harmadik személy álmodik vagy éppen Kovajlov (az egyik szereplő). A mű arról szól, hogy Ivan Jakovlevics reggel talál egy orrot a cipőjében felismeri, hogy az Kovajlové, de nem meri visszavinni neki. Eközben Kovajlov keresi az orrát ami életre…..
Írjam franciául?! Azt hiszem ez lenne az első dolog ami eszembe jutna egy francia költőről, Mátyásról (a nem igazságosról) és a diriről. A másik lenne a kiejtése. A nagy vita címmel bekerülhetne az RTL klubba. Olyan mint az Ember tragédiájában a Konstantinápolyi színben a…..
alma77 2010.01.25 21:54:29