Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bogomil

0 bejegyzést írt és 1308 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben - Moslékország csak mutatóban létező atlanti elkötelezettségű polgáraként - tisztelettel nézem az ukránok hősies harcát és sikereit, azon tűnődöm, hogy a rohadt ruszkik miképp jutottak ilyen gyorsan a szétesés szélére. Vannak rosszul és vannak jól öregedő gondolatok az internet hatalmas…..
Bogomil 2022.10.11 12:40:11
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te nyilván Hruscsovnál magánál is jobban tudod, mi volt a nemzetisége...
Oké, aki nem látta még a magyar építőipart testközelből az el sem tudja képzelni, hogy mi történik ott. Az építőipar helyzete olyan, hogy amikor először belefutunk legszívesebben kivándorolnánk az sarkvidékre, hogy a hátralévő éveinket egy hókunyhóba töltsük, fókák, jegesmedvék és pingvinek közt.…..
Bogomil 2022.10.08 09:51:22
@arthurthedent: Máshol a világon van ilyen kötelező biztosítás? Ha van, hol, és milyenek ott a tapasztalatok? Ha nincs, mégis miért nincs ekkore mizéria az építőipari szolgáltatások minőségét, illetve a vállalkozók többségének megbízhazóságát, korrektségét illetően? Hogyan oldják meg, hogy ne legyenek rendszeresek a hazaihoz hasonló problémák?
Bogomil 2022.10.08 10:34:59
@arthurthedent: Ha így van, akkor valami magyarázatot kellene találnunk a magyar viszonyok "különlegességére", mert azt nem hinném, hogy nemzeti sajátosságról lenne szó. Adódna a "szocialista" múlt, de ha az lenne a fő tényező, akkor hasonló, esetleg rosszabb lenne a helyzet például Szlovákiában vagy Romániában -- persze nem tudom, hogy nincs-e így...
Egyébként bennem még felmerült a biztosítás mellett a biztosíték (kaució) letétbe helyezésének kötelezettsége mint garanciális eszköz...
Bogomil 2022.10.08 11:38:59
@arthurthedent: Úgy érzem, mintha kicsit szurkálódva válaszolnál, pedig én komolyan tettem fel a kérdéseimet, abból a feltételezésből kiindulva, hogy jóval többet tudsz erről a szféráról, mint én (ami egyébként egyáltalán nem nehéz...) Faszerkezet kommenttárs hozzászólásából kiderül, hogy bizonyos vállalkozói csoportoknak már ma is van kötelező biztosítás, szerinted kikre kellene ezt kiterjeszteni? Szobafestőkre, vízvezetékszerelőkre, villanyszerelőkre is, akik kisebb munkékkal foglalkoznak például egy-egy lakásfelújítás részeként? Hogyan befolyásolná ez a (mások mellett az állam által felpumpált építőipari kereslet - ez egyébként nagyrészt hazai specialitás - és az ehhez képest igen kevés szakember miatt) már amúgy is egekben lévő árakat?
1. rész Aszály sújtja Európa nagy részét. Ahogy tegnapi posztunkban felvezettük, a klímaváltozás egyre gyakoribbá teszi a nyári hőhullámokat is – meg persze az őszieket, télieket, tavasziakat is, de azok nem annyira feltűnőek, ha csak az nem, hogy tájaink nagy részéről gyakorlatilag eltűnt a…..
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
„Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…” Shakespeare szavai nem is lehetnének időszerűbbek, ugyanis az egyesített baloldal által szedett-vedett módon kitalált előválasztás maga a megtestesült színjáték. Vegyük sorra, hogy…..
        Írtam korábban a Johns Hopkins Egyetem kutatóintézetének előrejelzéséről. Azóta félelmetesebbé váltak a jóslataik Magyarországgal kapcsolatban. Ma aztán címlapon hozták le a lapok, hogy napi 220 halálesettel számolnak (ez így nem teljesen igaz, de mindenképpen 100 feletti értékkel).       …..
Bogomil 2021.04.18 10:39:15
@HaKohen: Ircaman nick-kel szórakoztatott minden rendszeres látogatót, Jótündért szidalmazva. És mivel válaszként tette közzé (mindnyájunknak, kb. 20 kommentben) a "hozzászólását", emailben kaptam sokszori értesítést. Tapintatosan arra próbáltam célozni neki, hogy elmebetegnek tartom...
Bogomil 2021.04.18 10:42:09
@HaKohen: A blogmotor tudja az email címünket, az elmebetegnek csak annyi volt a dolga, hogy egyszerre válaszolt mindnyájunknak, elég volt a nickünket ismernie.
Bogomil 2021.04.19 06:48:30
@andras_24: Neked örömet okoz ez az ostoba spamelés?
         Rockenbauer Antal fizikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vitatkozik (most éppen az Indexen) arról, hogy mennyire veszélyes a vírus az idősekre.       Rockenbauer a Qubit cikkében a következő mondatot írta le:      Ennek alapján vonhatjuk le a legfontosabb következtetésünket: a 65 év…..
Bogomil 2021.04.12 13:07:55
@jotunder: Értem, hogy Te miről beszéltél, de ha egy családban arról kell dönteni, hogy a 70 feletti nagypapa vagy inkább a családból bárki más menjen el vásárolni, akkor az általam említett mutató alapján döntenek többnyire, és szerintem általában is ez a helyes, már ha minden életet (életkortól függetlenül) egyenlően értékesnek és megvédendőnek tekintenek. Rockenbauer mutatója egyszerűen mást mér, mint amit általában egy korosztály nagyobb veszélyeztetettségén értenek.
     ABC News.   Official: Chinese vaccines' effectiveness low.   Washington Post.  Effectiveness of Chinese vaccines not 'high' and needs improvement, says top health official.   Al Jazeera.    Chinese vaccines' effectiveness low, official admits.   Mandiner.     Vágó István még mindig a kínai…..
Bogomil 2021.04.12 12:05:58
@_ef_: Ha jól értem, azt mondod, hogy a negatív ellenanyagteszt ellenére is kialakulhatott a védettség. Viszont - gondolom - ha beoltottak, és mégis elkaptad, majd súlyos beteg lettél, akkor azért talán nem működött elég hatékonyan a vakcina... Ha jól értem, pont ilyesmit kellett volna vizsgálni a phase3 trialben.
    "Kapusunk az ellenkező irányba tett nyilatkozatot." (Orbán Viktor Gulácsi Péterről)   Orbán Viktor ma utasította Marco Rossi szövetségi kapitányt és Szalai Ádámot a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, hogy Gulácsi nyilatkozata miatt tegyen bizonyos lépéseket, nem világos, hogy…..
Bogomil 2021.04.09 19:44:40
@aritus: A Prőhle-interjú tényleg a nyilatkozó szégyenletes vakságára utal. Az a feltételezés pedig, hogy Orbánnak bármiféle elvi-erkölcsi alapon értékelhető célja lenne, pl. hogy "Orbán Viktor próbálja egyesíteni Pannóniát és Hunniát", teljesen abszurd. Orbánnak ma már csak hatalmi céljai vannak.
       A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.      "Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az…..
Bogomil 2021.04.06 16:42:48
@white999: Kösz, nem láttam eddig...
Bogomil 2021.04.06 19:25:51
@white999: Fogalmam sincs mit vizsgálhattak...
A Lancet-cikk megadja a vakcina-oldatok összetételét, valahogy így: "Active substance: recombinant adenovirus serotype 26 particles containing the SARS-CoV-2 protein S gene in the amount of (1.0 ± 0.5) х 1011 particles per dose.
Excipients: Tris (hydroxymethyl) aminomethane, sodium chloride, sucrose, magnesium chloridehexahydrate, ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) disodium salt dihydrate, polysorbate-80, ethanol 95%, and water for injection." Ebből, gondolom, ellenőrizni tudják, hogy ezek a segédanyagok vannak-e benne, nem hinném, hogy a fő "hatóanyagot" is ki tudják analizálni a vakcinából. Összességében vagy elhiszik, hogy a Lancet cikkében közöltek (bár csak interim eredmények a phase3 trialből) igazak, vagy nem, ellenőrizni nem tudják.
Én azt feltételezem, hogy a szlovák gyógyszerhatóság - szemben a kormányutasításra rugalmassá vált magyarral - egyszerűen nem akarta/merte felvállalni az engedélyezés felelősségét.
Bogomil 2021.04.09 16:25:02
@deckard_r: Annyire persze nem gondoltam komolyan (meg nem is értek hozzá), de most - úgy tűnik - mintha beigazolódna a feltételezésem: hvg.hu/vilag/20210409_koronavirus_szputnyik_v_vakcina_szlovakia_oroszorszag_magyarorszag_igor_matovic
Az anno a Hadházy által közzétett engedély szerint egyébként Magyarországon is csak a minimális vizsgálatok történtek meg az engedély megadása előtt, azzal, hogy pl. az azonosságot vagy az összetételt majd később vizsgálja meg az NNK egyik laboratóriuma. Én akkor megnéztem, mire van akkreditálva, és laikusként úgy tűnt, hogy csak influenzavírussal kapcsolatos vakcinák ellenőrzésére, más vírusokról szó sincs az akkreditációs okiratban (www.nah.gov.hu/kategoriak/vizsgalolaboratorium/szervezetek/orszagos-epidemiologiai-kozpont-18151 )
De legfeljebb Szijjártó majd megmondja, hogy minden rendben, használják nyugodtan a szlovákok is...
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
Bogomil 2021.03.11 13:18:13
@Kettes: Melyik ellenzéki párt nem akarja kivizsgáltatni a korrupciós ügyeket és elszámoltatni a Fideszt? Csak nem mindegyik kezdte még el az előválasztási kampányát... Most egymás ellen is pozíciót kell "fogniuk", ezt a törekvést legitimnek is tartom, ha nem állapodtak meg másképpen a programok ismertetésének megkezdéséről. (Ha viszont megállapodtak - persze nincs információm erről -, akkor a korrektség elvárható lenne.
Bogomil 2021.04.09 08:40:26
@Kettes: Ezek mind mások voltak... De mi rájöttünk, hogy nem érdemes néhány napra beküldeni a gyerekeket az iskolába...
    Szijjártó külügyminiszter bekérette a német ügyvivőt, mert Petry Zsoltot elküldték a Hertha BSC-től. A hivatalos indoklás szerint a kormány  megütközését fejezte ki, hogy Németországban retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt. I am not kidding, tényleg ez…..
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
Bogomil 2021.03.28 11:50:36
Én már azt sem értem, hogy “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van"...
Ezt találtam:
www.ceu.edu/about/our-mission
Ha arra gondol Lánczi, hogy a CEU "is committed to promoting the values of open society and self-reflective critical thinking", ez lefeljebb egy világnézeti értékrend kifejeződése, amelyhez hasonlót (vagy éppen eltérőt, de mégis erkölcsi-világnézeti értékrendet) sok egyetem felvállal a világon.
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
Bogomil 2020.12.15 15:51:33
@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi: Tegnap tették közzé egyébként a phase3 eredményeiről szóló sajtóközleményt: eszerint működik a vakcina, komoly mellékhatások nélkül, 91,4%-os hatásossággal. Az ebből sem derül ki, hogy a minta életkori összetétele milyen volt: sputnikvaccine.com/newsroom/pressreleases/the-sputnik-v-vaccine-s-efficacy-is-confirmed-at-91-4-based-on-data-analysis-of-the-final-control-po/
De nyilván lesz majd publikáció is belőle...
Bogomil 2020.12.15 16:36:29
@deckard_r: Ami a profilaktikus alkalmazás lehetőségét illeti, tisztán logikai alapon, azt gondolom, hogy ez csak a vakcinák phase III trialjéhez hasonló tömeges kettősvak teszttel lenne vizsgálható, nem hiszem, hogy erre idő és pénz lenne valahol. A fertőzöttek vonatkozásában egy cikkben éppen a magasabb dózisokkal való klinikai tesztelést javasolták. (Laikusként maga az a folyamat érdekel nagyon, ahogy a kutatások előrehaladnak, ezért elég sok mindent elolvasok a témában...)
A favipravirt se javasolja alkalmazni a NIH, a remdesivirt -- ahogy olvastam -- az enyhe esetekben, illetve a korai szakaszban igen, de a kritikus esetekben már a dexamethazone-t javallják.
Már korábban is kérdeztem egy hozzászólásodra reagálva: nincs egy linked az update-elt covid-kezelési kézkönyvről, amit a Kásler a múlt héten bejelentett? Mit változtattak meg tudomásod szerint a protokollban?
Bogomil 2021.03.18 09:13:05
  Lovász László és Avi Wigderson kapta az Abel-díjat.      ..
      Amikor a féldebil Szilvay Gergely saját faji felsőbbrendűségétől és vallási fanatizmusától  megőrülve kioktatja a világot, amikor Apáti, Bayer, Megadja és a többi nyilaskeresztes szolga őrjöngve fenyegetőzik, emlékezzünk arra, hogy kb. mennyire baszarintotta el a centrális erőtér, a nemzeti…..
Bogomil 2021.03.07 17:00:03
@velőtanya: Ha korrektebbek akarnánk lenni (ami - rám nézve - a szomorúságom és a felháborodásom miatt már egyre kevésbé igaz), oda kellene tenni a cseheket és a szlovákokat is. De egy-két hét múlva velük szemben is hasonló lesz az összehasonlítás, sajnos...
Bogomil 2021.03.11 14:14:05
@DarthVader: Most olvastam, hogy Orbán fogadott egy repülőt, 500 ezer kínai vakcinával. Gondolom, azt az eddig az elsőt megkapott páciensek második oltására fogják felhasználni, nem? Vagy a kínaiak is közzétettek olyan eredményeket, hogy ráér a második? (Ezt a kérdést persze nem gondoltam komolyan, hiszen igazából semmit sem publikáltak, másról sem...)
  "   A mutatók folyamatosan romlanak azóta, csak a SOTE van még az első ötszáz egyetemben a Times rangsora szerint. Prága, Varsó, Ljubljana is elhúz a magyar egyetemek mellett. Én nem a politikai haszon felől nézem tehát a kérdést, hanem hogy az átalakítás kimozdíthatja a felsőoktatást a…..
Bogomil 2021.03.02 18:36:45
@HaKohen: A "lazán" jelzőt talán eredetileg is idézőjelbe kellett volna tennem a Poe-törvény ismeretében...:-)
       A kommunista belügyminiszter veje, a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, az alkotmánybírói posztot jogászi, a kutatóprofesszori posztot pedig mérhető intellektuális tevékenység nélkül megszerző Jóságos Stumpf István éppen a magyar felsőoktatás felszámolására készül. Apróságról van szó, szóra…..
Bogomil 2021.02.24 21:56:25
@HaKohen: A magam részéről az egész alapítványosítást egyszerűen lopásnak, illetve pozícióátmentésnek tartom, de tulajdonképpen nem vártam az akadémiától, hogy ezt így kimondja.
   "Rendszeresen beszélgettem az előző húsz évben a CEU rektoraival, mindig elmondtam nekik, ügyelni kellene arra, hogy az intézményük ne kis sziget legyen a felsőoktatásban, ahol a liberális oktatók és egykori politikusok dominálnak. Jeleztem, hogy másfajta gondolkodásúakat is be kellene engedni…..
Bogomil 2021.02.20 13:54:42
@BiG74 Bodri: Sem a magyarországi baloldali pártok, sem a Jobbik nem tagja a CDI-nek, úgyhogy nem igazán van relevanciája a határozatnak. Ha esetleg a Fidesz és a Mihazánk együttműködésére reagáltak volna, vagy esetleg a Fidesz diszkriminatív és szociálisan érzéketlen politikájára, az érdekesebb lett volna. De ezt nyilván a Szocintern következő tanácskozása fogja megtenni...
Bogomil 2021.02.22 19:42:39
@Doppel: Belenéztem az mtmt-n a listába; ez a Popp doktor tényleg mindenhez (is) ért, ráadásul nagyon szorgalmas...
     "És ha utunk arra vezet, tisztelettel emeljük meg a kalapunkat a normális társadalmi berendezkedést még valamelyest őrző, a liberalizmusnak és az LMBTQ-ideológiának ellenálló Oroszország nagykövetségének épülete előtt, az amerikai követség és az amerikai zászló láttán pedig ökölbe szorul a…..
        Az állampárti propagandaoldal "Nemzetközi nagyágyúkat igazolt le az MCC" címmel adott ki eszmei iránymutatást.      A nemzetközi nagyágyúk között van az a német Werner Patzelt, akit valamiért Patzelnek írnak, akit a drezdai egyetem nem foglalkoztatott tovább szélsőjobboldali kapcsolatai…..
Bogomil 2021.02.07 11:15:40
@lemniszkata: Az MCC nem része a Corvinus (volt közgáz) egyetemnek, ahogy az utóbbi sem előbbinek. Az MCC csak egy felfújt szakkollégium, nem ad senkinek semmilyen végzettséget vagy fokozatot. Ehhez képest kell megítélni az odaöntött és mára már közpénzjellegét elvesztett állami vagyont és annak hasznosulását.
Bogomil 2021.02.07 11:36:59
@fortin: Annyira azért még én sem vagyok öreg, hogy emlékezhetnék a Lenin Intézetre, de amennyire tudom, az egy egyetemi intézetből jött létre, kiválással, és lett önálló felsőoktatási intézmény. Az MCC inkább olyannak tűnik számomra, mint egy ideológiailag határozottan elkötelezett többgenerációs népi kollégium.
       Eddig az történt, hogy az egykori reformkommunista Stumpf Istvánt, a Hazafias Népfront utolsó alelnökét, aki először alkotmánybíró majd egyetemi tanár lett a törvényes feltételek szelíd megkerülésével, Orbán Viktor nemdiktátor megbízta a magyar felsőoktatás maradék autonómiájának…..
Bogomil 2021.02.02 19:38:13
@fortin: Akkor Parragh ezt nem jól tudja: "... emlékeztetett: a korábbi évekhez képest történt előrelépés ezen a területen is, új egyetemi szakot például nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül." (Magyar Nemzet, mai interjú - persze nem zárom ki, hogy újságíró írta le pontatlanul...)
      Bakó Bea az Azonnalin írt egy igen haragos cikket lockdown-ügyben. Megnéztem, és első ránézésre hülyeségnek találtam. Mintha nem lettem volna ezzel egyedül.     Aztán elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen filozófiai érveket hoznék fel arra, hogy Bakó Bea hülyeséget beszél, és arra jöttem…..
Bogomil 2021.02.01 17:41:01
@dr Brcskzf Gröőő: Emellett a nagyon differenciált nyitási/zárási szabályok és intézkedések az olyan kultúrákban, mint a mienk, elég nehezen betartathatók. Ráadásul a vendéglátóhelyek részleges nyitásából származó bevételek változatlanul nem fedeznék a költségeket a legtöbb helyen.
Viszont az állami költségvetésből sokkal többet és okosabban kellene adni az iparág vállalkozóinak és munkavállalóinak, végül is több száz ezer emberről van szó, egy egyedülállóan a járvány sújtotta ágazatban.
    Itt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről.... nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg....mivel nagy igény van történelmi és irodalmi adaptációs filmekre, szeretnénk, ha hangsúlyosabb lenne a hallgatók történelmi témákra való hangolása. " (Sára Balázs SZFE-s…..
Bogomil 2021.01.29 13:07:55
@Muad\\\'Dib: Miközben szerintem Hiesznek kellett volna lennie annyi eszének és/vagy tisztességének, hogy visszautasítja a felajánlást, azt megemlíteném, hogy csak már bőven az eset napirendre kerülése után a napokban adott egy nyilatkozatban - nem jogszabályban - útmutatást Müller Cecília, hogy a "maradék" vakcinák felhasználása érdekeben az oltó intézmények képezzenek puffert az adott oltási szakaszban behívhatók/behívandók köréből. Ha lett volna/lenne valóságos oltási terv, az eset - és a többi hasonló - fel sem merülhetett volna.
Bogomil 2021.01.29 13:30:51
@Muad\\\'Dib: @kemény keleti kommentelő: Most ezt tudták kitalálni mint oltási algoritmust a jövő hétre: www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/a-haziorvosok-segitsegevel-kezdik-el-az-idosek-oltasat-3522775/
Remélem, hogy a háziorvosoknak lesz annyi eszük, hogy a különösen veszélyeztetetteket pl. a COPD-seket és a nagyon időseket (anyósom 91 éves, és szeretne oltást kapni...) előre veszik, esetleg akkor is, ha nem regisztráltak.