Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fifibá55

0 bejegyzést írt és 1237 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még pontosabban azt sem, de kevésbé ideges, kevésbé hangos, kevésbé veszélyes hellyé teszi magát. Az a lépés ugyanis, hogy az Európa-szerte (még) megszokott 50 km/h helyett lakott területeiken bevezették a 30 km/h-s legnagyobb megengedett sebességet, igazán még egy jó kis autósüldözésnek sem…..
fifibá55 2022.07.02 14:30:07
@bozon: Rövid válasz: igen, köszönöm a gratulációt. Hosszabb válasz: a füstös autónál a sebességfokozatok miatt könnyebb egy kiválasztott sebességértéket tartani. A villanynál a gázpedállal ugyanakkora pedálúttal 0-194 km/h sebességtartományt fogok át, és menet közben a forgalomra is célszerű figyelni, nem pedig kizárólagosan a sebességmérőt bűvölni. Én 30-as zónában lakom, mindezt a tapasztalat mondatja velem.
Érdemes megnézni a Jato Dynamics piacelemző cég blogján közzétett statisztikákat arról, hogy mennyire szoros az összefüggés még mindig a támogatások és az elektromos autó kereslet között.A kedvenc legendáim közé tartozik, hogy a villanyautó már "önjáró" piac hódító útjára lépett, a gyártók kezéből…..
fifibá55 2022.01.03 18:55:01
@Arcade Macho: átlagban 15 kWh x rezsicsökkentett 37 Ft = 540 Ft/100 km, azaz 5,50 Ft/km. (Persze néhány fizetős töltőn nagyságrenddel is több lehet, a tájékozottság alapvető.)
fifibá55 2022.01.04 09:50:03
@Medgar: ... és amíg 37 Ft...
Normál, utazó használatban 6-8 l/100 km-es gázolajköltséggel egyenértékű kiadással lehet/kell számolni. Nincs is ezzel semmi baj, ha a helyi kibocsátásmentesség is szempont.
Kevesebb, mint egy év alatt a Renault a legendás gyárában, Flinsben létrehozta az "autófelújító" részlegét. Ez lenne a fenntarthatóság, csak ezt nem lehet olyan szépen becsomagolni egy halom kiüresedett frázisba, mint a oly sok minden mást manapság. Pedig a projekt hatalmas figyelmet érdemelne…..
A házhozszállítás egyre népszerűbb, a teherbiciklik pedig csökkenthetik a városok zsúfoltságát és szennyezésettségét.  ..
fifibá55 2021.09.24 15:33:03
@kpetya: Nyilvánvalóan azoknál a csomagoknál használnák/használják, amelyek szállítására alkalmas.
Viszont közel sem olyan gyors, mint a sima kerékpáros kiszállítás, mert a rászerelt csomagtartó miatt az araszoló járművek között nem fér el. Vagy ott kell várakoznia neki is a sorban, vagy kerülhet a járdán, de annak csúnya verés lehet a vége.
fifibá55 2021.09.26 11:29:08
@szltzs: Azért írtam, hogy alkalmas küldeményekhez.

Emelkedő: az véletlen, hogy a közismerten hatalmas kiterjedésű Benelux országok követelik legharciasabban, hogy Németországban vezessék be a 120-as sebességkorlátozást.
A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst. Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének. Ezért az őszi szemesztertől kezdve a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát…..
Évek óta járunk nyaranta túrázni a hegyekbe Ausztriába. Ez amolyan digitális detox nekünk, ami kitisztítja az agyunkat a melótól. Tavaly - 2020-ben a covid miatt kimaradt és nagyon megéreztük a hiányát, annak ellenére, hogy itthon is rengeteget túrázunk. Egyszerűen kell a hosszabb idejű teljes…..
A nyaralási főszezon elejéhez igazítva éles rajtot vett az uniós digitális Covid-igazolvány, amely az Európán belüli utazást hivatott megkönnyíteni. Hosszas előkészítő munka után Magyarországon is kiváltható. Sok félreértés és tévhit kapcsolódik a használatához – ezeknek néztünk most utána, és…..
fifibá55 2021.07.07 09:20:36
@tatárfejű kutya: Nem fordítanak vissza. Ki kell töltened egy regisztrációs űrlapot, és 24 órán belül el kell végeztetned egy antigén gyorstesztet, ami számos helyen ingyenes és 20 perc, vagy útba eső patikában max. 20 euróért azonnal elvégzik.
Az eredményt ők töltik fel, neked nincs vele több tennivalód.
Macera, de legalább az utazás nem lehetetlenül el.
fifibá55 2021.07.07 09:53:04
@tatárfejű kutya: Az ingázókra más szabályok vonatkoznak, ők jogosultak ingyenes tesztelésre.
És nem csak ezt az igazolást fogadják el, a sima angol nyelvű orvosi igazolással ez a gond megoldható.
www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40234210/II_222_2021_Anlage_4.pdf
125 éve alapították a magyar járműipar egyik legsikeresebb cégét, amely ököristállókban kezdte meg a működését. A legigényesebb piacokra szállított, a legtekintélyesebb világcégekkel működött együtt. Szolgálta a mezőgazdaságot, az ipart, a közlekedést, a hadászatot. Minden rendszerhez…..
Miközben az autógyártók azt ígérik, hogy hamarosan felfüggesztik a belsőégésű motorok alkalmazását, Heidelberg inkább maguktól az autóktól szabadulna. Eckhart Würzner, Heidelberg polgármestere azon munkálkodik, hogy városát mentesítse a károsanyag-kibocsátástól, és nincsen lenyűgözve a General…..
Összevetjük az idei évet és 1969-et az átlagbér tükrében. Tényleg olcsók voltak az autók, és a víz árában volt a benzin?  ..
fifibá55 2021.04.20 06:22:07
@Wildhunt: Ez bizony pontosan így volt! Ezért is volt jó világ, amíg a szovjet csapatok hazánkban tartózkodtak (ideiglenesen).
Ha a jelenleg budapesti trolihálózat térképére pillantunk, hamar szembetűnik, hogy a csáposbuszok főleg a belvárosi területeken és Zugló kertvárosi részein közlekednek. Van azonban egy kakukktojás, mely távol esik ezektől a területektől, és a térképen hamar feltűnik: ez pedig a Baross utcai vonal a…..
1917. Hatalmas bombakráter az első világháborúban a belgiumi Ypres-nél..
fifibá55 2020.10.26 10:02:11
@MIG-31: ...így volt nekünk a végén 27 marmonkannánk...
Az OurPower platformja közösségi energiapiac: összeköti a zöldáram-kistermelőket a fogyasztókkal. Adás-vétel fair áron. Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem…..
fifibá55 2020.10.10 22:59:56
@gabiiii: És nappal? Kíváncsi voltam, milyen vezetéken jut az ökoáram a lakásomba, hiszen az ígéret úgy szól, hogy termelő és fogyasztó között közvetlen a kapcsolat. Erről azonban nemigen van információ, máshol bukkantam rá, hogy eza közvetlenség csak egy távolabbi terv, és szerepe lesz benne az egyik alapító (Höhne) által frissen gründolt Oekostrom AG kereskedőcégnek.
Vagyis most gyakorlatilag ugyanazzal a hálózati szolgáltatóval maradok kapcsolatban, mint eddig, csak szívemet melegség töltheti el (télen hasznos), hogy - általam nem ellenőrizhető módon - "zöldáramot" használok.
És mindezért alig kellene többet fizetnem nekik, mint most a jelenlegi szolgáltatónak.
Ha úgy működik a modell, hogy a megtermelt fölös energiát valamilyen áron megveszik tőlük, és az bekerül a rendszerbe, amely a vásárlókat is kiszolgálja, akkor Magyarország előbbre jár: már régóta ugyanez zajlik a szaldó elszámolással.
Az 1948-ban alakult Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) a dolgozói szakszervezeteket tömörítő - az egypártrendszer mintájára az egyetlen - munkás érdekvédelmi szövetség volt hazánkban. A szocialista ideológia alapja: "a hatalom a dolgozók kezében" mintegy szervezeti megtestesüléseként állt ki…..
fifibá55 2020.08.28 21:35:13
@toncsi64: És még egy közös vonás: a képeken láthatók egyike se tudta, mi az az egzisztenciális bizonytalanság.
Akarunk-e bebiciklizhető várost? És ha akarunk, akkor vállaljuk-e a következményeit?..
A második világháború utáni Budapesten rendet kellett tenni. Méghozzá gyorsan és kíméletlenül. Ez nemcsak a megszálló (akkor ugye felszabadító) Szovjetunió elvárása volt, hanem természetesen a lakosságé is, akiknek sötétedés után kilépni az utcákra felért egy istenkísértéssel. 1946. november 26.…..
fifibá55 2020.04.30 09:29:42
@ZON: Nem lehetetlen; bár az idézet a Réz Ádám-féle műfordításból származik, ami 1956-os, vagyis a Jeep-ek időszaka utáni. A korábbi, Karikás-féle műfordításban, amely 1945-ben jelent meg, ez a kifejezés még nem szerepel.
fifibá55 2020.04.30 10:01:52
@cicmen: és többiek: köszönöm a válaszokat, sajnálom, ha szándékomon kívül offoltam a topikot.
fifibá55 2020.04.30 20:50:30
@vanvelemenyem: Én is néztem. Az Arcanum ezt mondja (zsupp » zsúp):
zsúp: kézi erővel kicsépelt gabonának, főképpen rozsnak a kéve eredeti alakját megtartó, csomóba kötött, töretlen szalmája; főleg tetőfedésre használatos.
bezsúpol: szalmával, zsúppal befed.
Hogy ebből hogy jön a bezsuppol = letartóztat jelentés, nem tudom, a gyerekvers legalább kapcsolódik: ha megázik a tetőfedésre használt anyag, már nem használható, ki kell dobni.
Lehet, hogy az volt a zsuppkocsi, amivel a kévéket szállították.
Férfi - és apaszervezetek közös állásfoglalásukban bírálták az Isztambuli Egyezményt amiatt, hogy az diszkriminálja a férfiakat. Alighanem tevékenységük eredményeképp is az elmúlt időszakban a sajtó több esetben is foglalkozott azzal, hogy az Isztambuli Egyezmény hogyan érinti a férfiakat. Ennek…..
fifibá55 2020.04.16 11:58:42
@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Vagy belátni, hogy az iszlám kezeli helyén a kérdést..
Miközben irtózatos csapást mért a járvány és a kijárási korlátozás a hazai éttermekre, sokan felvették a gumikesztyűt, és kiváló szolgáltatásokkal igyekeznek az önkéntes otthoni karanténozók kedvére tenni. Kipróbáltam, és összeszedtem a kedvenceimet...
fifibá55 2020.04.03 18:39:28
@ekat: Már hogyan is szólhatnék abba bele. Nem, nem az a lényeg, hogy észvesztve adakozzunk, hanem a mostani, nagyon ócska helyzetben átmenetileg lépjük meg, amit egyébként nemigen szoktunk. Speciel az egytucat gyerek számomra már dobogós teljesítmény, ami díjazást érdemel... Ja, és disclaimer se kell, minden tiszta.
fifibá55 2020.04.03 20:05:51
@világevő: Semmi alapom elégedettnek vagy elégedetlennek lenni; ha ilyet tudnál megszervezni, mérhetetlen elismeréssel adóznék, és megpróbálnék hozzájárulni.
fifibá55 2020.04.06 10:44:53
@enpera: Néha, nekem is feltűnik :)
Az Andrássy út egy autómentes naponFotó: Levegő Munkacsoport  Az idén csak otthonunk magányában elmélkedhettünk a dicsőséges márciusi forradalomról. Volt idő azon is elgondolkodni, hogy mitől lettünk mi, utódok annyira teszetoszák? Miért húzzuk-halasztjuk azokat az életünket szebbé tevő lépéseket,…..
fifibá55 2020.04.04 15:21:47
@igazi hős: Úgy vélem, az ilyen ötlettel előállók nagy része olyan (digitális) értelmiségi, aki egész nap benn ücsörög egy irodában, laptoppal vagy anélkül, és el se tudja képzelni (de nem is akarja), hogy egyesek a tizen-huszonéves autóikban (tudod, státuszszimbólum) dolgozni mennek, az ahhoz szükséges cuccot fuvarozzák, és tömegközlekedéssel - ami egyébként Bp-en tök jó - időben sem oldható meg. Azok azért sem igazán harcolnak az autómentes utakért, mert nemigen marad idejük sétálgatni és világot megváltani.
Na, ez jó demagóg lett, de a lényeg benne van.
Update: Önjáró mozgalom lett. HOGY MŰKÖDIK AZ #ETESDADOKIT & MIVEL SEGÍTESZ..
Kínában már most látszik, hogy sokan szeretnének szabadulni a házasságukból. Rengeteg válópert kezdeményeztek, de ez a tendencia már a járvány előtt is jellemző volt: egyre többen döntöttek úgy az utóbbi években, hogy elég a hagyományos nemi szerepekből és az áldozatvállalásból, inkább kiszállnak a…..
  György 2019 novemberében vett Samsung tévéje nem éppen úgy muzsikál, ahogy arról az ígéretek szólnak. Nem elég, hogy a Bluetooth, illetve a WiFi vezérlés meghibásodott, a rossz élményhez nagyban hozzájárul az ügyfélszolgálattal és a szervizzel folytatott harc, ami nagyon kimerítőnek és…..