Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gregory7

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(1Sám. 17.) Kuzmányi István, a két legnagyobb magyar katolikus médiafelület, az online Magyar Kurír (ami sejtelmesen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia "félhivatalos" hírportáljának nevezi magát), és a nyomtatott Új Ember hetilap közös főszerkesztője úgy döntött, megpróbál a sáros földbe…..
Gregory7 2017.03.12 11:08:26
Sosem fogom megérteni, hogy aki hiteles tájékoztatásra törekszik, hogyan lehet egysíkú? Nekem az nem érv, hogy a másik oldal úgyis képviselve van, akkor elég csak a hiányzó részt képviselni. Épp ezért van, hogy bizonyos blogokat átfutva az ember átlátja, hogy mi a cél, melyik irányt képviseli. A magyarázkodás kevés. (Másik blognál is ezen vitatkoztam, nem érdekes, hogy mivel értenek egyet amúgy, az a kérdés, hogy a blog cikkeiből mi sugárzik.)

Ráadásul párbeszédről, katolikus értékrendről mi alapján beszélünk, ha "EZ ELLEN születtünk". ValamiÉRT érdemes küzdeni, nem valami ellen.

"A Magyar Kurír posztjai, húszezer követő mellett, átlagosan annyi lájkot és hozzászólást kapnak a Facebook-on, mint a Katolikus Válaszéi 860 követővel. Ennek egyszerű oka van: a Magyar Kurír ilyen méretekben cenzúráz, töröl, és tiltja ki az őt korrigálókat, az egysíkú narratívájukat kiegészítőket."
Vagy nem :) Mindenesetre a cikk pont ezt kéri számon a másikon, mint amit ő is tesz, kinyilatkoztat olyat, ami legjobb esetben is csak feltételezhető. Mert ugye van még pár szempont, ami a számokat befolyásolja. Pl. én is a húszezer között vagyok, de talán még sose lájkoltam vagy szóltam hozzá.

A lemondatós hírnél meg számomra elegánsabb lett volna felnyitni az olvasók szemét, hogy ez miért gyanús (ahogy pl. a pápaválasztásra utal is a bevezető, ugyanakkor nekem nem jön át, hogy ez valószínűleg álhír, még ha a Times cikkéről is van szó.) Tehát nem az a baj, hogy megjelent, vagy hogy még mindig fent van, hanem az, hogy ez egy súlyban van a többivel.

Amúgy meg elképzelni nem tudom, milyen párbeszédre gondolt a szerző, amikor süt az írásból az előítélet (hogy finoman fogalmazzak). A cím is durván lenézi a másikat, kiemelve saját magát győztesnek. Sugallva a sértődöttséget is. Ráadásul az ellen született, amivel párbeszédet szeretne folytatni?

Fenntartva persze, hogy lehetnek a Kurír táján visszásságok, ahogy az egyházban is van bőven, de az igazság kimondása nem azonos a hazug ember "rugdosásával". Pláne, ha esetleg nem is hazug, csak másként lát dolgokat...
Makó plébánosa, korábbi szegedi katolikus egyetemi lelkész nehéz szívvel figyeli a magyar közélet népszavazásba torkolló kommunikációját a címben említett témában. Zoltán atya ezért levelet küldött a SZEMlélek blognak, amelyet az alábbiakban közlünk...
A kétszeres paralimpiai bajnok nem csupán lemond a lovagkeresztjéről, de részletesen meg is indokolja, miért érzi szükségét, hogy így tegyen. Az írást a szerző hozzájárulásával közli a SZEMlélek blog...
Gregory7 2016.08.27 13:54:43
@Attilajukkaja: köszi, konkrétumokkal már lehet érdemben vitatkozni. Az elsőre még emlékszem, nem értem a problémát. Miután Szögi tanár úr (állítólag) elsodort egy cigány kislányt, akinek SEMMI baja nem lett, de megállt, hogy megnézze, nem történt-e baj, tud-e segíteni, a kocsiban ülő két lánya szeme láttára verték és rugdosták halálra TÖBBEN, a háttérből "öld meg a magyart" kiáltásokkal. Azóta több hasonló eset (!) is volt, ahol csak a szerencse segített, hogy nem halállal végződött. Ezek után te mit tennél ilyen esetben? Vagy pláne, ha elütöd? Megállnál a cigánytelepülés közepén? Ha a te gyereked ütnék el, nyilván te is tele lennél indulattal, de vajon hívnád-e a szomszédokat is, hogy jól megbüntesd a sofőrt, akár a földön fekve is tovább rugdosva? Ugye, hogy nem? Akkor Bayer írása mitől uszítás? Mire uszít? Nem azt mondja, hogy gázold el, hanem ilyen esetben, ha kedves az életed, akkor ne állj meg ott. Nem előítélet alapján, hanem konkrét megtörtént esetből tanulva!

Itt nem az a felháborodás oka, hogy ilyet nem szabad leírni, meg uszítás, hanem az, hogy mi van itt Magyarországon, hogy ilyen esetek rendszeresen megtörténhetnek. Ehelyett ment akkor és most is a Bayerezés...

A másik részletre nem emlékszem, hogy az mivel kapcsolatban volt, így arra nem tudok érdemben reagálni. De ha valaki bűnös volt valamiben, s arra büntetést kíván az igazság érzetünk, az még nem uszítás. Ha pedig "véletlenül" bizonyos bűnelkövetés bizonyos fajhoz tartozik és ezt felismerjük, még nem vagyunk rasszisták...
Gregory7 2016.09.02 08:58:44
@Attilajukkaja:
"Hogy ilyen esetek rendszeresen elofordulnak, arrol nincs tudomasom"

Nyilván ez attól függ, hogy ki honnan tájékozódik. A tabu témákról ugye igyekeznek nem beszélni a főbb médiumok, míg azokat, akik nem hallgatnak el semmit, besározzák, hogy gyűlölködő szélsőséges stb. oldalak, így az érzékenyebb lelkűek nyilván a közelébe se merészkednek. A Cozma gyilkosságnál volt igen izgalmas, (véletlenül szintén cigányok voltak az elkövetők), mikor a sajtóban senki nem mert leírni semmit, s egyre többen kezdték nézni a híreket a "szélsőséges" portálon, ahol nem volt gond leírni a valóságot... Így működik a tájékoztatás, szóval nem csodálkozom, ha vannak, akik elhiszik, hogy elszigetelt egyedi eset volt. De sajnos nem egyszer fordult elő ilyesmi, csak a többinél túlélték az áldozatok, így nem lett belőle hír. Most hirtelen beugrik egy másik eset, mikor valamelyik helyi tv forgatott rövid filmet, majd elmenekültek, de még az úton is üldözték őket a cigányok. Persze ebből csak azért lett hír, mert a segítségért a rendőrséget hívó sofőrt megbüntették a vezetés közbeni telefonálásért. Ezen kívül szinte minden hétre jut egy olyan eset is, mikor a kis falvakban idős védtelen embert vernek/erőszakolnak/ölnek meg, méghozzá brutálisan, nem csak úgy véletlen dulakodásban. A hátrányos helyzet sem mentség, mert sok más ember is erősen hátrányos helyzetben van pl. pénzügyileg, de nem jut eszébe lopni...

Abban igazad van, hogy ettől még nem lehet kollektíven bűnössé tenni őket, de észre kellene venni azt is, hogy a kultúrájukból fakadnak bizonyos típusú bűnelkövetések, hozzáállások. Vagyis itt Bayer szerintem nem hirtelen felindulásból írt egyetlen eset alapján. Ha lehetne őszintén szembenézni és beszélni dolgokról, akkor már rég előrébb lennénk. Mert biztos vagyok benne, hogy sok cigányt is hátrányosan érint ez, akik próbálnak emberi módon élni.

"lyen alapon minden magyart is utalni lehetne, mert ok tobb gyilkossagot kovetnek el az orszagban, mint a ciganyok."

Gondolom van rá statisztikád valahol, ugye? Mert én ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Ráadásul más a zavaros ügyek, elszámolási viták miatti leszámolás, meg a brutális és ok nélküli gyilkosság, aminek bárki áldozatul eshet.
A tájékoztatás itt is érdekes egyébként, mert ha cigány öl bárkit, akkor "fiatal", "magyar", stb. volt a tettes és az áldozatról se fogunk többet tudni. Ha cigány az áldozat, akkor ez mindig ki van hangsúlyozva. De vajon miért is? Akkor most ki is a gyűlöletkeltő?

Valami nagyon fel van borulva szerintem.
Gregory7 2016.09.03 20:16:00
@Attilajukkaja: "Mindenhol irtak rola ..."
Igen, csak épp fáziskéséssel. A konkrétumok olyan lassan kerültek át a hivatalos sajtóba, hogy addigra a másik oldalon már rég kint volt, ráadásul ha jól emlékszem, néhányan még idézték is ezt a sokat szidott oldalt akkor, persze hivatkozás nélkül :) De eszembe jut még a kesznyéteni bácsi esete, aki a kerítésébe áramot vezetett. Az ugye már kevésbé ismert, hogy ez a kerítés a kertjén belüli veteményesé volt, mert a sajtóban ezzel nem foglalkoztak. Sajnos "kínos" témákban a "hivatalos" sajtóból manapság nem lehet tájékozódni.

A menekülő stáb a kiskunahalasi tv-hez tartozott és 2007-ben volt az eset, szóval nem erdélyi.

"Egy olyan kisebbsegrol van szo, amely evszazadok ota mindig a tarsadalom aljan helyezkedett el. Amig volt munkajuk, nem volt veluk baj. De ahogy beutott valamilyen krach, ok voltak az elsok, akiket a tarsadalom szelere vetettek. Nem csoda, ha a tulelesert kialakult naluk a "bunozesi kultura". "

Na itt nagyon nem értünk egyet. Ezt mondta talán Kuncze megélhetési bűnözésnek. Benne van az érzelmi zsarolás, mert a jó érzésű (keresztény) ember ilyenkor úgy érzi, hogy ezt bizony el kell fogadja, mert hát csak azért lop, mert enni akar. Pedig nem. Mint ahogy sok más szegény ember se lop, mert a belső tartása (keresztény kultúrája) nem engedi meg. Inkább nélkülöz. Ha pedig kap (pl. segélyt), akkor megköszöni, nem tolakszik és követelőzik hangosan. Más kultúra...

Ami a társadalom szélére kerülést illeti, megint csak nem értünk egyet. Mutass nekem egyetlen olyan országot, ahol a cigányok beilleszkedtek a társadalomba? Nálunk sokkal tehetősebb országokban, ahol sokkal több pénzt és lehetőséget folyattak nekik, ugyanúgy küzdenek a problémával. Ott nem volt krach, volt munka lehetőség is, valahogy mégis ugyanaz jellemző rájuk ott is, mint nálunk. Ezért gondolom azt, hogy ennek semmi köze a szegénységhez, leszakadottsághoz. Ez volt régen is, ma is.

A csendőr kézikönyvben a 30-as években már összefoglalták a cigányokkal kapcsolatos tudnivalókat, neten rá lehet keresni. Ma rasszista, gyűlöletkeltő írásnak mondanák sokan, de valójában egy információs anyag. S pont azt bizonyítja, hogy vannak rájuk jellemző bűnözési formák. Ez nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző, de vannak tipikus bűncselekmények, amelyeket (vagy ahogy) ők követnek el.

"Bayernek ugyan nagy (es mocskos) a szaja, de ugyanugy nem er el vele semmit, csak hergeli az embereket."
Azt a szálat most hagyjuk, hogy ez a párt gőz leeresztése volt, tehát Bayert tekintve egyetértünk. Annyit viszont elér az ilyesmi, hogy nem lehet nem észre venni. Beszéd téma lesz. Persze ilyenkor jön a szokásos bélyegzés "gyűlöletkeltő", de egyre több emberről ez már lepereg és rájön, hogy hoppá, eddig úgy tűnt, minden rendben van, de úgy látszik, hogy nagyon nincs. Mert jönnek a kommentek, ki-ki a saját tapasztalatáról, stb. Ha hiteles tájékoztatás lenne a sajtóban, nem lenne szükség ilyenekre.

"Es miert ne lehetne? Vagy szamodra az az oszinte beszed, ha ciganygyerekek gazolasara buzdit valaki? "
Látod, nálad is működik a manipuláció :) Már te is azt mondod, hogy cigánygyerekek gázolására buzdít. Pedig Bayer nem írt ilyet és más se!
Egyébként pedig arra gondoltam, hogy a médiában nem lehet szabadon beszélni pár tabu témáról, mert vagy le se adják, vagy manipulálják, vagy megbélyegeznek. Annak nincs jelentősége, hogy kommentekben itt miként vitatkozunk, annak lenne értelme, hogy hozzá értő, tapasztalattal rendelkező emberek vitatnák meg a helyzetet, nem félre söpörve a valóságot. Vannak jó kezdeményezések, meg lehet nézni és vannak olyan helyzetek, amit kezelni kellene, nem csak beszélni róla Pesten egy kényelmes lakásban.

Vissza kanyarodva az eredeti témához, egy dolog azért érdekelne engem is, vajon a nyilatkozók közül hányan küldték vissza valójában a keresztjüket. Áder János ezt nem kívánta elárulni, vajon miért? :)
Á, neeem! Keresztények nem olvasnak horoszkópot. Persze, ha így lenne, talán te sem olvasnád ezeket a sorokat. Miután a csapból is a csillagok sorsirányító üzenetei folynak, megpróbáltuk megtéríteni a bolygókat...
Gregory7 2016.09.03 20:15:14
@Flúgatlan: a hozzászólásom első fele poén volt, a második fele pedig független a bejegyzéstől. Tehát ez a bejegyzés se nem erősített, se nem gyengített a napi horoszkópba NEM vetett hitemen, de a csillagokról gondolt feltételezésemen sem. Kölcsönhatásban állunk a körülöttünk lévő világgal. A népi megfigyeléseknek sincs tudományos alapja, de mégis többnyire bejön. Lehet "baromságnak" nevezni, de ha évszázadok óta működik, azért lehet valami alapja. Nyilván a napi horoszkóp nem ez a kategória, de a csillagos égbolt szerintem nem csak díszlet.

Előző hozzászólásomban nem írtam konkrétumot, mert nem vagyok naprakész a témában, de valamikor hallottam egy elemzést. Egy régi kazettás mennyezetű templomban az ablakon bejövő fény útját végig követve (napkeltétől napnyugtáig), a különböző csillagjegyeken halad végig a napsugár. Ami izgalmassá teszi, hogy a csillagjegyhez társított tulajdonságok és ezek sorrendje (ahogy a fény halad), Jézus életén (és a mi küldetésünkön) visz végig. Nem jósol, nem horoszkóp, de csillagjegyeket, szimbólumokat használ és hozzá társított tulajdonságokkal lehet értelmezni. S mintha a napfordulók is bele lennének kalkulálva, tehát bár nem mindig ugyanúgy jön be a fény, a megfelelő időben a megfelelő üzenettel szolgál (nagyobb ünnepkörökhöz kapcsolódva). A fény útja egyébként a veleméri Árpád kori templomban is érdekes, hogy mikor mely freskókat világítja meg, mit rendszeresen, mit csak egyszer egy évben és azt pont mikor. Nagyon nem vagyok benne biztos, hogy ma többet tudunk, mint ezer évvel ezelőtt...
Az egyház nem vész el, csak átalakul - mondhatnánk az Erfurti Egyházmegye strukturális reformja kapcsán. A németek 2012-2020 közötti megújulási programja féltávnál tart, s tele van tanulságokkal...
Gregory7 2016.08.27 20:17:59
@vuvuzela importőr:
" a nagy bajban levőket valamiféle szerződéssel kellene a határon várni, vagy számodra miből áll a katolikus értékrend? "

Kikről beszélünk? Nagy bajban a vidéki idős emberek vannak, kiszolgáltatva a kis falvakban, nem a kerítést megrongálva, mások földjeit letarolva betolakodók. Mitől volnának bajban? Ha háborúból menekülne, akkor az öregek, nők és gyerekek mennének a szomszéd országokba, amíg a fiatal férfiak harcolnak, majd ha vége, akkor vissza tudnak térni. Itt viszont egy népvándorlás indult meg, főként a fiatal férfiak mennek Németország és a gazdagabb nyugati országok felé. Most már az is kezd látszani, hogy nem azért, hogy dolgozzanak, hanem, hogy "vendégeskedjenek".

Ahogy a Biblia írja :
"Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másunnan hág be, tolvaj az és rabló."

A katolikus értékrend minimum abból áll, hogy néven nevezzük a dolgokat és nem bújunk a "szeressük egymást" és a "fő a békesség" máz mögé. Ahogy Jézus is tudott határozott lenni, mikor arra volt szükség. Pl. nem vesszük le a keresztet, ha nekünk az jelképünk. Komolyan vesszük a saját szabályainkat és megvédjük a közösségünket. Legalább szóban nem gyengítjük tovább magunkat, ha már úgyse vagyunk elég erősek. És véletlenül sem arról beszélünk, hogy MÁSOK mit tegyenek, mert keresztényként ez a kötelességük, hanem tessék példát mutatni. Ha van pénz drága autókra, palotákra, mindenre, akkor nyilván jut belőle másra is. Mert arra ugye van szándék, hogy bizonyos templomokba hívek is csak pénzért mehetnek be (misét kivéve), mert ugye Isten kápolnája látványosság és üzlet... Most pedig megkapjuk érte a "jutalmat" is. Szokták mondani, Isten nem ver bottal...
Gregory7 2016.08.27 22:50:26
@agarik: "Isten" nem létezik, és ez nyilvánvaló.

:) Annyira nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik felnőttként térnek meg, köztük nagy tudású emberek is. Tehát nem a szegény tudatlan kisember pótléka. Persze ettől még nem kell hinni benne, nem hiszem, hogy emiatt bármi hátrányod lenne. De nem mondanám, hogy ez nyilvánvaló, már csak azért sem, mert 1-2 apróságot nehezen tudok elképzelni. Pl. az egysejtűből a véletlenek során kifejlődött öntudattal rendelkező embert, aki természet feletti dolgokra is képes. (Tapasztalatra gondolok, nem innen-onnan hallott mesékre.) De kinek-kinek hite szerint, ezen nem veszünk össze ;)
Gregory7 2016.08.27 22:50:54
@Csb: Én ilyet nem mondtam. A muszlimok csak átveszik azt a teret, amit mi hagyunk nekik, de mi vágjuk a fát magunk alatt.

Az ember szerintem előbb-utóbb eljut oda, hogy keresni kezdi a Teremtőt. Ha belenőtt egy kultúrába, esetleg a családdal a vallásba, akkor első körben ott. Ha megtalálja, meg tudja élni, akkor megtartja őt a közösség, ha kiüresedik, csalódik, akkor máshol keres tovább és azt engedi be, amit hitelesnek tart. A mai világban pont ez veszett el, a hitelesség (meg a közösség is részben). Mivel annyi információ jön mindenhonnan, s mindennek az ellenkezője is, így már nehezen tudunk hinni vagy bízni. Ezért lenne nagyon fontos, hogy az egyház hiteles maradjon. S ezért lenne fontos a tradíció, a nem csak formális szokások. Mert mindennek megvan az értelme, csak nekünk már fogalmunk sincs róla. Nyilván lehet formálódni, de alapvető értékeket elhagyni szerintem "öngyilkosság".

A papi nőtlenség kérdése sokadrangú szerintem, az erotikához meg semmi köze. Ilyen alapon a házasság is idejét múlt, mert annyi erotika ér egy férfit, hogy nem várható el, hogy (kizárólag) a felesége mellett maradjon, különösen az idő múlásával. (Itt egyébként jó kérdés az is, ha a muszlimoknál meg van engedve a többnejűség és miattuk esetleg az európai jogban is meg kell majd engedni, akkor a fehér embernek is meg lesz-e a joga rá, s vajon mit szól ehhez az egyház, mert ugye az ószövetségben is van többnejűség, ha jól emlékszem, de egy ideje nincs preferálva :)
Tegyük még hozzá, hogy a református és evangélikus egyház sem bővelkedik lelkipásztorokban, ahol pedig szabad a nősülés. Tehát a témáról lehet értekezni, de nem nevezném még csak a paphiány okának sem, nem hogy az egyház fogyatkozása függne tőle.

Az sem igaz, hogy a Katolikus Egyház egyedül üdvözítő lenne. Én úgy tudom, hogy a katolikus hit szerint akár nem hívő is üdvözülhet, ahogy más vallásúak is. Egyedül annyi, hogy katolikusként Jézussal találkozhatunk a szentáldozásban, tehát hitünk szerint egy szorosabb kapcsolatra van így lehetőségünk.

Az elvilágiasodó egyház pont ez, amiről a fenti bejegyzés is szól. Nincs már semmi karaktere, egyénisége az egyháznak, így miért lenne jó oda tartozni? Megszokásból? Az ma már egyre kevésbé működik. Ezért lenne jó visszatalálni a gyökerekhez, a tiszta forráshoz. Mert ha tudjuk, hogy egy válasz nem bigott és nem csak mondják nekünk, hanem élik, mert értelme van, akkor ott kialakul a vonzalom. Hogy itt van valami több, pont ami eddig hiányzott, amire szükségünk van. Ha nem munkaként, hanem megélt hivatásként és egyben szolgálatként vezetik az egyházat, ha átüt, hogy ez itt egy élő közösség, akkor ott az ember érzi, hogy ide érdemes csatlakozni, részt venni benne, áldozatot hozni érte. S megélhetjük benne a hitünket.
Ha hétről-hétre csak azt halljuk, hogy szeressük egymást, s dobjuk be a pénzt, de már hiányzik a hit és lelkesedés, az senkinek nem lesz vonzó. Vannak templomok, atyák, misék, ahol rengeteg fiatal van, s vannak, ahol egy sem. Nyilván számít a hely, de valószínűleg más árulkodó jelek is lehetnek...
Zajlik az éterben a nagy keresztes háború. Igazi korhű lovagi tornának lehetünk szemtanúi, s közben talán kevéssé gondolunk bele, hogy minek is a jelképe - legyen az közép-, nagy-, arany-, ezüst- stb. - a kereszt...
A napokban egyre több észrevétel érkezik hozzám a megemelkedett fogyasztásról és a hidegindítási nehézségekről. Persze itt az ősz, szerelhetném le az elégedetlenkedőket. Mindenki megszokta a nyári fogyasztást a hidegebb napok beköszöntével nyilvánvalóan fogyasztás…..
Egy olvasónk a legutóbbi E85 töltőállomás listához kiegészítést küldött. Ezek szerint Pest megyében még tovább bővült a hálózat. Utazásai során mindig figyeli az alkoholos kutakat és tapasztalatait összevetette a Hungrana honlapján közzé tett listával. Ő is és többen is…..
Pár nappal ezelőtt volt szó az európai E85 tankolási lehetőségekről, akkor 100 körüli magyar kútról beszéltem. Azóta megérkezett a teljes lista a gyártótól (ami egyébként az oldalukon kereshető). A 100 kút alálövés volt, a dokumentum szerint hazai kúthálózat 190-nél…..
kmv terepasztal A sziklafal 2009.10.19 21:01:00
Az egész asztalon az alábbi képeken látható barna árnyalatú sziklák lesznek,ezt dolomitnak,esetleg bazaltnak lehetne nevezni.Mindig figyeljünk arra,hogy a fal ne legyen siba!Rajzoljunk bele repedéseket,egy lepos dologgal "tapicskoljuk meg",így mint…..
kmv terepasztal NA VÉGRE! 2009.09.20 20:58:00
Elkezdődött a blogom élete!Mivel az asztal már tavaj ősz óta épül,a lemradásokat igyekszem folyamatosan bepótolni. Az asztal egy 6,1/2x5,1/2-es tetőtéri szobában épül,amelynek területe majdnem teljesen le van fedva az asztallal.-Ha kész lesz,kb.90 méternyi sín lesz…..