Regisztráció Blogot indítok
Adatok
otapi

1 bejegyzést írt és 1297 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lőrincz László írása. Közeledik a tavasz, egyre inkább kell kerülgetni a bicikliseket az Üllői úton a külső sávban. Ha a feleségem vezet, azt szokta kérdezni ilyenkor, hogy „Ennek meg miért itt kell bicikliznie?” Mármint a három sávos Üllőin, a Körút és a Nagyvárad tér között. Erre a következő…..
  A képviselőik belemondták a kamerákba, hogy külön indulnak ugyan, egyesítik azonban az erejüket, hogy ellenőrizhessék a május 26-án esedékes szavazást. A „nagyjából 14 ezer választókörzetben” így lehet emberük. Máskülönben megismétlődik 2018. április 8., amidőn az országgyűlési választáson…..
otapi 2019.04.07 19:15:09
@Épüljön STADION a CEU helyére..: Csak szólok, ha eddig nem tetszett észrevenni, azért nincsenek elégedett tömegek az utcán mert kiköltöznek külföldre. A 20-45-es korosztályból nagyon sokan, ha kell gyerekekkel együtt. Már évek óta meglátszik az elvándorlásból adódó munkaerőhiány.
otapi 2019.04.07 19:16:23
@otapi: haha, elégedett tömegek helyett elégedetlent akartam írni :) Bár elégedett tömegeket sem látok az utcán...
Harmadára csökken a fák mennyisége és több, mint félévet csúszik (a strand elkészültéig) a parkolók átadása a Pesterzsébeti Jódós-sós Fürdőnél. Ígéretem szerint az elkövetkező hónapokban többször is foglalkozom a pesterzsébeti „Várkert bazárként” átadott kampányfürdővel. A felmerülő kérdések közül…..
Szép hagyománya van már az köztévénél annak, hogy bizonyos híreket és riportokat úgy vágnak meg, majd adnak le a műsorba, hogy az csak részben, vagy egyáltalán ne fedje a valóságot, cserébe tökéletesen tükrözze a kormány üzenetét és álláspontját a menekültekkel kapcsolatban. Egy olvasónk azonban…..
otapi 2018.11.25 10:35:37
@Negyven Rabló: A különbség hogy a szintén hazug köztévét (bocs, orbántévé) a mi zsebünkből fizetik. Tudnám, hogy miért fizetem be az adót erre? Lehet hogy jobban járnék ha adót csalnék én is, úgysem a kórházakra meg a tanárokra költik a lóvét, hanem hazug tévére és stadionokra meg helikopterekre.
Az Apple szokásos szeptemberi termékbemutatóján megtudtuk, hogy az iPhone egy kicsit jobb, az iPad eleme pedig tartósabb lesz. A tavaly őszi eseményt, az iPhone X debütálása fémjelezte, amelyhez fogható léptékű újítást idén egy terület kivételével nem ismerhettünk meg. A…..
Na nem mintha annyira vártam volna, de azt mondták a többiek, hogy addig nem is vagyok igazi mentős, amíg fel nem jelent egy beteg vagy hozzátartozó. Jelentem, akkor most már igazi mentős vagyok! De hogy is történt mindez?..
otapi 2018.08.06 09:05:08
A fenti ügyben ne a beget szídd, hanem a háziorvost. Nem ő hazudott arról hogy mint ügyelet kint járt a betegnél? Gondolom kerek perec megmondta a betegnek a telefonba hogy ő nem megy ki, de ugorjon be a "beutalóért". Ahelyett mondjuk hogy kiment volna vagy ha nem tud akkor eleve a sürgősségi mentőket kellett volna javasolnia, ahhoz nem kell semmilyen papír. Igen, tudom hogy túlterheltek a háziorvosok (is), na de az elmúlt 10-20 évben nem is tettek semmit hogy ne így legyen. Friss élmény: anyámmal két kórházt is megjártunk a múlt héten, és a zárójelentéseken ott van hogy másnap jelenjünk meg a háziorvosnál. OK, bejelentkeztünk, elmentünk, aztán a 10 perc amíg benn voltunk azzal telt el hogy 8 percig kézzel pötyögte be a gépbe a (géppel nyomtatott) kórházi papírokat, 2 perc pedig hogy a vérnyomáscsökkentőt le kell cserélnie másra, mert EU szinten betiltották amit szedett. Ami miatt a kórházba került, szó sem esett, netán hogyan lehetne megelőzni meg ilyenek. Na, ezért "túlterheltek" a háziorvosok. Egyszer nem hallottam róla az elmúlt 20 évben hogy az orvosok tömegesen tiltakoztak, ne adj isten tüntettek volna felesleges adminisztráció miatt. Ha meg többet (ill. egyáltalán!) foglalkoznának a háziorvosok a megelőzéssel, akkor eleve kevesebb beteg meg sürgős eset lenne.
Mindamellett két mentős csapat is foglalkozott anyámmal a múlt héten, egyszer Veszprém megyében, aztán meg Pesten - teljes tisztelet nekik! Amúgyis azt gondolom hogy az egész egészségügyben a mentősök meg az egyszerű (kórházi)nővérkék a legelkötelezettebbek és legbetegbarátabbak, talán azért mert ők dolgoznak a legközvetlenül a betegekkel. Az orvosok sokszor sajnos csak elbújnak a papírok, meg a szakterületük szűk keresztmetszete mögé.
otapi 2018.08.06 09:42:36
@Kicknick: Úgy tűnt hogy én sajnálom a házidokit? Éppen ellenkezőleg, egyetértek veled. IT-ban dolgozom, így még azt a 30mp-et is sokkallanám...
A választások tisztasága mindannyiunknak jár, de nem mindenkinek adatik meg. Polgártársaink az ország számos településén kiszolgáltatottak az uzsorásnak, a közmunkát adó önkormányzatnak, vagy éppen azon múlik, tudnak-e gyermeküknek enni adni, hogy elfogadnak-e minden pénzszerzési lehetőséget. Nincs…..
Sokan azt gondolják, Lázár meghülyült, vagy Orbán így bünteti. Pedig a videója egy tudatosan felépített stratégiára épül. Egyszerű elterelés...
otapi 2018.03.12 08:02:46
@FCUK19: Sose gondoltam azt hogy az IMF hitel bombaüzlet volt, ennyire nem lehetsz hülye!
otapi 2018.03.12 13:29:19
@Tenkes Kapitánya: olvasd el a posztot az első bekezdesén túl is. Ki is van emelve sárgával annak aki elfáradt volna odáig. Amíg mindenki azon vitatkozik hogy most Bécs élhető-e vagy nem (szerintem igen, de ez most lényegtelen :)), addig sem a Elios ügyben koptatod a billentyűzet te sem. Beszélhetnénk még Lázár kis kastélyáról, a 20 ezer honosított migránsról vagy helikopterről lógatott (jávor)rénszarvasról is - de nem, Bécs élhetősége nyílvánvalóan sokkal fontosabb kérdés nekünk :)
otapi 2018.03.12 15:31:42
@Tenkes Kapitánya: Nem az a baj ha a lázár videjójáról beszélnek, az a baj ha _csak_ a lázár videójáról beszélnek. Te miért tereled a témát folyamatosan lázár videója felé mondjuk az Elios ügyről? A poszt kétharmada arról szólt, nem lázárvideójáról.
Hová lesz a zsír, amikor eltűnik a hasadról? Te is arra tippelnél, hogy a szorgalmas edzésnek hála hőenergiává alakul, és a konditermet fűti, ahol éppen izzadsz? Pedig nem. A válasz nagyon meglepő!..
Teszt előtt még nem tudtam pontosan, hogy mi értelme is van egy újabb kütyünek az okostelefonokon amúgy is elérhető alkalmazásokon túl. Persze pulzusmérésről és alvásfigyelésről tudtam, mint plusz funkciók, de ezek miatt miért lenne érdemes beruházni egy újabb eszközbe. Egyáltalán mennyire pontosak…..
otapi 2018.02.14 09:59:28
@maradokapénzemnél: az üzenet grafikus ikonját (pl. egy nyilat) is kijelzik, vagy csak a szöveget?

Térképes előnézet okosórán: az lenne a legmenőbb, ha az óra kis kijelzőjén lehetne látni a kereszteződés vázlatos képét - persze csak ami ráfér.
otapi 2018.02.14 10:24:52
@maradokapénzemnél: ah, értem, köszönöm a válaszokat! Praktikusság szempontjából a grafikus ikon jobb: bringázás vagy túrázás alatt elég lenne csak rápillantani az órára.
Az Üveghegy megmászása és az Óperencián való átkelés nem kihívás az iskolakeresés dilemmájához képest. Akinek most készül iskolába a gyereke, az valószínűleg már szeptember óta csak azzal foglalkozik, hogy megtalálja a megfelelő helyet, és bejuttassa oda a gyerekét...
Leesett az első hó, és itt a ködös időszak. Nyilván ezt mindenki észrevette, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy olyanok is észrevették, akik rettegnek vezetés közben, és/vagy nyárigumival nyomják, még mindig. De most harminccal.  Országúton. És gyűlik mögötte a sor. Megy a paraszt…..
otapi 2017.12.05 12:19:27
@babo_: Nincs autópályán alsó sebességhatár. Vagy te vagy az aki még a dugóban is 130-cal nyomatod a leállósávon?
A kresz-ben csak annyi van, hogy olyan járművel szabad autópályán menni, ami legalább 60 km/h-val képes menni. De mehetsz vele akár csak 30-cal is ha pl épp nagy a forgalom vagy nagy a köd.
Zseniális megoldás látszik kibontakozóban a magyar egészségügyben. Nagy tudású vezetőink  megelégelték, hogy mindenféle demagóg liberális sajtó orgánumok folytonosan felemlegetik a több hónapos vagy akár éves várólistákat. Túl éles fegyver volt ez az amúgy tompa ellenzék kezében, ezért megoldásért…..
otapi 2017.09.21 14:00:30
@blasiusii: ó, azok a visszamondott, lyukas helyek a "rendszer" része: akkorra hívják be a csókos és/vagy előrefizető hálapénzes betegeket.
Várólista címén miért adnak időpontot egyáltalán? Ha valaki visszamondja, helyére ugorhatna a következő még nem időpontos. Elég lenne csak 1-2 hétre előre egyeztetni az időpontot. Senki nem fog panaszkodni ha nem három hónapot kell várni, hanem teszem azt csak két és felet...
Az orvosigazgatók vagy nem ismerik a FIFO lista fogalmát, vagy valami saját érdekeltségük van az ilyen helyzetek előidézésére vagy csak simán leszarják a betegeket. Nem tudom melyik verzió a jobb. Azt meg senki ne mondja nekem hogy egy FIFO lista üzemeltetése drágább lenne a mai betelefonálós, visszahívogatós és esetenként zsebbe rakogtatós rendszernél.
Ha április 1. lenne gyanakodni kezdenék, de így csak kíváncsi lettem...
otapi 2017.09.18 06:16:02
@Hurrá Torpedó: amennyire tudom, pont azért vették ki a funkciók közül, mert nem működött megbízhatóan. A licencelés mióta érdekli a kínaiakat? :)
Amúgy tud valaki olyan appot a 2-re, amivel kijelzi egy alkalmazás saját értesítési ikonját? Pl. egy navigációs alkalmazás útirányjelző ikonját?
Először vádoltak meg emberöléssel egy kerékpárost az Egyesült Királyságban. Charlie Alliston tavaly februárban ütött el Londonban egy nőt, aki később belehalt fejsérüléseibe. A biciklist most bűnösnek találták, de nem emberölés bűntettében. Charlie Alliston (Fotó: PA)..
otapi 2017.08.25 16:29:48
@s: "A kerékpáros sebessége az autókéhoz képest kicsi, a gyalogoséhoz képest nagy."
Az átlagos biciklis 20-25-tel megy, ez az 5-6 szorosa egy átlagos gyalogosnak. Az autók _maximális_ sebessége 50 városon belül, ez csupán a kétszerese az átlagos biciklishez képest. 30-as, 40-es övezetben még kisebb az arány. Dugóban meg a biciklis a gyorsabb, és akkor még csak az átlagos, kosaras bicajosokól beszélek, nem a futárokról, vagy a posztbeli őrültekről, akik mennek 40-50-nel is sík terepen.
Semmilyen születési rendellenességgel nem könnyű együtt élni. És bár ma már sok ilyen rendellenesség kezelése az orvostudomány fejlődésének hála már rutinműtétnek minősül, előfordulnak olyan súlyos esetek, amik láttán csak komoly beavatkozások sorozatával, vagy még úgy sem tudnak…..
otapi 2017.08.15 21:27:32
@Skywatcher: génsebészettel helyre lehetne hozni, sőt még az embrió állapot előtt (!) ki lehetne javítani minden ilyen hibát, és még az átlagos képességeket is fel lehetne javítani. Ámde az emberi gének piszkálását kihordandó embriókon tiltja az orvosi etikai kódex, meg a világ 99%-ban a törvények is. Európában még az állatok és növények génsebészete is tabu az élelmiszeriparban.
A munkáltatói márka kölcsönös együtthatásban van a fogyasztói márkával, ugyanis egy ismert, pozitív imidzsű fogyasztói márka magával húzhatja a munkáltatói márkáról alkotott képet. A munkáltatóknak rossz hír, hogy ez a termék vagy szolgáltatás minőségromlásának tekintetében sajnos fordítva is…..
otapi 2017.08.09 12:13:37
@KolompárRómeó: Ez is a német Telekom leánya közvetetten, hiszen az anyacég Magyar Telekom is a németeké. Nem kéne a szerecsenmosdatás. Az állami pénzekből ömlő profitból a részesedés kell nekik, de a szakmai felelősség már nem?
Ha már dolgoznak valamin és túlárazottan sok pénzt kapnak érte, akkor legalább csinálják jól.
Az alábbi beszámoló alapján ezen a területen nem az erdő fohászkodik, hanem az arra járó túrázó. Vagy azért, hogy jöjjön rá a heves csuklás az alábbi helyzet létrehozójára, vagy  azért, hogy nehogy fenékbelőjjék, amíg átiszkol a veszélyes zónán. Legkésőbb a több turistaút kereszteződésébe az…..
otapi 2017.07.30 21:44:56
@Boar.: Ha a turista fizet bármilyen adót (szja, jövedéki, áfa stb.), akkor de, fizetett érte.
otapi 2017.08.02 17:27:02
@Boar.: A befizetett adónak van némi köze a turistautak fenntartásához: "a turistautaknak van gazdája, az Országos Kéktúra (OKT) esetében ez a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), mely szervezet közzétett beszámolója alapján elsősorban Központi költségvetési és EU támogatásokból valamint tagdíjakból működik"
Nem beszélve az idegenforgalomból eredő adóbevételekből, amihez turistautak is kellenek.
otapi 2017.08.02 17:28:04
@Anna King: milyen stílusban? Hozzád sem szóltam, kicsi szívem.
Hogy teljesen megértsük a minket körülvevő univerzumot, fárasztó feladatnak tűnik. Bár sok kérdésre választ találtunk már – miért esik le az alma a fáról? hogyan keringenek a bolygók a Nap körül? miért látjuk kéknek az eget? – mégis ahhoz, hogy megismerjük a világegyetem összes titkát, garantáltan…..
otapi 2017.05.31 23:22:27
@MEDVE1978: a kauzalitás nem az univerzum egyik legfőbb törvénye, hanem az emberi tudományé. Ne keverjük a kettőt, az univerzum törvényeiről egyelőre csak elméleteink vannak :)
A napelemeket az utóbbi évtizedben már 35-40 éves időtartamra tervezik, és többnyire olyan akár szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint az akár jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV sugárzás álló solar-kábelek. Emellett nem tartalmaznak…..
otapi 2017.05.04 07:17:45
@theman: a vas rozsdásosik, a beton megreped, szétmállik. De mondjuk a panelházak egy jó része már ötven éven túl van és még nem dőltek össze. A napelemekben nincs se vas, se beton. Írja is a cikk hogy horganyzott rögzítő elem helyett alumíniumot kell használni.