Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csubaka

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ökofalu szervezés Ökofalvak 2010.08.28 14:34:00
  01. Ökofalvak   A magyarországi ökokezdeményezéseket bemutató sorozat első része az ökofalvak bemutatása. Mindössze 3 falu került ide. Úgy gondolom, hogy az ökofalu egyik alapvető ismérve az önfenntartási képesség. Ezek a falvak, ha jelenleg nem is teljesen…..
Csubaka 2013.08.18 11:51:54
A 90-es évek elején-közepén magam is részese voltam a gyűrűfűi ökofalu építés sok szervezeti, jogi és megvalósítása körüli anomáliának. Sokan voltunk, akik nem kis csalódással tapasztaltuk, hogy a médiában megjelent csábító riportok, újságcikkek valójában egy rendezetlen, átláthatatlan, ellenmondásokkal és kérdőjelekkel teli valóságot takarnak. Az ország számos pontjáról érkeztünk, érkeztek érdeklődők, látogatók és valóban letelepedni, új életet kezdeni szándékozók. Aki valóban maradni akart, próbaidő alatt végzett „közmunkával” járulhatott az ökofalu és közösségének építéséhez, de dolgoztak itt nyaranként egyetemisták, préseltek agyagtéglákat az építkezésekhez komlói bányászok, taposták a vályogot ibafai, és döngölték a vert falat dinnyeberki és almamelléki bérmunkások is. A letelepedni szándékozóknak kínált átmeneti szállás lehetőséget a Telepesház nevű zöld tetősre tervezett ökológiai szörnyszülött, amelyet éveken át építettek szorgos és lelkes, ám szakmai ismeretekkel és gyakorlattal nem rendelkező kezek. S mint az várható volt e közösségi ház, szaporodó gondjaival egyre inkább nyűgévé semmint bástyájává vált a Gyűrűfű Alapítványnak.
Az ökofalu fejlődésének mégsem ez volt a legfőbb gátja, sokkal inkább a felszín alatt húzódó és egyre gyakrabban felszínre kerülő személyi ellentétek, az ütköző elképzelések és a lehetőségek ellentmondásai. A legkomolyabb gondot az Alapítvány szervezeti felépítésében és működésében jelentkező szabálytalanságok és törvénytelenségek jelentették. Egy jogi jellegű vitát követően a vállalkozást bejegyző budapesti bíróságtól kért és megküldött tájékoztatás szerint ugyanis a Gyűrűfű Alapítvány kuratóriumának személyi változásait nem közölték, nem regisztrálták. A nyilvántartás szerinti kuratóriumi tagok közül a valóságban hárman már nem is tartoztak az Alapítványhoz, a kuratóriumi tagként az ökofalut népszerűsítők nem voltak kuratóriumi tagok. Sőt! A bíróság tájékoztatása szerint az Alapítvánnyal tagi jogviszony annak szervezeti formája miatt nem is volt létesíthető. Tehát létezett egy valós világ konfliktusokkal teli közössége, és létezett egy profin szervezett prezentációkkal reklámozott virtuális világ csapdája a csatlakozni szándékozók számára. Tovább fokozta a bizonytalanságot a letelepedéssel és az építkezéssel kapcsolatos, tulajdon és öröklési jogokat érintő ellentmondások. Ezek közül a legélesebben a „bérbe adott 1 Ha terület és reá építendő ingatlanok tulajdon joga környékén kialakult viták jelentették. Azt ugyanis már csak a próba idő eltelte után közölték, hogy a bérterületre épített ingatlanok tulajdonjogára az Alapítvány igényt tart, sőt a tulajdonos halálát követően az örökös is kizárólag az Alapítvány lehet! Az alapítványiak közötti egyre komolyabb jogi ellentétek, a bizonytalanná vált jogi környezetet és teljes ellehetetlenülés lehetőségét mérlegelve pécsi jogász rokonom tanácsára feladtam gyűrűfűi álmaimat!
Most, húsz év távlatából szembesülve az akkori problémákkal, és olvasva az interneten és a médiákban fellelhető gyűrűfűi híreket, változásokat, igazolva látom akkori döntésemet. Pedig Gyűrűfű valóban csodálatos hely és környezet, életre szóló szép emlékekkel életem része, amely véleményem szerint egy ökológiai rendszerszemléletre épülő üdülőfalu. Fejlődését ma sem az ökológiai szabályok és elvárások, sokkal inkább az ott lakók, oda települtek vágyai és ellentétei határozzák meg. És ezen még az sem változtat, hogy ha a Pécsi TV-ben, vagy HirtTV-ben időről időre megjelenik egy-egy riport, néha egy cikk a falu nagyszerű fejlődéséről, ám aki valóban érdeklődik az ottani helyzet iránt előbb utóbb megtalálja a 180 mFt-ért eladásra kínált szuper öko-tanya és tejfeldolgozó, vagy a 10mFt-os szerkezetkész, a lakhatástól még messze álló vályog falú ház és bér környezet hirdetését. Akkor valószínűleg nem a természetes és egészséges környezet iránti vágy lesz a meghatározó esetleges döntésében, hanem a kérdés, hogy 20 év alatt miért csak ennyien, és aki ekkora értéket létre hozott ott, vajon miért is akarhatja azt feladni?
Az alábbi képeken látszik, a Fidesz és csekélyebb számban a Jobbik is kezdi így a részletes vita végére elfogadni az LMP és az MSZP érveit, és nem vesznek részt az alkotmányozásban! Kézzel is meg lehet számolni az alábbi képen, hányan alkotmányoznak, mi 70 körül számoltuk a…..
Csubaka 2011.04.04 21:55:45
@Látnok14:
Töltsd le, nagyítsd ki a képet!!! A terem közepén űlő jegyzőkönyvvezető nem ír, hanem olvas, márpedig neki szó szerint jegyeznie kell teremben történteket!!!
A többit nem ragozom. Viszont nézd meg bármelyik TV tudósítását a parlamenti ülésekről.

Egyéb véleménye e témáról pedig az, hogy a baloldalnak az előző választási ciklusban kellett volna észrevennie, hogy a neoliberális reformoknak kikiáltott esztelen ide-oda kapkodása következtében a társadalmi támogatottságát elveszti, nagyképű és helyenként arrogáns megnyilatkozásaival pedig a FIDESZ 2/3-os választási győzelmét teremtik meg. Nem most kellene rinyálni elvtársak és urak, hanem tessettek volna figyelni az intő szóra és nem le FITYESEZNI mindenkit, aki szembeszállt a gyurcsányi balliberálisnak mondott, de valójában brutális anarchiával!!!!
magyar-magyar szótár irígység 2009.09.29 05:23:00
Most pedig beszéljünk az antiszemitizmusról.Tétel: Magyarországon antiszemitizmus van, és egyre súlyosabban jelentkezik. (Sajnos tisztán, buborékmentesen az ügyet nem tudtam megvizsgálni, ti. azt, mekkora lenne az antiszemitizmus mértéke úgy, azesetben, ha az okos jógyerekek…..