Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wim

99 bejegyzést írt és 147 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
saját szoba Élni / Ikiru (1952) 2023.11.01 23:51:50
Régóta készülök lefújni a port egyik kedvenc Kuroszava filmemről, az Ikiruról (Élni); most már tényleg itt az ideje, hisz a remake is elkészült. Utóbbi mellesleg nem is olyan rossz,  Élj! (Living) címmel fent van az HBO Maxon. Jóllehet, közelebb áll hozzánk térben és időben, azért az sem…..
saját szoba Togo (2019) 2023.08.26 19:22:40
Ha egy kis hűvösre vágyunk ebben a rohasztó kánikulában, nincs üdítőbb látnivaló Ericson Core kutyás filmjénél. Csupa hó és jég,ráadásul az agyat is kíméli. Pihentető kikapcsolódás, abszolút pozitív kisugárzással. Utóbbi nem is lehetne másként, tekintve, hogy a címszereplő egy imádnivaló bundás. Hab…..
saját szoba Kilakoltatás (2021) 2022.07.06 14:58:32
Kiváló arányérzékről tanúskodó, finom humorú szatíra lett Fazekas Máté Bence márciusban mozikba került bemutatkozó filmje; szomorú aktualitása, hogy a jó idő beköszöntével és a járványhelyzet elmúltával a kilakoltatási moratórium is véget ért. A bemutatót nem övezte különösebb figyelem, nagyobb…..
Megtörtént bűnügy szálait bogozgatja az HBO négyrészes minisorozata. A Titkok a kertbent elsősorban a pazar színészi jelenlét (Olivia Colman és David Thewlis), másodsorban szokatlanul játékos, önreflexív elbeszélésmódja emeli ki a dömpingből. A főszereplő házaspárt, mint azt az elején megtudjuk, 25…..
Idén márciusban volt századik éve, hogy bemutatták Friedrich W. Murnau Nosferatuját. Az elsőként ránk maradt (bár nem az első) Drakula-feldolgozás mai napig a műfaj reprezentánsa, képei ikonná váltak, némelyik jelenetét az is ismeri, aki nem látta a filmet. Nehéz elvonatkoztatni a mémek, gifek…..
Ha „diktatúra” témában kezdek filmeket guglizni, gyér a találat. A „kommunizmus” szóval bővítve a keresést már tartalmasabb listák ugranak elő, régi és új, amerikai, európai címek vegyesen, Sztálin halálától a Mások életén át a Hidegháborúig, és persze sok magyar film. Amivel viszont elvétve sem…..
„Azt mondják, a képzelet szabaddá tesz. Kíváncsiak voltunk, ez igaz-e.” Visky Ábel tavalyelőtti börtöndokujára bármikor rákattinthatunk a Netflixen két sorozat között, érdemes rászánni a szűk másfél órát. Főszereplője három elítélt három különböző büntetésvégrehajtási intézetből, akikben az a…..
Megérdemli a figyelmet Jimmy McGovern és Lewis Arnold puritán börtönsorozata. Kiemeli a hasonló témájú filmek sorából az a megszállott alaposság, mellyel bűn, bűnhődés, megbocsátás dilemmáit boncolgatja, miközben - mintegy mellékesen - a brit büntetőintézetek világába is valószerű bepillantást…..
Ha a karácsonyi filmek fő ismérve, hogy az ünnepek alatt játszódnak, akkor „A Zöld Lovag”  legalább annyira karácsonyi mozi, mint a Die Hard – csak kevesebb benne az erőszak (megsúgom: nincs is), és több a gondolat. A fantasy-külső ellenére inkább elmélkedőbb hajlamú nézőknek ajánlom, lévén…..
Antonio Lukics bemutatkozó filmjéről sokaknak ugorhat be Reisz Gábor VAN-ja. Végül is hasonló nemzedéki közérzetjelentés egy bájosan esetlen, harminc közeli főhőssel, ugyanaz a groteszk, játékos humor, szomorkás hangulat, vizuális poénok sokasága - csak éppen hamisítatlanul ukrán. Nyilván emiatt…..
Talán meteor csapódott a világítótoronyba. Nem tudni, mi volt a jelenség, a vidéket azóta szappanbuborék-szerű hártya takarja, amely mögött burjánzik valami. És terjed; lassan, de biztosan, miközben minden élő organizmust átalakít maga körül. A hely hasonló a Sztalker Zónájához, csak ezt úgy hívják,…..
wim 2021.05.10 22:37:07
@doggfather: Elég sok jelzőt rádobáltam, de ez valahogy nem jutott róla eszembe. :)
wim 2021.05.11 14:24:36
@doggfather: Értem. Valamennyire nekem is rémlik (így több év távlatából), hogy megcsapott néha ez a stúdió-feeling, de vsz nem zavart annyira, hogy szóvá tegyem.
Habár Chloe Zhaonak már az előző filmje is nagyszerű volt, a rendezőnőt csak most fedezi fel a világ, A nomádok földjént hatványozott lelkesedés övezi a pár évvel ezelőtti A rodeóshoz képest. Csak úgy hullanak a díjak, és az Oscar még hátravan (6 jelölés). A rá irányuló nagyobb figyelem bizonyára a…..
Megállíthatatlanul terjedő gyilkos járvány kitöréséről szól az első orosz Netflix-sorozat. Bár az egybeesés kísérteties, pusztán a véletlen műve, hisz 2019 novemberében, mikor bemutatták, még senki nem sejtette a közeljövőt...
wim 2021.03.18 09:37:07
@_Neville: Biztos vagyok benne, hogy folytatni szeretnék, nyilván nem bosszantásból tették a végére ezt a jókora cliffhanger-t. Reméljük, nem kaszálják el. :)
Egy norvég pszichiáter elmélete szerint az ember véralkoholszintje öt ezrelékkel alacsonyabb a kelleténél. Amennyiben tehát némi szesszel helyrezökkentjük ezt a hiányt, az nemhogy egészségtelen, hanem kifejezetten jótékony hatású lehet - persze, csak ha nem lépjük túl azt a bizonyos szintet. A Még…..
wim 2021.03.11 14:06:52
@doggfather: A film azért némi kritikával is illeti ezt a "megoldást". :) Amúgy ja, simán készülhetne egy magyar verzió is.
Michael Covino üdítően eredeti bemutatkozó filmje egy férfibarátság hullámhegyeit és -völgyeit szemlélteti; nem épp a legeszményibb barátságét, de a Felfelé a lejtőn mindenhogyan kiemelkedik frissességével a múlt év felhozatalából. Bár igazából 2019-es (azévben már díjat nyert Cannes-ban), csak…..
Frady Endre A saturém 2021.01.12 19:36:09
(esti mese) Na, kedves gyerekek, ma este a szörnyűséges saturémről mesélek nektek!Hol volt, hol nem volt, de mindegy is, hogy hol, csak az a fontos, hogy volt, mert ha nem lett volna, akkor nem lenne miről mesélnem és ti nem tudnátok békés álomba szenderülni, szóval élt egyszer egy rettenetes…..
wim 2021.01.14 13:27:22
@Endre Frady: Jótírtál! :D
Mielőtt elkezdtem volna kutatni a Gőgös Gúnár Gedeon után, meg mertem volna esküdni, hogy az Ablak-Zsiráfot sokkal többször és több példányszámban értékesítették az elmúlt évek alatt. Azonban, tekintettel arra az aprócska, ámde el nem hanyagolható tényre, hogy a GGG 1962-es, - tehát két év múlva…..
saját szoba Wolfwalkers (2020) 2020.12.22 18:26:36
Aki látta a Kells titkát (2009) vagy A tenger dalát (2015), a Wolfwalkers-nek is örülni fog. Ha netán kimaradt volna valamelyik, a küszöbön álló ünnepi időszak kiváló alkalom a pótlásra mindenkinek, aki szereti a szép, okos és lélekkel teli animációs filmeket...
  Tomm Moore animációs filmjének megtekintése felér egy frissítő alámerüléssel, vagy csöndes szemlélődéssel árnyékos vízparton, miközben nincs semmi dolgunk, csak bámuljuk a vizet: hömpölygő folyót, futó patakot  vagy zölden kavargó mélységet. Mert A tenger dalán bőven van bámulnivaló. Kézzel…..
wim 2019.02.17 22:57:01
@Róbert Rácsai: Örülök, hogy rátalált. :) Annak még jobban örülök, hogy így több emberhez eljutott a film, különösen az említett korosztályhoz. Végül is elmondhatjuk, hogy sem a fordítás, sem a cikk nem született meg hiába. :)
wim 2020.12.13 14:44:27
@Proxy5: Elvileg létezik szinkronos változat, de amennyire ki tudtam deríteni, csak moziban volt elérhető. A kalózverziók feliratosak, és sehol egy DVD. :(
Az idei Emmy győztes drámasorozatáról eddig csupa jót hallottam, és most, hogy végigértem a második évadon, én sem igen tudok mit hozzátenni, látni kell. Sokakat persze irritálhat a benne ábrázolt közeg, ez a pöffeszkedő milliárdosvilág, a sztori sincs mesésen kiszínezve, mint a Dallasban, csak a…..
„Corpus Christi” , vagyis „Krisztus teste” jelenti az egyházat, mint a hívők közösségét, az Oltáriszentséget, amelynek ünnepe az Úrnapja (Boże Ciało), vagy egy másik elképzelés szerint magában az emberben is benne él valami krisztusi. Bár a szimbólum többféleképp jelen van a történetben, a Corpus…..
Három évad után kihűlt a Homeland iránti érdeklődésem; egy darabig töprengtem, érdemes-e felmelegíteni, aztán jött ez a francia sorozat, és megfeledkeztem a dilemmáról. Szokatlanul fegyelmezett, lassú tempójú, mégis rendkívül izgalmas, ráadásul jóval több köze van a valósághoz, mint a Homeland-nek.…..
wim 2020.10.07 22:52:12
wim 2020.10.07 23:03:56
@Burgermeister: Kinek a pap, kinek a papné...:) Ha nálad 10/10 a Homeland, ezt nem biztos, hogy szeretni fogod, sokkal szárazabb, mint azt írtam is. Egy próbát mindenesetre megér, de ebből legalább két epizód kell, hogy az ember belemelegedjen.
wim 2020.10.13 11:42:09
@Atilla Gunda: Köszönöm. Mivel nem sok kemsorozatot láttam eddig, nem mertem volna "a" legjobbnak aposztrofalni, de nálam biztos, hogy a legjobb. :)
Nem tudom, történt-e hasonló eset a sztálini Szovjetunióban, mint ami a film elején látható (egy hangfelvétel, pontosabban a főtitkár kedvéért megismétlik az egész Mozart-hangversenyt), de simán el tudom képzelni. Ennél abszurdabb dolgok is megestek a személyi kultuszok félelemtől átitatott…..
wim 2018.03.20 23:08:48
@Bicspesz Elek: A film európai (francia-angol) produkció, néhány amerikai színész közreműködésével, az ihlető képregény pedig francia, szóval az amerikaiaknak kevés közük van hozzá. De talán egyszer a Wilson-sztorit is megfilmesítik . :)