Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kéry Zsuzsanna

162 bejegyzést írt és 1343 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi írás a Lighthouse Trails Research blogról származik, az eredeti cikk ide kattintva érhető el: Lectio Divina: What it is, What it is Not and Why it is a Dangerous Practice? Lectio divina – Egyre többet hallani róla napjainkban; tömegével jelennek meg erről szóló könyvek,…..
Kéry Zsuzsanna 2012.11.17 10:12:53
@krüger: Azt mondod ezzel, hogy a Bibliának nincsen olyan értelmezése, ami az ihlető szándékával megegyező? Azaz, hogy senki sem értheti valójában a Bibliát, és mindenki azt magyaráz bele, amit akar?
Kéry Zsuzsanna 2012.11.17 16:57:40
@krüger: Igen, Jézus arra tanít, hogy az Atyához imádkozzunk (és nem pl. a Szentlélekhez, ahogyan karizmatikus körökben szokás). A "senki nem mehet az Atyához, csakis énáltalam" nem (csak) az imádkozásról szól, azt jelenti, hogy Jézus maga az út az Atyához, aki nem ismeri Jézust, nem ismerheti az Atyát sem.
Kéry Zsuzsanna 2024.03.21 13:29:59
@Konzervtigris: "a Szentírást Istentől jövő üzenetként kell olvasnom, és nem profán szövegként."

Én is hasonlóképpen gondolom. Ha az van a szívemben: "Mit akarsz mondani nekem ma, Uram?", Ő biztosan válaszol a Szentírás olvasása közben.

Ha pedig valamit nem értek, vagy másként gondolok (vagyis nyilván azért gondolom másként, mert nem értem), akkor én is így vagyok vele, hogy a hiba biztosan bennem van.

Olyan jó, amikor egy-egy korábban érthetetlen szakasz egyszer csak kivilágosodik :) Erről jut eszembe, hogy kérhetünk világosságot is Istentől, hogy nyissa meg előttünk, amit olvasunk. Hiszen Isten akarata is, hogy megértsük, amit nekünk szánt arra a napra (vagy egy adott helyzetre).
Teljes igeszolgálat PDF-ben:  Hogy megragadjam.. Részlet: "Két olyan dologról van itt szó, ami nagyon sok vitának, zűrzavarnak és kavarodásnak ad alapot. Vannak keresztények, akik azt állítják, hogy mindent megkaptunk akkor, amikor megtértünk. Ez bizonyosan nem páli gondolat – egy bizonyos…..
Részlet: “Az emberek ugyanis nagyon sokra tartják ezeket az egyéb dolgokat: a hivatalos támogatást Jeruzsálemből vagy bárhonnan; az emberek általi kijelölést, a kinevezési okmányt. Nagyon sokra tartják ezeket, van azonban valami, ami nélkül mindezek semmit sem érnek, és semmit sem jelentenek. Nem…..
A teljes igeszolgálat PDF-ben: John Saunders: Az igaz imádatról Részlet: “Van valami, amit tudnunk kell magunkról. Ha részt akarunk venni a harcban, amely éppen most dúl ebben a világban, akkor tudnunk kell valamit a saját gyengeségeinkről. Amikor Ádám elbukott, ugyanaz a büszkeség ejtette rabul,…..
Máté evangéliumának utolsó magyarázata (1950-52), 3. rész, bevezetés. PDF: A hegyi beszéd Máté evangéliumának 5-7. fejezetében találjuk a hegyi beszédnek nevezett tanítást. Ez a két fejezet alkotja Máté evangéliumának harmadik részét, melyet hat különböző szakaszra oszthatunk; előbb azonban…..
Az alábbi levelet egy testvér írta egy ismerősének, aki egy népszerű spirituális tanító iránymutatásait ajánlotta neki. Engedélyt kértem tőle, hogy megoszthassam ezt a választ, mert nagyon hasznosnak és építőnek találtam. "Köszönöm, hogy gondoltál rám. Egyrészről, boldog vagyok, hogy az emberek már…..
A teljes tanulmány (Philip Mauro: Isten zarándokai c. könyvének 16. fejezete) PDF-ben letölthető: Philip Mauro: Hit a lélek megmentésére Részlet: Amennyire jelen sorok szerzője tudja, a lélek üdvösségének témájával nem foglalkozik kielégítően egyik könyv sem, mely jelenleg (1912) Isten népéhez…..
Eredeti szöveg: SermonIndex.net PDF-ben letölthető: T.A. Hegre: Mit jelent a megszentelődés? Gyakran fölmerülnek a következő fontos kérdések: Mit jelent a megszentelődés? Mit jelent a Szent Szellembe merülés? Ez a két tapasztalat vajon ugyanazt jelenti? Az ember akkor szentelődik meg, és…..
Elhangzott 2018. július 3-án, az Egyesült Államokban, Richmondban. Pdf-ben letölthető innen: Stephen Kaung – A keresztény növekedés titka 1Jn 3,1-3 „Lássátok, milyen nagy szeretetet adott nekünk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek, és azok is vagyunk! A világ azért nem ismer minket, mert nem…..
Mit mond a Szellem a laodiceai gyülekezetnek? Mi a gyülekezet fő problémája a mostani korban, és mi a megoldás?..
A szükséges egyensúly „Amelyet Krisztusban munkált, amikor életre keltette a halottak közül és jobbjára ültette a mennyekben” (Ef 1,20). „Akikkel Isten meg akarta ismertetni, mi a gazdagsága e titok dicsőségének a nemzetek között: Krisztus bennetek a dicsőség reménysége” (Kol 1,27). „Mit mondjunk…..
Interjú Julian Gough-val, a Minecraft nagyszabású végjelenetének írójával. [Csak az általam relevánsnak ítélt részeket fordítottam le, a teljes interjú itt olvasható: Ending an Endless Game] "Tom Chatfield: Teljes szabadságot kaptál abban, hogy mit írj? Julian Gough: Amint…..
Kéry Zsuzsanna 2014.07.27 21:16:24
@O_____: Így igaz :)
Kéry Zsuzsanna 2017.12.16 13:24:42
@Batyuvitéz: Kedves Zsolt!
Örülök, ha tetszenek a feltett írások! Sajnos kicsit elhanyagoltam mostanában ezt a blogot, mert pár éve indítottam egy másikat is, amelyik kicsit más, kicsit elvontabb szemléletű, de látom, hogy ezek is nagyon fontos, gyakorlati témák, amelyekkel foglalkozni kell.
Nagyon köszönöm a visszajelzésedet!
Zsuzsa
Kéry Zsuzsanna 2017.12.16 14:40:40
@Batyuvitéz: hitunkcelja.wordpress.com/

És természetesen idézhetsz, megtisztelsz vele.
A közvéleményben újra meg újra megerősödnek azok a hangok, amelyek azt mondják, hogy mindenkinek megvan a maga dolga: a nők végezzék a házimunkát, gondozzák a gyerekeket, a férfiak pedig keressék meg a kenyérre valót és lássák el a vezető szerepeket. Mindezt pedig bibliai igékre hivatkozva, mondván…..
Kéry Zsuzsanna 2017.10.18 18:30:00
Istent nem tudjuk a személyiségünkkel és a képességeinkkel szolgálni. Persze megtesszük, és azt gondoljuk, Istennek tetsző, amit csinálunk - belevisszük a saját lelkesedésünket, tehetségünket, ambícióinkat a keresztény munkába, de mindez legyen bármennyire is látványos emberileg, Isten szempontjából tökéletesen értéktelen: fa, széna és szalma. Egyedül annak van értéke, mégpedig örökkévaló értéke, amit az alapra: Jézus Krisztusra építünk - az ilyen munka azonban már nem a személyiségünkből, hanem Krisztus bennünk végzett munkájából fakad, ezért nevezi az Ige aranynak, ezüstnek és drágakőnek.
Hogy kereszténnyé lettünk, egy dolog - nagyon örvendetes és boldogító, hogy megszabadultunk a bűneinkből, de Krisztus nem csak a bűneinket vitte a keresztre, hanem bennünket is; Ő önmagunktól is megszabadított bennünket a kereszten. Mi mást jelenthet a kereszt naponkénti felvétele, ha nem az énünk, a hústestünk naponkénti megfeszítését, hogy ne saját erőből próbáljam élni a keresztény életet, ne a saját véges erőforrásaimból próbáljak krisztusi életet élni, mert annak garantált kudarc a vége, bukások és újrakezdések sorozata, hanem hagyjam, hogy Krisztus élje az Ő feltámadott életét bennem, általam.
És megtapasztalom, hogy Ővele mindenre van erőm, sokkal többre, mint amire magamtól valaha is képes lettem volna; Ő képessé tesz arra az életre, amelyben kiteljesedhetek, amilyet korábban teljesen elképzelhetetlennek tartottam. Ezt kell keresni, nőnek is, férfinak is; nem a saját habitusomra keresni igazolást, hanem azt kérni, Uram, itt vagyok, formálj olyanná, amilyennek látni akarsz engem! És a csoda tényleg megtörténik.
Bibliatanulmányok A Biblia... 2017.05.18 22:04:48
Mindent megpróbáljatok! Mondja az Írás... Ez a blog első bejegyzése. Egy olyan bibliatanulmányozói sorozat bevezető része, amiben néhány alapfogalommal szeretnék kezdeni. Mivel egy személyes keresztyén hitéleti blog-ról van szó, előtte gyorsan tisztázni szeretnék néhány dolgot. Először is, a…..
Kéry Zsuzsanna 2017.06.06 14:11:00
@Arokh: Olyan bizonyítékot, amit el is fogadsz, csak Isten tud adni; olvasd a Bibliát (például azzal a résszel kezdve, amit mondtam), és kérd tőle, hogy adjon bizonyítékot, jelentse ki magát neked.
Kéry Zsuzsanna 2017.06.06 15:48:01
@Arokh: "Tehát hinnem kell a létezésében mielőtt hihetek a létezésében."

Pontosan! :)

"Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik."
Kéry Zsuzsanna 2017.06.06 18:36:01
@Arokh: A hit nem más, mint a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.
A JELEN KIVÁLTSÁGAINAK FELTÉTELES MÓDJA AZ IGÉBEN A továbbiakban megmutatjuk, hogy azok az ajándékok, melyeket Isten a hívőknek bár kegyelemből biztosít, feltételhez kötöttek. Egyiptomban Izrael népének a Pusztítótól való megmenekülése egyes-egyedül a megváltás vérén…..
G.H. Lang: Eszménykép és valóság c. írását folytatjuk, az első rész ide kattintva olvasható. A KEGYELEM TARTALMAZHAT FELTÉTELEKET Rámutattunk, hogy (a) minden ajándék Istentől származik, méghozzá kegyelemből, mivel a haragon kívül semmi mást nem érdemelnénk. „A…..
G.H. Lang: Eszménykép és valóság c. írását folytatjuk, az első rész ide kattintva olvasható. III. MIT JELENT MÉLTÓNAK LENNI?   Azon a három helyen (Lk 20,35; ApCsel 5,41; 2Tessz 1,5), ahol a kataxioó ige előfordul, ott alkalmasságot, és nem tehetség értelmében vett…..
Az alábbiakban G. H. Lang: Eszménykép és valóság (Ideals and Realities) c. írását adjuk közre részletekben. Rögtön a legelején tisztáznunk kell, hogy jelen tanulmány szerzője teljes mértékben vallja, elfogadja és kijelenti, hogy akit Isten a Krisztusba vetett hite által, Krisztus ingyen neki…..
Írta: T. Austin-Sparks Isten Igéje kijelenti, hogy a mi „ó emberünk Krisztussal megfeszíttetett” (Róma 6,6), és hogy „egy meghalt mindenkiért, ezért mindenki meghalt, és Ő azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, ezután ne maguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt” (2Kor…..
T. Austin-Sparks igeszolgálata. 2Mózes 12,1-2: „Majd így szólt az ÚR Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén: Ez a hónap lesz nektek az első hónapotok. Ez lesz az első az esztendő hónapjai között.” Korábbi elmélkedésünkben utaltunk a párhuzamra a zsidó pészach (páska, húsvét) és a Gyülekezet…..
Írta: Gavin Ortlund Eredeti: How Not to Help a Sufferer A Biblia számos érdekes szereplője közül egyiket sem olyan fájdalmas hallgatni, mint Jób barátait. Lehet, hogy Heródes fejeket vág le, Júdás pedig hátba szúr, de Elifáz, Bildád és Cófár bibliai igékkel okoz fájdalmat. Jób veszteségeit két…..
Forrás: Marriage In The Word of God 1Móz 2,21-24 „Az Örökkévaló Isten tehát mély álmot bocsátott az emberre, és az elaludt. Akkor kivett egyet az oldalbordái közül, és hússal töltötte be a helyét. Az Örökkévaló Isten azt az oldalbordát, amelyet kivett az emberből, asszonnyá formálta, és odavitte az…..
Jel 19,6-9:  És hallottam valami nagy sokaság szavát, mely olyan volt, mint a nagy vizek zúgása és az erős mennydörgés hangja: Halleluja, mert uralkodik az Úr, a mi Istenünk, a Mindenható! Örüljünk, ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, és felesége felkészült, és megadatott…..
"Fiúnak lenni határtalanul többet jelent, mint gyermeknek, és ezeket a kifejezéseket a Szent Szellem sohasem használja pontatlanul. Nem kapcsolati különbséget jelent, hanem pozícióbelit. Istennek minden „újonnan született” gyermekében benne van Atyjának természete, és mindannyian Atyjuk családjának…..
Nincsrecept országban, ahogyan a neve is mutatja, nincsenek receptek, azaz nincsenek útmutatók, kész megoldások és bevált módszerek, mert Immánuel Szelleme minden vándorban benne él, és közvetlenül ő mutatja meg, hogy mikor melyik utat kell választanunk. De hiszen erről már meséltem korábban. Most…..