Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kóstolómester (törölt)

0 bejegyzést írt és 431 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Édes bort inni jó, erről nem is kellett győzködnöm kóstolótársaimat, mikor a napokban felmerült, hogy a fenekére nézzünk egy adag féltve őrizgetett mini palacknak. Azt nem állítom, hogy olyan gyakorisággal fogyasztjuk őket, mint más borfajtákat, és ezzel talán mindenki így…..
Kóstolómester (törölt) 2010.10.19 11:56:08
@felvetés: Nem emlékszem uraim, hogy valaha is trágárkodtam volna, hónapok óta csendes olvasója vagyok a Művelt Alkoholistának.
Hát ez a sorozat két rész után teljesen abbamaradt, több mint egy éve szünet van, meg is jegyeztem a születésnapomon, annyit iszom, hogy nincs időm kocsmába járni. A minap muszáj volt kivételt tenni, hazalátogatott néhány napra legendás pétervári emberünk – aki időközben…..
Kóstolómester (törölt) 2010.07.18 15:45:32
@Tóth Ferenc: Rossz videót raktál fel Feri. Kóstolómester sohasem a pénzről, hanem az érte kapható borokról szólt.

www.youtube.com/watch?v=iRRsj9lNQV8
Kóstolómester (törölt) 2010.07.18 17:16:18
@Hepci: Remélem AG világosan érzékeltette hozzászólásával, hogy Kóstolómester miért nincs jelen többet ebben a blogban. Mostmár tényleg mentem.
Múltkori indexes kérdőívünket igyekszünk a héten feldolgozni, nem egyszerű a helyzet, több mint 13 ezren töltötték ki, időbe-energiába telik a kódolás-dekódolás, kis türelmet kérünk még. Addig is eszembe jutott valami, amiről amúgy polemizáltunk már kommentelgetés közben.…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25 10:30:12
@ASHGAE: Inkognítóm megőrzése miatt sajnos nem mondhatom meg de útmutatóul annyit, hogy legtöbbször a felső polc borait kóstolom és azokról írok.
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25 11:14:00
@AG 2.0: Rendben AG, zárjuk a témát, megkértél, megteszem.

Az újságírással kapcsolatban viszont fenntartom a véleményem. Kritizálni természetesen ezután is foglak (de kizárólag magánban) és még utoljára szemléltetem hogy mit hiányolok veled kapcsolatban, mikor csúszik nálad a mérce:

Így írtad te:
albertgazda.blog.hu/2010/04/24/a_domaine_weinbachtol_a_chateau_palmerig

És így írta Dagadtos:
alkoholista.blog.hu/2010/05/19/becs_legjobbjai_ii

Tőle kaptam meg amit elvártam szavakban és stilisztikában és az zavart engem, hogy te akár jobban is megírhattad volna, de van úgy hogy egyszerűen nem teszed meg.
Itt van ez a saját blog... a lehetőség óriási...
Nagy szükség van rád mert a magyar nyomtatott borsajtó állóvizében a függtelenek jelentik a legfőbb támpontot, mint amilyen te is vagy.
Minap az egyik legkomolyabb magyar borásszal váltottam levelet, kifejtette hogy ő is szinte naponta olvas téged, annak ellenére, hogy hozzá nem szól.
Csak felfelé AG, csak felfelé...
Kóstolómester (törölt) 2010.05.27 13:10:40
@kifli: Megtaláltál?
Albert gazda Kölner Weinwoche 2010 2010.05.24 08:00:00
Különb kombinációt el sem tudok képzelni: az A csoportos jégkorong-világbajnokság oroszlánrészével egy időben borfesztiválozás volt Kölnben. Szombaton késő este, a nagyon durván drámai elődöntők után már nem volt energiánk tüzetesebben szétnézni a város fontos…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.24 15:37:06
@Szomjas Gödény: Mégegyszer királyság!
A Figeac-ot MINDENKÉPPEN látogasd meg! Jó a kastély és elképesztően rendezett az ültetvény, vegyél egy 2005-ös palackot ha tudsz!
Cuvée Bajnokok Ligája címmel hirdetett nagyszabású nagyvörös-kóstolást az In Vino Veritas, a csütörtöki rendezvény helyszínéül a cég új telephelyét választották, amely történetesen az egykori Tinto Fino egykori épülete a Bp. III. kerületi Szőlőkert közben. Szép nagy…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.22 15:29:29
@borszakértő: A Francoise Brut, Francoise nyerspezsgő, a Grand Cuvée, Chardonnay Brut-hoz már volt szerencsém de sajnos csak nevetséges próbálkozásnak tűntek Champagne mellett.
Azt figyeltem meg a Törley-nél az elmúlt években hogy sok a reklám és a duma de kevés a minőségi munka.
Arról régebben olvastam, hogy 1948 előtt Törley egy komoly cég volt de a tankpezsgő hazavágta őket (ma is előszeretettel árasszák el velük az alsó polcot) de nagyon örülnék ha összeszednék magukat végre. Én IMÁDOM a jó pezsgőt és gyakran iszom így vannak elvárásaim.
Kóstolómester (törölt) 2010.05.23 11:13:47
@AG 2.0: "...bocs, külföldön vagyok, nem tudok itt lenni minden percben..."

Valami azt súgja hogy a székelygyorson ülsz, zarándokúton lent Erdélyben?
Ha ezentúl is csak minden 15. rendezvényünkön történik ilyen, elfogadom – mondta vasárnap dél körül Rókusfalvy Pál, az Etyeki Pincefesztivál szervezője-motorja, amikor telefonon arról érdeklődtem, hogy vannak ott kint az ítéletidőben. Elmesélte azt is, a szabadtéri…..
Ha már a borokat lepontozzuk gyermeki módon, miért ne tehetnénk ugyanígy a fesztiválokkal is? A dolgok közepébe vágva bevallom: az Etyeki Pincefesztivál a kedvenc rendezvényem. 7 egységet visszakézből hajlandó vagyok adni neki, legyen pannon klasszis. Nagyon szeretem a hangulatát,…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.14 12:42:00
@Benikuty: Ne idegesitsd magad feleslegesen. A hiányzó kérdések felvetése volt a lényeg korábbi hozzászólásomban...
Kóstolómester (törölt) 2010.05.15 15:03:12
@fiatalborivo: Ilyen meglátással természetesen neked van igazad.
Én személy szerint hiányosnak éreztem de nem számít.
A születésnapomat nemcsak az előző bejegyzésben említett eseményen sikerült megünnepelni, hanem utána itthon is volt egy nagyon erős kóstoló, szűk családi és baráti körben. A tematika szorosan kapcsolódik az előző bejegyzéséhez, ugyanis egy általam igen kedvelt tokaji édesekből álló sorral…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.15 11:51:40
Vannak napok, amikor semmi sem sikerül, az ember egymás után bontogatja a borokat, mert bár csakis az elsővel szerette volna eltölteni az estét, nem jött össze a harmónia. Aztán a másodikkal, a harmadikkal, a negyedikkel sem stimmel minden – az egyik kemény, a másik lágy,…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.13 09:54:22
@AG 2.0: Ha nem viccelsz, akkor gratulálok.
Én is elosztogattam már jópárat a ház előtti kukából kilógó személyeknek. Én eredeti palackban adom őket hogy művelődhessenek a túlárazott és alig iható borok körében.
Ahhoz képest, hogy jóbor-fogyasztásom hajnalán rengeteg kék címkés Hungaria Extra Dry lefolyt a torkomon, pezsgőkulturális fejlődésem hamarosan megakadt. Magyarra fordítva: sokkal kevesebb buborékosat iszom, mint amennyit ildomos lenne, ami különösen annak a körülménynek a…..
Előbb arra gondoltam, hozzászólok én is a vitához, ami a balatoni boros bejegyzés alatt folyik nagy lendülettel egy hete – a kommentszám rekordot döntött, száz fölött még soha nem jártunk –, de aztán arra jutottam, van annyi mondanivalóm, ami megér egy teljes értékű…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.10 18:50:36
@shiraz: Nem mindegy mennyire fejlett a biodinamika gondolata. Itthon borászatilag szinte minden még kísérleti stádiumban van, jobban is eltölthettük volna az elmúlt 20 évet.
Mikor Weninger magyarországra jött, megmutatta mi az a profizmus, lent Villányban ettől függetlenül évekig kellett, csak a francia hordók bevezetésésről rágnia Attila fülét.
Az ezotériáról pedig annyit hogy vannak elképesztő emberek a műfajban, nem csak bortéren.
A legérdekesebb ilyen találkozásom a Bécs-Szingapúr légijáraton volt ahol beszédbe elegyedtem egy ázsiai energiamesterrel. A lényeg, hogy mondta hogy "eltünteti magát". Mikor kihozták a tálcás ebédet, eléje valóban nem tettek semmit mert olyan energiamezőt alakított ki hogy "a szék üres". Később utánaszólt a kiszolgáló hölgynek és megkapta az ebédet. Fantasztikus demonstráció volt, legalább 3 órát elszórakoztunk beszélgetéssel a hosszú úton. Ennek ugye nincs köze a borhoz de nem minden ezoterikus dolog marhaság.

A magyarországi borképzés valóban különleges helyzetet teremt, fényévekre vagyunk akár az osztrák hozzáállástól is.

Érdekesség, hogy DJ barátom Londonba importál magyar borokat, a bemutató vacsora néhány napja teltházas lett a nagyközönség számára. A borújságírók számára tartott ebédet azonban le kellett mondania mert egyetlen újságíró sem jött el.

A magyart még az ág is húzza.
Simán megírhatnám az alkoholista is ember sorozat harmadik részét – ez volt az első, ez meg a második –, komoly alkoholos befolyásoltságra tettem szert péntek este a Budai Gourmet-n, ezért arra például nem emlékszem, mit kóstoltam az Andrássy Kúriánál. Azt tudom, hogy…..
Kóstolómester (törölt) 2010.05.09 13:21:33
@AG 2.0: Utolsó ausztrál bortúrám alkalmával jártam Lisa McGuigan borszaküzletében Sydneyben,

www.agfg.com.au/guide/nsw/sydney/sydney-city-surrounds/sydney-city/bars-entertainment/lisas-wine-vaults

a Wine Vault-ban találni egy két jó ritkaságot a sok kommersz cucc között.
Egyre jobb borokat készítenek.
Kóstolómester (törölt) 2010.05.09 13:24:20
@Szomjas Gödény: "Van Ararat konyakos stand"

Ararat konyak nincs, csak brandy...
Kóstolómester (törölt) 2010.05.10 09:25:14
@Szomjas Gödény: Kétszer-háromszor megyek egy évben. A karácsonyt mindíg igyekszem melegebb területeken ünnepelni. Jövő hónapban a genfi tó fölötti borvidéket túrázom Svájcban, júliusban Ausztria, augusztusban Erdély...szeptemberben Ticino. Szeretek más nemzetek boraival a helyszinen találkozni.
Hihetetlen, hogy rohan az idő, vége az áprilisnak is, lássuk, miből éltünk. Először is szembetűnik, hogy ebben az időszakban elhanyagoltam az ezer környéki kategóriát, alig egy-két bor került terítékre onnét. Annyi írható a javamra, hogy nekiláttam feltérképezni a…..
Borversenyekre nem hívnak gyakran, és még ritkábban megyek, alig bírok elszabadulni Budapestről. Holott érdekes az ilyen: elsősorban azért, mert új neveket lehet megismerni, akikből aztán vagy lesz valami, vagy nem. A hétvégén nemzetközi olaszrizling-bajnokságot rendeztek…..
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28 12:38:19
@zoli: Mi a gond Zoli? Lábadra lépett egy ló?
Milyen elmélet? Az olasz nemzetközi besorolása elfogadott tény.
A 100-as rendszert Parker hozta be a bor-köztudatba-mégegy tény.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28 14:31:22
@fiatalborivo: "nezteközi ajánlász = nemzetközi ajánlás"

Haha...vagy keményen be vagy rúgva, vagy olyan gyorsan gépeltél hogy nem értek utol az újjaid...
Albert gazda Heimann Barbár 2007 2010.04.28 08:00:00
A 2006-os Barbár az évjárat egyik legizgalmasabb magyar vörösbora volt, csak nagyon kevesen vélték úgy, hogy kikönyököl belőle a kékfrankos, és ez nem tesz jót a harmóniaszintjének. Jómagam igen-igen finomnak találtam, úgy volt jókora, hogy közben a friss gyümölcsösséget…..
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28 12:29:32
@zoli: A tálcára tartozik, hogy van egy olyan pillanat mikor egy bor "összeérik", amikor ez megtörténik, kiderül minden hibája vagy éppen előnye.
Főleg a küvéknél áll ki a lóláb egy idő után (lásd 2006) ha a borász nem volt teljesen körültekintő.
Bízom benne hogy ez a házasítás jó lesz.
A valós házasságban sem az esküvőn derülnek ki dolgok hanem évekkel később.
Így érthetőbb?
Rengeteg bor elfogyott azóta, hogy 2006 januárjában megírtam a Bevezetés a pinot noirba c. szöveget. Olyan állításokat tettem akkor, amelyek nem állták ki az idő próbáját. Pontosabban már akkor sem stimmeltek, ám ezt nem tudtam. Ahhoz, hogy tévedéseim lelepleződjenek –…..
Van egy téma, amiről régóta el akartam mondani a magamét, eljött az ideje. Sokszor felmerül a különös kérdés: befolyásolja-e egy bor megítélését, ha személyesen ismerjük a mű alkotóját. Úgy vagyok ezzel, mint a vakkóstolással: azt gondolom, a bor nemcsak az illatából és…..
Kóstolómester (törölt) 2010.04.13 09:50:51
Bizony megéri ellátogatni hozzád AG, már csak az ilyen cikkek miatt is.
Nagyon FONTOSNAK tartom amiről írtál mert a professzionális bor-médiában a mai napig jelen van egyfajta udvariasság a borász iránt aki megvendégel, általános jó fej és az autó csomagtarójába még betesz egy hatos csomagot az új évjáratból díjmentesen, mikor haza indul az ember...
Ezek után az ember tolla sokszor bizony felfelé javít mikor pontoz.

(Megmondom őszintén azért is kedvellek Albert mert szerintem ez nálad NEM fordul elő. Nem véletlenül nézel ki úgy mint egy szigorú Войска специального назначения katonatiszt.)

Parker írta a Calon-Segur-al kapcsolatban, mikor az 1995-ös évjáratot agyondícsérte, a Chateau kultusz státuszt kapott a bor percek alatt elfogyott.
Aztán a mégjobb 1996-os évjáratban a bor sokkal gyengébb lett, a Chateau pedig megharagudott Parkerre mikor ő lepontozta és azt mondta hogy csalódás a bor.
Parker azt válaszolta hogy ő pedig bor-ítész nem pedig a Calon-Segur reklámszakembere.

Néhány hete egy híres borásszal kóstoltam. Az előttem kóstoló vendég dícsérte a Cabernet-t hogy ilyen meg olyan jó. Mikor rám került a sor, megjegyeztem hogy lehetne kiegyensúlyozottab, gazdagabb és fajtajellegűbb a bor.
Ezt egyenesen a borásznak mondtam, ő erre mondta hogy sikerült már jobban is a Cabernet.
Őszintének kell lenni. A borász is annak örül...szerintem.
Múlt héten több rendezvényt is olvasóim figyelmébe ajánlottam, egy azonban kimaradt akkor. A Tokaj Renaissance Egyesület évjáratbemutatója április 23-án délután négykor kezdődik Budapesten, az ELTE Múzeum körúti épületében, a Gólyavárban. A sétálós kóstoló mellett…..
A már kétszer megidézett minapi borozgatás alkalmából bontottunk egy 2006-os Szepsy-birtokfurmintot is. Előbb vakon próbálkoztam vele, nem tudtam hová tenni, egyenesen lebussayztam tanácstalanságomban. Más volt, mint amelyről tavaly nyáron írtam, világosabb színű, frissebb,…..
Megint véget ért egy hónap, beköszönött az április, itt a számvetés ideje. Március turisztikai vonalon volt erős, három pincészetet látogattam meg egy nap alatt, három bejegyzés született. Szecskő Tamás munkássága óriási felfedezés, oda kell rá figyelni szakadatlanul.…..
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02 14:26:25
@fiatalborivo: "És az itt hozzászólók közül Kóstolómestert kivéve mindenki így vélte asszem."

Munkámból kifolyólag én a professzionális álláspontot fogadom el és követem hosszú évek óta.
Ebben a cikkben a 9-es pontot ajánlom figyelmedbe.

foodandbeveragecritic.blog.hu/2007/12/06/a_borkostolas_szabalyai

Sokan eltérnek de egy bizonyos szint felett a legtöbb szakember köp.

Én általában egy hosszú kóstolósor végén, ha éppen nem vezetek, visszatérek a csúcsborokhoz és iszom egy-egy pohárkával hogy lazítsak, utána pedig hazamegyek.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02 14:29:14
@AG 2.0: "nagyon jó téma, lehet, írok róla egy külön posztot hamarosan"

Nagyszerű. Várom.
A szüleim Hajdú-Bihar megyében élnek, ha hétvégéken megyek-jövök, nem mindig autópályázom, néha a 4-es főutat választom. Elég régen felfigyeltem már Ceglédtől nem messze konkrétan erre az objektumra, terveztem, tervezgettem, hogy megismerkedek Kökényék boraival –…..
Egyik fontos célom, hogy felhívjam a figyelmet a szerintem arra érdemes magyar borokra. Ehhez pedig szükség van a megfelelő kontextusra. Külföldi borokat tehát nemcsak azért iszom, mert minden színt szeretek, és mert a változatosság gyönyörködtet, hanem azért is, hogy a részt az…..