Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Efendim

61 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Reggel hatkor ébredtem egy telefon ébresztőjére, ami olyan volt, mint az enyém. Szerintem Olivier-é lehetett. Hétig urasan elkészültem, kajáltam, majd szomorúan konstatáltam, hogy hiába ez a legmenőbb hely eddig, kávé itt sincs...
[I] Ahmet Şahbaz, the police officer who has been identified as the killer of Ethem Sarısülük has been cleared of all charges, as the court decided that the killing was an act of defence. Sarısülük had been shot on June 1st in Ankara during the initial wave of demonstrations. Having been…..
"1 USD = 1.92 (historical record in Turkey)Stock exchange lost today (as it has been the case over the last 20 days) almost 6.5%Germany has apparently decided to block the opening of the 22nd negotiation chapter with Turkey / Turkey threatens to end the political dialogue with the EU + to call its…..
Mivel nem sikerült rendes bejegyzést írnom (nem úgy, mint például az Economistnak), álljon itt néhány facebook post az eseményekről: Június 9.: "Hundres of thousands already at Taksim square! Tonight we will be a million!Supporters of all football clubs, university students, high school…..
Nagyon szerettem ezt a blogot, és nagyon szeretem Isztambult, ahol volt szerencsém fél évet eltölteni. Az isztambuli félévem azért lett olyan élményekkel teli, mert csodás emberekkel találkoztam. Most ezek miatt az emberek miatt írok, akikről már olvashattatok itt, hallhattatok az…..
-A ferfiak munkahelyi viselete oltonynadrag + ing. Csak a banki dolgozoknak kotelezo a nyakkendo, zako. Nalunk meg ennyi sincs, amikor megkerdeztem a fonokomet, hogy mi a dress code, azt mondta, hogy o pl farmer + polo + tenis (ami itt a sportcipot jelenti) kominaciot szereti legjobban, es valoban,…..
A brazil szilveszter (Réveillon) hangulata egeszen mas, mint otthon, tekintve, hogy itt nyar van, es jo idoben a beachen szilveszterezni fun (esoben sajnos kevesbe...). A Copacabanan 2 millio ember (nagyreszt turista, a helyiek onszantukbol nem mennek ki, a tomeg miatt) bulizott, 4 szinpadot…..
Mult hetvegen ellatogattunk Petropolisba, ami itt van Riotol nem messze (60km). A varos arrol hires, hogy itt volt a portugal kiralyi csalad egyik haza. Ez ma muzeumkent uzemel. Szep nagyon, meg nagy, de szerintem pl a kastely, ahol Getulio Vargas lakott, sokkal szebben kidolgozott, elegansabb.…..
  Az elozo riorol szolo poszt ota bovult a varos terkepe! Na jo, nem a varos lett nagyobb (bar szerintem meg ez is igaz, folyamatosan epitkeznek kifele, olyan reszeken, ami mar annyira messze van mindentol, hogy lehetne egy masik varos is), hanem vannak reszek, amikrol a multkor nem szamoltam…..
Na most mar tobb parkot vegigjartunk, igy megerett az ido erre a posztra is. Bar eleg nehez leirni, amit egyszeruen latni kell, mert annyira szep/klassz/valoszinutlen/stb. Parkok tekinteteben is nagyon eros Rio, sok a zold az egesz varosban, ettol a levego is jobb, mint altalaban a nagyvarosokban.…..
 Bar az eddigi posztokbol lehet, hogy nem ez jon le, de osszessegeben Brazilia nem kulonbozik nagyon Magyarorszagtol. Marmint, ahhoz kepest, hogy milyen nagyon messze van, masik kontinens, kultura, stb, nincsenek akkora kulonbsegek, mintha pl nyugat helyett keletre indulunk meg otthonrol. A…..
Az Hagia Sophiat (vagy Szent Szofit, ahogy kedves építész barátom nevezte, aki az épület nagy rajongója) nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatni. Az Hagia Sophia (törökül Ayasofya) volt keresztény bazilika, mecset (ezutóbbit a görögök nem igazán díjazták/díjazzák,…..
 Tegnap (oktober 12.) munkaszuneti nap volt, Nossa Senhora de Aparecida, Brazilia vedoszentjenek unnepe. De mindenki csak gyereknapkent emlegeti, mivel ezt a napot neveztek ki annak. Egyebkent viszonylag sok az unnepnap, vannak, amik  allamonkent valtoznak. Rioban 13 munkaszuneti nap van…..
Efendim 2011.10.13 17:31:06
A tengerparton futasrol mindig azt gondoltam, amikor lattam valami filmben, hogy hat persze, ugy konnyu! Ugy en is futnek, persze, homokban meg minden. Aztan valahogy nekikezdeni itt is ugyanolyan nehez. Beszeltuk, hogy el kene menni futni, valamivel kompenzalni kene azt a sok-sok finom kajat, amit…..
· A brazilokrol volt egy olyan elkepzelesem, hogy legalabb annyira hedonistak, mint az olaszok , a magyarok, vagy rokonaik, a portugalok. De nem. Eloszor is, nem dohanyoznak. Ez egyszerubbe tette a leszokasomat, ugyanis nem hogy nincs kivel, de meg furan is neznek rad, ha dohanyzol. Masodszor, nem…..
A kozlekedes Rioban eleg vicces es meglehetosen kaoszos. Az tuti, hogy a legtobb karomkodast, amit ismerek portugalul, azt Carlos mellett tanultam, mikozben vezet! :D A kocsik random modon kavarognak a savok kozott, no index, no piros-a-lampa-engedjuk-el-a-gyalogost, es dudalnak, mintha muszaj…..
Az a szomorú helyzet áll fenn, hogy nekem most épp fordítanom kéne, hogy a hétvégén másra is legyen időm, de egyszerűen írnom kell , mert már rég nem írtam zavar, hogy az utolsó post-om nem túl pozitív magamhoz hűen el kell odáznom a teendőim végrehajtását…..
Nos, ami Edirnét illeti, persze könnyen beszélek, hiszen én már voltam ott, nameg biztos különböző könyvek és irodák teljesen mást mondanak, de szerintem nem igazán érdemes az embernek erre fecsérelni az idejét. Kicsit Bursát idézte, azt leszámítva, hogy Bursa klasszisokkal jobb…..
Efendim 2010.08.21 14:45:08
@Vakariosz:

Először is, köszönöm a kommentet!
Azt hiszem a hozzászólásod első szava ragadja meg a lényeget: "Szerintem"
A blog rövid leírásában a jobb felső dobozban is szerepel ez a szó és nem véletlenül. Ez egy végtelenül szubjektív blog arról, ahogy én láttam Törökországot, amikor volt szerencsém kint élni.
Nem szeretnék persze senkit sem megbántani, kétségkívül egy csodálatos ország, mely megannyi kincset rejt az odalátogató számára.
Itt pedig egyszerűen arról van szó, hogy Edirnéről eszembe jutott Bursa és a Bursa - Edirne összehasonlítást !nálam! Bursa nyerte.
Az egyik legszebb hely a világon, ahol gond nélkül eltöltenék 2 hetet mindössze azzal, hogy próbálom elhinni, ami körülöttem van, az nem csupán egy jól megtervezett díszlet egy bolygóközi összeesküvésben. Lélegzetelállító. Néhány jótanács: Amit/Ahogy semmiképp se:…..
De a blog attól még nem áll le. /Tudom most nagyon úgy tűnik, de akkor sem./Kis ideig eltart még, amíg visszarázódom az itthoni életritmusomba, de mindenképp lesz még bejegyzés erről-arról így utólag, meg aztán lehet, hogy előljáróban is. Sok fotóm is maradt, ami még…..
Nem más, mint a szilveszter, azaz a török karácsony. Mondjuk itt nincsenek jászolok és a giccs tenger sem árasztotta el Isztambult, de azért nyilván itt-ott felütötte a fejét egy-egy fenyőimitátor. Na nem Thomaséknál, ahol ünnepeltünk (mi, cserediákok szigorúan az újévet, de…..
Reklám a javából Biztos lábakon 2010.01.13 16:26:47
Ehhez a divatfotóhoz képest Hermione lábának esete a Burberry reklámmal csupán "apró" kis bakivá minősül. Mennyire kell vaknak lenni, hogy ezt senki se vegye észre, és lazán eljusson a nyomtatásig?..
Efendim 2010.01.13 17:18:03
Szóval a vacsi után elindultunk éjféli misére, ami - mi sem természetesebb - 11-kor kezdődik. (persze lehet, hogy ez természetes, csak nekem nem az, mindenesetre engem megtévesztett az elnevezés) Antonin egyik egyetemi spanja az egyik templomban supportingolta a misét - gőzöm se…..
Tekintve, hogy előreláthatólag idén már nem pótolom őket, elnézést kérek és ígérek egy újabb sokfotós, kevés szöveges beszámolót meg Boldogságos Új Évet kívánok mindenkinek! :)..
Efendim 2010.01.12 03:04:25
@shopaholic.mt: lehet, hogy ...khm... régimódinak hangzik, de inkább maradok a blognál :D :D :D