Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Metin

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
csatablog Nándorfehérvár - 1440 2012.07.22 18:43:00
A talán legnagyobb magyar győzelem, az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulóján mi másról írhatnánk, mint a vár korábbi, 1440-es ostromáról. Előzmények:Az Oszmán Birodalom élére 1422-ben kerülő II. Murád rendkívüli hadvezérként folyamatos hódításokkal növelte a…..
Viszonylag régen volt már, hogy az albán történelemmel foglalkozó sorozat első része megjelent , így elnézést azoktól, akik vártak a folytatásra. Nem is részletezném túlzottan az ott leírtakat. Hősünk születése idején (amelyet 1405-re tesznek, de lehetett bármikor 1403-1412…..
Metin 2011.12.03 17:59:49
@bloggerman77: Azért nagy kitolás, hogy Brankovics mindig úgy okoskodott: mi járjuk meg a végén
Dilemmák, döntések Az új helyzet komoly dilemma elé állította a magyar vezéreket: dönteni kellett, hogy csatát vállajanak-e a rendelkezésre álló, Szülejmán hadához képest viszonylag csekély erőkkel, vagy az úton lévő erősítésekben reménykedve igyekezzenek halogatni a…..
Metin 2011.11.24 10:50:21
@lécci: Való igaz, az igazi központosított hatalom összeomlása már Mátyás halálakor megkezdődött. Talán néhány főúr fejének porba hullása megérte volna, de nem ez történt, a ha' pedig nem történelmi tényező.
Metin 2011.11.24 10:56:38
@lécci: Azt azért nagyon nehéz megérteni mai fejjel, hogy országnagyjaink mégis mire vártak. Hiszen voltak előjelek, sőt a Zsigmond kortól kezdve ismerhették a történéseket a törökkel kapcsolatban. Hunyadi sikeres és sikertelen hadjáratai csak el kellett volna gondolkoztassa őket! Hiszen nem voltak írástudatlanok, pontosan ismerték a történéseket.

Bár, ha most arra gondolok, hogy a jelenlegi magyar haderő 25 ezer fő !!!,- ebből harcoló néhány ezer!!!, a mai török haderő 1 millió fő, ebből harcoló több, mint 750 - 800 ezer , akkor még ne is szóljunk semmit!
Metin 2011.11.28 15:40:21
@Hajrá777: 4 km széles volt, ha megnézed a mai56-os utat és attól a Duna felé még kiépsz 500 métert, akkor ott lehetett a mocsaras terület széle. De eltelt már közel 500 év, így néhány 100 méter tévedhetünk, a Duna is mozog. Ha csak a goggle térképén az 56-os utat jelölő piktogrammtól mérsz nyugatra 4 km-et, az a mai Nagynyárád telüléssel van elvágólag, ha 500 méterrel keletebbről mérsz, mit a főút, akkor meg nagyjából Majssal.Szerintem hihető a 4 km. A hagyományos hadrend (azaz nagyjából egy sorban), csak a felvonulásra értendő, a lovasrohamok "kilenghettek" ettől jobbra és balra is, tudjuk Batthyányi és Tomori seregtesete sarló alakban a plató előtt kaanyarodott a török oldalára, azaz nem szemtől szemben rohamozott, látták ők is az ágyúkat. Akkoriban azért az ágyúkat nem lehetett olyan könnyen mozgatni horizontálisan, sőt vertikálisan sem. Ezért is lőttek el elsőre a csapataink fölött, még a második vonalon túlra is. Várom válaszod
Nah, ma az Indexen vicces cikket olvastam, a legújabb tervek szerint besoroznák a fiatalokat vészhelyzet esetén. Olvasás közben pár percig hangosan röhögtem, hogy valami okos már megint túl sok amerikai filmet nézett. Hogyan működne ez Magyarországon?A Népszabadség cikke szerint…..
Metin 2011.11.26 09:33:55
@Adani: Nézd, ha ne adj'Isten mégis meginogna ez a fene nagy "mű"biztonság itt Európában, akkor a jelenlegi haderőlködés tartalék nélkül semmire se képes. vegyük a svájci vagy osztrák példát! Ott területleg illetékes sorozás történik, mindenki megkapja az aktuális szakmai, harcászati és alaki képzését, aztán mehet haza. Rendszeres időközönként frissítik a tudást. Ha baj van, egyszerűen vágóhídra küldést jelenti az, ha képzetlen fiatalokat soroznak be, legfeljebb birka módjára hullanának el. Csak halkan mondom, a törököknek 1 millió fős a hadseregük (elennük most se lenne esélyünk), de a románok, sőt a szlovákok is nagyobb haderővel rendelkeznek, mint mi! A románok kb. 100,000 fővel, mi meg 25,000 fővel, ebből harcoló tán 3 - 4,000!

Konklúzió?
Metin 2011.11.26 17:44:39
@Adani: Igen, igazad van, teljesen egyetértek!
Metin 2011.11.28 15:18:16
@Adani: Igen de akkor zeken a településeken statáriumot hirdettek, mint ahogyan a '70-es nagyárvíznél a Maroson (itt Makó volt közvetlen veszélyben). Van, amikor az emberi élet és a vagyonbiztonság fölülírja az un. emberi jogokat, bár megjegyzem, általában csavargó disznók szoktak fosztogatni ilyen esetekben, azokért meg nem kár (már ha seggbe lövik őket)!
Tehetetlenség vagy lehetetlen felkészülni az ítéletidőre? Mármint arra az arasznyi hóra, ami minden páratlan évben meglepi országunkat?   Ki gondolná, hogy az egyre ritkább hazai havazás miatt megbénult MÁV egy bő hétre elegendő témát biztosít a szak- és kevésbé…..
  A Nemzetközi Összefüggéskutató Intézet (International Correlation Resource Center (ICRC) keres azonnali belépéssel olyan közszereplőt, lehetőleg országgyűlési képviselőt vagy polgármestert, aki hosszan tud arról beszélni, hogy a cigányok megnyomorítják a…..
Metin 2009.10.12 21:08:54
Metin 2009.10.12 21:23:58
@kerub [BB]: Lehet, sértő amit írok, nem ez a szándékom, de megmondom őszintén, több gerinctelen diplomással hozott eddig össze sorsom, mint gerinctelen érettségizettel, vagy szakmunkással. Bár kétség sem férhet hozzá, a felhozatal emitt is hígulni látszik. Na, haladjunk tovább, szóval Oszi ezek szerint egy primitív barom (csak éppen kimondta azt, amit szerintem a nép 80%-a gondol,de nem meri kimondani). Oszi gumikalapácsos bravúrja durvának tűnhet így, de ne feledd, cigányvezető is elismerte (B.A.Z.) megyéből, a cigány nők egy része direkt iszik és gyógyszerezik. Amikor ezt a c. vezető szóvá tette, a megfelelő, Oszi által is említett választ kapta! Csak ismeri tán saját népét annyira, hogy hihetünk a merítésnek?!
Metin 2009.10.13 06:18:46
@mavo: "az anyák nagyon durva százaléka végigdohányozza, kisebb hányada végigissza a terhességet

függetlenül attól, hogy cigány vagy nem cigány

csak hát a cigányt megjegyzed, ugye" Nem, azt jegyzem meg, hogy acigány nők és a vegyes házasságokban élő magyar nők egy jelentős része teszi ezt. Ezért is az iskolában már teljesen nyilvánvalóan deviáns gyerekek tucatja kerül be, a Magyar Bálinti oktatáspolitika minden bajával megspékelve