Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ramos34

35 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a vers zseniális. Mindig is szerettem a naturalizmust. A véres és hátborzongatóan nyers dolgokat. Nem véletlenül nézek Dextert. Ez nem romantikus érzelmekkel van tele, hanem egy igazi kivégzés van benne, persze gyermeki szenszögből leírva. Az ilyen kegyetlen emberekből lesznek a…..
Azért is írok erről a novelláról, mert kiskoromban anyám mesélte már ezt nekem.Kis János egy olyan szegény fickó, akinek folyton csak az evésen járt az esze. Mikor felkelt, megnyalta a száját, mert lakodalomról álmodott, vágyakozott rá, hogy Sarudy meghívja a lánya lakodalmára,…..
Kopjáss István Zsarátnok város főügyészévé választják. A dzsentri Kopjáss tele vágyakkal és jobbnál-jobb ötletekkel. Azt hiszi, hogy a dolgok úgy fognak menni, ahogy ő gondolta. Mindenfelől rokonokkal találja körbe magát, ám nem tudhatja, ki igazán rokon, és kicsoda nem.…..
Bodri juhászhoz elmegy Veres juhász. Ürügyként meg akarja venni tőle a rézcsatos övét. Bodri juhász nem adja el, mert azt magának csináltatta. Veres juhász és a társa megverik Bodri juhászt, a fiát és még a kutyát is. Ásnak egy nagy gödröt, ahoza eltemetik őket, a nyájukat…..
Új Vizeken járokNe félj, hajóm, rajtad a Holnap hőse,Röhögjenek a részeg evezősre.Röpülj, hajóm,Ne félj, hajóm: rajtad a Holnap hőse.Szállani, szállani, szállani egyre,Új, új Vizekre, nagy, szűzi Vizekre,Röpülj, hajóm,Szállani, szállani, szállani egyre.Új horizonok…..
Héja-nász az avaronÚtra kelünk. Megyünk az Őszbe,Vijjogva, sírva, kergetőzve,Két lankadt szárnyú héja-madár.Új rablói vannak a Nyárnak,Csattognak az új héja-szárnyak,Dúlnak a csókos ütközetek.Szállunk a Nyárból, űzve szállunk,Valahol az Őszben megállunk,Fölborzolt…..
A verset egy őszi kép foglalja keretbe. 2versszakonként lehet felosztani 5 részre, melyeket refrén válasz el egymástól: Óh jaj, meg kell halni, meg kell halni! Babits korai művészetére a bonyolult gondolatok és formák jellemzőek, a késői műveire az egyszerűsödött nyelvezet…..
ramosblogja Ady - A magyar ugaron 2010.05.24 16:04:00
A magyar UgaronElvadult tájon gázolok:Ős, buja földön dudva, muhar.Ezt a vad mezőt ismerem,Ez a magyar Ugar.Lehajlok a szent humuszig:E szűzi földön valami rág.Hej, égig-nyúló giz-gazok,Hát nincsen itt virág?Vad indák gyűrűznek körül,Míg a föld alvó lelkét lesem,Régmult…..
ramosblogja Babits - Húnyt szemmel 2010.05.24 15:53:00
 Húnyt szemmelHúnyt szemmel bérceken futunks mindig csodára vágy szivünk:a legjobb, amit nem tudunk,a legszebb, amit nem hiszünk.Az álmok síkos gyöngyeitszorítsd, ki únod a valót:hímezz belőlükfázó lelkedre gyöngyös takarót.Ambivalens vers. Ami van az sose jó, mindig csak…..
A vers nagyon érdekes támát feszeget. Vajon tényleg csak nyomok vagyunk? Nem hagyunk saját nyomot? Valakinek el kellett kezdeni a nyomokat. Önmegszólítás van a versben. Babits úgy gondolja, hogy nem fog megmaradni műve, mert ő is csak egy nyom. Mindenkit érint az önazonosság…..
ramosblogja Babits - Balázsolás 2010.05.24 15:29:00
Szent Balázshoz, Sebasta püspükéhez írta könyörgő imáját. Tudta már, hogy gégerákja van, a műtéte előtt írta, hogy tudjon miből erőt meríteni. Leírja benne a gyermekkori emlékét, mikor Balázs áldást kapott. A templomban két gyertya felé hajolt, hogy Szent Balázs…..
ramosblogja Babits - Jónás imája 2010.05.24 15:22:00
Babits verse egy ima valóában. Szeretné, ha fennmaradnának művei, és ő sem "halna" meg ezáltal. Nem találja azokat a szavakat, melyek segítenének neki. Nem tud írni. Szeretné, ha az Úr adna neki egy támaszpontot, partot a pataknak, hogy írhasson. Szeretne még élni,…..
A történet Budapesten játszódik. Vizy Kornél és felesége sok szolgálót tart. Vizyné elvesztette a lányát, és azóta sem tudott ebbe beletörődni. Ficsor a házmester rokonát Édes Annát elviszi Vizynéhez szolgálni. Anna kiváló szolgálókány, mindenki irigyli Vizynét, ám ő…..
ramosblogja Kosztolányi - Fürdés 2010.05.24 14:41:00
Kosztolányi novellája egy hétköznapi cselekmény tragédiába való átmenetelét adja át az olvasónak. Suhajda (az apa) vitatkozik feleségével, hogy fiuk miért nem tanul latin pótvizsgájára. Az anya rábeszéli férjét, hogy a tiltás ellenére had menjen le fürdeni a gyerek. Az apa…..
Tanultunk már halotti beszédet, de ez egy újabb változata. Kicsit más, kicsit furcsább, de Halotti beszéd ez is. A megszólítás egy evokáció, látjátok feleim. A megírás célja ugyanaz. Valaki meghalt. Profán ( bort ivott, olcsó cigarettát szívott, futott, telefonált...) és…..
Mikszáth novellái tetszenek nekem. A népről írta őket. A Jó palócok kötetben jelent meg ez a novellája. Tímár Zsófit elhagyta a férje egy másik nőért. Még csak el sem búcsúzott tőle. Zsófi továbbra is visszavárja a férjét, ő megbocsátott neki. Mindig nézi az utat, meg az…..
Ez a költemény végre tetszett nekem. Ilyet még sokat olvasnák, csak sajnos verseket kell vennünk...SOlej Tamás a brezinai bacsa talán a világ legszebb nyájának gazdája, mégsem boldog a juhász, mivel feleségét eltemette. Folytopn az ő hangját hallja a szél suttogásában, mikor a…..
A vers szonett formában íródott. A vers tulajdonképpen csak arról szól, hogy a költő nem lát magán kívül semmit. A cím miatt minden költő elmondhatja magáról ezt. Ő maga a mindenség, a kezdet és a vég (mert én vagyok az alany és a tárgy, jaj én vagyok az ómega s az…..
Ez a legjobb vers, amit tanultunk az évben. Végre írt olyat egy költő, ami hülyeség, és ráadásul káromkodás is van benne:D:D!! Nyald ki a seggem Karinthi.A vers maga nem nagyon ételmes, látszik, hogy az akrosztichonhoz írta a verset, de épp ezért jó. Látszik végre, hogy az…..
Ez a mű végre tetszik. Egy kicsit beleírnék, javítanék de igen.Isten megteremtette a világot, és az angyalokat. Lucifer szembeszáll vele. Ádám és Éva kikerülnek a Paradicsomból büntetésből a tetteikért. A mű keretes szerkezetű, 1-3 és 15. szín a keretszínek. Van ezen…..
Dickens családja, mikor 12 éves volt eladósodott. A kisfiú dolgozott család és önfentartóként. Egész írói pályáját meghatározzák ezen élményei, és a vonatbaleset. A mű előzményeképp ( Ghost of Dickens film a forrás), egy kislánnyal találkozik Charles. A kislány…..
ramosblogja Ibsen- Vadkacsa 2009.12.30 23:33:00
Az igazat megvallva, egyetértek Kicsispongyával. Olvastam épp a blogjában eme bejegyzését. Nagyon igaza van abban, hogy a modern kori drámák már nem az igaziak. Sokkal jobbak Homérosz eposzai, az antik görög drámák, mint az Oidopusz király.Ha baj éri, lebukik a víz alá, de egy…..
Szimbolista mű. Mallarmét mondták a szimbolizmus pápájának. Sok csodálója volt, de kevesen értették meg művei igazi lényegét. Ez nehéz nekünk is. Mallamré eme művében az elvágyódás dominál. A költőt már nem vonzza semmi a régi dolgokból. Bár testéhez…..
ramosblogja Gogol-Az orr 2009.12.30 22:56:40
Ismét egy orosz műről írok. Az oroszok így átgondolva a félévet nem is voltak rosszak, mint például egy-két francia mű. A mű kicsit nevetséges témáról szól, ezt Gogol is elismeri a végén. A főhőse egy orr. Nem vagyok meghibbanva, mielőtt a külsős szemlélők azt…..
ramosblogja Rilke- Őszi nap 2009.12.18 21:37:00
Ez a mű akár egy ima is lehetne. Bár tudom, hogy sokat számít a magyar fordítás, mert akár lehetne nem felszólító is. Vége van a nyárnak, ami nem is volt rövid (pedig az, mikor szeptemberben suliba kell menni). A költő kéri istent, hogy a termés érjen be, kapjon még két napot,…..