Adatok
HradszkiRobi
0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A Művelt Alkoholista
Ki gondolta, hogy Magyarországon száraz fehér bor is készül?
2010.02.12 14:00:00
Eric Asimov, a New York Times borkolumnistája, akinek munkásságát magunk is állandó linkkel ismertük el, most a magyar száraz fehérek fölfedezésére buzdít. Az írás ihletője minden bizonnyal a Királyudvar 2006-os Sec-je és a borászat tulajdonosával, Hwang úrral folytatott…..
A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és…..
HradszkiRobi
2010.02.08 11:45:24
Előző két középkorú kékfrankosom nem okozott csalódást: a Villa Tolnayt és az Orsolyát is szépnek találtam. Ezen aztán jó fel is bátorodtam, így a mini-maraton végére fokozva a tempót - mintegy dőzsölve - együtt bontottam rögtön kettőt. Egyikük sem újonc itt nálunk:…..
HradszkiRobi
2010.02.07 21:59:41
Egyszer belecsaptam a lecsóba, amikor azt állítottam, hogy bár fehérországnak tekintjük magunkat, mégis nehéz olyan magyar száraz fehéret találni, amiben a művelt nemzetközi borízlés is fölismeri az értéket. Akkor provokatívan azt a feladványt hirdettem meg, hogy nevezzünk meg…..
HradszkiRobi
2010.02.06 20:50:18
Tavaly november közepén tudósítottunk arról, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft csapata testületileg felmondott. Az eredetileg Magyar Bormarketing Kht.-nek hívott testület tevékenysége 2007-től indult be érdemben, miután a borászok hosszú időn át küzdöttek azért, hogy az…..
HradszkiRobi
2010.02.05 19:50:42
2,5 éve hallottam először a Bormarketing Kht-ról, nagyon várták, hogy 8 Ft-okból majd 2007-ben 1,2 milliárdból gazdálkodhatnak. Az előadáson egy szemfüles hallgató gyorsan ki is számolta, h az évi 3 millió hektoliteres országos bortermeléssel számolva a Kht. költségvetésnek pontosan a duplájának kellene lennie… Agyarország.
@pinotnoir_777: Bálint, szívből gratulálok a borokhoz, amit a Ráspi megnyitóra hoztál!
@pinotnoir_777: Bálint, szívből gratulálok a borokhoz, amit a Ráspi megnyitóra hoztál!
HradszkiRobi
2010.02.06 12:11:43
@fiatalborivo: hát igen, akinek köze van valamihez az jól akar járni...
Találós kérdések:A. Egri patikus tinktúrája a debreceni Carpe Diem ( videója az inda videón itt! ) forgalmazásában 2005-ből.B. Kék Pillangó - 2005-ös kiállítási plakát a Carpe Diem hedonista klubban.C. 3-as cuvée Egerből.( Ez a jó! - Bocs! Én lestem a hátcímkéről! )A…..
HradszkiRobi
2010.01.27 20:15:53
Figyelem, egy kis dorgálás következik, így ha esetleg érzékeny a kritikára, ezt a bejegyzést ne olvassa el. A történet azzal indul, hogy meghívtak a hétfői Kreatív Ital Fórumra, amit a Vendéglátás Online szervezett. A nyitóelőadás a fogyasztóvédők tapasztalatiról szólt, ami…..
Úgy érzem nagyon fontos beszélnünk a borokról, mert a kultúráltságnak a része, hogy az ember fogyasszon bort. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyet és hogyan! Például kólával, vízzel meg ilyenekkel tilos fogyasztani a borokat, mert úgy csak a proliknál szokás! Meg kell kérdezni…..
Matt Kramer azon ritka borírók egyike, akiknek esszéi megérdemlik, hogy az ember másodszor is elolvassa őket. A Wine Spectator online kiadásában most egy kevéssé meggyőző gondolatmenettel állt elő, amely azonban számunkra mégis érdekesebb, mint acélosabb logikájú cikkei. A Timing…..
HradszkiRobi
2010.01.10 16:48:46
Ha 40 év kommunizmus nem tudta elpusztítani a Tokaji márkanevet, az idézett szerző sem fogja - valszeg nem is ez a célja. Amit ír, az köztudomású, mármint hogy a desszertbor az a kategória, ami nehezen eladható. A tokaji meg még ezen belül is drága, legalábbis a plebsnek, aki
- csak az édeset szereti.
Mert nem az a probléma, h az édes bort ne szeretné a hétköznapi fogyasztó legyen az Budapesten vagy Montevideóban - pont ellenkezőleg. De van itt egy nagy minőségi különbség pl. az édes vörös (Dankó Pista) meg a természetes cukorban gazdag édesborok között. Ezt kellene áthidalni, ez lenne sztem a bormarketing 2.0 feladata.
@zoli: Egyetértek, a hazai bor - nemzetközi - felemelkedését Tokajhoz kéne kötni! Amit másolnak az ugyanis jó.
Fura, ha ez nem egyértelmű a marketing számára. Csak pénzt kellene önteni bele. Prioritásokat meghatározni. De hát csak a duma ment a kitörési pontokról az elmúlt húsz évben minden téren...
Nyomjuk állami támogatással a tokajit, amíg újra divatba hozzuk, és - ahogy ez el is indult - szélesítsük a kínálatot, nem muszáj az aszút erőltetni. Hiszen a nem csak arra írhatjuk rá, hogy tokaji. (Bár most a Tokaj márkanevet kezdik bevezetni, talán a szlovákok ellen. Vajha tőlük kellene félnünk...)
- csak az édeset szereti.
Mert nem az a probléma, h az édes bort ne szeretné a hétköznapi fogyasztó legyen az Budapesten vagy Montevideóban - pont ellenkezőleg. De van itt egy nagy minőségi különbség pl. az édes vörös (Dankó Pista) meg a természetes cukorban gazdag édesborok között. Ezt kellene áthidalni, ez lenne sztem a bormarketing 2.0 feladata.
@zoli: Egyetértek, a hazai bor - nemzetközi - felemelkedését Tokajhoz kéne kötni! Amit másolnak az ugyanis jó.
Fura, ha ez nem egyértelmű a marketing számára. Csak pénzt kellene önteni bele. Prioritásokat meghatározni. De hát csak a duma ment a kitörési pontokról az elmúlt húsz évben minden téren...
Nyomjuk állami támogatással a tokajit, amíg újra divatba hozzuk, és - ahogy ez el is indult - szélesítsük a kínálatot, nem muszáj az aszút erőltetni. Hiszen a nem csak arra írhatjuk rá, hogy tokaji. (Bár most a Tokaj márkanevet kezdik bevezetni, talán a szlovákok ellen. Vajha tőlük kellene félnünk...)
HradszkiRobi
2010.01.10 18:15:58
@husvetibeka: "eleve nincs olyan, hogy reduktív aszú" Jó, h ezt valaki tisztázza végre. Valóban nincs. Csak az erjesztés történik kóracélban.
Igazad van abban is, h biztos h van piaca a desszertbornak, legfeljebb nagyobb rajta a harc. Hát csata-csata. Örüljünk, h van mivel beszállnunk! Ha nem tudjuk újra nagy márkává tenni a Tokajit, nem is érdemeljük meg.
És persze h a nagyoktól is lehet venni, sőt! Akik itt befektettek, majdhogynem megtanították nekünk hogyan kell tokajit csinálni.
Igazad van abban is, h biztos h van piaca a desszertbornak, legfeljebb nagyobb rajta a harc. Hát csata-csata. Örüljünk, h van mivel beszállnunk! Ha nem tudjuk újra nagy márkává tenni a Tokajit, nem is érdemeljük meg.
És persze h a nagyoktól is lehet venni, sőt! Akik itt befektettek, majdhogynem megtanították nekünk hogyan kell tokajit csinálni.
Folytatódik a számadás a szilveszteri és újévi dőzsölésről. A pinot-k után teljes volt a vakság, a második körben semmilyen támpontot nem kaptunk. Némi világosság így is gyúlt: az első és a harmadik palackról ordított, hogy Ráspi. A fajtát/fajtákat azonban aligha tudtuk…..
Nem sok ideje, hogy biztonságosan el tudok vermelni néhány karton bort magam és a korántsem ugyanakkora veszélyt jelentő hőmérséklet ingadozás elől. Ez a lehetőség persze csúnyán visszavetett történelmi fejlődésemben egészen a gyűjtögető életmódig. Van, amit azért…..
HradszkiRobi
2010.01.07 11:37:40
Tokaj Grand Tour 2009
Köszönjük!
Írtam róla épp az előbb, Szegedre jött Tokaj, lehetett kóstolni sok-sok bort, lehetett beszélgetni, ismerkedni, nevetni és jól érezni magunkat. Ha ez volt a cél, akkor ez tökéletesen sikerült a szervezőknek -ezúton is köszönet…..
Mivel a karácsonyi készülődéshez Rizling Öcsi olyan jól bevált, ezért Szilveszter előtt is Szentesi-bort bontottam - mindjárt kettőt is. Mert ugye, ha ugyanabból az évjáratból egy pincének van egy "A" és egy "B" nevű cuvée-je is, akkor igencsak adja magát az…..
HradszkiRobi
2010.01.02 20:33:59
@drbarta: milyen volt a Royal Tokaj? Ha jól emlékszem írtad valamikor h mész a szegedi tokaji kóstolóra. Voltál? Élmények?
HradszkiRobi
2010.01.03 18:28:49
Köszi akis beszámolót, biztos nagy élmény volt! eléggé beüthetett nálad, hogy így megmaradtak a benyomások jegyzetek nélkül is.
Ügyesen csinálják, egy oldaluk is van, most látom, rendelhetők róla a borok...
www.tokajgrandtour.eu
követésre méltó bármely borvidéknek. Hihetetlen, hogy az ember újra és újra hall olyan termelőkről, akikről még soha - nem hogy kóstolta is volna. Érdekes, h a tokajiak mostanában egyre többet mozgolódnak. Tokajvinum - az oldschoolosok, Mádi Kör Szepsyvel, Tokaj Renaissance...
Fura, h klasszikus stílusúnak érezted a Disznókő aszút, nem ez jellemző rájuk. Nézd meg kik vannak a Tokajvinumban, ők az igazi oxidálók:) Sztem a Monyók tud a legtöbbet közülük.
Ügyesen csinálják, egy oldaluk is van, most látom, rendelhetők róla a borok...
www.tokajgrandtour.eu
követésre méltó bármely borvidéknek. Hihetetlen, hogy az ember újra és újra hall olyan termelőkről, akikről még soha - nem hogy kóstolta is volna. Érdekes, h a tokajiak mostanában egyre többet mozgolódnak. Tokajvinum - az oldschoolosok, Mádi Kör Szepsyvel, Tokaj Renaissance...
Fura, h klasszikus stílusúnak érezted a Disznókő aszút, nem ez jellemző rájuk. Nézd meg kik vannak a Tokajvinumban, ők az igazi oxidálók:) Sztem a Monyók tud a legtöbbet közülük.
Túl vagyunk az első karácsonyi napokon (én kényszeresen ide számolom a Szentestét is), fogyasztottunk is. Ám valahogy nálunk úgy alakult, hogy a karácsonyi asztalra nem kerül rengeteg bor; a család messze nem annyira boros, mint én. Mondhatnám, remélem még kellően ironikusan: nekik…..
HradszkiRobi
2009.12.26 22:46:19
A Buttler 06-os kadarka úgy látom már párszor előkerült az oldalon, de csak rezeda123 értékelte igazán magasra.
alkoholista.blog.hu/2009/04/17/quo_vadis_bormarketing
Pedig a 05-ös 7-8-9-et is kapott anno, jobban szerettétek. Nálam ez a 06-os 8-9 pontos, talán a legjobb kadarka, amit valaha kóstoltam. Bár tüzes, de egyensúlyban van, és a terroirját is bemutatja. És egy igazi Hamvas-féle málnaszörp.
@vörös és fehér: én inkább az alkoholhangsúly problémáját látom gyakorinak. Vékonyak a sokszor nagy szeszhez. Nem?
A test és az egyensúly viszonyában sajnos nem értem mire gondoltál. ?
alkoholista.blog.hu/2009/04/17/quo_vadis_bormarketing
Pedig a 05-ös 7-8-9-et is kapott anno, jobban szerettétek. Nálam ez a 06-os 8-9 pontos, talán a legjobb kadarka, amit valaha kóstoltam. Bár tüzes, de egyensúlyban van, és a terroirját is bemutatja. És egy igazi Hamvas-féle málnaszörp.
@vörös és fehér: én inkább az alkoholhangsúly problémáját látom gyakorinak. Vékonyak a sokszor nagy szeszhez. Nem?
A test és az egyensúly viszonyában sajnos nem értem mire gondoltál. ?
Éppen így, a karácsony ijesztő közelségében hosszú, édes boros teszttel jelentkeztünk, percre pontosan egy éve. Efféle körképpel most sajnos nem szolgálhatunk, azt azonban megnéztük, hova jutott a tavalyi kóstoló győztese, illetve hogyan sikerült az újabb évjárat. Az…..
HradszkiRobi
2009.12.23 19:37:37
Kilencedszer rendezik meg az idén az Egri Borszalont, szégyen, nem szégyen, én még egyszer sem bírtam elmenni, és most sem jön össze, ez a legrosszabb. Úgyhogy önöknek menniük kell, muszáj betölteni a helyemen maradó űrt, különben huzat lesz. Na de félre a tréfával, mindenki,…..
HradszkiRobi
2009.12.23 10:22:07
A vörös középosztály gyászos középszerűsége után középfehérekhez fordultam vígaszért. A nagy bukta után kevéssel is beértem volna, de szerencsére nem csak emiatt éreztem magam jobban. A szándéknak megfelelően volt a válogatásban egy kis részrehajlás, azaz a…..
HradszkiRobi
2009.12.22 16:34:05
HradszkiRobi
2009.12.22 16:48:16
@Ray Tango: nekem a 2005-ös, 6-os még jobban tetszett. tényleg nagyon jó borok ezek, de tegyük hozzá, hogy érdekes stílust is képviselnek egyben: a Huet-től átvett Sec jelölés ne tévesszen meg senkit: ezek félszáraz - bár igen koncentrált, magas savtartalmú - borok.
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
HradszkiRobi
2009.12.09 19:35:54
Nyáron abban a dögmelegben nincs jobb a pezsgőnél!
@kifli: aha, bármikor
@Octopus: sztem is a cavaval érdemes próbálkozni, a champagne-ok nekem eddig nem nyújtottak olyasmit, ami indokolná hogy drágábbak legyenek. De még próbálkozom...
@Kóstolómester: Törley nálam sem jön be, 1 hónapja kóstoltam végig egy sort, de semmi...
@Malbex: lehet, h 130-at ad mindenkinek, én kétszer is megcsináltam, de mindkétszer ua.:/
Garamváry tényleg nem rossz! Sőt most inkább hozzá hajlok mint a Freixenet-re, ami cava-ból kapható.
A pezsgő isteni dolog! Ja és száraz: azaz brut pezsgőt igyatok elsősorban, ez nem hangzott el eddig aszem - az a "természetes". Borból is a szárazat fogyasztja az ember. Már úgy rendszeresen.
@kifli: aha, bármikor
@Octopus: sztem is a cavaval érdemes próbálkozni, a champagne-ok nekem eddig nem nyújtottak olyasmit, ami indokolná hogy drágábbak legyenek. De még próbálkozom...
@Kóstolómester: Törley nálam sem jön be, 1 hónapja kóstoltam végig egy sort, de semmi...
@Malbex: lehet, h 130-at ad mindenkinek, én kétszer is megcsináltam, de mindkétszer ua.:/
Garamváry tényleg nem rossz! Sőt most inkább hozzá hajlok mint a Freixenet-re, ami cava-ból kapható.
A pezsgő isteni dolog! Ja és száraz: azaz brut pezsgőt igyatok elsősorban, ez nem hangzott el eddig aszem - az a "természetes". Borból is a szárazat fogyasztja az ember. Már úgy rendszeresen.
A mai adagban két soproni mellé egy egri jutott. Sopron két meghatározó borásza szerint minden nehézség ellenére az idei év kiveri a plafont: Horváth "Ráspi" József 11 pontra, Franz Weninger 10-re értékeli. Simon József jóval mértékletesebben osztályoz, de ő is többet…..
HradszkiRobi
2009.12.09 14:02:06
@borkősav: feltétlenül tedd meg, én miatta szerettem meg a vörösbort
A Greased Lightnin’-féle tudattágító kóstoló első félidejét is meghajtottuk, de azt még fehérekkel. A tizenegynehány palack nem mind villogott, akadt köztük tisztességben megrokkant Fekete Béla Hárslevelű 1995-ből, oxidált René Lequin-Colin Chassagne-Montrachet 1998-ból,…..
HradszkiRobi
2009.12.08 17:24:26
Talán nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk: közkívánatra. Lőrincz György a mi kis házi szavazásunkat is zsinórban háromszor nyerte meg, és már két-három éve is számos borissza követelte fennhangon, hogy az Év Bortermelője konteszten is elismerjék munkásságát.…..
HradszkiRobi
2009.12.07 14:28:34
@Borkandúr: és a Jóisten mint tudjuk, nem dolgozik glicerinnel:)
HradszkiRobi
2009.12.07 15:57:55
@vinos:
Sokan akartak már híresek lenni közülünk, de eddig még csak neki sikerült:)
www.vinoport.hu/?node=407
Sokan akartak már híresek lenni közülünk, de eddig még csak neki sikerült:)
www.vinoport.hu/?node=407
Pici, de a miénk. Beleunva abba, hogy becsvágyó olvasóink egy része a rendszer védtelenségét kihasználva számolatlanul helyezte el kakkuktojásait, ezúttal személyre szóló emailt küldtünk legszorgalmasabban kommentelő olvasóinknak, valamint jelenlegi és volt szerzőinknek. Így…..
HradszkiRobi
2009.12.04 17:31:34
@esoember: Igazad van, aki tízszer annyi féle bort kóstol mint te, az sem tud objektíven szavazni. Ez egy játék, aminek a végén mégiscsak valami közös akarat mutatkozhat meg. Sajnos egy kicsit kevesen szavaztak hozzá, hogy igazán érdekes legyen.
Kóstolókra, fesztiválokra kell járni, - ha van rá lehetőség -, különben tényleg nem követhető a "ki mit tud". 1-2 palack árából már 6-8 bort meg lehet kóstolni egy kóstolón. Legolcsóbbakat a borkereskedések rendezik.
Kóstolókra, fesztiválokra kell járni, - ha van rá lehetőség -, különben tényleg nem követhető a "ki mit tud". 1-2 palack árából már 6-8 bort meg lehet kóstolni egy kóstolón. Legolcsóbbakat a borkereskedések rendezik.
A franciáké a cuvée - miért ne legyen Házasítás? A legtöbb borkedvelő tudja, hogy ha cuvée-t [küvé] vásárol, többnyire valami nagyon kicentizett klassz dolgot vesz, ami több fajta bor házasításával - vagyis elegyítésével - született. A cuvée nevet azonban…..
Mikoron tavaly tavasszal merengtem egyet az erdőbényei és dörgicsei Vivamus pincészet merlot-ja felett, a kommentözönből valahogy az a kép jött le, hogy ez a pincészet ugyan nagy is meg hipermarkecos is, de azért alapvetően helyükön vannak a borai. Főleg amennyiért. Így hát nem…..
HradszkiRobi
2009.12.01 14:01:01
@borkősav: Utánanéztem: ez a szamorodni ráadásul több díjat is nyert, a 2006-os nagyarany után a 2007-es tokaji versenyen aranyat kapott, korábban a II. (2003?) Országos Syngenta Borversenyen is arany. Sőt tavaly óta még a Malév gépeken is ott van - ezek szerint sajnos...
Nálam amúgy elég rossz volt a pincészet antréja. Valami ultra nyomott áron kínálták a tescoban, egy késői szüret volt, mondom ezt meg kell nézni. De már határozottan illós volt. Ilyenkor van az, hogy 700 ft is sok érte.
Nálam amúgy elég rossz volt a pincészet antréja. Valami ultra nyomott áron kínálták a tescoban, egy késői szüret volt, mondom ezt meg kell nézni. De már határozottan illós volt. Ilyenkor van az, hogy 700 ft is sok érte.
2009. december 12-én Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban tokaji borbemutató lesz az alábbi borászatok részvételével: Árvay Családi Pincészet, Béres Pincészet, Bott Pince, Demeter Zoltán, Dereszla Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok, Dorogi Testvérek, Hétszőlő Szőlőbirtok, Kikelet…..
HradszkiRobi
2009.11.30 13:40:38
@drbarta: Múlt héten a Budavári Pincemúzeumban is volt egy tokaji trip, furcsa volt, h alig voltak... Nem ugyanezek a borászok voltak. A Disznókő '99-es 6 P-jét feltétlenül kóstold meg, mert nagyon ott van! (Egyébként benne van a hogyan pontozunk mi 9 pontosai között itt is.)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Persze, nem rossz bor a 2007-es Nyúlászó pl. De ez a csúcs? és ennyiért? Nagyjából ezt tudja Tóth Sanyi bácsi is (Scheller), és nem kell Tokajba mennie hozzá.
Amit én lőttem: Asztalos Zoli furmintjaira érdemes figyelni.