Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HradszkiRobi

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eric Asimov, a New York Times borkolumnistája, akinek munkásságát magunk is állandó linkkel ismertük el, most a magyar száraz fehérek fölfedezésére buzdít. Az írás ihletője minden bizonnyal a Királyudvar 2006-os Sec-je és a borászat tulajdonosával, Hwang úrral folytatott…..
HradszkiRobi 2010.02.13 21:44:09
@Kóstolómester: tényleg bőven van még hová fejlődni a fehérekkel.

Persze, nem rossz bor a 2007-es Nyúlászó pl. De ez a csúcs? és ennyiért? Nagyjából ezt tudja Tóth Sanyi bácsi is (Scheller), és nem kell Tokajba mennie hozzá.
Amit én lőttem: Asztalos Zoli furmintjaira érdemes figyelni.
A Művelt Alkoholista Elzász jobb? 2010.02.08 06:00:00
A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és…..
HradszkiRobi 2010.02.08 11:45:24
@akov: jó a felvetés, hol vannak a hazai rajnaik?

Találkozott már valaki vele?
Előző két középkorú kékfrankosom nem okozott csalódást: a Villa Tolnayt és az Orsolyát is szépnek találtam. Ezen aztán jó fel is bátorodtam, így a mini-maraton végére fokozva a tempót - mintegy dőzsölve - együtt bontottam rögtön kettőt. Egyikük sem újonc itt nálunk:…..
Egyszer belecsaptam a lecsóba, amikor azt állítottam, hogy bár fehérországnak tekintjük magunkat, mégis nehéz olyan magyar száraz fehéret találni, amiben a művelt nemzetközi borízlés is fölismeri az értéket. Akkor provokatívan azt a feladványt hirdettem meg, hogy nevezzünk meg…..
Tavaly november közepén tudósítottunk arról, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft csapata testületileg felmondott. Az eredetileg Magyar Bormarketing Kht.-nek hívott testület tevékenysége 2007-től indult be érdemben, miután a borászok hosszú időn át küzdöttek azért, hogy az…..
Találós kérdések:A. Egri patikus tinktúrája a debreceni Carpe Diem ( videója az inda videón itt! ) forgalmazásában 2005-ből.B. Kék Pillangó - 2005-ös kiállítási plakát a Carpe Diem hedonista klubban.C. 3-as cuvée Egerből.( Ez a jó! -  Bocs! Én lestem a hátcímkéről! )A…..
HradszkiRobi 2010.01.27 20:15:53
BtheBest Borkultúra 2010.01.13 11:30:00
Úgy érzem nagyon fontos beszélnünk a borokról, mert a kultúráltságnak a része, hogy az ember fogyasszon bort. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyet és hogyan! Például kólával, vízzel meg ilyenekkel tilos fogyasztani a borokat, mert úgy csak a proliknál szokás! Meg kell kérdezni…..
Matt Kramer azon ritka borírók egyike, akiknek esszéi megérdemlik, hogy az ember másodszor is elolvassa őket. A Wine Spectator online kiadásában most egy kevéssé meggyőző gondolatmenettel állt elő, amely azonban számunkra mégis érdekesebb, mint acélosabb logikájú cikkei. A Timing…..
HradszkiRobi 2010.01.10 16:48:46
Ha 40 év kommunizmus nem tudta elpusztítani a Tokaji márkanevet, az idézett szerző sem fogja - valszeg nem is ez a célja. Amit ír, az köztudomású, mármint hogy a desszertbor az a kategória, ami nehezen eladható. A tokaji meg még ezen belül is drága, legalábbis a plebsnek, aki

- csak az édeset szereti.

Mert nem az a probléma, h az édes bort ne szeretné a hétköznapi fogyasztó legyen az Budapesten vagy Montevideóban - pont ellenkezőleg. De van itt egy nagy minőségi különbség pl. az édes vörös (Dankó Pista) meg a természetes cukorban gazdag édesborok között. Ezt kellene áthidalni, ez lenne sztem a bormarketing 2.0 feladata.
@zoli: Egyetértek, a hazai bor - nemzetközi - felemelkedését Tokajhoz kéne kötni! Amit másolnak az ugyanis jó.

Fura, ha ez nem egyértelmű a marketing számára. Csak pénzt kellene önteni bele. Prioritásokat meghatározni. De hát csak a duma ment a kitörési pontokról az elmúlt húsz évben minden téren...
Nyomjuk állami támogatással a tokajit, amíg újra divatba hozzuk, és - ahogy ez el is indult - szélesítsük a kínálatot, nem muszáj az aszút erőltetni. Hiszen a nem csak arra írhatjuk rá, hogy tokaji. (Bár most a Tokaj márkanevet kezdik bevezetni, talán a szlovákok ellen. Vajha tőlük kellene félnünk...)
HradszkiRobi 2010.01.10 18:15:58
@husvetibeka: "eleve nincs olyan, hogy reduktív aszú" Jó, h ezt valaki tisztázza végre. Valóban nincs. Csak az erjesztés történik kóracélban.
Igazad van abban is, h biztos h van piaca a desszertbornak, legfeljebb nagyobb rajta a harc. Hát csata-csata. Örüljünk, h van mivel beszállnunk! Ha nem tudjuk újra nagy márkává tenni a Tokajit, nem is érdemeljük meg.
És persze h a nagyoktól is lehet venni, sőt! Akik itt befektettek, majdhogynem megtanították nekünk hogyan kell tokajit csinálni.
Folytatódik a számadás a szilveszteri és újévi dőzsölésről. A pinot-k után teljes volt a vakság, a második körben semmilyen támpontot nem kaptunk. Némi világosság így is gyúlt: az első és a harmadik palackról ordított, hogy Ráspi. A fajtát/fajtákat azonban aligha tudtuk…..
Nem sok ideje, hogy biztonságosan el tudok vermelni néhány karton bort magam és a korántsem ugyanakkora veszélyt jelentő hőmérséklet ingadozás elől. Ez a lehetőség persze csúnyán visszavetett történelmi fejlődésemben egészen a gyűjtögető életmódig. Van, amit azért…..
Tokaj Grand Tour 2009   Köszönjük!   Írtam róla épp az előbb, Szegedre jött Tokaj, lehetett kóstolni sok-sok bort, lehetett beszélgetni, ismerkedni, nevetni és jól érezni magunkat. Ha ez volt a cél, akkor ez tökéletesen sikerült a szervezőknek -ezúton is köszönet…..
Mivel a karácsonyi készülődéshez Rizling Öcsi olyan jól bevált, ezért Szilveszter előtt is Szentesi-bort bontottam - mindjárt kettőt is. Mert ugye, ha ugyanabból az évjáratból egy pincének van egy "A" és egy "B" nevű cuvée-je is, akkor igencsak adja magát az…..
HradszkiRobi 2010.01.02 20:33:59
@drbarta: milyen volt a Royal Tokaj? Ha jól emlékszem írtad valamikor h mész a szegedi tokaji kóstolóra. Voltál? Élmények?
HradszkiRobi 2010.01.03 18:28:49
Köszi akis beszámolót, biztos nagy élmény volt! eléggé beüthetett nálad, hogy így megmaradtak a benyomások jegyzetek nélkül is.
Ügyesen csinálják, egy oldaluk is van, most látom, rendelhetők róla a borok...
www.tokajgrandtour.eu
követésre méltó bármely borvidéknek. Hihetetlen, hogy az ember újra és újra hall olyan termelőkről, akikről még soha - nem hogy kóstolta is volna. Érdekes, h a tokajiak mostanában egyre többet mozgolódnak. Tokajvinum - az oldschoolosok, Mádi Kör Szepsyvel, Tokaj Renaissance...
Fura, h klasszikus stílusúnak érezted a Disznókő aszút, nem ez jellemző rájuk. Nézd meg kik vannak a Tokajvinumban, ők az igazi oxidálók:) Sztem a Monyók tud a legtöbbet közülük.
Túl vagyunk az első karácsonyi napokon (én kényszeresen ide számolom a Szentestét is), fogyasztottunk is. Ám valahogy nálunk úgy alakult, hogy a karácsonyi asztalra nem kerül rengeteg bor; a család messze nem annyira boros, mint én. Mondhatnám, remélem még kellően ironikusan: nekik…..
HradszkiRobi 2009.12.26 22:46:19
A Buttler 06-os kadarka úgy látom már párszor előkerült az oldalon, de csak rezeda123 értékelte igazán magasra.
alkoholista.blog.hu/2009/04/17/quo_vadis_bormarketing
Pedig a 05-ös 7-8-9-et is kapott anno, jobban szerettétek. Nálam ez a 06-os 8-9 pontos, talán a legjobb kadarka, amit valaha kóstoltam. Bár tüzes, de egyensúlyban van, és a terroirját is bemutatja. És egy igazi Hamvas-féle málnaszörp.

@vörös és fehér: én inkább az alkoholhangsúly problémáját látom gyakorinak. Vékonyak a sokszor nagy szeszhez. Nem?
A test és az egyensúly viszonyában sajnos nem értem mire gondoltál. ?
Éppen így, a karácsony ijesztő közelségében hosszú, édes boros teszttel jelentkeztünk, percre pontosan egy éve. Efféle körképpel most sajnos nem szolgálhatunk, azt azonban megnéztük, hova jutott a tavalyi kóstoló győztese, illetve hogyan sikerült az újabb évjárat. Az…..
Kilencedszer rendezik meg az idén az Egri Borszalont, szégyen, nem szégyen, én még egyszer sem bírtam elmenni, és most sem jön össze, ez a legrosszabb. Úgyhogy önöknek menniük kell, muszáj betölteni a helyemen maradó űrt, különben huzat lesz. Na de félre a tréfával, mindenki,…..
A vörös középosztály gyászos középszerűsége után középfehérekhez fordultam vígaszért. A nagy bukta után kevéssel is beértem volna, de szerencsére nem csak emiatt éreztem magam jobban. A szándéknak megfelelően volt a válogatásban egy kis részrehajlás, azaz a…..
HradszkiRobi 2009.12.22 16:48:16
@Ray Tango: nekem a 2005-ös, 6-os még jobban tetszett. tényleg nagyon jó borok ezek, de tegyük hozzá, hogy érdekes stílust is képviselnek egyben: a Huet-től átvett Sec jelölés ne tévesszen meg senkit: ezek félszáraz - bár igen koncentrált, magas savtartalmú - borok.
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
HradszkiRobi 2009.12.09 19:35:54
Nyáron abban a dögmelegben nincs jobb a pezsgőnél!

@kifli: aha, bármikor

@Octopus: sztem is a cavaval érdemes próbálkozni, a champagne-ok nekem eddig nem nyújtottak olyasmit, ami indokolná hogy drágábbak legyenek. De még próbálkozom...

@Kóstolómester: Törley nálam sem jön be, 1 hónapja kóstoltam végig egy sort, de semmi...

@Malbex: lehet, h 130-at ad mindenkinek, én kétszer is megcsináltam, de mindkétszer ua.:/
Garamváry tényleg nem rossz! Sőt most inkább hozzá hajlok mint a Freixenet-re, ami cava-ból kapható.

A pezsgő isteni dolog! Ja és száraz: azaz brut pezsgőt igyatok elsősorban, ez nem hangzott el eddig aszem - az a "természetes". Borból is a szárazat fogyasztja az ember. Már úgy rendszeresen.
A mai adagban két soproni mellé egy egri jutott. Sopron két meghatározó borásza szerint minden nehézség ellenére az idei év kiveri a plafont: Horváth "Ráspi" József 11 pontra, Franz Weninger 10-re értékeli. Simon József jóval mértékletesebben osztályoz, de ő is többet…..
HradszkiRobi 2009.12.09 14:02:06
@borkősav: feltétlenül tedd meg, én miatta szerettem meg a vörösbort
A Művelt Alkoholista Alapozás 2009.12.08 06:00:00
A Greased Lightnin’-féle tudattágító kóstoló első félidejét is meghajtottuk, de azt még fehérekkel. A tizenegynehány palack nem mind villogott, akadt köztük tisztességben megrokkant Fekete Béla Hárslevelű 1995-ből, oxidált René Lequin-Colin Chassagne-Montrachet 1998-ból,…..
Talán nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk: közkívánatra. Lőrincz György a mi kis házi szavazásunkat is zsinórban háromszor nyerte meg, és már két-három éve is számos borissza követelte fennhangon, hogy az Év Bortermelője konteszten is elismerjék munkásságát.…..
Pici, de a miénk. Beleunva abba, hogy becsvágyó olvasóink egy része a rendszer védtelenségét kihasználva számolatlanul helyezte el kakkuktojásait, ezúttal személyre szóló emailt küldtünk legszorgalmasabban kommentelő olvasóinknak, valamint jelenlegi és volt szerzőinknek. Így…..
HradszkiRobi 2009.12.04 17:31:34
@esoember: Igazad van, aki tízszer annyi féle bort kóstol mint te, az sem tud objektíven szavazni. Ez egy játék, aminek a végén mégiscsak valami közös akarat mutatkozhat meg. Sajnos egy kicsit kevesen szavaztak hozzá, hogy igazán érdekes legyen.
Kóstolókra, fesztiválokra kell járni, - ha van rá lehetőség -, különben tényleg nem követhető a "ki mit tud". 1-2 palack árából már 6-8 bort meg lehet kóstolni egy kóstolón. Legolcsóbbakat a borkereskedések rendezik.
Mikoron tavaly tavasszal merengtem egyet az erdőbényei és dörgicsei Vivamus pincészet merlot-ja felett, a kommentözönből valahogy az a kép jött le, hogy ez a pincészet ugyan nagy is meg hipermarkecos is, de azért alapvetően helyükön vannak a borai. Főleg amennyiért. Így hát nem…..
HradszkiRobi 2009.12.01 14:01:01
@borkősav: Utánanéztem: ez a szamorodni ráadásul több díjat is nyert, a 2006-os nagyarany után a 2007-es tokaji versenyen aranyat kapott, korábban a II. (2003?) Országos Syngenta Borversenyen is arany. Sőt tavaly óta még a Malév gépeken is ott van - ezek szerint sajnos...

Nálam amúgy elég rossz volt a pincészet antréja. Valami ultra nyomott áron kínálták a tescoban, egy késői szüret volt, mondom ezt meg kell nézni. De már határozottan illós volt. Ilyenkor van az, hogy 700 ft is sok érte.
2009. december 12-én Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban tokaji borbemutató lesz az alábbi borászatok részvételével: Árvay Családi Pincészet, Béres Pincészet, Bott Pince, Demeter Zoltán, Dereszla Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok, Dorogi Testvérek, Hétszőlő Szőlőbirtok, Kikelet…..
HradszkiRobi 2009.11.30 13:40:38
@drbarta: Múlt héten a Budavári Pincemúzeumban is volt egy tokaji trip, furcsa volt, h alig voltak... Nem ugyanezek a borászok voltak. A Disznókő '99-es 6 P-jét feltétlenül kóstold meg, mert nagyon ott van! (Egyébként benne van a hogyan pontozunk mi 9 pontosai között itt is.)