Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jakabfit

3 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belátom, régen volt hír, mégis írni kell róla, mert állatorvosi ló. Ugye mindenki által ismert probléma, hogy a távfűtéssel rendelkező házak (nagy része panel) fűtési költsége irreálisan magas, télen nem ritkák a 40-50 ezres számlák sem. A helyzet nyilván megoldásért…..
jakabfit 2009.12.17 14:49:22
@Szakura: mindennel együtt 120 ezret fizetsz évente? Ez a fűtési időben és azon kívül mennyi szokott lenni átlagosan havonta? Ha nem túl sok, akkor jobban jársz, mint én, aki egy konvektoros házban havi 20.000-ért szintén didereg. Igaz, nyáron semmit sem kell fizetnem.

De te azért dideregsz, mert kevesebbet akarsz fizetni. Valahol meg színesen lejjebb tekernék a fűtést, hogy kevesebbet fizessenek, de nem tehetik, és kénytelenek kifizetni a sok tízezer forintot még nyáron is.
De nem csak a pénz a lényeg ebben az esetben. Valahol tényleg egyszerűen annyira meleg van, hogy muszáj kinyitni az ablakot. Viszont kinyitott ablak = energiapocsékolás = gázpocsékolás = fölösleges földgázfogyasztás és fölösleges káros anyag kibocsájtás.
Ami azért szintén nem elhanyagolható szempont.
Hamarosan itt a karácsony, de amit egy hardcore zöld aktivista még ennél is jobban vár, az nem más, mint a koppenhágai klímakonferencia kezdete december 7-én. Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni azt illetően, hogy ez alkalommal hajlandóak lesznek-e szigorú reguláknak alávetni…..
jakabfit 2009.12.04 13:50:00
@Éhesló: már több tíz éve tudjuk, hogy a mostani technológiát nem lehet sokáig fenntartani, mert vagy elfogy az alkalmazott energiahordozó, vagy/és túl nagy környezeti kárt okoz az alkalmazása. Korábban egy jóval rosszabb technológiát váltott fel a modernebb, gazdaságosabb technológia (gőz vs. benzin). Abban igazad van, hogy ez most nem áll fenn. De mivel a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért kell mesterségesen beavatkozni. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy egyre többet használnak alternatív forrásokat, hanem hogy a kereslet növekedésével a fejlődés üteme is nőni fog, így elérhetünk egy olyan pillanathoz, mikor az új technológia már jobban megéri, mint a régi. De ez most mesterséges nyomás nélkül nem megy. Ez ahhoz hasonló, mint mikor büntetőadót vetettek ki az ingyenes műanyag szatyorra. Erre kifejlesztették a lebomló szatyrot.
jakabfit 2009.12.04 16:11:09
@Éhesló: ha az egészből le is vesszük a klímaváltozást (amire azért elég sok bizonyíték van, hogy az emberi tevékenység felgyorsítja), akkor is még mindig ott tartunk, hogy a városok levegője szennyezett az autóktól és a technológiától.
Egy reggel a munkahelyemre menet a budapesti Moszkva téren két reklámújságot találtam a földön heverve. A közelben nem volt senki sem, aki elejthette volna őket, csak a rohanó emberek és néhány közterület-felügyelő. Nemrég ejthették el, mert nem voltak se koszosak, se…..
jakabfit 2009.10.11 14:47:08
@sztár: Valóban nem jó, hogy a szigetek környéke gyakran inkább hasonlít egy szemétdombhoz, mint egy hulladékgyűjtő helyre, de erre nem az a megoldás, hogy a problémát eltüntetjük a szemünk elől. Főleg, mivel sokan azért nem gyűjtenek szelektíven, mert így is túl messze vannak a szigetek. Akár 500 métert is kell gyalogolni pár naponta 2-3 nagy szemetes csomaggal. Ez a legtöbb embernek sok.
Az sem jó megoldás, hogy autóval szállítsuk a szelektívet, mert nem mindenkinek van autója, és ezzel is környezetszennyezést okozunk, csak másképp.

Az egyik megoldás, hogy a meglévő szigeteket gyakrabban kellene üríteni, így nem telnének meg folyamatosan, de az igazi megoldás az lenne, ha legalább a társasházaknál helyben lehetne szelektíven gyűjteni a hulladékot.
Szeptember 17-19. között Írországban tartott fényszennyezés konferencián csillagoségbolt-parknak terjesztették fel a Zselici Tájvédelmi Körzetet. De miért is fontos létrehozni egy csillagoségbolt-parkot? Szennyezni nem csak szennyvízzel, kipufogógázzal vagy szeméttel lehet, hanem…..