Regisztráció Blogot indítok
Adatok
smile750

0 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha az iskolakezdéssel kapcsolatos sorozat már véget ért, Digger írása azért fér bőven ide, mert szerintem az iskola és az oktatás örvén egészen másról, gondolkodásmódról, világlátásról, kultúrás különbözőségéről is szól. Ráadásul azt gondolom, hogy sok igazság…..
smile750 2014.09.29 17:24:02
@charlieharper: Abu Dhabiban voltam 3 évig, de tavaly év végén eljöttem onnan és átjöttem Ciprusra.
Azóta egy posztot is írtam innen. :)
Hamarosan pedig megyünk vissza MO-ra, de remélem csak ideiglenesen.
smile750 2014.09.29 17:34:32
@Mr Long (UK): Valami hasonlót írtam én is. A lényeg, hogy többre megy vele a gyerek.
Ha így folytatják, akkor a magyar oktatást úgyis teljesen szétverik, mire a gyerekemnek aktuális lesz a dolog.
smile750 2014.09.29 17:55:51
@Mr Long (UK): a tudása lehet, hogy nem lesz több, de a lehetőségei lényegesen nagyobbak lesznek.
Bár, ha azt nézzük, hogy egy nemzetközi közegben alapból megtanul tisztességesen beszélni a gyerek 3 nyelvet, már lényegesen több hasznos tudást gyűjtött, mint amit bármilyen magyar iskola adni tud.
Itt például az angol iskolákban a legtöbb gyerek orosz, így teljesen természetes, hogy a gyerekre az is ragad. Az önkormányzati iskola görög és angol nyelvű, valamint ott többségben vannak a görög nyelvűek, így ott is 2 nyelvet tanul a gyerek.
Legjobb esetben pedig megtanulhatja akár mind a hármat, így az anyanyelvével együtt 4 nyelven fog tudni beszélni.
Mindezt nyelvi közegben és nem úgy, hogy az angol tanár 2 leckével jár előrébb, mint a diákok, ahogy ez a mi időnkben volt.
Mai szerzőnk, Fikusz Kukisz nem aprózza el, hiszen ez a negyedik posztja, és immáron a harmadik országból írja. Ezúttal Ciprus az úti cél, ahol sok egyéb mellett az is kiderült számára, hogy Magyarország szép és olcsó. Meg még sok egyéb más is... „Előzőleg már írtam…..
smile750 2014.02.11 21:39:28
@diggerdriver: Ó, köszönöm.
Vedd úgy, hogy a születésnapodra sírtam össze ezt a posztot. ;)
smile750 2014.02.11 23:00:33
@01234567: Nem akadok ki, csak összevetem a különbségeket. :)
Személy szerint szívesen mennék skandináv országba, ezen kívül pedig Hollandia, vagy Németország állna hozzám közelebb, mint mondjuk Ciprus, de itt kaptam munkát, így itt vagyok. Remélem egyszer majd leszek abban a helyzetben, hogy mind az országot, mind a munkát én választhatom meg, teljesen szabad elhatározásból, hogy hol, és mit akarok csinálni. Addig pedig maradnak a kompromisszumok. Jó országban, jó melót végezni nem kunszt. Szar országban jó melót, vagy jó országban szar melót végezni már nagyobb kihívás, mert ott elviseled az egyiket a másikért cserébe. :)
smile750 2014.02.12 05:58:00
@charlieharper (NY, US of A): Ja, majd Albánia, vagy valami hasonló. :)
Amúgy volt Görgország is, még az UAE előtt.
Orbán Viktor határozottan kijelentette a parlamentben a NAV vizsgálat kapcsán hozzá intézett kérdésben:” Aki adót csalt, annak börtönben a helye!” Azóta sem tett a kormánypárt lépéseket egy vizsgálóbizottság létrehozására. Szóvivőik a kényelmes megoldás mellett…..
smile750 2013.12.09 12:43:24
@fingerbangs: Pont ez a problema, hogy igy mukodik a rendszer. Hogy CSAK igy mukodik. Hidd el, ez nem mindenhol van am igy. Van ahol tisztessegesen is meg lehet elni, csak a befektetett tanulasbol, munkabol, lopas, es csalas nelkul is. Ez csak magyarorszagon es a balkanon, amivel egy szinten vagyunk, lehetetlen.
smile750 2013.12.09 13:17:23
@ostvan2: Vagy megmertek egy vasar- es unnepnapi merlegen, es ha annyit nyomott mint egy kacsa, akkor boszorkany volt (le is bukott). :)
smile750 2013.12.09 14:57:52
@level 1: Es mit csinal annyi kofferral?
Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert…..
smile750 2013.12.05 17:20:19
@dradix [freibürger]: Na, a gorog gyrost inkabb hagyjuk, mert en meg attol tudnek sirva fakadni, hogy ketchuppal meg mustarral adjak gorogorszagban. Tehat ok gyalazzak meg a legjobban a "kincsuket". Amikor gorogorszagban dogloztam szinte vadaszni kellett azt a helyet ahol nem csak sertes gyros volt, es ott is kulon szolni, hogy ne ketchuppal meg mustarral adjak, hanem inkabb tzatzikivel vagy tipitvel. Ugy mar sokkal ehetobb volt, mondhatni "gorogebb".

Amugy nalunk nem is a gorog valtazat van eltejredve, hanem a torok, de az eros pista-joghurt kombo sem igazan autentikus valoszinuleg, de meg mindig jobb mint a ketchup-mustar.
smile750 2013.12.05 17:42:51
@Kövérmadár: Nem igazan. Sajnalom :(
smile750 2013.12.05 18:35:34
@Kövérmadár: Na, akkor azert nem ismeros. Nem szoktam nezni ezt a musort. Ellenben a south parkot igen. :)
A mai poszt nem lesz hosszú, de nagyon érdekes, hiszen Botond erdélyi magyarként nősült Szlovákiába. Miután a feleségével angolul beszélnek, a gyermekeikkel pedig mindenki a saját nyelvén, a gyerekek öt nyelven kommunikálnak (az iskolai nyelvtanulást se felejtsük el!). Hogyan…..
smile750 2013.11.29 11:46:12
@Cascabel: Na, akkor itt lepisálnátok a bokátokat, mert egy doboz cigi kb 300-400 Ft-ba kerül. Ez a bagós-paradicsom. Mondjuk engem baromira hidegen hagy, ugyanis nem dohányzom. De a 100 Ft-os benzin mellett itt lehetne egész nap cigivel a szájban kocsikázni. :)
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..
smile750 2013.11.26 13:18:24
Hat ez tenyleg hosszu lett. A hozzaszolasokat meg nem olvastam el, mert az mar sok lett volna, igy egyszerre, szoval lehet, hogy mar mas is megkerdezte ugyanazokat, amiket en fogok.

Most akkor csak diakigazolvany igenyles volt, vagy allampolgarsagi kerelem is eredetileg?

Kulfoldikent nem tud diakigazolvanyt kapni ha itt tanul? Ha nem, akkor a tobbi kulfoldi diak hogyan utazik?

Nem lett volna egyszerubb egy teljes aru berletet venni, es megsporolni ezt az egesz hercehurcat?

Ez utobbit teljesen komolyan kerdem. Ha nekem valasztani kene, hogy valamiert fizessek ketszer annyit, vagy jarjam vegig a magyar burokracia utvesztoit boldogan fizetek tobbet, csak soha nem kellejen hivatalnokot latnom.

Ja, es csak ugy Columbosan: Meg egy (par) kerdes.

Hol van gyerek apja, es o milyen allampolgar?

Miert kellett neki fiktiv apat hazudni?
Ha te magyar allampolgar vagy, akkor a gyereked autyomatikusan megkaphatja az allampolgarsagot, vagy nem? Ebbol a szempontbol teljesen irrelevans, hogy az apja magyar-e vagy sem.

Ez azert is erdekes, mert itt mar szinte mindenki kaphat allamporgarsagot, eleg csak 250 ezer eurot allampapirba fektetni, vagy azt mondani, hogy a szazadik nagymamad magyar volt, es maris ott van a kezedben a magyar utlevel, a kek-feher mellett, akkor is ha egy kukkot sem tudsz magyarul, es sosem voltal az orszagban. Bar lehet, hogy ez az opcio csak a kivaltsagosoknak van, es akinek nincs magyar nagymamaja az veheti meg a 250 ezer euros kotvenyen az allampolgarsagot. Mindenesetre feltunoen soknak van magyar utlevele.
smile750 2013.11.26 15:20:56
@tsabus: Mea culpa. "Csak" letelepedesi engedely, igy elnezest kerek a tevedesert.

molnarugyvediiroda.hu/letelepedesiallamkotveny.html
Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy…..
smile750 2013.11.21 17:49:55
@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hát, nem tudom, hogy az 5 forintosnak mennyire van értéke, és mennyire kár érte. Így legalább valami értelmes célra fordítódik. Ha eldobálná az ember az sem lenne jobb semmivel. Például mennyi 1 meg 2 forintos maradt a visszavonás után is, aminek semmi haszna, és értelme. Amúgy gondolkodtam rajta, hogy az igazán szép érméket meg rá lehetne nyomatni kis ezüst lapkára is, ami akkora mint egy ötforintos. Mondjuk kifejezetten szeretem a várakat, és az Egri várban is van ilyen masina, ahonnan van is érmém, meg Ausztriában a Landskroni várból is.
Mármint Anita és családja Ausztráliában. Határátkelésük az alaposan végiggondolt és megtervezett fajtából való, de nem csak ezért érdemes elolvasni a történetet. (A nyitóképen kívül mindegyik fotó Anitáé, amit külön köszönök.) „Pénteken délután lementünk a…..
smile750 2013.11.20 15:15:58
@zöldeketbeszélek: Szerintem tok normalis az ugy. :) En 3 evet toltottem el a vilag masik felen, hogy megteremtsem azokat az alapokat, hogy aztan egyutt indulhassunk el valamerre.
smile750 2013.11.21 05:06:54
@zöldeketbeszélek: Ja, ugy mar tenyleg mas a szitu. Es a parod mondta, hogy te menj ki, es alapozd meg a kint eles felteteleit? Erdekes gondolat, bar nem lehetetlen. Az egyik ismerosomek is igy csinaltak. A lany beszelt angolul, igy o ment ki dolgozni, amig a srac otthon maradt a 2 gyerekkel, amibol a kisebbik meg pelenkas volt. Fel ev mulva tudtak ok is menni a csaj utan, es mar evek uta kint vannak, mindketten dolgoznak, a gyerekek ovodaba-iskolaba jarnak, es eszuk agaban sincs visszajonni.
smile750 2013.11.21 05:11:04
@travelobee: "Tényleg nehéz helyzetben vagy... ha maradsz, az irigység esz meg, ha meg idejössz akkor az állatok. :) "

Ez pontosan igy van. :)
Érdekes próbának voltunk tanúi nemrég. Talán egy színdarab taglalása nem szokványos a blogon, azonban mégsem véletlen. A Katona József Színház november 29.-én mutatja be az Illaberek című darabot, amelynek témája a kivándorlás. Nagyon érdekes pillanatában tekinthettünk…..
smile750 2013.11.18 11:35:44
@Szilvana1: Dehogynem. Leforditom: Csak az ostobak es a kurvak mennek el. :)
Egy egészen érdekes történetet kaptam a minap, hiszen szerzője, Szabi tulajdonképpen nagyon érintőlegesen szereplője volt a legutóbbi angliai posztnak is. Úgy érezte, szívesen megosztaná történetét veletek, így született meg a mai poszt. „Az én történetem 2010…..
smile750 2013.11.12 12:02:18
@Don Kartasch: Hat, ha a GM fuzio minosegcsokenest okozott, akkor nem tudom mit varhat az ember egy kinai SAAB-tol. Szerintem semmi jot.
smile750 2013.11.13 14:36:54
@Kosza: "Nem kötöm senki orrára hogy mennyi pénzt gyűjtöttem eddig de ahogy leírtam, van!"

Ez azért elég szerénytelenül hangzott. :)
Gondolom, hogy nem százezer Ft-ot keresel, már csak azért sem mert Nyugat-Európában az átlag minimálbér 300-400 ezer Ft-nak megfelelő összeg, így az alatt csak feketén és/vagy részmunkaidőben lehet keresni, aljamunkával.
Olyan kurva sokat azért nem hiszem, hogy félre tudtál tenni, ha egyszer "csicska munkát" végzel (a saját szavaidat is idézve), valamint adósságot is törlesztettél, és még nagy lábon is élsz.
Bár nem szeretek anyagiakról beszélni, de összehasonlításként megemlíteném, hogy én 3 év alatt, hét számjegyű fizetésből, fizetett szállás + teljes ellátás mellett sem tudtam közel sem annyit félretenni mint elterveztem. Pedig nem szórtam a pénzt, igaz nem is éltem úgy, mint egy remete. Megvettem mindent, amire itt szükségem volt, akár személyes, akár munkával kapcsoaltos célra, új laptop( igaz, csak 1 db a 3 év alatt. Szégyellem is), már csak a családdal való kapcsolattartásra is, mp3 edzéshez, komplett ruha és cipőtár, családdal nyaralás(ok), otthonra kocsi (nem új, nem fullos, "nyugati"), stb... Belefért bőven, de azért nem merném ilyen határozottan kijelenteni, hogy VAN.

A "nyugati" autódat meg ne szégyelld, akkor sem ha nem olyan fullos, vagy nem olyan fiatal. Ha neked megfelel akkor jó az. Ez inkább csak a fellengzős "fullos nyugati kocsim" kifejezés miatt lett szerintem céltábla. Ha azt írtad volna, hogy "van egy fasza kis kocsim" mindenki beletörődött volna.
smile750 2013.11.18 05:23:30
@Joey31: "putris angolok". Ez tetszett. :)
A dolog úgy áll, hogy Andor nekiindult Afrikának, ám mielőtt elindult volna, megígérte, hogy rendszeresen bejelentkezik majd az útjáról. A mai az első posztja, melynek érdekessége, hogy nem egyszerűen egy útibeszámoló, második fele ugyanis egy interjú két, Dohában élő és…..
smile750 2013.11.08 12:07:32
@vazzup:

Az a baj az ilyen önjelölt fajvédőkkel, és főállású rasszistázókkal, hogy többnyire fogalmuk sincs azokról a helyzetekről, és emberekről, amiket a posztoló megtapasztalt, és akik védelmében annyira kiállnak. A számítógép képernyője előtt könnyű bárkinek a védelmében venni olyanokat, akikkel soha nem találkozott, nincs releváns tapasztalata a témában.
Hidd el, ha eltöltenél 2-3 évet egy olyan közegben ahol több ezer, a fent posztban is említett, igen szerény értelmi képességű, és finoman szólva is, európai szemmel nézve furcsa kultúrát képviselő egyedek közelébe, neked is megváltozna a véleményed.

Itt az Emirátusokban a helyzet teljesen ugyanaz, mint amit a katari fiúk mesélnek. Több millió bevándorló dolgozik itt Bangladesből, Indiából, Pakisztánból, stb.., akik gyakorlatilag rabszolgaként élnek, és dolgoznak itt. Ezek az emberek legtöbbször nem japán egyetemet megjárt fiatalemberek, így egy csöppnyi kulturális és értelmi különbség adódik köztük, és az imént említett, felsőfokú végzettségű, civilizációban szocializálódott réteg között.
Ha neked az fekszi meg a gyomrod, hogy valaki általánosságban mond rosszat róluk, akkor én minden szívfájdalom nélkül kijelenthetem, hogy nekem pedig az amikor ezeket az egyedeket, lapszoknyában, kézen fogva látom csoportokban sétálni az utcán, miközben naponta olvasni a híreket, hogy nőket legfeljebb csoportos nemi erőszakra tudják használni, vagy amikor a szálláshely mögötti úszómedencét ruhamosásra használják.
A kognitív képességek teljes hiányát napról napra megtapasztalni, és megszenvedni is igen nyomasztó tud lenni egy idő után. Amikor semmi épkézláb beszélgetést nem lehet belőlük kicsikarni, mert a napi imádkozás, és, hogy hol lehet birjanit enni, az életük egyetlen mozgatórugója. Amikor képtelen vagy rendelni egy hamburgert majonéz nélkül, mert a csávó egyszerűen nem képes változtatni az agykérgébe égetett mozdulatsorokon, vagy amikor menet közben szólsz a sofőrnek, hogy mégsem balra megyünk, hanem jobbra, amire a válasz "oké-oké", és simán elfordul balra, mert egyszerűen nem tudta feldolgozni a menet közben történt változást.

Tessék kijönni ,eltölteni itt egy évet, és kíváncsi vagyok, hogy ennyire harciasan fog-e valaki kiállni és antirasszkodni.

Ugyanezt kérném az otthon maradottaktól is. Tessék szépen lemenni Ózdra lakni egy évig, és utána tessék kiállni azokért a bizonyos kisebbségekért.
Erről az a hölgy jutott eszembe, aki megálmodta a "freskó falut", hogy majd azzal menti meg a cigányságot, közben a saját bevallása szerint sem találkozott soha még élőben cigány emberrel előtte, így fogalma sem volt a témáról ,de azt tudta, hogy csúnyát mondani rájuk rossz dolog. Az persze nem jutott eszébe, hogy a freskó falu turistacsalogató jellegéhez más is kéne a színesre pingált falakon kívül, mint például közművek, mert a "vendéglátók" házaiban többnyire nincs vezetékes víz, illetve wc-fürdőszoba, na meg közbiztonság, és a higiénia sem lenne utolsó. Aztán persze jött a kormány hibáztatása, hogy nem száll be pénzzel, és nem oldja meg ezeket a szegíneknek.

A mondandóm lényege nem feltétlenül a cigányozás (mint ahogy többen ezt értelmezni fogják), hanem az, hogy tessék tapasztalatot szerezni a témáról, mielőtt véleményt mond az ember. Akinek negatív tapasztalata van, és negatív véleményt mond ezerszer inkább elfogadható a számomra, mint az aki tapasztalat nélkül próbál kardoskodni valami, vagy valaki mellett.
smile750 2013.11.09 19:09:04
@T1GRIS: Jah, már 3 kemény éve, de már lassan készülök hazamenni, TÉNYLEG. Igaz, már 2 éve ezt mondom, de már készül az "exit plan". :) Otthon vár a pici fiam, és végre sört is szeretnék inni, meg emberekkel beszélgetni, és megfogadom, hogy az életem hátralevő részében kerülök mindent ami indiai!
Ha valakit currys tállal a fején láttok sétálni ,akkor én borítottam a fejére, mert megkínált vele. :D
smile750 2013.11.09 19:19:14
@Mirjam2: Nekem meg gyerek koromban volt egy csomó néger barátom... csak aztán apukám mindet eladta. :D

Bocs, ezt nem hagyhattam ki!

Komolyra fordítva szót, nem lehet megszabni senkinek, hogy kit vagy milyen kultúrát szeressen, és vagy viseljen el. Az egyetlen kifogás ez ellen akkor lehet ha a különbözőség miatt esetleg egyik bántalmazza a másikat (amire sajnos rengeteg példa van a világban minden irányba).
Ha túl sok emberrel találkozom egyazon kultúrkörnyezetből, vagy népcsoportból, akik negatív hatást tesznek rám, meglehet, hogy az összeset el fogom kerülni a jövőben, hogy kivédjem a további negatív hatásokat. Például soha a büdös életben nem mennék indiába, mert ha innen hazamegyek nem akarok még több ilyen kultúrsokkot, amit az itteniek okoztak. Biztos van az egy milliárd között pár értelmes is, ugyanúgy, ahogy a szemétdombon is biztos ki van dobva pár értékes holmi, de nem fogok napokig turkálni a szeméthalmok között, hogy megtaláljam. Ugyanez a helyez az otthoni változataikkal is. Biztos van közük normális, de bocsássa meg nekem a jóisten ha nem késeltetem meg magam kilencszer, hogy ráakadjak a tizedikre aki nem olyan.
Az elmúlt hetekben két részben már megjelent Nóri ausztriai története. (Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatjátok el.) Noha szegény kapott hideget-meleget, megírta a harmadik, befejező részt is, amiért őszintén szólva nagyon becsülöm. Neki nem jött be a kinti…..
smile750 2013.11.08 12:27:47
@bpetya75: Kétféle néven, és kétféle stílusban ír.
A dolog szépséghibája az, hogy például a legutóbbi, ha jól emlékszem, Dzsingisz kános könyve egy az egyben a filmváltozat koppintása volt. Pár évvel előtte láttam a filmet, és sok jelenet, sőt párbeszéd is teljesen megegyezett.
smile750 2013.11.08 12:50:22
@bpetya75: Majd a végén ő is celeb lesz, aztán látjuk majd főzni bangómargittal meg vvakárkivel. :)

Siheder koromban sok könyvét olvastam, de aztán unalmasak lettek az egy kaptafára készült, semmi újdonságot nem tartalmazó, sok esetben pedig a valóság részét is pontatlanul feldolgozó könyvei.
Ma folytatjuk Nóri történetét, aki idénymunkára ment Ausztria túlsó végébe egy hotelbe dolgozni. Kiderül, hogy a kezdeti hetek főleg lelkileg nehezek, különösen, ha egyedül van az ember és nagy kérdés, hogy a magyar mértékkel kifejezetten jónak számító fizetés sem mindig…..
smile750 2013.10.29 11:57:40
Pont azt akartam en is megemliteni (teszem is), hogy nagyjabol mindengyik bekezdes ugyanarrol szol. A kulonbseg annyi, hogy a vegen forintositja is a dolgot.

Egyik mondantban azt irja, hogy milyen halas kene, hogy legyen a sorsnak, a masikban pedig azt, hogy milyen szar is ez igy. Hat, nem nagyon tudod, hogy mit akarsz szerintem. Bar ez betudhato a tapasztalatlansagnak is.
Teny, hogy lelkileg meg tudja visleni az embert a megszokott kornyezet, es a csalad hianya (tudom, nem mindenkit. Engem mondjuk szinten igen, egy kicsit), de ebbol a szempontbol majdnem mindegy, hogy 500 km, vagy 4500 km-re vagy.

Sajnos ez az iromany sem lett jobb mint az elozo.

Apropo, ez a "meggondoltam magam, inkabb megis tanulni akarok" nalunk a csaladban is elofordult. Aki sosem tudta eldonteni, hogy mit akart, de leginkabb mindig az ellenkezojet, amibe eppen belevagott, legalabbis par honlap utan. Befejezte a gimit, kitalata, hogy nem akar tovabbtanulni, dolgozni akar. Szerzett neki a csalad munkat, akkor par het utan kitalata, hogy inkabb megis tovabbtanulna. Be lett iratva egy 2 eves szakmai kepzesre (amit o valasztott, a csalad meg fizette), az elso ev utan kijelentette, hogy o ezt nem fejezi be, inkabb dolgozni akar. Kiment dolgozni (hova mashova, Angliaba, persze szinten csaladi tamogatasbol), 3 honapon belul otthon volt anyuci szoknyajanal es ujabb remek terveken torte a fejet, hogy mire tudna a csalad elkolteni ismet tobb szazezer Ft-ot feleslegesen. Hat kerem, az elet tenyleg bonyolult ha igy csinaljak.
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
smile750 2013.09.24 07:35:56
@cougarcat: Az a baj, hogy magamra ismertem. Pont hasonlo okokbol szandekozom csaladostol tavozni M.O.-rol. :) Egy wannabe emigrans vagyok.
smile750 2013.09.24 12:51:09
@Fekete Pestis: Amúgy csak poénból linkeltem be. Szerintem az az iromány egy hangulatkeltő szarság, ötvözve egy kis igazsággal, ugyanúgy, ahogy más propaganda anyagokat szokták. Ettől tűnnek hihetőnek, mert nyomokban valóságelemeket tartalmaznak.

Bár az igaz, hogy létezik ez a kivakarózott, hazaköpködős fajtája az elvándoroltaknak, de szerintem ez még mindig csak egy szűk réteg.

A nem-tervezés, és hitelcsapdába esés sajnos globális betegség. Nézd csak meg az USA-t, ott még "ígyebbül" van. Nálunk is az a rendszer kezdett elterjedni, de közel sem olyan mértékben. Például nálunk nem volt CDO biznisz, meg a hitelkártya sem olyan jellemző, míg az USA-ban, vagy akár Angliában meg sincsenek már nélküle az emberek, ahol a bankok sem akkor tartanak megbízható ügyfélnek, ha nincs hitelkereted, hanem ha van vagy 5 hitelkártyád, és mind mínuszban.

Szóval ez nem egy magyar szokás. A felelősség pedig mindkét oldalt ugyanúgy terheli szerintem. Azt is aki felelőtlenül felvette a hiteleket, anélkül, hogy törődött volna vele, hogy miből, és hogyan fogja kifizetni, és azt is, aki megfelelő garanciák nélkül adott hitelt olyanoknak, akinek nem lett volna szabad, mert csak az aktuális havi jutalék számított. A baj ott van, hogy azok is megisszák ennek a levét, akik nem voltak benne ebben a buliban semelyik oldalon.

Ha már ennyire belejöttünk más blogok reklámozásába, akkor idelinkelek még egyet, amit szívesen olvasgatok. :) kiszamolo.hu/gondolatok-a-munkarol-es-a-penzrol/
Tudjátok, mi az a lechon? Vagy a balut? Esetleg az isaw? Nos, a közelmúltig én sem tudtam, ám akkor megérkezett Marci posztja a Fülöp-szigetekről. Egy ideig nem kaptam levegőt, aztán újra elolvastam és nagyon jól szórakoztam. A képeket (nem mind Marci készítette, csak szólok)…..
smile750 2013.09.20 19:36:02
Szerintem India után a Fülöp Szigetek a másik hely, ahová nem mennék soha.
Mindkettő nép képviselőivel tele van itt az Emirátusok, és nem igazán nyerte el a tetszésem egyik "kultúra" sem, a konyhájuk meg még úgy sem.
Engem már a curryvel is ki lehetne kergetni a világból ( megjegyzem, hogy a pacallal, és agyvelővel is), az ilyen gusztustalanságoktól pedig mint a balut egyenesen hányingerem támad, ha csak rágondolok. Elképzelte valaki, hogy egy olyan nővel csókolózzon, aki ilyet evett előtte? :/

A hab a tortán, hogy itt nagyon sok konyhai dolgozó filippínó, miközben otthon náluk még a tiszta víz is ritkaság, nem, hogy olyat ismerjenek, hogy élelmiszer-biztonság, és hasonlók.
Volt, hogy az egyik felszolgáló csaj, a céges szálláson az étteremben, csodálkozva mondta, hogy nem érti, hogy mi európaiak miért nézzük olyan nagyon a szavatossági időt a joghurton, meg a többi kaján, ők otthon soha nem szokták az ilyesmit nézni. Persze, hogy nem, hiszen azt sem tudják jóformán, hogy az mit is jelent, miért van odanyomtatva.

Valami, számomra érthetetlen oknál fogva a britek között nagyon népszerű filippina barátnőt, valamint feleséget tartani. Bár, a kockatestű brit csajokat elnézve, még talán ezek a kis majmocskák is jobbak náluk. Sokan vesznek, vagy építenek ott házat miközben itt dolgoznak, a házban meg ott lakik a nő egész családja, ami nem ritkán 10 főt is kitesz. Aztán persze az is előfordul, hogy mire kész a ház, a brit srác pedig menne "haza", a nő elválik, a családnak pedig lett egy fasza kis kéglije. :)
Régóta tervezgetem már, hogy a Határátkelőn is ajánlott (és általában ide is író) szerzők blogjaiból rendszeresen megjelentetnék kedvet csináló írásokat nektek. Elsősorban azért, mert sok hasznos, vagy egyszerűen csak érdekes tartalom van rajtuk, amit szívesen megosztanék…..
smile750 2013.08.11 14:29:59
Mar bocs, de ez a sport- es testkutusz dolog valahogy nem vag ossze a tapasztalataimmal. Nem sok sportos zsido embert lattam, es meg kevesebbet rangos, nemzetkozi sportesemenyeken. Ellenben tubustestu, plottyedt ferfiakat, es kover embereket, igazi anti-fitness alakokat, annal tobbet. Mar elnezest ha valakit ezzel megbantok, de ez az igazsag. Igaz, meg vannak rola gyozodve, hogy ok mindenben a legjobbak, de legtobbjuk szerintem csak az ilyen "hazi bajnosagokon" vesz reszt, es semmi nemzetkozi viszonyitasi alapjuk nincs. Azt tapasztatam, hogy legtobbjuk eleg keson kezd el a sporttal, valamit a sajat eletenek, karrierjenk epitesevel foglalkozni. A legtobb ember akit onnan ismerek teljesen egy kapatafara valo "fejlodesi ciklust" el at. Kozepiskola utan irany a hadsereg, elotte, kozben es utana ivaszat, drogozas ezerrel, leszereles utan a legtobbjuk elutazik par honapra Indiaba, vagy Del-amerikaba (tobbnyire ugyanoda a ket-harom helyre megy szinte mind, semmi valtozatossag), ahol olcso a drog, es jol szetcsapja magat, hogy kiheverje a sorkatonai szolgalat megprobaltatasait, es csak ez utan kezdi el a felsooktatasi tanulmanyait, es/vagy munkakeresest. Esetleg dolgozik par honapot, vagy egy-ket evet valahol, hogy meglegyen a tanulmanyaira a penzt, es utana tanul tovabb.
Futni sokan szeretnek, de inkabb a "militarista" beallitottsaguak, akik a sereg utan is megtartjak ezt a szokasukat.
Azert ebben a nagy osszetartozasban is vannak ellentetek, foleg ha a fiatalok nagy reszenek hedonista eletet nezzuk, a rengeteg liberalis drogfogyasztot, a melegbarokat, szembeallitva az ortodox vallasosokkal.
smile750 2013.08.14 16:24:17
@Mirjam2: Igen, lehet, hogy veled van a baj. Azért írtam mert a sportszeretetükről, és ilyen-olyan házibajnokságokkal kapcsolatban témába vágott, és érdekesnek találtam megemlíteni a személyes tapasztalatomat a témában. Sajnálom ha ez neked nem tetszik.
Amúgy tényleg sajnálom, hogy nálunk nincs sorkatonai szolgálat. Azóta férfiak sincsenek. Ebben igazat adok.
Lehet a dolgokat érteni, és félreérteni is. Akinek van ismerete, tapasztalata a témában az majd jön és megerősíti, vagy megcáfolja amit írtam, de olyanoktól akiknek semmi viszonyítási alapja nincs nem biztos, hogy kell a kioktatás, pusztán "fajvédelemből".
Igen, a legtöbb magyar fiatal nem engedheti meg magának, hogy külföldre járjon nyaralni, de nem gondoltam egy percig sem, hogy meg kéne őket versenyeztetni.
Szintén csak érdekességképpen említettem meg a dolgot, mert számomra szokatlan, hogy ennyire koncentráltan járjanak a fiatalok nyaralni ugyanoda, csak azt szem előtt tartva, hogy a haverok is ott voltak, ezért nekem is oda kell mennem.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Érdekes állatfajta az ember, valamiért nyáron az a király, aki minél messzebb utazik. Hogy ez mennyire így van, arra példa Pappito mai posztja, aki az új-zélandiak nyaralási szokásait térképezte fel és rögtön kiderül, hogy ott az a menő, aki Európában tölti az idejét.…..
smile750 2013.07.22 20:33:47
@hagyma: Nem a dagadt amerikaiak, hanem tobbsegeben a mas orszagokbol bevandorlo ertelmes emberek epitik az orszagot, hogy a dagadt hamburgerzabaloknak meg tobb hambi jusson. :) Amugy neger elnokotok van, nem gyanus? Vagy az o osei is Kolumbusszal erkeztek?
- Melyik busszal jottel fiam?
- Kolumbusszal. :)
Ennyire nem lehet eros benned a megfelelesi es beilleszkedesi kenyszer, hogy a fel vilaggal kepes vagy osszeveszni, csak, hogy megvedd a "munder becsuletet", meg azoktol is, akik nem is tamadjak. Nyugi, ok nem olvassak, hogy milyen vehemsen veded oket egy magyar forumon.
De jo is lenne otthon egy kisfroccs mellett. Errol almodozom eleg gyakran.
Amugy nagyon emlekeztetsz egy regi forumozora, aki ugyanilyen hevesen vedelmezte az angol hulyeket, meg a regi forumon, azt kepzelve, hogy o tobb mint egy tavolban szakadt gyarlo magyar, mint a tobbiek itt. Hat a stilusod megmaradt ugyanolyan mucsai, akarhany eve is probalsz amerikaki lenni.
Eddig nem erdekelt a kisstilu kakaskodasod mindenkivel, de most, hogy engem is megtalaltal magadnak orommel csatlakozom a teged nem kedvelok nepes taborahoz.
smile750 2013.07.23 07:55:37
@hagyma: @montroyal: Ja, Maryrol mindig ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=ig0RC4Es2c0

A kedvenc notam. :D
smile750 2013.07.23 08:03:04
@cougarcat: Persze, hogy hulyesegnek szantam, pont azert mert ez az altalnos velekedes, es ez az intelligens amerikaizas annyira kinalta a lehetoseget.
De meg ha komolyan gondolnam, akkor sem alltam neki szemelyeskedni, es senkit alazni, ocsarolni, ahogy egyik hozzaszolasomban sem tettem soha.
Ha valakinek negativ velemenye van a magyarokrol, vagy barki masrol az az o velemenye, nem fogom szemelyes sertesnek venni, es nekitamadni az illetonek, mert en meg azt tartom primitivsegnek.
Ugy latszik nem sikerult teljesen az amerikanizalodas, mert magyar nickje van, es a stilusa is megmaradt tanyasi parasztnak. Vagy ez mar az amerikai ujhaza stilus? Akkor viszont tenyleg helyenvalo az a velemenyem, ami elintidotta ezt a kis vitat kozottunk. Szoval itt a dilemma: Mr. Onion baratunknak nem sikerult a beilleszkedes teljesen, es megtartotta a bunkomagyar stilusat, vagy sikerult, es felvette a bunkoamerikai stilust?
Ha már Ramadán van, akkor ma látogassunk el az Egyesült Arab Emirátusokba, Fikus Kukisz segítségével. Korábban (még a kezdeti időkben) írt egy posztot, most újjal jelentkezett, a leírtak nem minden tanulság nélkül valók. „Mivel az új Határátkelő-oldalon nincs még…..
smile750 2013.07.22 10:12:08
@Dömoizelle: Ez, a helyi szabalyok megismerese, es elfgadasa, vagy el nem fogadas eeseten az oda nem utazas, mindenhol egyforman kene, hogy mukodjon. Akkor is ha valaki mondjuk a Kozel-Keletrol megy Europaba, vagy akar Europan belul egyik orszagbol a masikba. Sajnos tobb eset bizonyitja, hogy ez nem mukodik sem egyik, sem masik iranyban. Sot, a problemat nagyobbnak latom azokban az orszagokban, ahol a politika elfgadobb, es befogadnak tucatjaval olyan embereket is, akik nem hajlandok elfogadni a befogado orszag torvenyeit, kulturajat. Az UAE-ben ezt probaljak valahogy koztesen kezelni. Vagyis lazabb mint pl. Szaud-Arabia, de szigorubb mint az europai demokraciak.
smile750 2013.07.22 15:15:31
@vladimir0370: Kivancsi leszek, hogy sikerul-e felvenned valakivel a kapcsolatot. Majd irj meg privatban, legyszives!
Ha minden igaz akkor Hataratkelo modi nyaral, igy lehet, hogy kevesebb ideje jut a bloggal foglalkozni. Kezdenek elszabadulni az indulatok.
smile750 2013.07.23 07:43:36
@Nordstjernen: A mai ujsagban mar benne volt, hogy ejtettek a vadakat ellene, es visszakapta az utlevelet.
Azert a tortenet ugy teljes, ha azt is hozzaveszuk, hogy a no egyutt ivott a kollegajaval, utana pedig felment vele a ferfi szobajaba, es nala aludt. Elhiszem, hogy ebben az esetben is megtortenhet az eroszak, de azert erdemes vegiggondolni, hogy milyen kovetkezmenyekkel jarhat ez. Azert az ilyen "aludj nalam" felhivasok 90%-ban egyet jelentenek, megpedig azt, hogy a ferfi le akar fekudni a novel.
Ha tenyleg igaz az, hogy mas tanacsara valtoztatta meg a vallomasat akkor pedig hulye, es nem ismeri a helyi torvenyeket, ami tiltja a hazassagon kivuli szexualis kapcsolatot. Mivel Katarban dolgozott a no, szamomra nem tul hiheto, hogy ezzel nem volt tisztaban.
Szoval a sztori nem olyan egyertelmu, mint amilyennek latszik, es nem is fogjuk megtudni soha, hogy valojaban mi tortent.
A tanulsag pedig az, hogy nem kell reszegen mas agyaban aludni.
Svédország után Dél-Afrikába vezetett Kátya és férje útja, ami azért elég nagy kulturális és életmódbeli váltás. Így aztán különösen érdekes, milyen a sokak által „legdélibb európai országnak" tartott Dél-Afrikát egy ilyen váltást követően. Lássuk! „Bár…..
smile750 2013.07.18 13:28:58
@charlieharper: Írd meg word-ben, és utána másold ide. Ha elszáll az oldal akkor újra be tudod másolni. A hely nevét nem tudom, útban a fővárosba ugrottunk be oda. Igazából nem volt betervezve, mert a főváros volt az úticél, de az idegenvezető kötelességének érezte, hogy elvigyen oda. Mit ne mondjak, elég nyomasztó volt. Nekem ott az a város tetszett ahol a baha'i kertek vannak. Meg északon a tengerparti falvak, ami inkább keresztény-arab. Az emlékeztetett egy kicsit a görög falvakra. Ja, ez előtt a meló előtt a görögöknél dolgoztam. :)
smile750 2013.07.18 13:32:37
@charlieharper: Ez a térkép sajnos nem ilyen volt. Ez kimondottam egy olyan szöveggel volt párosítva, ahol azt próbálták bizonyítani, hogy némely országokban mennyire nem szívesen látottak, és hogy mennyire tombol a fajgyűlölet. Mint írtam, a 0%-os kategóriában Szomália, és hasonló országok voltak, így egy kicsit furcsállottam, hogy miért hiányolják, hogy oda nem mehetnek. Na meg, őszintén megmondom, hogy volt egy elég erőltetett propaganda stílusa.
smile750 2013.07.18 15:29:01
@charlieharper: Már nem tudom hol láttam, de megpróbálom megkeresni, és elküldeni azt a térképet. Legalább hallok egy "bennfentes" véleményt róla.
Igazán kacskaringós életutat van szerencsém ma bemutatni nektek, melynek vége a jelek szerint Németországban van. A sok kacskaringó és a sok nehézség ellenére úgy tűnik, Zsuzscica végre révbe ért, én legalábbis nagyon remélem. Egyébként ha jól számolom, a mai a 700. poszt a…..
smile750 2013.07.17 10:04:10
@tanato: India, Bangladesh, Fulop szigetek, es meg par hasonlo orszagnak jelent igen fontos bevetelt a kulfoldi dolgozok hazautalt fizetese. Sajnos mi is eziranyba haladunk, hogy ez lesz a gazdasag fo mozgatorugoja.
Nem ez az első hajós poszt a Határátkelő történetében (remélhetőleg nem is az utolsó), de én mindig érdeklődéssel olvasom őket, mert sok újat lehet megtudni egy olyan életről, amit (valljuk be) többségünk egyáltalán nem ismer. Zsolt írásából ráadásul kiderül, milyen…..
Ma egy kicsit bepillantunk (a beteg szemszögéből) az angliai egészségügybe. Előrebocsátom, hogy semmilyen extra dologra nem kell gondolni, Alex története egy viszonylag egyszerű (de neki nyilván fájdalmas) műtété, és nyilván lesz olyan hozzászóló, amiben ez fel is merül majd,…..
smile750 2013.07.13 12:03:38
Az én orvosi tapasztalatom Magyarországról:
Amikor egyszer bőrgyógyászati utasításra elmentem a kerületi SZTK-ba, hogy eltávolíttassak egy gyanús anyajegyet:
Időpont egyeztetés a dokival - minden oké.
Amikor időpontra megjelentem az időpontra kiderült, hogy helyettesítő doki van, aki félrehívott, és bonyolult körmondatokban megpróbált lebeszélni, hogy megcsináltassam a műtétet, valahogy így: "Tudja, megállapodás van közöttünk orvosok között, hogy nem vesszük el egymás betegét....mert ha most megcsinálom a műtétet, nem én leszek itt amikor a varratszedésre visszajön.... Nem tudna másik időpontban jönni?
Próbáltam úgy tenni, mintha nem érteném, hogy attól fél, hogy nem kap hálapénzt, és mondtam neki, hogy sajnálom, de azért tettem mostanra szabaddá magam, mert mostanra volt az időpontom, így szeretném ha megcsinálná a műtétet, ha már nem hívtak előtte, hogy áttegyük máskorra.
Ekkor nagy duzzogva nekiállt, és a nővérkének fennhangon elkezdte mondani miközben ollóval vágta ki az anyajegyet, hogy: "Tudja Klárika, igazán szeretem az ilyen helyettesítéseket, amikor jó kis vatikáni valutáért dolgom."
Hát a jó édes anyukádat doktor úr!!! A fizetésedért dolgozol, és különben is, minek vállaltad el a helyettesítést ha büdös a munka?!
Ezek után persze nem mentem vissza, sem kötözésre, sem varratszedésre, megoldottam mindegyiket magam, és 2 héttel később betelefonáltam a szövettani eredményekért.
Amikor a hölgy a telefonban csodálkozott, hogy 'Hiszen nem jött kötözésre, és varratszedésre" akkor közöltem vele, hogy, ugye nem képzeli, hogy még egyszer oda beteszem a lábam.
Volt egy még cifrább eset, a feleségem gerincműtétjekor, így igyekszem messziről elkerülni a magyar egészség(?)ügyet.
Ma egy poszt erejéig félreteszem a személyes történeteket, mert kíváncsi vagyok, mit gondoltok arról a brit kampányról, amely megpróbálja lebeszélni az uniós polgárokat arról, hogy a szigetországban vállaljanak munkát és persze arról is, vajon tényleg megtelt-e (ha nem is szó…..
smile750 2013.07.05 11:04:56
@Amarante: Ja, akkor nálam nem volt tiszta a kép. Bocsánat. Kicsit töröm a madzsart, az az igazság. :) Köszi a felvilágosítást. Bár a törökök sem estek messze a cigánymeggy fától, így ez is furcsa kicsit. :)
smile750 2013.07.05 11:10:01
@bildiko_syd: Amúgy nem mindenhol ezek az indiai-fajta cigányok vannak. Erről van egy jó történetem. Réges-régen, még Magyarországon, amikor a vendéglátóiparban dolgoztam, rendszeresen bejártak hozzánk Magyarországon tanuló külföldi fiatalok. A helyi törzsközönség néha próbált velük kapcsolatot teremteni, ami nem ment könnyen, tekintve, hogy egyik sem beszélte a másik nyelvét, így egyszer-kétszer, látva a küszködést, besegítettem a fordításba. Persze magyar részről az egyik legelső kérdés volt, hogy "Nálatok vannak cigányok?". A kérdezett történetesen egy walesi srác volt, aki nagyon határozottan rávágta: "Persze, az írek."
smile750 2013.07.05 11:17:25
@bildiko_syd: Remek döntés. :)