Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cobalt

0 bejegyzést írt és 141 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Opera halála átalakulása óta eltelt évek még a legoptimistább fanatikusokat is elbizonytalanították egy időre. A 15-ös verzióval induló "projekt" immáron 28-as verziónál tart és mindenféle ígéret és mellébeszélés ellenére annyi újítást nem kapott ez idő alatt, mint…..
Egy kicsit sokáig kellett várni az újabb stabil kiadásra, de végre megérkezett. A 23-mas verzió ugyan még nem tartogat annyi újdonságot, mint a 24-es, viszont az előző két verzióhoz képest látványos a fejlődés. Lássuk! Az első szembetűnő változás a címmező jobb szélét…..
Cobalt 2014.08.01 17:54:35
@aranyláz: Nálam még mindig az Opera 12.17 as elsődleges, ami nem megy arra meg ott a Chrome.
Még csak szerda, de a héten már a második fejlesztői verziót kapjuk. (Ez valójában azért van, mert a múltheti problémák miatt átcsúszott hétfőre.) A mai kiadás kijavít néhány hibát, amit az előző kiadás okozott, és egy újdonsággal is szolgál. Frissítés után első…..
Nem kis meglepetésre, ma megérkezett a 22-tes verzió első fejlesztői kiadása. Lássuk az újdonságokat: Csendes frissítés (A következő frissítéskor lép életbe.) Kódolás menü (Már az előző verzióban is volt, nem?) Új alapértelmezett témák Chromium 35 Egyelőre ezek…..
Úgy látszik, hogy a fejlesztők tényleg ráálltak a sok apró frissítés kiadására. Ez a build sem tartalmaz ugyanis semmilyen új funkciót. A hibajavítások listáját megnézhetitek a teljes változáslistában. Letöltés: Windows, Mac..
Cobalt 2013.09.24 00:25:50
@Nekomajin: "Remélem, hogy most már az összes 18-asba tervezett újítást egyszerre robbantják."

A tul sok feature egyszere elesitese, pont ellent mond az inkrementalis fejlesztesnek.

Ne legyen igazam, de nagyon valoszinu, hogy foleg csak stabilitasi reszelgetest es 1-2 verzionkent fogunk csak uj featuroket latni. Linux verziora iden mar nem nagyon szamitok.
Cobalt 2013.09.24 16:44:32
@Nekomajin: Ne fogadj ere nagy tetel.

De, hogy hasznom is legyen az elegedetlenkedes mellet. A Google es ebbol kifolyolag az Opera is, dobja az NPAPI-t.
blog.chromium.org/2013/09/saying-goodbye-to-our-old-friend-npapi.html
Egy lelkes Opera felhasználó, Martin Kadlec igen komoly fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy hírolvasó kiegészítőt ír az új Operához, ráadásul olyat, ami minél inkább utánozni/pótolni tudja a régi Opera beépített kliensét. Az eredmény önmagáért beszél.…..
Néhány órája megérkezett a 18-as verzió első kiadása a Developer csatornán. A changelog ugyan elég hosszú, de újdonság nem került be ebbe a kiadásba, csak rengeteg bugfix. Ez persze nem jelenti azt, hogy mire a stabil csatornába ér a 18-as verzió, nem fog gyarapodni. A következő…..
Cobalt 2013.09.11 21:54:33
@graycivil: Vegre egy elfogadhato, megoldas, bar side panel nelkul csak korlatozottan hasznalhato.

Remelhetoleg meggondoljak magukat es beepitik.

Koszi a linket.
Változások listája (XXX): Frissült Chromium: 1547.57 Off road mód hibajavítások Frissült fordítások Teljes változáslista Letöltés (Opera 16.0.1196.55) Opera 16 Next (Mac) Opera 16 Next (Windows) ..
Cobalt 2013.08.26 08:24:29
@penge™:
"Még a 29-es Canary-ba került bele ez a feature, azóta már a végleges lett 29 és nincs benne. "
Ez biztato.

"Egyáltalán milyen elmebeteg, kretén, állat, gyökér, vadbaromnak fordul meg ilyesmi a fejébe?"

Annak amelyik a gmailt alakitgatja at a "letisztultsag" jegyeben. Mar odaig jutottunk, hogy olyan szinten primitiv, hogy az mar a szuleimnek is feltunt.

@Nekomajin:
"Azt viszont hiszem, hogy én, mint felhasználó jobban járok azzal, ha egy kész feature-t pár héten belül megkapok, mintha hónapokat kell rá várnom."
Ha szeretsz fizetetlen alfa/beta tesztelo lenni es nem banod, hogy a stabilitas es egyebb parameterek minosege hullamzik akkor a jelenlegi megoldas teljesen "jo".

A masodik bekezdeshez.

Nos ez a SCRUM/KANBAN es tarsai fejlesztesi metodologiak igerete. Pontosan ez az amivel evangelizaljak a vegfelhaszanlot es a felso es kozep vezetest es a szerencsetlen programozot es tesztelott.
A gyakorlatban sajnalatos modon ez az inkrementalitas az ami ala vag az egesznek. Ez a megoladas sokkal serulekenyebb az architectura rohadas es Technical Debt generalodas szempontjabol.
Sot ami meg rosszabb, hogy az inkremntalitas mait, felig befelyezett megoldasokat kaphatsz. Amiket majd csak honapok/evek mulva feljesztenek tovabb, ha tovabb fejlesztenek egyaltalan.
Vegul az inkrementalitas miat a vegeredmenyben a tobbszoros ido es energia kerul raforditasra ahhoz kepest, mintha elsore rendesen megcsinaltak volna.
A nagyobb lepteku refaktorallasok is kilove, igy az inkrementalis design altal okozott problemak javitasa rendkivul maceras, illetve akar javithatatlan is lehet.

Megfelelo SDLC es nagy menyisegu verzio koveto rendszerbeli branchel, persze megoldhato. Visszont az evekig eltarhat mire rendesen kidolgozasra kerul.

Mielot barki felre ertene, nem vagyok a fenti metodologia ellensege, elvegre az utobbi 4 eveben ezzel a metodologiaval fejlesztek. Visszont amig minden szereplo nincs tisztaban a metodologia kovetkezmenyeivel/mellekhatasaival addig irrealis elvarasok keletkeznek vele szemben vegfelhaszanloi szinten.

"10 felhasználóból 8 azt se tudja, hogy mi az a verziószám, főleg az autoupdate-ek korában."
Otthoni kornyezetben ez meg talan helytalo is lehet, visszont nagyvalalati kornyzetben az IT Governance-rt felelos emberkek nagyon durvan kopaszodnak ettol. A betanitott irodai alkalmazotrol nem is beszelve, aki emait esetleg nem tudja hasznali az inhouse/3rdParty altal fejlesztet rendszert, mert kapott egy sillent updatet, amiben esetleg elbarmoltak valamit.

"Én eddig nem tapasztaltam egyik böngészőnél sem, hogy értelmetlen fejlesztéseket kapnék."
Pont az elozben irtam egy peldat ra, szerencsere a Google meggondolta magat.

"Ha nekem egész véletlenül pont az oldalra rendezés kéne, akkor még várhatnék, de ezen nem változtat az, hogy a rögzítést időközben kiadják."

Ez egy olyan kivansag, amit a jelenlegi modelben teljesitenek, termeszetesen a kovetkezmenyekket a vegfelhaszanlonak kell viselnie.

"Az, hogy később előjöhetnek funkciókon átívelő bugok, egy probléma. De ezt oldják meg a fejlesztők, cserébe azért, hogy más területen meg előnyhöz jutottak."
Hidd el ez megoldasra kerul :).
bug -> feature konverzioval.
Illetve a regi featurok beken hagyasaval (nem tovabb fejlesztesevel).

"Én nem nagyon hallottam még, hogy a Chrome vagy a Firefox érezhetően instabilabb lett volna, mint a régi Opera, pedig már egy jó ideje a gyorsított ütemezést követik."

Nos, a 2 bongeszoben levo feature keszlet alapjan a Chrome kb a faek komplexitasan van a 12es Operahoz kepest, ilyen korulmenyek kozott nem tul nehez, stabilnak lenni (meg nem hallod a kollegaim siralmait). Ez az egyik ok amiert nem pakoltak vissza az RSS/eMail klienst es meg egy rakat egyebet az uj verzioba.
A masik ok, hogy tenylegesen az alap reszekben bug javitason kivul nem kelletkezik ujabb fejelsztes es innovacio. Igy nem nehez jonak lenni.

Az Opera legnagyobb gondja, az volt, hogy elavulta valt az alap architektura. Ezt megprobaltak az utobbi idoben elensulyozni rendkivul fejlett megoldasokkal, amik sajnalatos modon magukkal hordoztak instabilitast.

Nagyon kellet volna egy UI es Backend szeparacio egy egyseges API retteggel. Illetve rendes hardveres szallak a felhaszanloiak helyett. Ha ezeket idoben lemasoljak az Fx-rol es a Chromerol akkor ma is Presto alapokon lehetnenk, de jelentosebb jobb stabilitassal es minoseggel.

Azt visszont el kell ismerni, hogy egy hardveres szalon megirni egy ido es feladat osztasos rendszert, ami a feature mennyiseget figyelembe veve, baromi jol mukodott az nem volt semmi. Bar a nyakamat ra, hogy szara kellett hekkelni az egesz belso reszt hozza. Illetve ezt a megoldast a megszakithatatlan IO muveletek szoktak elgancsolni.

TL;DR;
Ha nem koveted a konkurencia innovaciot akkor veged, ahogy ez meg is tortent.
(A CD/Rapid Releast visszont pont nem kellet volna lemasolni.)
Cobalt 2013.08.29 18:19:59
@penge™:
"Jááááj! Több, mint egy hónapja nem is néztem a Gmail felé, mivel csak a szűrőket meg az átirányításokat basztatom időnként, de ez enyhén lesokkolt."

En is csak IMAPot tamogato levelezo szolgaltatasokat vagyok hajlando hasznalni pontosan ezert.

"Az nem lehet, hogy ennek egyik "áldásos" mellékhatása a 30+ megás telepítőméret? "

Alapvetoen ez az uj fejlesztesi modell nagyon durva komponens/feature szintu szetvalasztast igenyel, kod strukturalas szempontjabol. Ez drasztikusan javitja a kulonbozo komponensek minoseget/karbantarthatosagat. Cserebe visszont noveli a kod meretet es rontja a teljesitmenyet.

Ezt lehet elensulyozni, tobb fizikai szal es ez altall tobb processzor mag hasznalataval. A WebKites megoldas meg tovabb ment, a kulon proceszekel. Ez a megoldas mar interprocesz kommunikaciot igenyel, ami meg tovabb rontja a teljesitmenyt es bizonyos szempontbol komplikalja a kodot. Cserebe atom biztos stabilitast kellene, hogy biztositson, illetve jol viselje bizonyos komponenseinek az esetleges osszeomlasat.
Ez termeszetesen a rendszer veges eroforasait is jelentosen terheli (extra folyamatok es szalak nyomon kovetese es persze a folyamatkozi kommunikacio).

Az eddig 1 egyseges alkalmazas helyett. Most mar gyakorlatilag van egy UI kontener, egy web oldal kontener (es ennek tobb szalu valtozata), egy plugin kontener es egy botvemeny kontener. Nem lepne meg ha lenne meg egy kulon JS kontener is. Itt a kontener alatt a kulonbozo processzeket kell erteni (meg ha a feladat kezeloben ugyan ugy is hivjak oket).

Ezert allt elo az a vicces helyzet, hogy a Blink kitorolt 5+ milio kodsort, de 2-3 szorosara not a leforditott alkalmazas merete. Itt meg lehet azon agyalni, hogy tenylegesen mennyire sok a redundans kod benne vagy sem, ujra felhasznalt komponens szempontjabol.

Termesztesen meg ehhez jon hozza Sandboxos megoldas is.

Valojaban az eddigi 1 program helyett, most mar van 5+ program egybe csomagolva.

"Ezt is sikerült megoldaniuk, lásd: Chrome fejlesztő véleményét az Operáról."
Sajnos nem egeszen, de az teny, hogy a korulmenyekhez kepest egesz jol szimulaltak.
A 12es vonal 32 bites valtozataiban visszavontak a OOPP-ot, stabilitasi gondok miat. Illetve ha nagyobb lemez aktivitas van akkor a 12es mikro fagyasokat produkal. 64 bites vonalon a OOPP-ban futtatott tartalmak hajlamosak megakadni es sok eseteben ebbol csak a lap ujratoltes tudja felebreszteni.

Rendszerint mindig vagy a karbantarthatosag vagy a teljesitmeny oltaran kell aldozni. Kozeputak vannak, de szvsz mind2 Opera vonal atesett ilyen szempontbol a lo tulso oldara.

Programozokent azt sajnalom nagyon, hogy a 12es vonal technologiajat nem probaltak/tudtak/engedtek meg feljavitani a WebKit altal illetett innovaciokkal.
Viszont azt is meg kell erteni, hogy uzleti szempontbol a jelelegi megoldasuk "jobb", mint az architekturalis refraktor
Ettol fuggetlenul, mint vegfelhasznalo, az alapveto feature gyilkolaskert a jo k. edes anyukajukat.

Ha nem tevedek akkor a Chrome es most mar az Opera, sot a legtobb nagy vallat is, a "Worse is better" filozofiat kepviseli/koveti. en.wikipedia.org/wiki/Worse_is_better

Azaz minimalis uj fejlesztes/innovacio (nem a Chromeium-ban alapbol benne levok nem szamitanak ujnak ilyen szempontbol, pl bookmark vagy geo lokacio, stb.) es sok hiba javitas es egy rakat bele torodott felhasznalo.
Cobalt 2013.08.29 23:23:26
@penge™:
"De ezen a multiprocessz sem segít, mert ha nem marad több kiosztható mag, vagy ugyanazon a magon van két folyamat, akkor elkerülhetetlen az akadás."

Na igen sajnos nem csoda szer. Sot az eroforras igenye is sokkal nagyobb, foleg regebbi gepeken.

"Megérteni meg lehet, de számomra akkor is hányinger és elfogadhatatlan ez az egész"

Ez van, mindig a "hulyeknel" van a penz.

"ha mindent az adott szakterület legmegfelelőbb szakemberei uralnának."

Na ez a legnagyobb gond, hogy a tenyleg hozzaertoket megtalalni nem egyszeru. Tul sok a kokler minden szakmaban.
Ezert talatuk ki a managementet, csak azt felejtettuk el, hogy oket is rendesen kellene kivalasztani. :)
A telepítő már tegnap felkerült az FTP szerverre, de hivatalosan csak ma jelent meg az "új" Opera második stabil kiadása. A sok-sok hibajavítás és teljesítménynövelés mellett az alábbi újdonságok kerültek be a 15-ös verzióhoz képest: Chromium 29-es motor Geolocation…..
Megérkezett a hétre beígért Dev frissítés. Igazán nagy dobás még nincs, viszont több apró jel is a jó irányba mutat. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ez egy fejlesztői kiadás. Az új funkciók még hibásan vagy sehogy sem működhetnek, vagy akár félkészek is…..
Cobalt 2013.08.17 14:13:55
@penge™: Valoban van benne par uj adat, visszont azok bepakolasa nem tulsagosan nagy problema programozas technikailag.

Nem az volt a celom, hogy lopassal vadoljam meg az Operat, ha annak hangzott akkor elnezest. Speciel orulok neki, hogy nem takoltak sajatot, hanem fogtak a bepitettet es azon csiszolgatnak. Ha mar meg van irva nincs ertelme ujra irni.

A problemam azzal volt, hogy volt kepuk azt mondani, hogy teljesen "uj" fejlesztes. Persze PR celokbol megertem, hogy ezt kellett mondani, de amikor altalam ertelmesnek tartot emberek (pl. Nekomajin) is beszivjak akkor elojon meg a probaljuk meg helyre rakni mentalitas.

@Nekomajin:
Rendben nezzuk sora.

A konyvjelzo sav, sima alap Chrome tartozek.
Mint ahogy az egyedi kereso motor hozadas lehetosege is. (UI oldalrol mindosze par fuggveny hivas.)

A paraszt vakitas arra is vontakozott, hogy az alap Chrome altal tudott kepesegeket ujra engedelyezeset ujdonsagkent adjak el, mikozben csak sima atcimkezesek.

Ismetlem orulok neki, hogy a meglelvo kodbazist hasznositjak ujra, csak annak nem, hogy etetik a nepet azzal, hogy ez uj zsir uj fejelsztes a reszukrol.

A gyorsitott release, mint paraszt vakitast tovabbra is tartom. Ha koveted rendesen a Desktop Team blogot akkor tudod, hogy eddig is pontosan igy csinaltak. Amint tesztelheto alapotba kerult a feature jott a Next csatornan, hetente, sot neha naponta, tobbszor is.

"Szerinted leírnának olyat kommentbe, hogy egyszeri alkalommal importál a régi Linkből, ha erre nem lenne képes? Szerinted hónapokon keresztül képesek segget csinálni a szájukból, mikor nagyon jól tudják, hogy az a 2% hip-hop elillan, és lehúzhatják a rolót?"

Minden tovabbi nelkul, minnel tovabb var a felhaszanlo az altala kedvelt, de elvesztett featurokre annal nagyobb a valoszinusege, hogy meghozza a mentalis mini komrpomiszumokat es marad, mert neki megigertek, hogy jonnek, meg ugy tulajdnoneppen a tobbivel meg tobb macera lenne. Na pontosan ezert, megeri seget csinalni a szajukbol.

"uj fejlesztest (a helyukeben en is ezt tennem)."
Nem tudom, hogy mennyire követed ezt a blogot, de már többször volt róla szó, hogy egy az egy egyben kukázták a Chromium UI rétegét, és sajátot írtak helyette. Ebbe bizony beletartozik a könyvjelzőkezelő _felülete_ is. Pont azért kukázták, mert szerintük túl buta, és ha azt használják, akkor nem tudnak egy csomó dolgot implementálni, amit akarnak. Ez is tényleg arra utal, hogy szarnak bele az egészbe, és csak a bevételt akarják növelni."

Eleg regota kovetem ezt es a hivatalos Operas blogokat. Az UI reteg egy reszenek a kidobasarol tudok es bizonyos szempontbol meg is tudom erteni.
Vissza terve az eredeti vita indito reszre. Azt mondtad, hogy oruljunk, hogy milyen rendesek es nem a Chromosat kapjuk vissza. Ezt par perc utana jarassal meg tudtam cafolni. (Itt most a Bookmark tamogatas erdemi reszerol beszelunk es nem a kulcsinyt biztosito UI oldali megjelenesrol.)

Utanna megprobaltad at terelni, hogy de hisz kidobtak a regi UI, ami csak reszben igaz. A tenyleges munkat vegzo backend kod marad. A belso HTML oldalak, jelnetos reszben az eredetik modositasai.
A Bookamrkok UI resze az eredeti Chromeban egy HTML alapu belso oldal volt es ez az Opera verziojaban is igy lesz. Mint ahogy az "ujrairt" UI reteg nagy resze is belsos HTML alapu oldal. A bookmark sav az kivetelesen, rendes (nem HTML) UI elemnek tunik.

"Az a te bajod, hogy többet foglalkozol a marketinges dumával, mint a szemmel látható fejlesztésekkel."

En nem foglakozom a marketing dumajukkal, az alapjan itelem meg oket amit lattok es hogy az amit modnank menyire fedi a valosagot. Te visszont ugytunik, hogy mindenfele fentartasok nelkul elfogadod a marketing dumajukat. (Elnezest a szemelyeskedesert.)
Cobalt 2013.08.17 21:00:52
@Nekomajin:
"Honnan tudod? Pont annyi esély van rá, mint egy natív GUI-ra. És azt se tudjuk még, hogy csak belső lap/natív felület lesz hozzá, vagy gombos-menüs megoldás is."

Onnet, hogy olyan szinten nem akartak konyvjelozket, hogy meg a Chrome alapbol is letiltottak. Foleg ugy, hogy HTML alapu volt a manager is.
A felhasznaloi nyomas hatasara nekialtak "implementalni" ami nagyon ugytunik, hogy csak ujra engedelyeztek a Chromos backendet. Azt elismerve, hogy hoza adtak par uj mezot. A HTML alapu oldalak a tobbi funkcionalitasnal nagyon jol mukodtek, radasul a Chrome eseten is HTML+JS+CSS, azt szerkeszteni sokkal konyebb mint rendes UI elemeket le kodolni, melesleg ez esetben tul sok ertelem nincs is rendes UI-t irni hozza. Ugy kb ezekbol.

"1: Hányszor volt olyan, hogy hetekig, hónapokig nem kaptunk semmilyen buildet?
2: Hányszor volt olyan, hogy egy feature tesztelhető volt egy buildben, de hónapok teltek el, mire a stabil megjelent?"

Ez a gyorsitott verzioban is elofordult mar, hogy hetekig nem volt uj build.
Pontosan a regiben is tesztelheto volt az uj feature, de meg nem volt kesz es nem is adtak ki. Radasul a kiadas utan is egyre tobb bug volt benne.

Az uj rendszerben nem funkcionalitas menyiseghez hanem ido dobozokhoz vannak kotve a kiadasok. Ha csak a verzio szamot nezed akkor jaj de dinamikusan fejlodik erzesed keltodik. Ha megnezed a konkurenciat, hogy ott hogyan is nez ki a rendszer, akkor konyu belatni, hogy 3-4 vagy tobb verzionkent kerul bele egyaltalan olyan feature amiert erdemes lenne tenyleg kiadni.
Cobalt 2013.08.19 00:26:08
@Nekomajin:
"Pontosan erről van szó. És ez jó dolog."
Elso blikre valoban az gyakorlatban mar mas kerdes.

"Melyik részét nem érted annak, hogy pont leszarom a verziószámot? Engem az érdekel, hogy ha megcsinálják az X funkciót, akkor azt rögtön adják ide nekem, és ne kelljen megváni, amíg megcsinálják az Y-t meg még a Z-t is. Ha ez szerinted nem jó dolog, akkor tényleg nincs miről beszélnünk."

Ertem en, hogy egy konstans beta alapotu szoftvert szeretnel. En is igy voltam a Next-el egeszen 9.5 ota.

"A Chromium teljes UI rétegét kidobták a kukába, és nulláról megírták az egészet. Azt hitték, hogy a nagy innováció majd bejön, ezért a könyvjelzőket egyszerűen nem implementálták a saját UI rétegben."

Nem egeszen a belso HTML oldlak csak atszabasra kerultek. A tobbi UI komponensre csak az o szavuk van ami, jelenleg csak fentartasokkal hiheto.
Ebben pont a Bookmark Bar implementalasa ingatott meg. Kifejtettem mar, hogy miert, igy annak a megismetlesetol eltekintenek.

"Úgy látom, hogy most te lettél az ügyeletes jövőbelátó."

Nem kell ide jovobe latas csak par ev nagyvalalati tapasztalat, mint programozo. Nagy mertekben segit abban, hogy ne nezzenek madarnak.
Sajnos túl sok újdonságról nem tudunk beszámolni, mindenesetre valamelyest megint jobb lett a böngésző. Az Opera Next 16 ma megjelent frissítése a Chromium 29.0.1547.23 kiadásra épül, ezenkívül javításokat tartalmaz azok számára, akik nagyon sok, vagy éppen elég kevés lappal…..
Cobalt 2013.07.30 20:06:13
@Med1on: :)
Cobalt 2013.07.30 20:19:12
@Nekomajin: Mintha olyat irtak volna, hogy a Mozilla vinne a specifikacio egyik valtozatat.

manifest.sysapps.org/

A Firefox szintu testre szabhatosag valoszinleg kizart. Ugytunik, hogy a Chrome szintu lenne az alap es arra lehetne vendor specifikus boviteseket rakni.
Magyar Opera Ctrl+Z a Ctrl+D-re 2013.07.10 13:08:04
Sziasztok, Krystian Kolondra vagyok, a Desktop Team menedzsere. A legutóbbi postunk óta itt az ideje, hogy további információval szolgáljunk felétek a jövőbeli terveinket illetően. Tegnap érkezett egy Chromium frissítés az Opera 15 stabil ágához (Windows-ra egy további frissítés…..
Haavard elindított egy sorozatot a blogján, ahol a személyes áttérésének fázisait írja le. Ezek egyike volt a billentyűparancsok konfigurálhatósága, a többi eléggé PR bullshitre sikeredett, de nézzük el neki, elvégre alkalmazott. :) Ahogy már dqdb is rávilágított, van egy…..
Cobalt 2013.07.09 00:33:35
@penge™: "Főleg mikor kijelenti Haavard, hogy neki bizony a Stash kiváltotta az egyszerre sok nyitva tartható tabot."

Pontosan ez a Stash egyetlen ertelme. Szvsz meg csak o is most ismerkedik vele. Illetve probal nyitott lenni. Ha minden jol megy hamarosan o is el fog kezdeni belefutni bizonyos falakba. Ha szerencsenek van hasonloakba mint mi es akkor talan lesz esely ra, hogy megprobaljak orvosolni a dolgot.

Az miat nemileg bizakodobb vagyok, hogy az ismertebb es megmaradt Opera dolgozok meg nem voltak kepesek atmigralni. Ok azok akik meg talan tudnak tenni valamit a hianyzo dolgok vissza kerulesert.
Cobalt 2013.07.09 08:13:42
@penge™: "Nyitott? Teljesen kifordult önmagából, egy droid lett belőle. Nézd meg Hallvord-öt, írt egy Notes kiváltó kiegészítőt, ami messze nem olyan ratyi, mint ez itt:"

TL;DR; Nem akarom vedeni, csak adni egy magyarazatott, hogy miert viselkedik ugy ahogy. Ami nem feltetlenul csak az O hibaja.

Sajnos ez is egy opcio. A masik, hogy meg a ceges belso evengelizacio hatasa alatt van. Egy jo erzessel rendelkezo fejleszto, aki 10+ eves munka viszonyal rendelkezik ugyan azon termek fejlesztesen, ezt a barbarizmust nem kepes elviselni csak ugy.

Ilyenkor a mangment jon a klaszikus megoldassokkal es megprobalja meggyozni a kerdes alkalamazotakat, hogy minden rendben lesz es ne menekuljon el a cegtol vagy ne pusztuljon le a moralja a beka segge ala.

Pl bedobtak egy hasonlo tartalmu monologot:
Nezd meg a tobbi bongeszot, alig tudnak valamit. Visszont milyen "gyorsak" es milyen jol jelenitik meg az oldalakat. A nepnek meg ez az "egyszeruseg" es "sebeseg" "kell", nem pedig a featurok. Sot "egyszeruen" irhatoak hozza bovtitmenyek amivel "jobban testre szabhatobb", mint a regi.

Vannak fejlesztok akik ezen nem kepesek atlatni es vannak olyanok akik igen, illetve megint olyanok akik meg leszarjak.

Rendszerint azok akik ezen nem latnak at, vagy vak hittel rendelkeznek vagy nem rugtak oket meg pofan eleg sokszor hasonlo megoldasokkal.

Nezd csak meg jobban a viselkedeset, megprobalja meggyozni sajat magat es a kornyzetett, hogy a minden rendben van, tovabbra is ....
Pl, hasonlo gondoltok kavaroghatnak a fejeben:
Stash milyen jo, mert "kezelhetsz" sok fulet anelkul, hogy belassulna.
Vagy miert sirtok, hiszen van Bookmark Extension, meg most irok egy Notes Extensiont? Miert nem tetszik, hogy extensiont kell telepiteni? Mert telepiteni kell? Vagy mert extension?

Valojaban persze az a bajunk, hogy ezek az Extensionok otvar nagy takolasok es a kulso notepdos megoldastol nem sokkban kulonboznek, hasznalhatosagot tekintve.

Vissza terve el tudom, hinni, hogy jeleleg a gyasz elso 3 fazisban jarhat, hala a ceges belso evengalizacionak.
Pl Notes kiegeszito, felfoghato egy alkudozasnak.
Visszont meg nem jot ra, hogy nem nagyon fog tudni gyartani egy olyat ami megkozeliti az eredetit, hala a Chrome alap korlatainak.

Roviden en, nem vedem de meg nem is temetnem szegenyt, emberi szempontokbol.
Vagy tenyleg koponyeg forgato lett belole, vagy csak meg nem jott ra, hogy atvertek de nagyon csunyan. Ezert vedi a ceget es az uj Opera 15ot.

Sajat peldabol tudom, hogy min mehet keresztul, aztan kiderul, hogy mire jut. Valoszinuleg hamar (<1 ev) magahoz ter, majd belesik a kovetkezo csapdaba. Megprobalja belulrol megreformalni a rendszert. Ha talal tamogatokat meg akar sikerulhet is neki.

Ezert is orulok, hogy blogol az atteresi probalkozasairol. Sot probalkozik Extensionket irogatni a hianyzo kepesegek kivaltasara, amit radasul a blogjan tesz. Ha ez a folyamat, illetve a folyamatos kozosegi kritika sem teriti eszhez. Akkor sajnos az lesz belole, mint amilyennek most latod szegenyt.

Remelem nem sikerul a jelenlegi managmentnek megolni a dolgozok lelket is, mert, ha igen akkor az Operanak gyakorlatilag vege, ahogy mi ismertuk.
Cobalt 2013.07.09 10:51:06
@penge™: Lehet, bar lattam mar nagyon jo kozgazdaszt bedoli unit-linked eletbiztositasoknak, mint jo befektetesi forma. Kellet neki 2 eve mire leeset neki.

Az is lehet, hogy probal elore jutni a felhaszanloi tabor evangelizalasara tett kiserletekkel. Kerdes, hogy megvan-e benn az ami ehez kell vagy valemlyik "ujonc" jobban nyomul a management szempontjabol mint o es megszivja.

Ha erre jatszik, akkor eleg nagy az esely ra, hogy rajta veszt es kenytelen lesz magahoz terni, mikozben elkapalta magat a kozoseg elott.
Minden esetre sok sikert kivanok neki ehhez a jatek tervhez. Ha sikerul ha nem akkor is eladja a lelket es jo eselyel a semmiert.

Kapcsolodva az elozo hozaszolasomhoz, a management, ilyen helyzetben, szereti meglebegtetni az elo lepes lehetoseget, ha ezt es ezt megteszed. Sot neha a dolgozo sajat maga kepezeli oda ezt a lehetoseget.
Igy gondoskodva rola, hogy vakon vagja ki sajat maga alatt a fat a menekules helyett.
Rendszerint a jo es odao fejlesztoket nem szoktak nagyon feljebb leptetni, ha nincs ra megfelelo kenyszer.
Magyar Opera A nap képe 2013.07.06 08:13:27
A vízió az Opera 15 mögött és azon túl... ..
Cobalt 2013.07.07 00:11:06
@Nekomajin: Ezt toled is kernem.
Cobalt 2013.07.07 13:14:52
Ugytunik, hogy komolyabb agymenesnek sikerult mint amilyennek terveztem. Elore is bocsi. A "-----" kozotti reszek a megcimzett felhaszanloknak szolnak, a tobbi csak szemelyes agymenes.
-----------------
@Nekomajin: "No offense. Csak én azt írtam, hogy a Link ráépülhet valamire, te meg arról kezdtél el írni, hogy ugyan mi a franc épülne rá a Linkre."

Pontosan es utan ki is fejtetem, hogy miert nincs raepules. De legyen 3dszor is teteles listazassal.

A Link teljesen onalo, nem igenyel semmi egyebet a mukodesehez, mint HTTP uzenetek kuldese es fogadasa.
A REST es JSON miat JSbol egyszeruen megirhato a bongeszo oldali resze is.

Leaszamitva egy rendes API-t amivel hozza lehet ferni az SD/Stash/Discover-hez. Visszont mivel ezek nem native implementaciok hanem bovitmenyek.
Igy ezeknek az APIknak mar letezniuk kell, kulonben a kerdeses featurok nem mukodnenk.

Ismetlem a webservice megoldas miat es publikusan elerheto API leiras (githubos Java kod) miat, barmelyik bongeszobe bele lehetne rakni sima bovitmenykent a Linket. Az osszes konyvjelzo es jelszo syncelo bovitmeny hasonloan mukodik.

@penge™: "És a fájlformátumok? INI-ből meg ADR-ből meg wand.dat-ból csinálnak majd JSON-t, meg sqlite-ot, meg tökömtudja mit?"

Az Opera kerdes filejai a felepitese szempontjabol rekord alapuak, ezert tekintheto mind flat file alapu adatbazisnak (a wand.dat formatumat nem neztem meg).
Visszont, mivel integralva volt, igy nem kellett a Linknek ezek kezelesevel szorakoznia, mivel voltak belso APIk amiket hivogathatott.

JSON ez esetben a wireformat a kliens es a szerver kozott es nem a tenyleges tarolasi.
Radasul JS barat, azaz tokeletes extensionokhoz.
Sot OOP-ban hasznalt Objektumokat 1:1-ben lehet JSON-be es vissza konvertalni. A futo bongeszo pedig ugyis Objektumokent tarolja oket.

"A jelszavakat is átvette a 12-esből a végleges 15, de a hozzájuk tartozó felhasználóneveknek kb. az 5%-a maradt meg. Vannak még itt gondok, és ez lett a végleges..."
Ez Linktol fuggetlen, de azert nemileg ego, hogy a sajat file formatumaikkal nem boldogulnak el rendesen. Foleg ugy hogy van olyan program ami siman tudja olvasni a wand.dat-ot.
Az ilyenek visszont tovabb csokkentik a bizalmamat.

------
A programozas nem fekete magia, hanem foleg csak abstrakt gondolkodast igenyel. Ha az megvan, uttana az egesz mar szinte csak Technic LEGOzas, nemi sajat lego elem gyartassal.
A megrendeloi/felheszaloi oldal fele latszo komplexitas feltetlezett nagysaganak manipulalasaval tud egy progamozo megvezetni/hazudni. A masik oldal nem tehet mast mint elhiszi a programozonak vagy keres masikat.

Tenylegesen az irital, hogy programozok probalank atverni egy masik programozot. Radasul ugy, hogy nem is csinaljak tulsagosan jol. Foleg ugy, hogy en is elek jopar hasonlo komunikacios trukkel a masik oldal fele.

Nagyon remelem, hogy tenyeleg megepitettek azt az UIos abstrakcios reteget, amivel takarozkodva probaljak indokolni a feature hianyt, es nem csak makognak rola.
Bar a Linux verzio hianya es a Windowsos Classic tema eseten keszult kepek alapjan vannak fentartasaim ezzel kapcsolatban.
Meg jegyeznem, ha szakmai szempontbol kozelitem meg a dolgot.
Akkor UIos abstrakcios retegek rendszerint pont a feature megtartas miat irodnak. Bar a gyorsabb jovobeli fejlesztes is hiheto magyarazat. Az R16/R17 majd eldonti, hogy hazudtak-e vagy sem, illetve a Linux megjelenesi datum.

Mig el nem felejtem, jovo orientaltsag es technikai szempontokbol a Themek implementalasa ebben a fazisban, logikusabb. Ha az utan kezdenek el vele mokulni, hogy kint vannak a regibol hianyzo featurok akkor abbol megint takolas lesz.

Nem (teljesen) hulyek meg gonoszak, de a komunikaciojuk az totalisan csapnivalo. Plane ugy, hogy a kozoseg valoszinuleg megenne az osszinte es technikai reszleteket tartalamzo kialast, foleg mivel a marketinges BS ellen elege lazad.

Also hangon jegyeznem meg, hogy a Sleipnir nevezeto webkit alapunak ugytunik, hogy sikerult megoldania a problemat.
A feladat kezelo szerint 2 fele folyamatot futat es abbol jol kiveheto az 1 darabb UIert felelos.

A problema pedig, az hogyan legyunk multi motorosak annelkul, hogy a bugyuta Chrome UI-t kelljen hasznalnunk.

(Nem, egyenlore meg nem fontolgatom a Sleipnir-re migralast. Varom, hatha a 15+ valtozatokban jelentkeznek az Opera fejlesztok altal igert lehetosegek.)
Cobalt 2013.07.07 18:18:08
@Nekomajin: "Teljesen rendben van, amit írsz, csak abból indulsz ki, hogy eddig milyen volt a Link. Érted, ha szar lesz, akkor utólag is lehet ekézni. De azt nem értem, hogy előre minek kell, mert semmit se tudunk arról, hogy pontosan mit akarnak kiadni."

A technologiai reszen nem nagyon tudnak valtoztatni. Kell egy web service (vagy szerver) es azt hivagatni a bongeszbol. Ezen a ha meggebednek akkor sem fognak tudni valtozatatni.
Radasul a web service mar megvan, igy annak az ujrairasa ertelmetlen. A beintegracio meg kvazi trivialis.

Ki beszelt itt arrol, hogy jo vagy rossz lesz. Itt arrol van szo, hogy egy szinte teljesen kesz featuret keptelenek atemelni 6+ honap alat. Plane ugy hogy nem kell neki native UI.

A fentiek voltak a tenyek, a kovetkzo csak spekulalas.

A dolgok jelenlegi alapotaban azon sem lepodenek, meg ha fognak a jelenlegi menu opciot es beraknak Discover melle sima IFrames weboldalkent. Majd megprobaljak azt mondani, hogy nesztek itt a bongeszok kozti szinkronizalas.

@penge™: "Mondjuk az is csak olyan 90-95%-os, mert néhol csak 1-est meg 0-t ír jelszónak, vagy olyanokat, hogy [pwd]."

3rd Party megoldashoz kepest szvsz egesz jo eredmeny, foleg ha a hivatalos sem teljesit tul jol.
Bár határozottan jobban örülnék neki, ha a feature fejlesztő gépezetük indulna be, de ha megszedik magukat, talán jobban dobnak egy kis alamizsnát a hangos kisebbségnek, avagy a kiéhezett power usereknek. A további fejtegetést hagyjuk a kommentekre, a lényeg, hogy a MEGA…..
Cobalt 2013.07.07 11:42:32
@penge™: "Hogy én mennyire utálom a JSON-t."
A kovetkezo oldalon van helyeseg ellenorzo illetve formazo hozza.

jsonlint.com/
A frissítést mostanra valószínűleg olvasóink nagy többsége már megkapta, így adódik a kérdés, miért vártunk ennyi időt a hír közlésével? Én speciel azért, mert mindenképpen meg akartam tekinteni a hivatalos kiadási megjegyzéseket. Mivel az összeállítás száma…..
Cobalt 2013.07.06 23:32:05
@graycivil: A letoltesit paszolom, de a changelogot itt talalod:
www.opera.com/docs/changelogs/unified/1216/
Pár nappal azután, hogy kiadták az Opera történetében mérföldkőnek számító 15-ös verziót, a böngésző fejlesztői úgy érezték, hogy kicsit részletesebben beszélniük kell a böngészőmotor-váltás hátteréről és a várható változásokról. Mindezt egy Desktop Team…..
Cobalt 2013.07.05 07:22:39
@penge™: Ezek az informaciok valobann nem hangzanak tul biztatoan es rontjak az optimizmusomat. Visszont meg 1 ideig hajlando vagyok hinni, hogy hatha megsem.

Vegso soron ugyis a verziora lebontott hasznalati statisztikak szerint fognak donteni.
...sajnos csak Norvégiában. Kétségtelenül jobb, mint a 35 fokos hétfők. És akkor következzen a változáslista. Kiemelt változások: Ctrl+Insert, Shift+Insert gyorsbillentyűk újra működnek a címsávban Ctrl+Shift+V billentyűparancs: "Beillesztés és Ugrás" Maximizált ablak…..
Cobalt 2013.06.30 23:21:05
@Nekomajin: "Remélem, hogy ezt nem gondolták komolyan. addons.opera.com/hu/extensions/details/bookmarks-manager/"

Pedig majdnem merget vehetsz ra, hogy igen. Az importalasi sebesege visszont fenomenalis a hasznalhatosaga persze mindent felul mul.
Cobalt 2013.07.02 09:22:11
@cousin333: Papir forma szerint. Es meg mi voltunk hulyenek nezve, hogy nem ez lesz a vegleges valtozat.
IDDQD A nap képe: Link átalakul 2013.06.28 20:56:52
A Zelda-sorozat gazdag mémalapanyag, és az egyik visszatérő poén az, hogy a főhőst mindig lezeldázzák, pedig ugye Linknek hívják szegényt. És még mindig nem unalmas a poén, főleg ha így dolgozzák fel. (Tumblrről lopva, az eredetijét nem bírtam kideríteni.)..
Az automatikus frissítés beélesítve, ahogy ígérték. Akár a friss levegő, mondja Daniel (remélem ezzel nem a konfigurálhatatlanságára célzott). A következő, említésre méltó változások történtek: Változások listája: gyorsabb betöltődés a gyorshívóban érzékenyebb…..
Cobalt 2013.06.22 16:32:59
@penge™: Sajnos OOP csak a 3rd Party pluginekre volt engedelyezve, ott is csak 64 bit eseten. Azaz a Flash OOP volt, de a HTML5 video nem. Az IPC es szinkron IO miat meg nagyobb hekkekre volt szukseguk ahhoz hogy hasznalhato maradjon. Az teny, hogy a korlatokat figyelembe veve egesz jol sikerult.

Kb itt lehetett az a pont, hogy ra kellet jonniuk, hogy tovabb mar nem tudjak takolni es kellene egy ujra tervezes. Teremeszetesen kivalasztottak a teljes ujra iras opciot egy nepszeru open source megvalositasra alapozva.
Cobalt 2013.06.22 16:43:03
@Nekomajin: "Ha a Chromium open source, akkor miért igényelné a Google hozzájárulását?"

Ez esetben olvasd el a processzt.
dev.chromium.org/developers/contributing-code

"Az, hogy racionalizálnak, valahol érthető"
Sajnos a magyarban hasznalatosabb gyakoribb jelentest velted felfedezni az altalam hasznalt szoban.

Tenylegesen erre a jelentesre gondoltam. http://hu.wikipedia.org/wiki/Elhárító_mechanizmus#Racionaliz.C3.A1ci.C3.B3

"Azt, hogy nincs könyvjelző, szerintem ők se gondolták komolyan, de ha igen, akkor remélem, hogy a népharag jobb belátásra készteti majd őket. Azt se bánom, ha a stash-t okosítják ki, csak valahogy oldják meg."

Varni arra a bizonyos nepharagra ugy hogy csendben vagyunk teljesen folosleges, mert nem fog bekovetkezni. Az elmult evek Desktop Team Blogos tapasztalatai alapjan meg a hangos jajkialtasokat sem nagyon szoktak figyelmebe venni.
Cobalt 2013.06.22 23:34:06
@Nekomajin: "Azért az durva lenne, ha a Google annyira semmibe venné a Operát, hogy csak úgy kukázza az összes javaslatukat. Meg remélem, a csere előtt volt annyi eszük, hogy váltottak pár mailt, hogy mégis miket akarnak, mikre van lehetőség."

Nagyon remelem, hogy volt ennyi eszuk bar az is igaz, hogy menyire voltak jo targyalasi pozicioban. Volt egy fentarthatatlansag es tovabb fejelszthetetlenseg fele tarto kodbazis es vegelathatatlan szabvany fejlesztes. Nem zarom ki, hogy eladtak a lekuket vagy legalabbis egy jelentos reszet ezt valoszinuleg jo ideig nem fogjuk megtudni.
Bar a Blinkre bejelentese az Opera Chromiumra valtas bejelentese utan tortent es ez eleg sok bizadalomra adott okot. Ami egyenlore halvanyodast mutat.

"Az meg, hogy csendben vagyunk... Egy csomóan elárasztották a desktop team blogot a kommentekkel, csak éppen a kulturált hangvételt felejtették el."

Szinte az osszes forumon megjelntek azok is akik visszont halgatasra buzditanak. Mert hogy ez nem vegleges meg, adjunk nekik idot es addigis maradjunk csondben. Illetve, hogy mi csak kulsoljunk, mert mi csak kisebseg vagyunk es a tobsegnek ugyis tetszeni fog...

A Next csatorna mindig is a korai visszajelzesekrol szolt es szeretnem azt hinni, hogy valamenyire 2 iranyu. Ez mellet a csonkolas mellet szvsz nem lehet szo nelkul elmeni.

"Szóval úgy is meg lehet mondani, hogy valami szar, vagy valami hiányzik, hogy közben nem verjük a seggünket a földhöz, nem használjuk kötőszónak a fuckot, és még a caps lockot is kikapcsolva hagyjuk. Őszintén szólva az ilyen kommenteket én ki kivágnám a fenébe, ha én üzemeltetném az oldalt."

A nem kulturalt velemeny nyilvanitast en is elitelem, mind2 reszrol. Azokerol is akik reklamanak a csonkolas ellen es azokerol is akik vedeni probaljak a kerdes dontest.
A most következő leírás teljes mértékben dqdb érdeme, aki napok óta bújja az Opera 15 különböző fájljait és az ezekből kinyerhető információkat most megosztotta velünk. Innentől őt idézném. Teljesen szubjektív és találgatásszintű információk következnek. Nem…..