Adatok
IWAS
0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Az egyik korábbi bejegyzésemmel kapcsolatban elkezdődött némi vita arról, hogy mit kellene kezdeni a Balaton északi partjának déli lejtőivel, amelyről kilátás nyílik a tóra. Ha jó megoldásra szeretnénk jutni, akkor nem szabad szem elől téveszteni a pontos célkitűzést: a Balaton-felvidék északi…..
2014 óta művelek szőlőt és – kisebb segítséggel – készítek belőle saját bort, saját fogyasztásra. A dolgot csak ajánlani tudom, rengeteget lehet belőle tanulni. Az ember megismeri saját korlátait, van ideje a szőlőben elgondolkodni és lehet tesztelni, érdekel-e minket ez…..
Peter Saturno, a Longview (Adelaide Hills) borásza volt a Drop Shop vendége. A bemutatót követően volt szerencsém pár órát beszélgetni vele, miközben magyar borokat kóstolgattunk. A beszélgetés lényegi részét interjú formájában adom közre...
IWAS
2016.12.01 22:11:13
Jó kis riport, érdekes kérdésekkel és válaszokkal. A "Be lehet-e rendezkedni Adelaide Hills-ben az organikus/bio szőlőművelésre?" kérdésre Peter azt válaszolta, hogy szinte lehetetlen; nem azt, hogy lehetetlen, ezért rákerestem a neten arra, hogy van-e ilyen pincészet arrafelé. Találtam egyet, amely több mint 20 éve biodinamikus: www.ngeringa.com/about/ A kulcs az lehet, hogy a területen belül is (ahogy akov írja, pl. a magasságtól függően) jelentős különbség van a csapadék térbeli eloszlásában, illetve számít az is hogy mennyire szeles az adott rész (gyorsabban vagy lassabban száradnak meg a levelek és a fürtök eső után). Látszólag valóban ellentmondásos, hogy öntözni kell a vegetációs időszakban, mégis nagy a gombás fertőzés veszélye, ami "szinte lehetetlen"-né teszi az organikus művelést. Ha az említett viszonylag kevés csapadék érzékeny időszakban rövid idő alatt leesik, akkor reális a félelem, hogy lerohad a szőlő. A hőmérséklet is lényeges, a legtöbb gomba 30 fok felett elpusztul, Adelaide Hills viszont egy hűvös terület, itt különösen fontos lehet a mikroklímát felmérni, mielőtt valaki organikus művelésbe fog.
Időről időre előkerül az igény a Klubban egy kékfrankos-kóstolóra. Már egy pár éve nem volt, nekem meg szép lassan már eléggé be is szűkűlt a látóterem, így örömmel vettem, hogy régi motoros állandó társunk Szegediszomelijé bevállalta a szervezést.
A borokat full vakon kaptuk, 3 és 5 ezer Ft.…..
Amikor majd két hónapja stábunk részéről komolyra fordult az Egy Hét Alföld sorozat szándéka, az a gondolatom támadt, hogy nem egy palack alföldi borral fogok itthon eltölteni egy estét, hanem az akkor aktuálisan zajló Szegedi Bortérre fogok kilátogatni és úgy rendesen…..
IWAS
2016.11.09 22:17:05
Idén tavasszal kóstoltam a 2009-es (!) Font Ezerjó Selectiont, azt írtam róla, hogy "Egyedi, érdekes bor. Kb. 3 éve lehetett a csúcsán, de még most is nagyon jó." Mindössze 1800 forintba került. Most találtam a neten, hogy 2009 óta csak 2013-ban készült ismét Ezerjó Selection, illetve hogy bekerült a 2015-ös Magyar Bormustrán a legjobb 10 fehérbe. bacsmegye.hu/gazdasag/gasztrotour/az-orszag-tiz-legjobb-feherbora-kozott-a-2013-as-font-ezerjo-selection.html
Ezen is túl vagyunk: megvolt az első BIO-ellenőrzésünk. Az elmúlt években az informatikán belül szakterületet váltottam: információ-biztonság menedzsmenttel foglalkozom. Ennek kapcsán megismertem az ISO szabványok világát, és megértettem, hogy miért fontosak a minősítési rendszerek. Mindegyik egy…..
Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a…..
No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a…..
IWAS
2015.05.18 22:12:27
@drbarta
Igaz, hogy egy kicsit drágább (€58), de ha hihetünk a szerzőnek ("Délies, nagy és koncentrált, de nem nehéz, nem amorf."), akkor talán ez a bor megállja a helyét a francia sorban: www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/pompas-mutans-hummel-portugieser-gelassenheit-2012
Egyébként nem is nagyon értem, hogy miért kellene egy magyar bor a francia (feltehetően grenache alapú) sorba. Miért nem inkább egy bor a Languedoc-Roussillon régióból (egy hűvösebb évjáratból). Bár az utóbbi lehet, hogy ellopná a show-t. :)
Igaz, hogy egy kicsit drágább (€58), de ha hihetünk a szerzőnek ("Délies, nagy és koncentrált, de nem nehéz, nem amorf."), akkor talán ez a bor megállja a helyét a francia sorban: www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/pompas-mutans-hummel-portugieser-gelassenheit-2012
Egyébként nem is nagyon értem, hogy miért kellene egy magyar bor a francia (feltehetően grenache alapú) sorba. Miért nem inkább egy bor a Languedoc-Roussillon régióból (egy hűvösebb évjáratból). Bár az utóbbi lehet, hogy ellopná a show-t. :)
Nagyboros sorozatunkban ezúttal Champagne került sorra. A rosék irányából indultunk, aztán néhány sima és spécibb brut után évjáratos tételekkel zártunk. Mit mondjak? Szép sor volt, a borok nagyobb meglepetések nélkül hozták, amit a papírforma előír. Persze ez nem jelenti…..
IWAS
2014.10.30 21:43:22
"Diebolt-Vallois were originally registered as a Récoltant-Manipulant but are now a Négociant-Manipulant. They own 13 ha of vineyards and purchase another 2-3 ha from the Vallois family. (...) Diebolt-Vallois is a quintessential example 'the new Champagne' two ancient families producing superbly distinctive wines on a small scale. It is ironic that they must be classified as a Négociant-Manipulant to purchase fruit from their own family: needless to say they have nothing whatsoever in common with the big negociants with whom they are legally classified."
trialto.com/bc/en/our-wines/catalogue/diebolt-vallois
trialto.com/bc/en/our-wines/catalogue/diebolt-vallois
Őrületes tempóban zajlik ez az év, a szőlő éppen kezdett olyasmire formálódni a kezem alatt, amire mindig is vágytam - persze azonnal kitaláltam a rizling fajtacserét. De nem ez a legnagyobb változás, ami körültöttem zajlik, hanem az elhatározás, hogy megvizsgáljuk, hogyan…..
Sajnos már jócskán elmúlt a Szegedi Borfesztivál, így már csak élménybeszámolóval tudok szolgálni, nem pedig segítséggel az útvonalat illetőleg. Nehezen jutottam ki, idén nem úgy jött ki a lépés, mindössze egy estét tudtam rászánni. (Illetve még egy alkalommal csak kiszaladtam néhány kis üveggel…..
Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit…..
Egészen múlthét péntekig abban a hitben éltem, hogy tudom, milyen az, amikor a rajnai rizling jó: nagyon jó. Aztán Tar Ferenc elhúzta előttem a mézesmadzagot egy vágtaszerűen levezényelt tizenhárom boros, nyomokban egyéb érdekességeket is tartalmazó kóstolósorral, és azóta is próbálkozom az…..
Mostanában egyre többször nyitok kedvtelésből, mindenféle koncepciót mellőzve palackokat, ezért úgy döntöttem, hogy felélesztem a réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban létezett sorozatot, és elkezdem megírni az eddig többnyire poszttalanul hagyott, amúgy remek borokat.…..
A malbecet leginkább Argentínával köti össze a jelen borivó nemzedéke, holott a malbec eredetileg a hat engedélyezett kékszőlő-fajta egyike Bordeaux-ban, sőt, a 18. században még a borvidék legnagyobb mennyiségben telepített fajtája volt. Manapság legfeljebb kis mennyiségben…..
Tegnap elmentem Dörgicsére, ránézni a borra - mert legalább kéthetenként ellenőrizni kell a tömlőzárású tartályok nyomását, rá kell nézni a házra is. Ráadásul megérkeztek az új pumpák is, mert a régiek nyomásmérője beadta a kulcsot. Ha már arra jártam, elintéztem egy…..
Egy pompás dörgicsei bort kóstoltam, a Szőlőművelés blog szerzőjének olaszrizlingjét. Nem kereskedelmi tétel.
A Szőlőművelés blog szerzője évek óta írja a dörgicsei történetet. Így mutatja be magát a blogon: „Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a…..
IWAS
2013.12.13 23:15:19
Szervusz! A leírás alapján egy 7 pontos borra asszociáltam (ha nem lenne utalás a "magas" alkoholra, akkor akár 8 pontos is lehetne :-)). Ha teljesen szárazra erjedt (amit a leírás alapján kétlek, bár nem zárhatom ki), akkor kb. 12,5% az alkoholtartalma, aminek nem szabadna még 20 C-on vizsgálva sem "kilógnia". Ha gondolod, küldök egy 2-3 dl-es csavarzáras üveget, amibe ha töltesz ebből a 2012-es OR-ből, majd visszaküldöd, akkor írnék róla egy pár mondatos összafoglalót és - ha a bloggazdának ez nem okoz gondot - feltenném közvetlenül ide, komment formájában. Több szem többet lát, több száj többet kóstol. Ha érdekel az ajánlatom, akkor kattints az alábbi linkre, ott találsz több tőlem származó posztot, kattints a nevemre, majd a "küld"-re (így tudsz e-mailt írni; pl. hogy milyen címre küldhetem a kis palackot).
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121619&la=109580824
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121619&la=109580824
Az idén nem sokat vacakoltak a borok: a forrás nagyon hamar lezajlott. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, talán a több eső miatt több tápanyagot tudott felvenni a szőlő, és az élesztőgombák elszaporodásához minden adott volt, talán az, hogy sikerült a forralópincét 16 fok körüli…..
Ismét egyveleg rovatunkkal jelentkezünk. Kis válogatás az utolsó időszakban kóstolt, de posztba nem öntött borokból...
Egy ideje már érzem, feltételezem a kedves olvasók is érzik, hogy mostanság a blog megtöltése tartalommal egyre inkább fáradtságosnak bizonyul. A részemről legalábbis. Ne aggódjanak, jó egészségnek örvendek, kóstolok is rendesen, a borok világa még mindig sok izgalmat tartogat részemre, ugyanakkor a…..
Augusztus 20-a alkalmából rendezték meg a Nemzeti Bormustrát, amely magyar fajtákból készült borok és magyar ízek végtelen sorát ígérte az erre éhes látogatónak. A kóstoló egyben utánozhatatlan helyszínt is kínált, hiszen a Váci utcában, egy exkluzívnak tetsző épület…..
Természetesen léteznek megvásárlásra érdemes borok 1000 forintos fogyasztói ár alatt, néhányat ajánlok is. A hvg.hu cikke adta az ötletet ehhez a poszthoz, az ő válogatásuk eredménye elkeserítő, az összkép azonban kedvezőbb.
Az 1000 forintos fogyasztói ár alatti borok…..
Piros és kék bogyós gyümölcsök, sokféle fűszer, szegfűszeg, puncs, karamellizált pörkölt magvak. Nem túl intenzív, vagy mélyről jövő, de kétségtelenül vannak színek, mégha ennek hátteréül nagyobb részt a hordóra gyanakodnék, mint az alapanyagra. Közepes, vagy…..
IWAS
2013.06.07 10:15:42
Második merítés a szegedi borfesztről.
..
Nagyon furcsa dolog a biológia. Az olaszrizling még mindig érdes, és nem forr ki szárazra. Talán az lehet a baj, hogy a műanyag tartály tetején nincs túlfolyó, így a must lefojtva marad, és ezért nem tud elforni rendesen. Ez kb. az utolsó ötletem, ezért átfejtettem a bort egy olyan…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Ne aggódj Rambo bejegyzése miatt, mert 1/ Rambo nem a területért felelős államtitkár, se nem parlamenti képviselő: nincs nagyobb ráhatása a törvényhozásra, mint neked, nekem vagy bármelyik választópolgárnak (azokban a dolgokban pedig, amelyek az önkormányzat saját hatáskörében szabályozhatók, vélhetően kisebbségben van az álláspontjával), 2/ a saját érdekét helyezi előtérbe: értékes balatonfelvidéki szőlőterületeket szeretne nagyon olcsón felvásárolni. Utóbbit úgy látja elérhetőnek, ha az elhanyagolt birtokok tulajdonosait gigabírsággal fenyegetnék meg, így azok gyorsan és jóval áron alul igyekeznének megszabadulni a területeiktől. Néhány dologban viszont a fentiektől függetlenül igaza van, pl. ha egy hivatalosan is szőlőként bejegyzett terület egy borvidék határain belül helyezkedik el, akkor elvárható, hogy az folyamatos művelés alatt legyen. Azon már lehet vitatkozni, hogy ez mit jelent vagy jelentsen. Egy bioszőlész akár rosszabbul is járhat, ha azt nézzük, hogy igaz, hogy egy szomszédos elhanyagolt terület fertőzési forrás (pl. a lisztharmaté) lehet, de ha azt adminisztratív kényszerből elkezdik művelni, akkor könnyen lehet, hogy a drága kaszáltatás helyett a tulaj inkább tocsogósra fújja a széli részeket és a sorközöket gyomirtóval, a szőlőt pedig a legdurvább szintetikus szerekkel kezeli, ezeket a szél átviszi a bio minősítésű szőlőre; az ellenőrök érzékeny módszerekkel kimutatják a vegyszereket, majd megvonják a bio minősítést. Én azt gondolom, hogy erkölcsös és előremutató megoldás lenne, ha az elhanyagolt szőlőterületek tulajdonosainak biztosítanák, hogy művelési ágat váltsanak (akár lefelé, pl. szőlő helyett legyen rét az adott területen; tudom, hogy ez itt többeknek nem tetszik, mondván, hogy a „grand cru” területek nem ezt érdemlik; én viszont azt mondom, hogy nincs gond, hiszen ezek a területek nem vesznének el végérvényesen), így Rambonak a legitim elvárása (vagyis, hogy ne legyen fertőzési góc) teljesülne, és a most még elhanyagolt területek tulajdonosait sem érné anyagi kár (vagy csak egyszeri, minimális). Természetesen, ha később valaki olyan motivációval jelentkezne, hogy szőlőt szeretne telepíteni, akkor megvehetné a rétet, legelőt vagy szántót, megtörténhetne a visszaminősítés és telepíthetne rá szőlőt.
A másik felvetett probléma, amikor spekulatív módon arra vár valaki, hogy a szőlőjét (stb.) belterületté nyilvánítsák, mert tudja, hogy akkor meg fog ugrani a terület értéke. Itt az lehetne a megoldás (figyelembe véve az elmúlt 30 év demográfiai változásait), hogy az önkormányzat hoz egy határozatot, miszerint pl. a következő 25 évben nem fogják növelni a belterület nagyságát (ez egyrészt megnövelné az eladási kedvet, másrészt visszamennének az árak). De ha nem hoz ilyen döntést az önkormányzat, akkor is kelljen a tulajdonosnak gondoznia a területét a hivatalos művelési ágnak megfelelően.