Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IWAS

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyik korábbi bejegyzésemmel kapcsolatban elkezdődött némi vita arról, hogy mit kellene kezdeni a Balaton északi partjának déli lejtőivel, amelyről kilátás nyílik a tóra. Ha jó megoldásra szeretnénk jutni, akkor nem szabad szem elől téveszteni a pontos célkitűzést: a Balaton-felvidék északi…..
IWAS 2017.12.28 14:51:58
Kedves Granov!
Ne aggódj Rambo bejegyzése miatt, mert 1/ Rambo nem a területért felelős államtitkár, se nem parlamenti képviselő: nincs nagyobb ráhatása a törvényhozásra, mint neked, nekem vagy bármelyik választópolgárnak (azokban a dolgokban pedig, amelyek az önkormányzat saját hatáskörében szabályozhatók, vélhetően kisebbségben van az álláspontjával), 2/ a saját érdekét helyezi előtérbe: értékes balatonfelvidéki szőlőterületeket szeretne nagyon olcsón felvásárolni. Utóbbit úgy látja elérhetőnek, ha az elhanyagolt birtokok tulajdonosait gigabírsággal fenyegetnék meg, így azok gyorsan és jóval áron alul igyekeznének megszabadulni a területeiktől. Néhány dologban viszont a fentiektől függetlenül igaza van, pl. ha egy hivatalosan is szőlőként bejegyzett terület egy borvidék határain belül helyezkedik el, akkor elvárható, hogy az folyamatos művelés alatt legyen. Azon már lehet vitatkozni, hogy ez mit jelent vagy jelentsen. Egy bioszőlész akár rosszabbul is járhat, ha azt nézzük, hogy igaz, hogy egy szomszédos elhanyagolt terület fertőzési forrás (pl. a lisztharmaté) lehet, de ha azt adminisztratív kényszerből elkezdik művelni, akkor könnyen lehet, hogy a drága kaszáltatás helyett a tulaj inkább tocsogósra fújja a széli részeket és a sorközöket gyomirtóval, a szőlőt pedig a legdurvább szintetikus szerekkel kezeli, ezeket a szél átviszi a bio minősítésű szőlőre; az ellenőrök érzékeny módszerekkel kimutatják a vegyszereket, majd megvonják a bio minősítést. Én azt gondolom, hogy erkölcsös és előremutató megoldás lenne, ha az elhanyagolt szőlőterületek tulajdonosainak biztosítanák, hogy művelési ágat váltsanak (akár lefelé, pl. szőlő helyett legyen rét az adott területen; tudom, hogy ez itt többeknek nem tetszik, mondván, hogy a „grand cru” területek nem ezt érdemlik; én viszont azt mondom, hogy nincs gond, hiszen ezek a területek nem vesznének el végérvényesen), így Rambonak a legitim elvárása (vagyis, hogy ne legyen fertőzési góc) teljesülne, és a most még elhanyagolt területek tulajdonosait sem érné anyagi kár (vagy csak egyszeri, minimális). Természetesen, ha később valaki olyan motivációval jelentkezne, hogy szőlőt szeretne telepíteni, akkor megvehetné a rétet, legelőt vagy szántót, megtörténhetne a visszaminősítés és telepíthetne rá szőlőt.
A másik felvetett probléma, amikor spekulatív módon arra vár valaki, hogy a szőlőjét (stb.) belterületté nyilvánítsák, mert tudja, hogy akkor meg fog ugrani a terület értéke. Itt az lehetne a megoldás (figyelembe véve az elmúlt 30 év demográfiai változásait), hogy az önkormányzat hoz egy határozatot, miszerint pl. a következő 25 évben nem fogják növelni a belterület nagyságát (ez egyrészt megnövelné az eladási kedvet, másrészt visszamennének az árak). De ha nem hoz ilyen döntést az önkormányzat, akkor is kelljen a tulajdonosnak gondoznia a területét a hivatalos művelési ágnak megfelelően.
IWAS 2017.12.30 22:19:34
Kedves Rambo!

Lehet humorizálni, de én továbbra sem tartom elfogadhatónak azt, hogy nagy összegű bírságok kilátásba helyezésével kényszerítsük a szőlőtulajdonosokat nyomott áron történő eladásra. Itáliában a szőlőkultúra több mint 2000 éves (van, ahol 3000). Ezt látod pl. Toszkánában (egyébként nekem sokáig egy toszkán tájfotó volt beállítva háttérképnek). Itthon meg azt látod, ami a realitás (a tulajdonviszonyok radikális változásai az elmúlt 100 évben, minőségi helyett tömegtermelés közel fél évszázadon át, kiüresedő, elöregedő, lepusztuló vidék). Én nem hiszek a felülről irányított fellendülésben. Azzal egyetértek, hogy jobban nézne ki, ha szépen gondozott szőlők lennének a Balaton közvetlen közelében (bár éppen Dörgicsére szerintem nem jár sok turista, javíts ki, ha tévedek). Nekem viszont az sem okoz lelki gondot, ha vannak elgazosodott szőlők, lepattant lakókocsik, vagy éppen nyaralóvá fejlesztett álpincék. Ezek ugyanis jeleznek valamit. Az nem vitás, hogy ha valaki csal a támogatással (pl. rendes oltványok helyett csak szőlővesszőket dugdos a talajba), akkor azt súlyosan meg kell büntetni. A lepusztult építmények és szőlők esetében szerintem gyakrabban a tőkehiány és a tulajdonosok magas életkora, rossz egészségi állapota, mintsem az igénytelenség van a háttérben. Kevesen vannak olyanok, mint te, akik kellő tudással, lelkesedéssel és tőkével rendelkeznek, ez a fő oka annak, hogy nehéz vevőt találni az elhanyagolt szőlőkre. A hosszú távú bérlet többé-kevésbé megoldás lehetne a borvidéki tájkép rendezésére, de ehhez számos feltétel kell (pl. külföldi állampolgár is bérelhessen, min. 25 évre, szabad fajtaválasztás /persze telepítési támogatás csak meghatározott fajtáknál lenne/, garancia, hogy nem adja el a tulaj a bérleti idő lejárta előtt, némi állami/önkormányzati támogatás, hogy az információ erről a lehetőségről eljuthasson minél több potenciális bérlőhöz). Szóval szerintem nem felülről, hanem alulról (és ha tetszik, ha nem: lassan – mert ez egy ilyen jellegű folyamat) történhet a felemelkedés. Ha egy terület kiemelkedő szőlészeti-borászati szempontból („grand cru”), akkor azt borokkal kell bizonyítani. Ez az első lépés. A második, hogy egyre több kisebb pincészet jelenik meg, szintén a terület kiemelkedő voltát bizonyító borokkal (eddigre már a borok árának is egy bizonyos szintet el kell érniük). A harmadik, hogy a profitszagot megérezve megjelennek a nagytőkések is (itthon ezek főként az ún. oligarchák; külföldiek gyakorlatilag nem vehetnek legálisan szőlőt /csak nagyon szigorú feltételek teljesítése után/), oldalukon egy tehetséges borásszal, és elkezdik felvásárolni (már magas áron, hiszen addigra már az itt termelt borok is magas áron lesznek értékesíthetők) a még eladó területeket. Végül tehát gondozott kinézetűvé válik a borvidék (mint pl. Toszkánában vagy a szomszédos Ausztriában is).
Peter Saturno, a Longview (Adelaide Hills) borásza volt a Drop Shop vendége. A bemutatót követően volt szerencsém pár órát beszélgetni vele, miközben magyar borokat kóstolgattunk. A beszélgetés lényegi részét interjú formájában adom közre...
IWAS 2016.12.01 22:11:13
Jó kis riport, érdekes kérdésekkel és válaszokkal. A "Be lehet-e rendezkedni Adelaide Hills-ben az organikus/bio szőlőművelésre?" kérdésre Peter azt válaszolta, hogy szinte lehetetlen; nem azt, hogy lehetetlen, ezért rákerestem a neten arra, hogy van-e ilyen pincészet arrafelé. Találtam egyet, amely több mint 20 éve biodinamikus: www.ngeringa.com/about/ A kulcs az lehet, hogy a területen belül is (ahogy akov írja, pl. a magasságtól függően) jelentős különbség van a csapadék térbeli eloszlásában, illetve számít az is hogy mennyire szeles az adott rész (gyorsabban vagy lassabban száradnak meg a levelek és a fürtök eső után). Látszólag valóban ellentmondásos, hogy öntözni kell a vegetációs időszakban, mégis nagy a gombás fertőzés veszélye, ami "szinte lehetetlen"-né teszi az organikus művelést. Ha az említett viszonylag kevés csapadék érzékeny időszakban rövid idő alatt leesik, akkor reális a félelem, hogy lerohad a szőlő. A hőmérséklet is lényeges, a legtöbb gomba 30 fok felett elpusztul, Adelaide Hills viszont egy hűvös terület, itt különösen fontos lehet a mikroklímát felmérni, mielőtt valaki organikus művelésbe fog.
Időről időre előkerül az igény a Klubban egy kékfrankos-kóstolóra. Már egy pár éve nem volt, nekem meg szép lassan már eléggé be is szűkűlt a látóterem, így örömmel vettem, hogy régi motoros állandó társunk Szegediszomelijé bevállalta a szervezést. A borokat full vakon kaptuk, 3 és 5 ezer Ft.…..
Ezen is túl vagyunk: megvolt az első BIO-ellenőrzésünk. Az elmúlt években az informatikán belül szakterületet váltottam: információ-biztonság menedzsmenttel foglalkozom. Ennek kapcsán megismertem az ISO szabványok világát, és megértettem, hogy miért fontosak a minősítési rendszerek. Mindegyik egy…..
No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a…..
IWAS 2015.05.18 22:12:27
@drbarta
Igaz, hogy egy kicsit drágább (€58), de ha hihetünk a szerzőnek ("Délies, nagy és koncentrált, de nem nehéz, nem amorf."), akkor talán ez a bor megállja a helyét a francia sorban:
www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/pompas-mutans-hummel-portugieser-gelassenheit-2012
Egyébként nem is nagyon értem, hogy miért kellene egy magyar bor a francia (feltehetően grenache alapú) sorba. Miért nem inkább egy bor a Languedoc-Roussillon régióból (egy hűvösebb évjáratból). Bár az utóbbi lehet, hogy ellopná a show-t. :)
Szőlőművelés Micsoda év ez! 2014.09.06 19:12:40
Őrületes tempóban zajlik ez az év, a szőlő éppen kezdett olyasmire formálódni a kezem alatt, amire mindig is vágytam - persze azonnal kitaláltam a rizling fajtacserét. De nem ez a legnagyobb változás, ami körültöttem zajlik, hanem az elhatározás, hogy megvizsgáljuk, hogyan…..
Sajnos már jócskán elmúlt a Szegedi Borfesztivál, így már csak élménybeszámolóval tudok szolgálni, nem pedig segítséggel az útvonalat illetőleg. Nehezen jutottam ki, idén nem úgy jött ki a lépés, mindössze egy estét tudtam rászánni. (Illetve még egy alkalommal csak kiszaladtam néhány kis üveggel…..
Egészen múlthét péntekig abban a hitben éltem, hogy tudom, milyen az, amikor a rajnai rizling jó: nagyon jó. Aztán Tar Ferenc elhúzta előttem a mézesmadzagot egy vágtaszerűen levezényelt tizenhárom boros, nyomokban egyéb érdekességeket is tartalmazó kóstolósorral, és azóta is próbálkozom az…..
Mostanában egyre többször nyitok kedvtelésből, mindenféle koncepciót mellőzve palackokat, ezért úgy döntöttem, hogy felélesztem a réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban létezett sorozatot, és elkezdem megírni az eddig többnyire poszttalanul hagyott, amúgy remek borokat.…..
A malbecet leginkább Argentínával köti össze a jelen borivó nemzedéke, holott a malbec eredetileg a hat engedélyezett kékszőlő-fajta egyike Bordeaux-ban, sőt, a 18. században még a borvidék legnagyobb mennyiségben telepített fajtája volt. Manapság legfeljebb kis mennyiségben…..
Olaszrizling Rambo olaszrizlingje 2013.12.10 09:15:09
Egy pompás dörgicsei bort kóstoltam, a Szőlőművelés blog szerzőjének olaszrizlingjét. Nem kereskedelmi tétel. A Szőlőművelés blog szerzője évek óta írja a dörgicsei történetet. Így mutatja be magát a blogon: „Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a…..
A Borrajongó Őszi egyveleg 2013.10.08 06:00:00
Ismét egyveleg rovatunkkal jelentkezünk. Kis válogatás az utolsó időszakban kóstolt, de posztba nem öntött borokból...
Egy ideje már érzem, feltételezem a kedves olvasók is érzik, hogy mostanság a blog megtöltése tartalommal egyre inkább fáradtságosnak bizonyul. A részemről legalábbis. Ne aggódjanak, jó egészségnek örvendek, kóstolok is rendesen, a borok világa még mindig sok izgalmat tartogat részemre, ugyanakkor a…..
A Borrajongó Nemzeti Borfrusztra 2013.08.22 06:00:00
Augusztus 20-a alkalmából rendezték meg a Nemzeti Bormustrát, amely magyar fajtákból készült borok és magyar ízek végtelen sorát ígérte az erre éhes látogatónak. A kóstoló egyben utánozhatatlan helyszínt is kínált, hiszen a Váci utcában, egy exkluzívnak tetsző épület…..
Természetesen léteznek megvásárlásra érdemes borok 1000 forintos fogyasztói ár alatt, néhányat ajánlok is. A hvg.hu cikke adta az ötletet ehhez a poszthoz, az ő válogatásuk eredménye elkeserítő, az összkép azonban kedvezőbb. Az 1000 forintos fogyasztói ár alatti borok…..
Piros és kék bogyós gyümölcsök, sokféle fűszer, szegfűszeg, puncs, karamellizált pörkölt magvak. Nem túl intenzív, vagy mélyről jövő, de kétségtelenül vannak színek, mégha ennek hátteréül nagyobb részt  a hordóra gyanakodnék, mint az alapanyagra. Közepes, vagy…..
Nagyon furcsa dolog a biológia. Az olaszrizling még mindig érdes, és nem forr ki szárazra. Talán az lehet a baj, hogy a műanyag tartály tetején nincs túlfolyó, így a must lefojtva marad, és ezért nem tud elforni rendesen. Ez kb. az utolsó ötletem, ezért átfejtettem a bort egy olyan…..