Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szeekely

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Carpe diem 2010.11.13 10:01:00
„Csak el ne mulaszd, hogy elébb háromezerszer egymás után kileheld magadból az Úrtól való átkozott lelkiismeretet” (Lautréamont: Maldoror Énekei)  Sokféle bűn van és e bűnöknek sokféle rendszertana. A hét főbűnről beszélek, melyeket Nagy Szent Gergely…..
szeekely 2010.11.14 23:11:21
@Tehetetlen Dodó:
Az bizony konnyen lehetseges... ;)))))))))))

""biztos kormányoz valamilyen poszton és nincs ideje efféle gyermekségekre... ::
  A tipikus libertárius férfi. Húsz éve a húszas éveiben járt, most negyvenes. Ez egyáltalán nem olyan magától értetődő vagy természetes, mint amilyennek hangzik, ugyanis azt jelenti, hogy a mozgalom nem nőtt húsz év alatt. A tipikus libertárius elég okos és jól ismeri a…..
szeekely 2010.11.07 07:45:52
Hat azert a liberatarianizmust nem foltetlen a Libertari Mari szintjen kene targyalni... Ugy ertem, vannak ott rendkivul alaposan atgondolt elkepzelesek is -- noha sokkal nagyon nehez egyeterteni. Tobbek kozott Rothbard-nal is talalhatoak melysegek, ha valaki raszanja magat a folfedezesre. Igaz, az elso benyomas mindig egyfajta 'orult beszed, de van benne rendszer' tipusu erzes. Mikor azonban fekete-feheren cafolhato allitasokat keres valaki, megdobbenve latja, hogy ilyet nem is olyan egyszeru talalni. Koran keljen fol, aki Rothbard-t Rothbard-bol akarja cafolni. ;)))))))))))))))

A masik lehetseges felreertes a Tea Party-s Christine O'Donnell -- egykori praktizalo witch, vagyis boszorka -- meglehetosen kiabrandito szereplese a delaware-i valasztasokon. Igaz ugyan, hogy a Tea Party-mozgalom gyokereiben a libertarianizmus elokelo helyen all, azonban a Sarah Palin-Christine McDonnell-fele Tea Party-zok a libertarianus nezetekre csak a retorika szintjen hivatkoznak (ha ugyan hivatkoznak). Ezek a holgyek es kovetoik ostobacska serege a Tea Party kinalta lehetosegeket minden kulonosebb nezet nelkul, opportunista modon lovagoljak meg.

A legujabb kori Tea Party-zas alapitoja nem mas, mint Ron Paul kepviselo -- aki nem keverendo ossze sajat gyermekevel, Rand Paul-lal, aki a Tea Party nagy sikerekent eppen most lett szenator. Azonban edesapjanak, Ronnak a hivei kilometerekre hatarolodnak el Rand-tol, mert a fiu -- nagyon ugy tunik -- folcsapott a neokon-ok szekertolojanak.

Ez azert dobbenet, mert eppen edesapja, Ron Paul volt az elmult idoszakban a neokon haborus uszitok legkemenyebb ellenfele a torvenyhozasban. Kongresszusi folszolalasaiban sorra cafolta -- porra zuzta ;))) -- a haboru indokait, de Obama stimulalo-elenkito programjat is alaposan kiosztotta. O lenne Murray Rothbard legjobb, legfolkeszultebb kovetoje a modern amerikai politikaban.

Erdekes kulonben, hogy Ron Paul-t is -- mint a haboru ellenzoi kozul annyit -- megcsapta a suttogo propaganda szintjen az antiszemitizmus vadja. Azonban ez a vad alaptalan. Ron Paul nem azert ellenzi Izrael katonai megsegiteset es az Izrael ellensegei ellen vivott amerikai haborukat, mert Izrael zsido allam. Hanem azert, mert egyszeruen ugy latja, hogy az amerikai hadseregnek nem feladata semelyik masik orszag helyett lefolytatni annak haboruit.
szeekely 2010.11.07 07:48:29
@szeekely: Bocs: Sarah Palin-Christine O'Donnell-fele Tea Party-zok (stb.)
szeekely 2010.11.07 08:55:06
Ha valakit erdekel:

Joseph Sobran katolikus ujsagiro nemregen halt meg cukorbetegsegben. Karrierje szepen indult, amig -- egy masik katolikus -- William Buckley Jr. ki nem rugta a National Review cimu rangos folyoirattol. Sobran sajat utkereseserol, Murray Rothbard-ral valo talalkozasarol es vegul tanainak elfogasarol ir szubjektiv hangu beszamolot A Vonakodo Anarchista (The Reluctant Anarchist) cimu cikkeben. Itt Rothbard-on kivul Hoppe-ra is hivatkozik. Idezek egy reszletet:

""Joseph Sobran: The Reluctant Anarchist

I can only say of Murray what so many others have said: never in my life have I encountered such an original and vigorous mind. A short, stocky New York Jew with an explosive cackling laugh, he was always exciting and cheerful company. Pouring out dozens of big books and hundreds of articles, he also found time, heaven knows how, to write (on the old electric typewriter he used to the end) countless long, single-spaced, closely reasoned letters to all sorts of people.

Murray’s view of politics was shockingly blunt: the state was nothing but a criminal gang writ large. Much as I agreed with him in general, and fascinating though I found his arguments, I resisted this conclusion. I still wanted to believe in constitutional government.

Murray would have none of this. He insisted that the Philadelphia convention at which the Constitution had been drafted was nothing but a “coup d’etat,” centralizing power and destroying the far more tolerable arrangements of the Articles of Confederation. This was a direct denial of everything I’d been taught. I’d never heard anyone suggest that the Articles had been preferable to the Constitution! But Murray didn’t care what anyone thought — or what everyone thought. (He’d been too radical for Ayn Rand.)

Murray and I shared a love of gangster films, and he once argued to me that the Mafia was preferable to the state, because it survived by providing services people actually wanted. I countered that the Mafia behaved like the state, extorting its own “taxes” in protection rackets directed at shopkeepers; its market was far from “free.” He admitted I had a point. I was proud to have won a concession from him.

Murray died a few years ago without quite having made an anarchist of me. It was left to his brilliant disciple, Hans-Hermann Hoppe, to finish my conversion. Hans argued that no constitution could restrain the state. Once its monopoly of force was granted legitimacy, constitutional limits became mere fictions it could disregard; nobody could have the legal standing to enforce those limits. The state itself would decide, by force, what the constitution “meant,” steadily ruling in its own favor and increasing its own power. This was true a priori, and American history bore it out.""

A teljes cikk itt olvashato:
www.sobran.com/reluctant.shtml

Megjegyzem, hogy Sobran -- a katolikus megbocsatas szellemeben -- kibekult Buckley-val annak halala elott. Ma mar bekeben nyugodnak ok is, akarcsak Murray Rothbard az altala almodott vilagban.
  Jól szoktunk szórakozni Bayer Zsolt verbális és textuális felhorgadásain: a régebben egész jó publicista a minap élő adásban fejtette ki végtelen körmondattá kibővített szarozós, anyázós szidalmait. A kocsmai politizálás mediatizált változatát mesteri szinten művelő…..
szeekely 2010.08.31 16:24:05
@tevevanegypupu: Hova tunt Bayer Zsolt? Egesz jo ujsagiro volt. A verselemzesei kulon is tetszettek. Sajnos, ha szemelyisegebol mostansag kivonjuk az alkohol rombolo hatasat, alig marad belole valami, ami meg Bayer Zsolt. Kar erte!

www.youtube.com/watch?v=EnZ2KjtaiUg&feature=related
  Papíron véget ért az iraki háború. Azért papíron, mert az amerikai különleges erők ott lesznek, és ütnek, ha kell, meg persze ott marad egy ideig még 50.000 kiképző is. De papíron vége annak a rémálomnak, ami 2003 márciusában kezdődött és hét hosszú éven át…..
  A sótlan Hayek nem örül Keynes beguruló luxuslimuzinjának   A fenti jelenet egy zseniális közgazdász rapvideóban látható, amit alább nézhetnek meg olvasóink. Nézzük, melyik iskola hogyan oldaná meg az egész világunkat sújtó gazdasági válságot?   Az amerikai…..
szeekely 2010.08.13 11:56:32
@Dr. Zerge: ;))))))))))

A cikk kisse leegyszerusiti az iranyzatok ismerteteset. Sokan latjak a keynesi elkepzeleseket egyfajta 'allamfasizmus' ideologiajanak, mig a chicago-i javaslatokat egyfaja 'piaci fasizmus' tamogatasanak. A szembenallas a ket iranyzat kozott ketsegtelen, bar nem foltetlenul ennyire antagonisztikus. A kilabalashoz a nagy bajokbol valoszinuleg a kettonek valamilyen az otvozete vezethet. A kerdes termeszetesen az, hogy melyik osszetevobol mennyit kellene kikeverni a megvaltast hozo elixir-hez...

A cikkiro ehelyett az osztrak iskolat es Hayek-et allitja elenk, mint akiket kovetve kiutat lehetunk. De valoban ez lenne a kiut? Gyanura ad okot, hogy cikkiro roppant egyszeruen a 'penznyomast' -- mint allami gesztust -- nevezi meg minden bajok forrasanak. Ez egyszeruen nem igy van. A bajokat nem az allam, hanem -- epp ellenkezoleg -- az allami regulacio hianya okozta! Ezert az allam szerepet minimalizalni igyekvo Hayek-et kovetve valoszinuleg meg nagyobb bajokba sodrodnank.

A megoldast Obama elnok politikaja adhatja -- ami persze nem az o sajatja, inkabb sokszinu tanacsadoi csapatanak kozos produktuma. Az amerikai elnok a stimulus-ok soran valodi penzt pumpalt a gazdasagba, mintegy folerositette a gazdasag immunrendszeret. Erre a megerosodott immunrendszerre var, hogy legyozze a gazdasagi korokozokat es megteremtse az egeszseges novekedes folteteleit. Ugyanugy, ahogy bennunket is gyogyitanak orvosaink -- ha betegek lennenk -- hogy szervezetunk kepes legyen legyozni a szervezet korokozoit.

Ha Obama stimulus-programja bukik, akkor nemcsak az amerikai politika, de az egesz vilaggazdasag is fejreall. Hiszen Amerika eladosodasa ekkor kezelhetetlenne valik. Ha viszont az Obama-program mukodokepes, akkor a stimulus ara szep lassan visszater az allamkasszaba, s kiegyenliti a penzviszonyokat. Ebbol a nezopontbol kell ertelmezni Stiglitz es Krugman javaslatait. Az elkovetkezo evtized alfaja es omegaja a stimulus sikere. Ez meg akkor is igy van, ha rovid tavon a recesszio W alakunak bizonyul.

Figyelo szemeitek Washingtonra vessetek!
szeekely 2010.08.13 12:23:40
@bz249: Ez bizony lehet!

De akkor is mukodnie kellene a stimulusnak, ha a bajok vannak ugyan, de meg nem melyultek el tulsagosan. Amerikaban az egyik problema az, hogy az iraki/afgan haboruk hatasait a gazdasagra meg ugy igazabol senki sem irta le kielegito modon. A 'terrorizmus elleni haboru' valojaban egy olyan eszeveszett koltekezes, aminek rombolo hatasai az elmult 8 ev alatt az amerikai gazdasag legmelyebb retegeibe jutottak le. Ezzel a korokozoval -- a birodalmi/katonai koltekezessel -- szemben meg az amerikai gazdasag jelenlegi folstimulalt immunrendszere sem lehet eredmenyes, ha valamifele bekefolyamat nem nyer teret egyidejuleg. Ez az a kulcsmomentum, aminek Obama elnok teljesseggel a tudataban lenni latszik. Talan -- a fu alatt -- epp ez az, amire alapozza egesz politikajat.

A kerdes tehat lenyegeben az, hogy Amerika ejtett-e olyan sulyos onsebet magan -- a terroristak akcioira adott globalizalt valaszaval -- ami a stimulus-programmal mar nem, vagy csak tovabbi sulyos valsagok aran korrigalhato.

Ha jol sejtem, a terroristak az egeszet valami ilyen jellegu dillemmanak Amerikara valo raeroszakolasanak a remenyeben kezdtek...
  Azoknak, akik esetleg azt hitték volna, hogy a válság véget ért, és jön a várva várt fellendülés, még időben szeretnék szólni, hogy nem az jön. Sőt!   Nemsokára újra nyit az állatkert, és ismét láthatjuk majd kedvenc, tőkepiaci egzotikus állatainkat, úgymint a…..
szeekely 2010.06.02 09:11:23
szeekely 2010.06.02 10:10:30
@jvizkeleti:

Nem derul ki, mi akkor a stimulus celja. Ha a gazdasag nem indul be, akkor puszta penzkidobas...? Ez azert egy kicsit eros lenne. Trillio dollarokrol esik szo. (Magyarul billio?)
szeekely 2010.06.02 10:35:32
@jvizkeleti:

S ez nem csak a szokasos 'doomsday prophesy'?

Nem allitom, hogy az elhuzodo valsag szcenarioja lehetetlen, meg azt sem, hogy a keynesi model mindenaron valo fonntartasa a megoldas. Semmikeppen nem egy kemenyvonalasan keynesi vonalvezetes. De egy 'puhabb' modon keynesi vonal ertelmesen kombinalhato lehet a piaci logikaval, valamifele koztes megoldast teremtve.

Megjegyzem, az uj polgari kormany is munkahelyek teremteseben gondolkodik. En nem foltetlenul fog szabadpiaci uton letrejonni. Valamifele keynesi gondolatot itt is latok munkalkodni a hatterben.

Elegge magabiztosnak latom kulonben az amerikai elnokot. 2012-ben egyertelmuen ujravalasztasra keszul. Szinte kizart, hogy atengedje az elnoki posztot egy Sarah Palin-fele politikusnak.
    A Humanista Párt - akik a 2009 júniusi EP-választáson az LMP-vel együtt indultak - demonstrációt szervezett hétfő este hét órára az izraeli nagykövetség elé, hogy pár mécses meggyújtásával tiltakozzon Izraelnek a humanitárius segélyt szállító hajókaraván…..
szeekely 2010.06.01 06:33:16
@bz249: Ha a Fidesz megalkuszik ebben a kerdesben, akkor mas kerdesekben is felo, hogy meg fog alkudni. Mive lesz akkor a szepnek igerkezo forradalom???
szeekely 2010.06.01 09:14:35
@bz249: Na, en sem mondom, hogy kulonckodni kell. De azert az elvi politizalas sosem art! Ha kiallunk az emberi es onrendelkezesi jogokert, akkor ez vonatkozzek a palesztinok emberi es onrendelkezesi jogaira is. Kulonben megint mi huzzuk a rovidebbet, mert akkor senkit sem fog erdekelni a magyarok emberi es onrendelkezesi joga sem. Tiszta sor: a sarkunkra kell allni!
A 19-20. század ateizmusa lényegében moralizmus: tiltakozás a világ és a történelem igazságtalanságai ellen, mivel egy ilyen világ nem lehet a jóságos Isten műve. Ha pedig nincs Isten, az igazságtétel az emberre marad. Ez azonban gőgös, fennhéjázó gondolat volt - remény…..
szeekely 2009.11.20 08:00:47
Az emberi méltóság fogalmával elkerüljük az olyan hangzatos, ám üres kijelentéseket is, mint hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad”, ami inkább egy kívánalom kifejezése. Az emberi méltósággal nem ellentétesek a társadalmi…..