Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fiatalborivo

0 bejegyzést írt és 597 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy azt már korábban írtam, a szőlősorok közé az ökológiai gazdálkodásban talajtakaró növényt vetünk annak érdekében, hogy annak gyökérzete fellazítsa a talajt, dúsítsa a sorközök életközösségét és zöldtrágyaként visszapótolja a talaj nitrogéntartalmát. A vetés során a legnagyobb problémát az…..
"A regisztráció nélküli csökkenő nemzeti szőlővagyon, amit nem mér fel senki, és ezeknek a figyelmen kívül hagyása a telepítési jog megállapításánál teljesen abszurd, mert lélektanilag nagyon rossz hatású. Például van egy MVH-felügyelő, végigmegyünk a hegyen, és nem…..
Idén minden kétszer gyorsabban történik, mint ahogy szokott. A sárfehér és a juhfark gyakorlatilag már túl is van a teljes érésen, a sárfehért és a góhért vidáman lakmározzák a darazsak. Jelentős aszusodás figyelhető meg, szépen mazsolásodik a szőlő. Tudom, a primőr íz…..
Pár évvel ezelőtt egy volt kollégám adott egy palack vörösbort, amire aranyszínű filccel ennyi volt firkálva: "Köpcös CabSav" és az évjárat. Annyit útmutatást kaptam még a borhoz, hogy az Alföldön készült - el is könyveltem egy jó barátság végeként a dolgot, mert az…..
A hét közepén lementünk Dörgicsére, mert nagyon összegyűltek a teendők. A  villanypásztor átszerelésével kezdtük a sort, ugyanis a több lépcsőben történő megvalósítás eredménye egy furcsa, összetett karámrendszer lett, amely még a telken belüli gyalogos közlekedést is…..
Pedig olyan jól indultak a dolgok. Körbeautóztam fél Magyarországot oltóvesszőért, sikerült az oltás is, kimelegítéskor még 90% körüli eredésről kaptam hírt. Arra gondoltam, hogy végre idén sikerül feltölteni az üresen tátongó vágót. Az első gyanús jelek akkor…..
Időben váratlanul közel került poharamban a Kreinbacher Birtok klasszikus „Öreg Tőkék” borának két évjárata. A 2007-est többször kóstoltam, sőt egy évvel ezelőtt vakon egy komolyabb somlai sorban is meggyőzően szerepelt. Van még pár palackom belőle, évente bontok egyet, hogy lássam, merrefelé tart a…..
Szőlőművelés Április végén 2012.05.01 16:49:00
Nem emlékszem ennyire száraz évre, ilyen meleg áprilisra. Tallóztam a régi képeim között, mert úgy gondoltam, hogy a szőlő betyárul le van maradva az ilyenkor megszokotthoz képest. Nos, 2007,2008,2009 években május elsején már kb. 25 cm-es volt a hajtáshossz, de a 2010, 2011…..
fiatalborivo 2012.05.02 23:22:26
@RAMBO: Egy szolesz barátomtol kérdeztem hogy a 150 syrah ültetesemet meglocsoljam e mert itt se volt sok eső egészen múlt hétig. Én is úgy voltam hogy jobb ha túlélik most és aztán max az elso évben lehullik a leveluk és egy evvel később kezdenek majd teremni de azt mondta ha most adok nekik és szárazság lesz és utána nem akkor tuti kiszaradnak mert a vitalitasuk nem lesz olyan mint locsolas nélkül. Nem kényszerülnek lefelé a gyökereik. Azt mondta ha be tudom vállalni hogy 2 hetente adok nekik tanyerozassal 10 litert vagy dren csövel 2 litert a gyokerhez akkor öntözzem max sok lesz a vallgyoker amiket jövőre el kell csipkednem de ha csak egyszer kétszer adok nekik akkor igényelni fogjak állandóan és 10%bal jobb eredesre ne szamitsak. Ha viszont hagyom őket lehet kimegy a fele az eső hiánya miatt de az meg mindig jobb a 10%nal. Mindezt úgy mondta hogy ha sima ültetés és nem volt a gyokerhez rakva ilyen adszorbcios granulat ami a tömegének 400 szorosat Kepes megkötni és kiadni rosszabb ido eseten, nekem ilyen nem volt így én hittem neki.
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..
fiatalborivo 2012.03.29 14:46:22
@kukko: Szerintem ez a 20 pontos rendszer más lehet mint amit itthon alkalmazunk. Na meg ha ugyanaz is, egy falusi borversenyen ha nem lenne aranyérmes bor akkor többet nem lenne borverseny mert senki nem adna be bort. Itt a teljes objektivitásnak kell(ene) megjelenni, egy falusi borversenyen meg inkább iránymutatás a verseny hogy egymáshoz képest ki a jobb ki kevésbé, kinek mire kell figyelni. Aztán vannak ott is olyan borok amik ugyanúgy aranyat kapnak mint másik 10 de ők mégis egy klasszissal magasabb kategóriában versenyeznek, nekik szólni kell hogy érdemes megmérettetni egy országos borversenyen is.
Szőlőművelés Március idusa 2012.03.18 19:43:00
Az 1848-as forradalom kirobbantásáért talán a hobbiszőlészek a leghálásabbak az országban, ugyanis a tavaszi munkák elvégzéséhez ez az ünnep éppen a legmegfelelőbb időpontra esik. Nem emlékszem, mikor volt utoljára ennyire csodálatos időjárás március 15.-én, a szőlőben egy…..
Szőlőművelés Tavaszi kanossza 2012.03.05 11:18:00
Magyarországon történelmi fajtákat ültetni olyan mértékű ráfordítás, ami a hagyományos közgazdasági normák szerint nem éri meg. Egyszerűen vicc, hogy vannak fajtakutató intézeteink, ahonnan oltványt beszerezni lehetetlen. Ismerősöktől, ismerősök ismerőseitől lehet…..
fiatalborivo 2012.03.06 15:57:39
@Daeril: Telepíteni lehet, csak épp ha te szeretnél mindent rendesen, papíron csinálni hogy aztán el is tudd adni majd a bort róla, akkor már megérné támogatást is igényelni hozzá, na de a nem megengedett fajtákra ha jól tudom a támogatás sem vonatkozik. És ez itt a baj.
Márkus György tíz éven át a Borbarát szerzője volt, majd a Borbarát megszűnése után 2011 decemberében elindította a Burgundia & Champagne magazint. E két meghatározó borvidék első számú hazai szakértője. Tevékenységének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy bejáratos…..
fiatalborivo 2012.01.24 23:19:53
@mistinguett: nagyjából szerintem ugyanúgy gondoljuk, piramis allja az alkeszeknek való 5 literes szőlőt nem látott dolog, mert arra mindig lesz sajnos igény 500ért. A következő szint jelenleg a 3-500as Dankó Pista meg debrői meg noname bikavér, na őket lehetne kiszorítani egy jó minőségű alap borral amiket a kistermelők által létrehozott szövetkezet megfelelő minőségi szabványok mellet hasonló áron létre tud hozni, aztán jönnek az 1000 feletti borok, még itt is lehet versenyezni a szövetkezeteknek, néhány érlelt tétellel, de itt a versenytárs már 1-1 neves termelő alapbora, itt a versenyelőny hogy egy szövetkezeti bor a nagyobb láncokban jobban lenne elérhető, jobban ismernék 1-2 év után mint 1-1 termelő kisebb tételét. Aztán a 2000es kategóriától felfelé már nehéz versenyezni mert ugyan lehet szövetkezetben olyan bort termelni 1000-1500 között mint amit ma 2-3000ért lehet sok helyen kapni csak a fogyasztó fejében nem ugyanaz a kategória már. És azért azt lássuk be hogy a dülős tételekkel egy szövetkezeti bor már nehezen tud versenyezni, de nem is kell, azt csinálják meg a prémiumot termelő nagyobb pincék és a kis kézművesek. Szerintem. Mindezt azért nem most okoskodtam ki, van mögötte némi kutatás, felmérés, utánaolvasás és egy szakdoga a kistermelők által megtermelt jó minőségű bor piacrajutásának marketingtervéről. De szívesen beszélgetek azzal erről akinek megalapozott véleménye van, mert a szakdoga csak a kezdet, a megvalósítás lenne a kunszt, ahhoz meg nem árt mások meglátása és tapasztalata.
fiatalborivo 2012.01.25 12:59:22
@alföldimerlot: Márkus Úr válaszára reagálva, lackó érveivel egyetértve, abszolút értem hogy a külföld azt látja hogy a sokadik merlot, és hogy 5ször annyi mint a másik és van belőle 100ad annyi mint a másikból, de ez egyébként egy kardinális probléma? Ha lennének tisztességes borok 500-1000 között nem nagyon kellene foglalkozni külfölddel mert elfogyna itthon is a magyar bor, mert akkor kevésbé jönne be a külföldi is. Most azért jön be a 400 forintos ausztrál syrah mert a dankóval egy ár és sokszoros minőség. De ha az átlag minőség felljebb kerülne a magyarok vannak annyira patrióták hogy a sajátjukat innák inkább. Szerintem. Én nem érzem a külföldet nagy gondnak. Ha minden borunkat külföldön adnánk el, akkor se lennénk külföldi fajsúlyos szereplők.

A másik pont, hogy a szövetkezet nem feltétlenül alacsony minőség. Igazából ez egy olyan gondolat ami eddig bár triviális mégse járt a fejemben. Hogy miért nem? A körülvevő emberek miatt. A társadalmi szocializáció során kialakult szokások szerintem nem teszik lehetővé hogy Pista bácsinak megmagyarázzam hogy higgye már el hogy nem kell 16szor permetezni és akkor is lesz szőlő és higgye már el hogy jobb bort tudnánk csinálni ha nem hagyna rajta 3-4 kilót. Egy lassú folyamatnak lehet hogy ez lesz 50 év múlva a végeredménye ha lecserélődik 1-2 generáció, de jelenleg ahhoz hogy egy szövetkezetbe be tudjak hozni 100-200 embert résztulajdonosként, ahhoz a mostani szőlőtulajdonosok szokásaihoz valamelyest alkalmazkodnom kell. Ha azt mondom hogy 1 kiló tőketerhelés, bioművelés, és 3 év múlva 3000 forintos áron fogjuk benyomni a CBAba a borunkat és lesz rajta 2000 forint hasznunk palackonként akkor hülyének néznek és senki nem száll be a területével, gépeivel, pénzével a szövetkezetbe. Tehát én értem és még egyet is értek azzal hogy lehet tszben nagy minőséget is csinálni, csak ehhez kell Magyarországon is egy olyan 100 éven keresztüli egy irányba haladás mint a franciáknál. Szerintem itthon jelenleg ez nem működne és nem azért mondom mert negatív vagyok. Illetve bocsánat meg lehet csinálni, csak nem a kistermelőkkel. Ha jól értesültem néhány száz liter bor készült idén is Mádon mádi bornak, amit az ottani termelők saját szőlőjükből adtak össze. Ha ezt kicsit nagyobb méretben csinálják(csinálnak néhány száz hektót) akkor az gyakorlatilag egy szövetkezeti termelés már...
Szőlőművelés Téli ellenőrzés 2012.01.14 20:30:00
Télen időről-időre meglátogatjuk a birtokot, megnézem, hogy az acéltartályok fedelének tömlője megfelelő nyomással zár-e, megkóstolom (kiköpve!!!) a bort, ellenőrzöm a pince hőmérsékletét, és megnézem a szőlőt is, már ha nem süllyedek el benne. Ezalatt anyu meglocsolja az…..
December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból…..
fiatalborivo 2012.01.13 11:04:17
@Octopus: Félreértés ne essék, egy Savignon Blanc pezsgőt vettem, finom volt, tetszett. Csak kifizettem érte 3500 Ftot asszem és jobban nem tetszett mint az Extra Dry kék címkés. Viszont 3 éve a pezsgőt se szerettem, 1 éve még az édesen kívűl nem voltam hajlandó mást megkóstolni és a Martini Asti volt a csúcs. Az elérhető kategóriában gondolkodom, így 8-20-100 ezret nem adok egy pezsgőért, nálam most 3-4 körül van a lélektani határ. Ezek között meg az első volt ez a Ch Vincent. majd ha többet is kóstolok ebben a szegmensben akkor inkább tudok már sztem különbséget tenni. De a lényeg hogy akkor ezek az általatok kóstolt tételek is hasonló árban vannak. Majd ezekre is rápróbálok alkalom adtán
hozamkorlát Február közeleg! 2012.01.11 11:00:00
Közeleg a február, jön a furmint! Idén harmadik alkalommal is nekifut a Vinoport a Furmint Februárnak, érezhetően szélesebb támogatói háttérrel, ami alatt nem a tengernyi szponzort értem, hanem azt, ahogy a borászok, kereskedők és fogyasztók szépen felsorakoztak mögéjük. A…..
Januárban Matt Kramer összefoglalta a Wine Spectator hasábjain, hogy mi mindent tanult a borok világáról 2011-ben. Hát, mit ne mondjak, egészen más világban élünk. Nem először tör rám ez a felismerés, ám ezúttal úgy döntöttem, hogy egymás mellé teszem az ő és az én…..
Az első bejegyzésemet valamikor 2006-ban írtam, tehát öt év telt el, mire sikerült technológiai hibáktól mentes bort készítenem. Az út rögös volt, és talán érdemes a legnagyobb ostobaságaimat összegyűjteni azért, hogy akik belekezdenek a borászkodásba, ne kövessék el az…..
Magyarország legkisebb és legszimpatikusabb borászköre nem csak fellángolt, hanem barátkozni kezdett, most pedig újra megmutatja magát. Jövő héten ismét hármasban kóstoltat Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás. Nagyon tetszik, hogy Bálinték nem fogynak ki a…..
A Művelt Alkoholista Tour de franc 2011.11.28 06:00:00
Rendszeresen foglalkozunk cabernet franc-okkal a blogon, ám a megénekelt borokra pillantva úgy tűnik, hajlamosak vagyunk mellőzni a megfizethetőbb tételeket. Pedig ha tényleg annyira jól érzi magát nálunk a fajta, mint ahogy azt néhány nagyágyú rendszeresen demonstrálja, akkor…..
Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy nemrégiben elértem a krisztusi kort én is. Úgy találtam eddig, hogy vannak olyan születésnapok, amik számítanak, és vannak, amiket csak ünnepelnek. A nagykorúságot jelentő 18. szinte észrevétlenül múlt el, lényeges,…..
Sok jó nagy marhaságot hallottam már életemben, ezek között azonban talán a legnagyobb a savra szüretelés elmélete. Több, elismert szakirodalom szerzője is elmehet a kurva anyjába, mert nagyjából amit ebben a támakörben összehordtak, az a hozzánemértő gyökérség és a a…..
A szüreti technológiám eddig nem volt hibátlan. A legnagyobb gondot a must lejuttatása jelentette a présházból. A cefre közül meregettük a színmustot vödrökbe, amit eleinte azzal hordtunk hodókba (ahogy fáradtunk, óhatatlanul melléfröcccsent némi must). Próbáltuk slagon át…..
fiatalborivo 2011.09.13 10:59:14
@exian: Nekünk merlot, kékfrankos és zweigelt a vörösborunk összetétele, így ezekről tudok nyilatkozni. Mi sem bogyózunk, így ez egy egyező pont. Darálás után mi hagyjuk hogy ázzon és erjedjen egy 500 literes kádban a cefre, nyílván neked kisebb a mennyiség, gondolom kisebb kádba is raktad. Mi letakarjuk mindig fóliával hogy ne veszítsünk az alkoholtartalomból annyit forrás közben(ez ilyen szájhagyomány alapján meg tapasztalat alapján van így, a kémiai folyamatot nem ismerem). Aztán amikor elindul a forrás 2-3 nap után akkor a törkölykalapot naponta 1szer a kezdetén és a végén, és naponta 4-5 akár 10szer a forrás csúcsán le szoktuk nyomkodni hogy még jobban kiázzon a szín és ízanyag a bogyókból. Meg azért is fontos a lenyomkodás, hogy ne legyen acetonos szaga a törkölykalapnak mert ha sokáig nincs lé alatt akkor elkezd zavaró acetonos szaga lenni ami a borba is bejuthat. Mindezt mi 10-14 napig csináljuk, miután teljesen megállt a forrás akkor préselünk mert ha forrás közben préselünk akkor te ugye nyomod össze a szőlőt, a szőlőben a forrási feszültség meg szét felé nyomja így nem lesz olyan jó a lékinyerés. Szóval ennyi a mi technológiánk lényege. 4-5 naposan lehet csak egy erős sillert kapsz, és nem igazi vöröset. Ha színre az is lesz, ízre még nem biztos.
fiatalborivo 2011.09.13 18:45:33
@exian: jaja ez a süllyeszés is jó még, nálunk van aki úgy csinálja hogy valami rácsot tesz a kalapra és a menyezet és a rács közé egy rudat tsz, így az lenttartja a törkölyt.
Habár a múlt hét végén még csak 15MM cukor és 10,5 g/l savat mértem a borban, az elmúlt heti kánikula miatt most vasárnap is próbaszüretet tartottunk. Az eredmény döbbenetes: 18MM cukor és 7 g/l sav. Ez már optimális szüreti paramétereket jelent. Ráadásul idén a Jóisten…..
A következő interjúalanyom véleményem szerint az ország egyik legprogresszívebb borásza.  Elsősorban azért gondolom így, mert egyrészről sikeresen kilépett annak a kb. 12 világfajtának az árnyékából, amely ennek az országnak a borászatát meghatározza, és a régi magyar…..