Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kisvári Kinga

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt kijöttem volna Izraelbe, sokan riogattak azzal, hogy milyen nehéz lesz elviselni az „izraeli pofátlanságot”, ahogy lelöknek a buszról, kilöknek a sorból. Kicsit féltem is tőle. Most, hogy kint vagyok Izraelben, egészen másképp látom ezeket a dolgokat. Itt is…..
Sokfajta zsinagógában voltam, mióta itt vagyok Izraelben. De ahol az ünnep estéjén voltunk, az ragadott meg a legjobban. Karlebach zsinagóga volt, gyönyörű dallamokat énekeltek. Annyian voltak, hogy rengetegen be sem fértek! Mi is csak az egyik ablak alatt hallgattuk a gyönyörű…..
Akkoba Netanyaról vonattal a legegyszerűbb menni. El kell hogy áruljam, Izraelben egy élmény vonatozni. Főleg akkor, ha valaki a MÁV-hoz szokott… A vonatok gyorsak, csöndesek és kényelmesek. A gyorsaságot nem kell magyarázni. Csöndesek. Amikor nem utazik sok ember, nincs…..
Ez volt az első Jom Kippurom Izraelben. És összehasonlíthatatlanul más volt, mint az eddigiek. Teljesen más dolgok határozzák meg az ünnepet otthon, a diaszpórában, mint itt Izraelben. Otthon Jom Kippurkor már javában ősz van. A vastagabb harisnyámat veszem föl a szoknyám alá. Ha…..
Emlékszem, tavaly Rosh Hashanakor azt mondtam, hogy jövőre ilyenkor Izraelben leszek. Izraelben vagyok. Az ünnepet egy félig indiai, félig jemeni családnál töltöttem, úgyhogy egész érdekes hagyományokkal ismerkedhettem meg. Először is az étkezés. Ez számomra valami hihetetlen…..
Pénteken nevelőszülőkhöz adtak két gyereket a bölcsiből. Ez volt eddig ittlétem egyik legnehezebb pillanata. Tudom, hogy ennek a testvérpárnak sokkal jobb lesz egy családban fölnőni. Lesznek „új szüleik”, normális ételt fognak kapni (kicsit változatosabbat, mint itt),…..
Lenne mit tanulnunk Izraeltől. Próbálok nem elfogult lenni és leírni a rossz dolgokat is, majd azokat is gyűjtöm.Nézzük az embereket. Rögtön egy dolog, amit hiányoltam: a buszmegállókba nincsen kiírva a többi megálló, és hogy mikor jönnek a buszok. Amikor ezt valakinek szóvá…..
Akikkel együtt dolgozom, többségükben mind nagyon segítőkészek. Összesen nyolcan dolgozunk a bölcsi részben. Négyen rendesen, fizetésért, és három önkéntes. A „főnök” Shapir, ő ott is alszik. Fizetésért dolgozik még Yarin, Galina és a Sara (ő magyar…..
Ilyet sem lehet ám mindenhol látni! Magyarországon például el sem tudnám képzelni. Az étkezésekhez a kisebb csoportok kis idő eltéréssel jönnek, hogy ne kelljen sokáig sorban állni. Van mindig saláta, gyümölcs, gyakran édesség is. A főételt (húsos vagy tejes és a…..
Tegnap hajnalban érkeztem meg Izraelbe, hogy az elkövetkező 10 hónapomat itt töltsem. Első körben 5 hónapig maradok Netanyan, a Beit Elazraki nevezetű gyermekotthonban, és önkéntesként dolgozom. Először had mutassam be a helyet: az árvaház körülbelül 20 éve működik. Egy…..