Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tari Zoltán

54 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
metathron Északi szégyenmenet 2020.10.06 12:50:42
  Az északi országok az elmúlt években aggasztó jelenségekkel találták szembe magukat, különösen a zsidó nagy ünnepek környékén. Az utcákon zászlókkal vonuló fiatalok sokasága volt látható, akik legutóbb szeptember végén a zsinagógák környékét irányozták meg, zavarva az ünnepről…..
  Skandináviában az utóbbi években elkezdődött a számi nép iránti érdeklődésnek egy újabb, talán komolyabb hulláma, mely az emberi jogok védelme mentén kutatja a történelmet. A Svéd Sameblod (Számi vér, 2016) című film ennek az új kutatásnak a forráspontja, illetve további érdeklődés elindítója…..
      Szeged és Budapest között utazom sokadjára. A sofőr mellettem induláskor bejelentkezik a főnökasszonyánál „svéd papa vagyok, az utaslistát kérem a fuvar megkezdéséhez.” Hosszasan tűnődöm az elhangzott néven és azon, hogy rá merjek-e kérdezni a neve jelentésére. Amíg ezen görcsölök, a sofőr…..
  A békés Európában felnőtt személyként eléggé távolinak hatott a Fekete életek számítanak mozgalom hírei nyár elejéről. Emberek küzdenek a jogaikért az őket ért valós sérelmeik miatt, melyek hosszú történelmi tettek láncolataként ma is kísérti az életüket. Talán kissé kezdtük felkapni a fejünket…..
Holokaustista kertova näyttely Rovaniemen kaupunginkirjastossa oli esillä 11-24. helmikuuta. Kahden viikon aikana näytte­lyyn tutustui noin pari sataa lukion opiskelijaa. Vierailijoi­den kokonaismäärä oli yli 500 kävijää. Näyttelyn on järjestänyt työryhmä joka koostui usean eri seurakunnan…..
  Kávézzuk el az életet!   A finnek kávéhoz kötődő vallásos tisztelete könnyen nyomon követhető az életút eseményeik tanulmányozásából. Én azon szerencsések közé tartozom, aki évek óta benne él ezekben az eseményekben finn barátaim által. Minden fontos esemény része a kávézás, és ezek az…..
Kávé ha kell ha nem   Egy külön misét mindenképpen megér a finnek kávé mániája. Ez volt talán a legelső feltűnő dolog, amit észrevettem az északi látogatásaim során, és merem állítani, hogy az egyik legmeghatározóbb élmény. Kávézni annyit jelent itt, mint szociális kapcsolatokat ápolni. Ha valaki…..
Holokaustista kertova näyttely Oulun Pohjankartanon koululla on esillä kahden viikon ajan 3-14. syyskuuta. Sen on järjestänyt työryhmä joka koostuu usean eri seurakunnan jäsenistä. Kaikki 35 vapaaehtoista ovat tehneet hyvää yhteistyötä tämän laadukkaan näyttelyn avaamiseksi koululaisille ja muulle…..
  Holocaust exhibition arrived to Oulu, Pohjankartano school for two weeks between 4-14. of September, organized by Holocaust workgroup from many different churches. All 35 workers are voluntarily helped to make this quality program for school groups and for everbody. The exhibtion’s idea was…..
    I returned from one of the most meaningful pilgrimage trip in my life, and now I try to write down the experience, which made me deeply different. Experience, what we have prepared for long-long time, after plenty times of prayer, meetings, organize… I am after these all, and from the darkness…..
    Az egyik legemlékezetesebb zarándokutamról visszatérve, megkísérlem leírni az élményt, amely igazán mély nyomokat hagyott bennem. Élmény, mivel sok-sok évnyi előkészítő munka, ima, tárgyalás, szervezés után megpillantottam azt a reménysugarat, melynek apró szövetei már régóta rajzólódnak, de…..
    Társadalmi szolidaritás Finnország és általában az északi országok egyik legfontosabb sajátossága a fejlett szociális rendszerük, és az abból fakadó jóléti állam ideája. Az északi régió háború utáni fejlődése szinte töretlenül haladt a mai jóléti rendszer irányában, és nem akasztotta meg a…..
  A munkám az életem   A finn étkezési szokások után szeretnék írni az itteni gondolkodásmódról a munkát illetően. Mivel felnőttként költöztem ki, ezért természetes módon a magyar gondolkodáshoz tudom először is hasonlítani a finnekét. Ez nem jelenti, hogy az egyik jó és a másik nem, de magyar…..
    Étkezési szabályozás Számos bejegyzést írtam korábban a finnek furcsaságairól, melyek magyar szemmel nehezen értelmezhetőek. Ezek közt több étkezéssel kapcsolatos megfigyelésemet is közre adtam blogomban.  Most azonban szeretném bemutatni a finn étkezési trendek hatására kialakult, államilag…..
  Idegenként otthon   Az első év végén hazalátogattam karácsonyozni. Közben megérkezett a sokadik fellebbezésemre a válasz félév után a társadalombiztosítótól, hogy nem kerültem bele a rendszerbe. Ez a válasz kicsit kiábrándító volt, ugyanakkor mindenki azt mondta, hogy ez nem jelent semmit, és…..
  Az illeszkedés kényszere   A Finnországban eltöltött első évem a kezdeti sokkhatások után a beilleszkedésről szólt. Törekedtem arra, hogy minél hamarabb és minél jobban elsajátítsam a nyelvet, és olyan dolgokat próbáljak ki, akár kissé kényszerítve is magamat, amelyek nem szokványosak, viszont…..
  Szomszéd országokban   A szomszédos országokba való látogatásoknak meg van a maguk romantikája és szigorú menetrenddel működnek, melyek évtizedek óta változatlanok, és kötelező elemei a finn életnek. A szomszédoláshoz tartozik a Tallinba történő kompos átruccanás alkoholszerzés céljából, a…..
    Menekültáradat   Európa egyik legnagyobb kihívásává a tömeges bevándorlás vált a 2015-ös évektől, amikor százezrek érkeztek rövid idő alatt főleg Európa nyugati részébe. A célországok között elsősorban Németország és Skandinávia lett, habár északon nem volt újdonság a bevándorlók nagy száma.…..
  Sötét pince   A Rovaniemiben töltött hetek sok új élményt jelentettek, és a legizgalmasabb dolog volt megérteni a főnököm instrukcióit az első finn munkahelyemen. A munka önmagában nem volt túl megerőltető, és az időbeosztása is könnyű volt. Amiért azonban nagyon kemény volt a gyakorlat, az…..
  Munkagyakorlat utazásokkal   Egy olyan izgalmas időszakban kezdtem el a Finnországi első munkámat, amikor a középpontban a bevándorlás témája állt, és a saját szemünkkel láttuk a beözönlő tömegeket a televízióban, majd az utcáinkon. A munkagyakorlatom öt hetes időtartama alatt sok érdekes…..
  Multikulti kurzus   Az első őszöm az országban finn nyelvkurzussal telt. Az első három hónap igen intenzív nyelvtanulása hamar meghozta a kezdeti sikert. A legtöbb tudásom abból az időből ragadt rám, és azóta csak finomodott az a tudás az élő nyelvi gyakorlattal. A tanárunk szépen lassan…..
    Beilleszkedési kurzus   A közel 14 hónapos integrációs (beilleszkedési) kurzus minden finn bevándorló számára elérhető ingyenesen, a munkaügyi központban való regisztráció, és a letelepedési engedély megszerzése után pedig egyenesen kötelező. Az állam által biztosított támogatások, így a…..
  Integrációs iskola   Az első év nagy változása és színfoltja az integrációs kurzusra való bejutásom volt, mely az érkezésem után nyolc hónappal vált számomra elérhetővé. A munkaügyi központ regisztrált a képzésre, mely nem tesz különbséget az országba érkezők származása, helyzete között, tehát…..
  Számi őslakosok   Az első északi nyaram legkülönlegesebb eseményére július hónapban került sor, amikor ellátogattam néhány barátommal Norvégia legészakibb részére, amelynek Finnmark a neve. A norvég Lappföld Finnország és a legészakibb fjordok közt elterülő hegyvidék, amelyet kettészel a Teno…..