Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valkür

0 bejegyzést írt és 1525 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Libalé 2021.11.30 07:00:00
Valamikor januárban András posztolt egy kacsasült romjaiból készült alaplét. Már akkor elgondolkodtam, hogy egy kacsa farhátból célirányosan is el lehetne készíteni egy levest. Azóta hiába jártam a boltokat, a kacsa farhát valamiért hiánycikk lett. Azonban, hála Márton-napnak, a liba farhát…..
valkür 2021.12.01 11:50:33
@Andrass9: Isten éltessen sokáig, füled nőjön bokáig!
Boldog névnapot!
A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre. Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig…..
valkür 2021.11.29 16:24:43
@kocsmagomba: én csak azért szeretek pár gerezd hámozatlan fohagymát sütni a máj mellett, mert abból utána csinálok egy mártást. Nem a májhoz, hanem valami hirtelensülthöz, de az a fokhagyma, ami a máj zsirjában sül puhára, hát abból nagyon finom mártás készül.
valkür 2021.11.29 16:25:02
valkür 2021.11.29 18:53:26
@Andrass9: wow. Ahányszor ez elhangzik, szerintem Bach felpattint egy sört és nagyon büszke magára.
Ezek a srácok nagyon tudnak. 15 zenész, bőven meghaladja egy kamarazenekar méreteit, nekik már járna egy karmester. De nincs, és mégis tickre, pontosan lépnek be. Elképesztő jól hangzik.
A fiunk shrimp scampit kért szülinapi vacsorára. Ez nem probléma, sokat főztem már. Igenám, de a feleségem nem eszik tengeri herkentyűt ... Az ő kedvéért kitaláltam a csirke scampit, ami - mint most kiderült - egy létező recept, ám amikor ezt főztem, nem is néztem körül a weben, hogy találok-e…..
valkür 2021.11.22 21:58:25
aki még nem látta, hogy kell felhentelni egy tevét, az itt megnézheti: www.youtube.com/watch?v=WqFb6cm5knA
pár érdekes részlet:
az üstre helyezhető, öntöttvasnak kinéző, csepp alakú óriáskukta
a hordozható, amfora alakú grill. vagy inkább melegfüstölő?
az antik asztalkának -amire a darabolt húst pakolják- a szépen ívelt, kecses lábai
a gazdasági épület ajtaja elé két oldalt elhelyezett két mosógép
az üst vörösrész füstcsöve
ahhoz képest, hogy elég sok bort megisznak, viszonylag józanok maradnak.
stb, stb, egészen lenyűgöző.
valkür 2021.11.23 12:22:28
@Andrass9: @szivar: Én simán elneveztem volna skót disznósajtnak :-).
Vagy bácskai hurkának, ha a fogyasztóközönség nem szeret messzire utazni.
Elvégre is a bácskai hurka is az, hurka, rizs nélkül, sok fejhússal.
valkür 2021.11.25 21:34:03
@Andrass9: megjött, megjött, köszönöm! :-)
A róka sajnos belekóstolt, az egyik sarka nagyon recsegett és nyirkos volt, amikor kivettem a fiókból.
A zöld színű volt az áldozat :-( RIP
A másik kettő viszont tökéletes állapotban van, kivéve, hogy leázott róluk a cimke.
De az nem baj, annál nagyobb lesz a meglepetés.
Azt fogom csinálni, hogy veszek valami húst, semleges ízű zöldségeket, és amikor felbontom az üveget, ahhoz fogom igazítani, amit főzök majd.
A fényképezőgép aksiját feltöltöttem, meg fogom örökíteni és elküldöm.
Nagyon szépen köszönöm, igazán kellemes meglepetés .
Blogkocsma Birskörtesajt 2015.04.14 07:00:00
A szezon már elmúlt, meg úgy olvastam, hogy hiánycikk volt idén a birs a piacon, de azért csak megírom. Lehet birsalmasajt is, mert a recept ugyanaz, de nekünk csak birskörtefa van a kertben. Évek óta nem készítünk, mert feleségem megpróbálkozott többször is cukor nélkül…..
valkür 2021.11.20 16:53:56
@látjátok feleim szümtükkel: pont ez az, hogy eddig mindig a piacon vettem, és most egyszercsak nincs. azt mondja a csaj, az idén nem csinált a beszállítója. De sajnos más árusnál sincs.
A készítés meg nekem nem jött be, mindig megpenészedett. :-(
A fiam újabb évet öregedett, és szülinapjára szokás szerint húslevest és gesztenyetortát kért. Ezúttal kivételesen egy shrimp scampit is előjegyzett, mert azt ő is jót készít (de most nekem kell megfőzni) - majd egy másik posztban részletezem. A legegyszerűbb levesek közé tartozik! Csak a…..
Rég főztem, még régebben posztoltam. Egyszerű és gyors étel. Valamint finom annak aki szereti - merthogy igen megosztó egy fogás...
valkür 2021.11.09 10:46:32
@Andrass9: jah, ezt nyögjük most, hogy generációkkal utáltatták meg a zöldséget. A menzai meg üzemi szakácsok kreativitása meg kimerül annyiban, hogy aszalt szilvával vagy juhtúróval töltik meg a rántott húst. Zöldségnek meg marad a betonfőzelék, vagy a minden ízétől megfosztott, lottyadt, kilúgozott mexikói zöldségköret.
valkür 2021.11.16 23:28:41
@Boar.: Húsos kelkáposzta főzelék? Lehetne erről kicsit bővebben?
valkür 2021.11.19 21:19:24
@látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az ildiben kaptam bordáskelt (pak choi) és emiatt a hétvégén csak ázsiait főzök. Nagyon szép, zsenge zöldségek, vettem gyömbért is, a csili az sose fogy ki itthon, a szójaszósz se, jajj, azt se tudom mit főzzek, annyira örülök nekik :-)
Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának. Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap)...
valkür 2021.11.13 14:54:16
Nagyon jó csili paprika alap, mert remekül lehet csokival, kakaóval, stb. ízesíteni! Amúgy is nagy divatja van a csilis csokiknak - bár én nem ragaszkodom hozzájuk .....
valkür 2021.11.12 09:14:20
@látjátok feleim szümtükkel: nem is lehet másképp. előbb a sült kacsa kerül a tányérra, aztán jön a szósz.
vagy nem? :-)
valkür 2021.11.12 14:40:22
@Andrass9: hát, én egy ilyen szószt szívesen rálocsolok akár egy főtt tojásra is. vagy egy szendvicsbe. szóvan van őneki esélye máshol is.
ma reggel pl. villával durvára törtem egy tegnap este főtt tojást. Adtam hozzá egy kanál kacsazsírt és egy kanál házi szriracsa szósz féleséget. Kutyultam rajta egyet, nem lett homogén, kicsit mozaikos maradt. Közben megpirult két szelet magvas rozskenyér.
Gyorsított zsidó tojás, némi ázsiai beütéssel, nagyon finom volt. Szerintem ezzel a csiliszósszal is működne.
valkür 2021.11.12 16:56:45
@látjátok feleim szümtükkel: ezen én is nagyon jót röhögtem. meg ezen, amikor lakáson belül van a postás, és kívül a nyugdíjas kepek.444.hu/2021/11/12/a-nap-kepe-varga-viktorne-atvette-a-nyugdijpremiumot
Blogkocsma Wellington bélszínek 2021.10.31 07:00:00
A madarasban jó ideig akciós volt a bélszín (vagy egyszerűen csak leesett a kamionról...), ezért bespájzoltam minden alkalommal, amikor egy szép darabot láttam. Dagadt is a csodahüttő rendesen :) Most viszont alkalom adódott, hogy a gyerekeket is megetessem vele (feleségem csak módjával eszi,…..
valkür 2021.11.01 17:27:07
@Andrass9: jó étvágyat hozzá :-)
Blogkocsma Jókai-szerű bableves 2021.10.25 07:00:00
A legutóbbi XIX. századi költő után most egy Író került az étlapra. Megint ment az ötletelés már kedden, hogy mi legyen a menü hétvégén. Aztán jött az isteni szikra. Egészen pontosan Százados Asszony nézett utána, mi lesz az aznapi ebéd, és örömmel konstatálta, hogy Jókai bablevessel csillapíthatja…..
valkür 2021.10.25 22:18:37
@Andrass9: Nagyon szeretem az ilyen *-szerű ételeket. Én speciel *-ihletettségűnek hívom őket, de az most mindegy.

Egy étterem nyilván főzzön mindig, mindent ugyanúgy. De egy otthoni főzésnél sokkal jobb, olcsóbb a hűtő és a spájz tartalmához igazodni.
És kevesebb stresszel is jár. Az csak a reklámokon mutat jól, hogy a lehúzott redőny alatt még kiadja a mikulás az utolsó kocka margarint. A való életben iszonyatos munka mindig mindenhez mindent kigrammolni és gondoskodni arról, hogy pontosan a recept szerint készüljön az étel és minden legyen otthon. Akkor válik a főzés robottá. Ebben a Jókai-szerű levesben benne van az is, hogy laza kézzel, komótosan, görcsölés nélkül főzték. Akár még flow is lehet benne. (rip Csíkszentmihályi Mihály hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny )

(egyébként ne, legalábbis szerintem legyen egy éttermi szakácsnak is annyi szabadsága, hogy rugalmasan alakíthassa a recepteket pl a szezonalitáshoz. Ezt persze csak jó éttermi szakácsok tudják megcsinálni, akiben nincs kreativitás, az persze méregesse a hozzávalókat a szakkönyvek szerint)
valkür 2021.10.26 22:24:01
@Waka: @Andrass9: a sütés más, ott bejátszik a biokémia, ott érdemes pontosnak lenni
Biztos van ennek valami neve is, de nem találtam rá. A lényeg, hogy többféle disznóhús készül együtt a krumplival egy tepsiben. Semmi faxni, mondaná valaki, de azért nem úsztam meg némi mosogatást...
valkür 2021.10.23 15:25:27
@Andrass9: negjött, köszi :-) Végül egy tálka nyerslecsót csináltam hozzá, isteni.
@CSOKKI MÁLNA: nekem több eszem volt, én Huffnáger Pistihez mentem hozzá, aki ilyenkor mindig kinyitja nekem az ablakot.
valkür 2021.10.25 12:54:36
@Andrass9: a hétvégén jöttem rá, hogy a kis két decis kávétejszines üveg kiváló a csiliszószószok befőzéséhez. Pont jó a mérete, fémkupakja van, tehát birja a dunsztolást.
valkür 2021.10.25 15:10:28
@Andrass9: jobbulást.
próbáltál már bedörzsölős csiliolajat csinálni a derekadra?
Néha rámjön, hogy valami könnyű húslevest kéne főzni. Ne tartson napokig a megfőzése, de legyen benne minden, ami finom. Ilyenkor megyek a "csodahüttőhöz", hogy mit ad nekem. Az esetek nagy részében a baromfifiókban van valami aprólék, ami pont jó...
valkür 2021.10.21 22:44:26
@Kumari aki Nilüfer: egyetértek, pár éve hagytam magam meggyőzni és a gyömbér tényleg nagyon jót tesz a húslevesnek. (meg a szerecsendió virág is, és pár szelet birsalma is.)

@trux77: nem lett a vértől zavaros a leves?

@látjátok feleim szümtükkel: mi volt az a szó?
valkür 2021.10.23 12:27:24
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Kösz :-) Kikerestem, így lett 10/10.

Pár éve egyszer kicsit el voltam bambulva és valaki kilépett előlem a sorból, gyorsabban kellett kérnem és csak a csomagoló szalonna kifejezés jött a számra. Spárgaszezon volt, spárgát akartam baconba tekrve sütni, de a hentes az istennek sem akarta érteni, mi az a csomagoló szalonna. Álltunk ott szélütötten pár másodpercig, amig be nem ugrott nekem, hogy ja, szeletelt bacont akartam mondani.

Nna, legközelebb bardirozó szalonnát kérek tőle, lássuk, mit reagál :-)
Blogkocsma Káposztás cvekedli 2021.10.10 07:00:00
Most (is) posztolom, mert azt az őszi káposztából jobb készíteni: cukor van benne, viszont víz már csak kevés. Barátunk - akinek dílere van - kérdezett a minap, hogy van egy fej káposztája, nem akarok-e cvekedlit főzni? Mert ő nagyon szívesen enne :)..
Blogkocsma Szárnyas káposzta 2021.10.07 07:00:00
Kellett már valami komolyabb étel hétvégére. Hosszan hezitáltam, mit főzzek. A káposzta jó kiindulási alapnak tűnt, már csak azt kellett eldöntenem, mit tegyek bele. A füstölt csülök evidens volt, ehhez kellett még valami. A bab és a nyers sertéscsülök közt hezitáltam. Hazafelé befutottam az ábécébe…..
valkür 2021.10.08 10:20:47
@látjátok feleim szümtükkel: káposztás birkahús????
/me tágra nyilt szemmel, nagyokat nyel.

a szárnyaskáposzta nekem nem újdonság, én pulykamedalionból szoktam, és ha füstölt ízre vágyom, füstölt libaszárnytövet főzök bele.
De birkábóóll??
ezt ki kell próbálnom!!
Blogkocsma Béla 2021.10.01 07:00:00
Ebédnél kérdezte a kollegina:- Mit eszel?Elmondom neki.- És mi a neve?- Béla.- Mi?- Nem adtam neki nevet, - válaszoltam - most főztem ilyet először.Így lett Béla a fűszeres cukkini sajttal és virslivel.Ami az idei cukkinitermést illeti, leginkább a természeti katasztrófákhoz vagy a kormány…..
valkür 2021.10.04 17:07:41
@szivar: A banánhéj kiváló káliumforrás. Mire lebomlik, addigra a gombaölő is lebomlik rajta.
A roller már nehezebb eset.
Affenesegondolta, hogy egy ilyen ártatlan eszközzel ki lehet nevelni a tahóparkolók következő generációját - ráadásul egy számmal tahóbbat.
Nagyon rákívántam egy komolyabb adag spenótra! Amúgy is helyet kell csinálni a hűtőben más alapanyagoknak, vadásztam hát. Találtam is '17-ből, '19-ből és idénről is eltett párolt parajt (én mindig kicsit ledinsztelem a leveleket ghí-ben és úgy fagyasztom - kevesebb helyet foglal, az ízén meg nem…..
Lencsét kerestem a kamrában, de mindenütt csak vöröslencse volt. Találtam összesen három kilónyit! Fogalmam sincs mikor fog ennyi elfogyni, amennyire visszaemlékszem az étkezésünkre. Feleségem évente kétszer csinál valami forró levest belőle, de ez minden. Most viszont nem volt más lehetőségem:…..
valkür 2021.10.01 03:19:52
@Andrass9: nahát, a házi passzátával főzhetnél egy jó paradicsomos vöröslencse levest :-)
valkür 2021.10.01 12:52:57
@látjátok feleim szümtükkel: a babot, zöld lencsét, csicserit persze hogy kell áztatni. Emészthetőbb is, ha egy éjszakát ázik. De a vöröslencsét nem kell, 15 perc alatt megfő, még szét is esik. Ez benne a legjobb, hogy negyed óra alatt lehet sűrű, finom, melengető levest főzni belőle, ami ráadásul magas fehérjetartalmú, jó az aminosav profilja, lassan felszívódó szénhidrát és sok rost van benne. Mindez igaz a többi száraz hüvelyesre is, csak azokról előző este ki kell találni, hogy másnap azt ebédelnél. A vöröslencsét meg csak előkapod, aztán negyed óra múlva eheted is -már persze ha bírod olyan forrón :-)
valkür 2021.10.02 00:50:47
@Andrass9: soha nem mernék én olyat :-)
én se szeretem, ha valaki császárkörte likőrt próbál belém tukmálni
Blogkocsma Bécsi palacsinta 2021.09.25 07:00:00
Feleségem sütötte, mert ő is bedőlt az éppen esedékes receptrohamoknak. Mindenki ezt a fogást készíti, több-kevesebb sikerrel. Azért végigfotóztam a munkát, hogy dokumentáljam: mi sem maradtunk ki rohamból!..
valkür 2021.09.28 17:17:23
@szivar: jobbulást!
Általában is jól sikerül, de most egy év kihagyása után fergeteges sikere volt. Szerintem így a COVD végefelé az emberek akár a vasszöget is megették volna, csak legyen egy kis összejövetel végre...
valkür 2021.09.23 15:09:39
@Boar.: nálunk a gulyásleves az, amiben van köménymag. :-)
@Andrass9: Minden paprikacsumát leszárítasz, vagy csak a csípőset. Én eddig csak a bogyiszlói,meg az annál csíoősebb paprikák csumáját szárítottam és gyűjtöttem egy üvegbe, de most, hogy mondod, tényleg ízt ad az ételekhez, úgyhogy ezentúl az édes paprikák csumáját is leszárítom, jó lesz télen a levesekhez egy kis extra.
valkür 2021.09.23 16:59:51
@látjátok feleim szümtükkel: én most is megeszem, különösen az édes pritaminpaprika vagy a kaliforniai csumáját. nyersen elrágcsálom, mert finom, édes. És rostban gazdag, amiből soha nem lehet eleget bevinni a szervezetbe. és én a padlizsán és a krupmli kivételével minden zöldséget szeretek nyersen. A csípőseket meg leszárítom, télen elhasználom. de most leesett, hogy amit nem bírok megenni, azt az édesből is érdemes leszárítani, mert tényleg plusz ízt adhat egy levesnek vagy pörköltnek. Nem kell benne hagyni -mert nem túl gusztusos a tányéron- de érdemes belefőzni egy levesbe. Télen minden pirinyó íz jól jön, ami a nyárból lett átmentve. A paprikacsuma meg ráadásul egy fillérbe sem kerül.
valkür 2021.09.25 12:19:57
@Boar.: a borítóját érdemes egy kis fokhagymás tejbe áztatni és bepanírozni. A tojásba keverhetsz egy kis csípős paprikát, kakukkfüvet, vagy valami kész fűszer keveréket. Nincs az az elkefélt gyenge szakácskönyv, amit ezzel a módszerrel ne lehetne fogyaszthatóbbá tenni.
Blogkocsma Káposztás húsos csont 2021.09.19 07:00:00
Valami csodaszép húsos sertésgerincet kaptam, amiből kéne valamit készítenem. Abban biztos voltam, hogy a csontot lassú és hosszú főzéssel alaplévé redukálom, de még nem tudtam, mi legyen a rajta lévő sok hússal...
fáymiklós Sahalohomehe 2020.09.17 06:47:52
Van a Saloméban egy jelenet, zeneileg elég bonyolult, bár nyilván túl lehet élni. Az öt zsidó jelenete, az emberek általában csak töltelékzeneként hallgatják, kell a hangulathoz, mi is zajlik Heródes palotájában, az egyik öngyilkos lesz, a másik a ciszternából ordibál, és van ez az öt, aki azon…..
Blogkocsma Minek nevezzelek? 2021.09.16 07:00:00
Megint úgy jártam. Hát, ahogy szoktam. Belefutottam valamibe, ami nem volt rossz, csak éppen úgy gondoltam, én jobban el tudnám készíteni. Aztán persze belevágtam és végeredmény egészen jó lett, csak éppen még a kedves mamája sem ismert volna rá. Na de kezdjük az elején.Eljött augusztus…..
Blogkocsma Lazac a pácban 2021.09.13 07:00:00
Ezt ugyan még karácsony előtt követtem el, de valahogy nem jutott el a poszt fázisig. Minden évben készítek lazacot hideg füstön, úgy szeretjük leginkább. Ráadásul sokáig eláll a sónak és a füstnek köszönhetően...
valkür 2021.09.13 16:43:39
@Andrass9:
sok kapor (október végén még nagy csokrokban terem a kertben)
a fagyasztott kapor helyett még volt a kertben friss (Nov. 18.-án)
valkür 2021.09.13 16:48:03
@Andrass9: jah, az első sor kiesett, hogy tavaly iródott a poszt. csak a nyitókép után kezdtem olvasni, bocs.
Így már helyrezökkent az idő vasfoga :-)