Adatok
valkür
0 bejegyzést írt és 1575 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Még Libanonban is több néven nevezik, hátmég a mediterraniumban! Marokkótól Törökországig mindehol készítik kisebb-nagyobb eltéréssel
Alapvetően bárány és marhahús keveréke, de ahol esznek sertést, ott disznóhús is kerülhet bele. Lényeges összetevője a libanoni 7…..
Jóbarátunktól kaptunk rengeteg velõscsontot! Persze nem álltam meg, hogy amint lehet, fõzzek legalább egyet belõle. Persze ez a gondolat este jutott eszembe egy teljes napi kertészkedés után, de attól még el lehet készíteni, legfeljebb csak másnap eszem belőle.
A csodahüttõben leltem hozzá egy bõ…..
valkür
2022.02.12 21:32:27
Jött a hadnagy. Aszondja, van némi vaddisznója otthon a fagyasztóban, főzhetnék belőle valamit. Végigpörgettem a buksiban a naptárat. - Jövő hétvégén jó lesz - közöltem vele. Szerdán aztán kérdeztem: - Vörösboros vaddisznó jó lesz? Jó volt neki. Később gondoltam át, hogy akár már kedden is…..
valkür
2022.01.31 18:30:54
@BOAR: az áfonyalekvár savanyít?
valkür
2022.02.03 15:52:55
@Fenchurch68: Igen, tudom, hogy jó az áfonyalekvár, egy pici édeskésség minden ételnek jól áll. A hagymát is azért karamellizáljuk a pörkölt alá, hogy tegyen hozzá egy pici édességet.
Csak az lepett meg, hogy savanyítást említettél. Én még savanyú áfonyalekvárt nem kóstoltam, de még savanykásat sem. Nekem az áfonya túl egyoldalúan édes.
Pont emiatt sokkal jobban kedvelem a fekete ribizlit. Az nem is savanykás, hanem valami muskotályos aromája van, sokkal gazdagabbnak és kiegyensúyozottabnak érzem, mint az áfonyát.
Ez persze ízlés kérdése.
Csak az lepett meg, hogy savanyítást említettél. Én még savanyú áfonyalekvárt nem kóstoltam, de még savanykásat sem. Nekem az áfonya túl egyoldalúan édes.
Pont emiatt sokkal jobban kedvelem a fekete ribizlit. Az nem is savanykás, hanem valami muskotályos aromája van, sokkal gazdagabbnak és kiegyensúyozottabnak érzem, mint az áfonyát.
Ez persze ízlés kérdése.
valkür
2022.02.11 19:51:15
azért mégiscsak van valami haszna a netnek:
"A szalmonellák igen elterjedtek állatállományainkban, különösen kacsákban. Fiatal
korban önálló, idősebb korban szövődményes, vagy szervre lokalizálódó betegségek
formájában fordulnak elő. A kórokozó-hordozás és -ürítés gyakori. A fertőző forrásoktól
függően a Salmonella-fajok előfordulásának gyakorisága időközönként átrendeződik. Még
ugyanabban az állománycsoportban a napos és kifejlett állatokban is más-más fajok
fordulhatnak elő.
57
Az állategészségügyi veszélyen és veszteségeken túl a közegészségügyi szerep is
jelentős. A hús vágóhídi, többnyire kenődéses fertőződését az alaposan sütő-főző magyar
konyha nagyrészt kiküszöböli. A tojáshéj-fertőződés azonban problémákat okozhat, főleg
nyers konyhai termékekben. A konyhatechnika, főleg a cukrászipar, sajátos zsírösszetétele
miatt a kacsatojást kedveli. Az általános higiéniának, az itató- és úsztató víz viszonylagos
tisztaságának, a tojás gyűjtésének, tárolásának, a tojáshéj fertőtlenítésének nagy jelentősége
van. "
forrás: 56-57 oldal, moaebt.hu/wp-content/uploads/moaebt.pdf
"A szalmonellák igen elterjedtek állatállományainkban, különösen kacsákban. Fiatal
korban önálló, idősebb korban szövődményes, vagy szervre lokalizálódó betegségek
formájában fordulnak elő. A kórokozó-hordozás és -ürítés gyakori. A fertőző forrásoktól
függően a Salmonella-fajok előfordulásának gyakorisága időközönként átrendeződik. Még
ugyanabban az állománycsoportban a napos és kifejlett állatokban is más-más fajok
fordulhatnak elő.
57
Az állategészségügyi veszélyen és veszteségeken túl a közegészségügyi szerep is
jelentős. A hús vágóhídi, többnyire kenődéses fertőződését az alaposan sütő-főző magyar
konyha nagyrészt kiküszöböli. A tojáshéj-fertőződés azonban problémákat okozhat, főleg
nyers konyhai termékekben. A konyhatechnika, főleg a cukrászipar, sajátos zsírösszetétele
miatt a kacsatojást kedveli. Az általános higiéniának, az itató- és úsztató víz viszonylagos
tisztaságának, a tojás gyűjtésének, tárolásának, a tojáshéj fertőtlenítésének nagy jelentősége
van. "
forrás: 56-57 oldal, moaebt.hu/wp-content/uploads/moaebt.pdf
Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A…..
valkür
2022.02.08 14:27:00
@süllőcske: Én ugyan felülre tettem a citromszeleteket, így a bőr nem a papírra ragadt, hanem a citromszeletre. Az meg a papírra, természetesen. :-)
Pedig szilikonozott.
De mindegy is, mert egyrészt a halhúsnak sokkal, sokkal-sokkal jobb íze lett a borítékban sülve, másrészt, nagyságrendekkel kevesebbett kellett mosogatni.
Nekem ugyanis a serpenyőbe is bele szokott ragadni, ráadásul ott le kell vágni a fejét meg a farkát, mert kilógnak a serpenyőből.
Így meg egyben elfértek a tepsin - bár kétsegtelen, hogy darabokban jöttek ki :-D
De az íze miatt megéri, a boriték nagyon sok illatot bent tart a húsban.
Pedig szilikonozott.
De mindegy is, mert egyrészt a halhúsnak sokkal, sokkal-sokkal jobb íze lett a borítékban sülve, másrészt, nagyságrendekkel kevesebbett kellett mosogatni.
Nekem ugyanis a serpenyőbe is bele szokott ragadni, ráadásul ott le kell vágni a fejét meg a farkát, mert kilógnak a serpenyőből.
Így meg egyben elfértek a tepsin - bár kétsegtelen, hogy darabokban jöttek ki :-D
De az íze miatt megéri, a boriték nagyon sok illatot bent tart a húsban.
valkür
2022.02.10 18:25:24
@süllőcske: vagy melegebb égtájakon a banánlevélbe csomagolva sütés :-)
valkür
2022.02.11 19:43:58
A két ünnep között betévedtem a vásárcsarnokba. Éppen ment a szilveszteri malacvásár. Persze nem annyira egész malacot árultak, inkább süldőt, azt is felaprítva. Nyilván úgy okoskodtak, hogy manapság már nem telik a népeknek egy egész malacra, inkább vesznek egy kisebb darabot. Én nem annyira a…..
valkür
2022.01.30 23:24:59
@Kumari aki Nilüfer: Mondjuk pont a mai adásban padlizsános lecsót raktak el, üvegben. Nem kis mennyiséget. Az azért ilyenkor durva drága - hacsak nincs saját üvegházuk ahol megterem, de olyat még nem mutattak.
valkür
2022.01.31 14:10:03
@Kumari aki Nilüfer: feltétlenül nézd meg a legfrissebbet. Az egyik macska simán kipofozta a huskyt a kutyaházból :-)
valkür
2022.02.01 16:35:05
@Kumari aki Nilüfer: Nekem egy majdnem sógorom azon döbbent meg, hogy a zöldhagyma zöldjét beledaraboltam a salátába. Hogyhátaztatadisznóknak....
Hiába mondtuk neki, hogy kedvenc Dzsémi Olivérje is használja a zöldhagyma zöldjét, az volt a válasza, hogy persze, hát az angol zöldhagyma, az biztos olyan is. De a magyar zöldhagyma zöldjét, az csak a disznóknak lehet odaadni, azt ember meg nem eheti.
Mondjuk, nem is volt sokáig sógorjelölt, bár nem hiszem, a zöldhagyma volt a legnagyobb gond vele.
De az biztos, hogy én az összes "pesti rokon" tekintélyemet elveszítettem előtte, az affér után rettenetes megvetéssel kezelt.
Hiába mondtuk neki, hogy kedvenc Dzsémi Olivérje is használja a zöldhagyma zöldjét, az volt a válasza, hogy persze, hát az angol zöldhagyma, az biztos olyan is. De a magyar zöldhagyma zöldjét, az csak a disznóknak lehet odaadni, azt ember meg nem eheti.
Mondjuk, nem is volt sokáig sógorjelölt, bár nem hiszem, a zöldhagyma volt a legnagyobb gond vele.
De az biztos, hogy én az összes "pesti rokon" tekintélyemet elveszítettem előtte, az affér után rettenetes megvetéssel kezelt.
Halászléből ugyebár a bajai (dunai) meg a szegedi (tiszai). Felnőtt emberek képesek késhegyre menő vitát folytatni, hogy melyik a jobb. Én ezt most kihagynám, mindegyikből ettem jót, sőt kiválót, és volt szerencsém vacak, vagy már-már ehetetlen léhez is. (Ott van még a balatoni is, de azt hagyjuk…..
valkür
2020.12.28 19:12:48
valkür
2022.01.31 23:12:59
Cukorbogyó japán srác minimalista hallevese, bónuszban néhány asztali etikett tanács, ha netán olyan szerencsénk lenne, hogy Japánban ehetünk hallevest.
A videói elején, amikor "nekigyűrkőzik" a főzésnek, az a kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=cPrRD44xdLA
Csinál fűszeresebb ételeket is, nagyon meglepődtem, hogy ez a leves mennyire minimalista.
A videói elején, amikor "nekigyűrkőzik" a főzésnek, az a kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=cPrRD44xdLA
Csinál fűszeresebb ételeket is, nagyon meglepődtem, hogy ez a leves mennyire minimalista.
Ilyet sem csináltam még, de valahol el kell kezdeni. A karácsonyi dőzsölés és a főtt fej után kellett valami könnyebb étel. Természetesen egy kis húst azért belecsempésztem, de csak az íze miatt. Kistesó még az ősszel hozott pár dolgot a kies Taljánországból, köztük egy zacskó teljes kiőrlésű…..
valkür
2022.01.26 22:50:12
@látjátok feleim szümtükkel: A madártani egyeesület azt kéri, ne etessék az áttelelő gólyákat. Ők a gólyatársadalom úttörői, azért maradnak itthon, mert a gólyáknak kezd leesni, hogy nem biztos, hogy érdemes a Földet keresztül repülniük. Ők az előörs, azt keresik, érdemes-e inkább itthon áttelelni.
valkür
2022.01.29 14:16:49
@kocsmagomba: gyönyörűek!
Épül bennem az elhatározás, hogy kéne venni egy ilyen fóliázó gépet. Alapjáraton nem akarok kügyüket a konyhába, egy jó V-Gyulával meg egy aprítógéppel elintézek mindent. De ez leht, tényleg hasznos lenne a fagyasztáshoz, nem száradnak ki a dolgok, meg nem lesz fagyasztó szaguk.
Épül bennem az elhatározás, hogy kéne venni egy ilyen fóliázó gépet. Alapjáraton nem akarok kügyüket a konyhába, egy jó V-Gyulával meg egy aprítógéppel elintézek mindent. De ez leht, tényleg hasznos lenne a fagyasztáshoz, nem száradnak ki a dolgok, meg nem lesz fagyasztó szaguk.
Ha szilveszter, akkor malac és lencse. A malac kitúrja a szerencsét, a lencse pedig tán hozzásegít, hogy az újév bőséget és gazdagságot hozzon. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható ténytől, hogy a lencse finom étel és remek fehérjeforrás. Bár a babonákban annyira nem hiszek, enni azért…..
valkür
2022.01.18 19:05:23
@Kumari aki Nilüfer: Govindába Pesten jártam, ha ez egy frencsájz, akkor biztos nagyon finom.
valkür
2022.01.20 19:25:45
@Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Nahát, annyit govindáztok meg kashmiroztok itt nekem, hogy a hétvégén kell főznöm valami indiait.
Egy tányér spenótos halcurry képe jelent meg a szemeim előtt, mákos rizzsel.
De majd még finomítom ezt a képet.
Egy tányér spenótos halcurry képe jelent meg a szemeim előtt, mákos rizzsel.
De majd még finomítom ezt a képet.
valkür
2022.01.29 14:06:39
füstölt kacsa házilag www.youtube.com/watch?v=mm-UQP205Hg
mondjuk a fűszerezése nem passzol a lencsegulyáshoz, meg a csillagánizst sem igazán szeretem, de azért szívesen megkóstolnám.
mondjuk a fűszerezése nem passzol a lencsegulyáshoz, meg a csillagánizst sem igazán szeretem, de azért szívesen megkóstolnám.
A tésztát. Enni kell, akkor is, ha az ember a háta közepére nem kívánja a konyhai ténykedést. Olyanra vetemedtem, amire hét éve nem volt példa: befizettem ebédre a melóban. De ez sem olyan jó, mert rengeteg ételt adnak, ami finom, én meg sajnálom meghagyni, úgyhogy két hét alatt feljött három kiló.…..
valkür
2022.01.14 21:42:47
valkür
2022.01.14 21:45:55
@kocsmagomba: ez egy dekadens társadalom, dekadens problémákkal :-)
Értsd: megérett az emberiség a pusztulásra.
Egyébként az "újságírókat" karakterszámra fizetik.
Értsd: megérett az emberiség a pusztulásra.
Egyébként az "újságírókat" karakterszámra fizetik.
Százados Asszony hozott kekszet melóba. Ropogós köleskeksz mogyoróval és chia maggal. Laktóz- és gluténmentes, vegán. Finom volt, elkértem a tasakot, megnéztem sz összetevőket: földimogyoró 23 %, napraforgómag 21 %, kölespehely 15 %, finomítatlan nádcukor, rizsszirup, édesítőszer (maltitol),…..
valkür
2022.01.14 21:25:42
@kocsmagomba: ez csak a nálunk kapható, liszt finomságúra őrölt "zsemlemorzsába" panírozott ételekkel van így. Való igaz, ha azok ropogósak, akkor már rommá sültek.
De egy szilánkos, reszelt zsemlemorzsa, vagy pankómorzsa, nos, ott a panír tényleg ropogós, miközben a hús belül szaftos marad.
De egy szilánkos, reszelt zsemlemorzsa, vagy pankómorzsa, nos, ott a panír tényleg ropogós, miközben a hús belül szaftos marad.
Annyira nem lett gombóc a gombóc, de csaknem.Több tényező konstellációja kellett ehhez az ételhez. Az egyik, hogy a tél köztudottan a bőséges és gazdag forró levesek évszaka. Aztán hétfőn a csumiban éppen valami bakonyi betyárlevesnek titulált leves volt ebédre, amitől ihletet kaptam (meg egy kis…..
valkür
2022.01.14 20:38:02
@Kumari aki Nilüfer: Ezeket nem lehet feljegyezni. Pontosabban a jegyzetből nem lehet rekonstruálni ezeket az olcsó alapanyagból készült családi recepteket. Valahogy a szívüket főzték bele, vagy nem tudom. Ha ott vagy mellette és eltanulod, talán sikerül. De papírról lehetetlen rekonstruálni, nem lesz íze, mert csak liszt, só és víz, hiányzik belőle a lélek és a tapasztalat.
Valamikor januárban András posztolt egy kacsasült romjaiból készült alaplét. Már akkor elgondolkodtam, hogy egy kacsa farhátból célirányosan is el lehetne készíteni egy levest. Azóta hiába jártam a boltokat, a kacsa farhát valamiért hiánycikk lett. Azonban, hála Márton-napnak, a liba farhát…..
valkür
2021.12.01 11:50:33
A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre.
Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig…..
valkür
2021.11.29 16:24:43
@kocsmagomba: én csak azért szeretek pár gerezd hámozatlan fohagymát sütni a máj mellett, mert abból utána csinálok egy mártást. Nem a májhoz, hanem valami hirtelensülthöz, de az a fokhagyma, ami a máj zsirjában sül puhára, hát abból nagyon finom mártás készül.
valkür
2021.11.29 16:25:02
valkür
2021.11.29 18:53:26
@Andrass9: wow. Ahányszor ez elhangzik, szerintem Bach felpattint egy sört és nagyon büszke magára.
Ezek a srácok nagyon tudnak. 15 zenész, bőven meghaladja egy kamarazenekar méreteit, nekik már járna egy karmester. De nincs, és mégis tickre, pontosan lépnek be. Elképesztő jól hangzik.
Ezek a srácok nagyon tudnak. 15 zenész, bőven meghaladja egy kamarazenekar méreteit, nekik már járna egy karmester. De nincs, és mégis tickre, pontosan lépnek be. Elképesztő jól hangzik.
A fiunk shrimp scampit kért szülinapi vacsorára. Ez nem probléma, sokat főztem már. Igenám, de a feleségem nem eszik tengeri herkentyűt ...
Az ő kedvéért kitaláltam a csirke scampit, ami - mint most kiderült - egy létező recept, ám amikor ezt főztem, nem is néztem körül a weben, hogy találok-e…..
valkür
2021.11.22 21:58:25
aki még nem látta, hogy kell felhentelni egy tevét, az itt megnézheti: www.youtube.com/watch?v=WqFb6cm5knA
pár érdekes részlet:
az üstre helyezhető, öntöttvasnak kinéző, csepp alakú óriáskukta
a hordozható, amfora alakú grill. vagy inkább melegfüstölő?
az antik asztalkának -amire a darabolt húst pakolják- a szépen ívelt, kecses lábai
a gazdasági épület ajtaja elé két oldalt elhelyezett két mosógép
az üst vörösrész füstcsöve
ahhoz képest, hogy elég sok bort megisznak, viszonylag józanok maradnak.
stb, stb, egészen lenyűgöző.
pár érdekes részlet:
az üstre helyezhető, öntöttvasnak kinéző, csepp alakú óriáskukta
a hordozható, amfora alakú grill. vagy inkább melegfüstölő?
az antik asztalkának -amire a darabolt húst pakolják- a szépen ívelt, kecses lábai
a gazdasági épület ajtaja elé két oldalt elhelyezett két mosógép
az üst vörösrész füstcsöve
ahhoz képest, hogy elég sok bort megisznak, viszonylag józanok maradnak.
stb, stb, egészen lenyűgöző.
valkür
2021.11.25 21:34:03
@Andrass9: megjött, megjött, köszönöm! :-)
A róka sajnos belekóstolt, az egyik sarka nagyon recsegett és nyirkos volt, amikor kivettem a fiókból.
A zöld színű volt az áldozat :-( RIP
A másik kettő viszont tökéletes állapotban van, kivéve, hogy leázott róluk a cimke.
De az nem baj, annál nagyobb lesz a meglepetés.
Azt fogom csinálni, hogy veszek valami húst, semleges ízű zöldségeket, és amikor felbontom az üveget, ahhoz fogom igazítani, amit főzök majd.
A fényképezőgép aksiját feltöltöttem, meg fogom örökíteni és elküldöm.
Nagyon szépen köszönöm, igazán kellemes meglepetés .
A róka sajnos belekóstolt, az egyik sarka nagyon recsegett és nyirkos volt, amikor kivettem a fiókból.
A zöld színű volt az áldozat :-( RIP
A másik kettő viszont tökéletes állapotban van, kivéve, hogy leázott róluk a cimke.
De az nem baj, annál nagyobb lesz a meglepetés.
Azt fogom csinálni, hogy veszek valami húst, semleges ízű zöldségeket, és amikor felbontom az üveget, ahhoz fogom igazítani, amit főzök majd.
A fényképezőgép aksiját feltöltöttem, meg fogom örökíteni és elküldöm.
Nagyon szépen köszönöm, igazán kellemes meglepetés .
A szezon már elmúlt, meg úgy olvastam, hogy hiánycikk volt idén a birs a piacon, de azért csak megírom.
Lehet birsalmasajt is, mert a recept ugyanaz, de nekünk csak birskörtefa van a kertben. Évek óta nem készítünk, mert feleségem megpróbálkozott többször is cukor nélkül fõzni. Hiába mondtam neki,…..
valkür
2021.11.20 16:53:56
@látjátok feleim szümtükkel: pont ez az, hogy eddig mindig a piacon vettem, és most egyszercsak nincs. azt mondja a csaj, az idén nem csinált a beszállítója. De sajnos más árusnál sincs.
A készítés meg nekem nem jött be, mindig megpenészedett. :-(
A készítés meg nekem nem jött be, mindig megpenészedett. :-(
A fiam újabb évet öregedett, és szülinapjára szokás szerint húslevest és gesztenyetortát kért. Ezúttal kivételesen egy shrimp scampit is előjegyzett, mert azt ő is jót készít (de most nekem kell megfőzni) - majd egy másik posztban részletezem.
A legegyszerűbb levesek közé tartozik! Csak a…..
valkür
2021.11.19 21:21:29
Rég főztem, még régebben posztoltam. Egyszerű és gyors étel.
Valamint finom annak aki szereti - merthogy igen megosztó egy fogás...
valkür
2021.11.09 10:46:32
@Andrass9: jah, ezt nyögjük most, hogy generációkkal utáltatták meg a zöldséget. A menzai meg üzemi szakácsok kreativitása meg kimerül annyiban, hogy aszalt szilvával vagy juhtúróval töltik meg a rántott húst. Zöldségnek meg marad a betonfőzelék, vagy a minden ízétől megfosztott, lottyadt, kilúgozott mexikói zöldségköret.
valkür
2021.11.16 23:28:41
@Boar.: Húsos kelkáposzta főzelék? Lehetne erről kicsit bővebben?
valkür
2021.11.19 21:19:24
@látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az ildiben kaptam bordáskelt (pak choi) és emiatt a hétvégén csak ázsiait főzök. Nagyon szép, zsenge zöldségek, vettem gyömbért is, a csili az sose fogy ki itthon, a szójaszósz se, jajj, azt se tudom mit főzzek, annyira örülök nekik :-)
A fentiek hallatán KSP értetlenül nézett rám.- Kell-e kel? - kérdeztem újra.KSP szemei elkerekedtek, zavara még nagyobb lett.- Na, - gondoltam magamban - jövő farsangkor simán beöltözhetsz kérdőjelnek.- Van kell. Kell? - tettem fel immár harmadféleképpen a kérdést.Ekkor végre leesett. Persze kellett…..
valkür
2021.11.16 20:51:18
ez a helyes skót fiatalember nagyon jól elmagyarázza, miért érdemes a fodros kelt télen is bent hagyni a földben. Egyrészt télálló, nem kell egyben learatni, lehet apránként is eszegetni. Másrészt tavaszra felvirágzik, és a zsenge bimbókat brokkoli helyett lehet enni - olyankor, amikor alig van friss zöldség. www.youtube.com/watch?v=XQWN4BCM6AE
Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának.
Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap)...
valkür
2021.11.13 14:54:16
Nagyon jó csili paprika alap, mert remekül lehet csokival, kakaóval, stb. ízesíteni!
Amúgy is nagy divatja van a csilis csokiknak - bár én nem ragaszkodom hozzájuk .....
valkür
2021.11.12 09:14:20
@látjátok feleim szümtükkel: nem is lehet másképp. előbb a sült kacsa kerül a tányérra, aztán jön a szósz.
vagy nem? :-)
vagy nem? :-)
valkür
2021.11.12 14:40:22
@Andrass9: hát, én egy ilyen szószt szívesen rálocsolok akár egy főtt tojásra is. vagy egy szendvicsbe. szóvan van őneki esélye máshol is.
ma reggel pl. villával durvára törtem egy tegnap este főtt tojást. Adtam hozzá egy kanál kacsazsírt és egy kanál házi szriracsa szósz féleséget. Kutyultam rajta egyet, nem lett homogén, kicsit mozaikos maradt. Közben megpirult két szelet magvas rozskenyér.
Gyorsított zsidó tojás, némi ázsiai beütéssel, nagyon finom volt. Szerintem ezzel a csiliszósszal is működne.
ma reggel pl. villával durvára törtem egy tegnap este főtt tojást. Adtam hozzá egy kanál kacsazsírt és egy kanál házi szriracsa szósz féleséget. Kutyultam rajta egyet, nem lett homogén, kicsit mozaikos maradt. Közben megpirult két szelet magvas rozskenyér.
Gyorsított zsidó tojás, némi ázsiai beütéssel, nagyon finom volt. Szerintem ezzel a csiliszósszal is működne.
valkür
2021.11.12 16:56:45
@látjátok feleim szümtükkel: ezen én is nagyon jót röhögtem. meg ezen, amikor lakáson belül van a postás, és kívül a nyugdíjas kepek.444.hu/2021/11/12/a-nap-kepe-varga-viktorne-atvette-a-nyugdijpremiumot
A madarasban jó ideig akciós volt a bélszín (vagy egyszerűen csak leesett a kamionról...), ezért bespájzoltam minden alkalommal, amikor egy szép darabot láttam. Dagadt is a csodahüttő rendesen :)
Most viszont alkalom adódott, hogy a gyerekeket is megetessem vele (feleségem csak módjával eszi,…..
valkür
2021.11.01 17:27:07
@Andrass9: jó étvágyat hozzá :-)
A legutóbbi XIX. századi költő után most egy Író került az étlapra. Megint ment az ötletelés már kedden, hogy mi legyen a menü hétvégén. Aztán jött az isteni szikra. Egészen pontosan Százados Asszony nézett utána, mi lesz az aznapi ebéd, és örömmel konstatálta, hogy Jókai bablevessel csillapíthatja…..
valkür
2021.10.25 14:58:59
valkür
2021.10.25 22:18:37
@Andrass9: Nagyon szeretem az ilyen *-szerű ételeket. Én speciel *-ihletettségűnek hívom őket, de az most mindegy.
Egy étterem nyilván főzzön mindig, mindent ugyanúgy. De egy otthoni főzésnél sokkal jobb, olcsóbb a hűtő és a spájz tartalmához igazodni.
És kevesebb stresszel is jár. Az csak a reklámokon mutat jól, hogy a lehúzott redőny alatt még kiadja a mikulás az utolsó kocka margarint. A való életben iszonyatos munka mindig mindenhez mindent kigrammolni és gondoskodni arról, hogy pontosan a recept szerint készüljön az étel és minden legyen otthon. Akkor válik a főzés robottá. Ebben a Jókai-szerű levesben benne van az is, hogy laza kézzel, komótosan, görcsölés nélkül főzték. Akár még flow is lehet benne. (rip Csíkszentmihályi Mihály hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny )
(egyébként ne, legalábbis szerintem legyen egy éttermi szakácsnak is annyi szabadsága, hogy rugalmasan alakíthassa a recepteket pl a szezonalitáshoz. Ezt persze csak jó éttermi szakácsok tudják megcsinálni, akiben nincs kreativitás, az persze méregesse a hozzávalókat a szakkönyvek szerint)
Egy étterem nyilván főzzön mindig, mindent ugyanúgy. De egy otthoni főzésnél sokkal jobb, olcsóbb a hűtő és a spájz tartalmához igazodni.
És kevesebb stresszel is jár. Az csak a reklámokon mutat jól, hogy a lehúzott redőny alatt még kiadja a mikulás az utolsó kocka margarint. A való életben iszonyatos munka mindig mindenhez mindent kigrammolni és gondoskodni arról, hogy pontosan a recept szerint készüljön az étel és minden legyen otthon. Akkor válik a főzés robottá. Ebben a Jókai-szerű levesben benne van az is, hogy laza kézzel, komótosan, görcsölés nélkül főzték. Akár még flow is lehet benne. (rip Csíkszentmihályi Mihály hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny )
(egyébként ne, legalábbis szerintem legyen egy éttermi szakácsnak is annyi szabadsága, hogy rugalmasan alakíthassa a recepteket pl a szezonalitáshoz. Ezt persze csak jó éttermi szakácsok tudják megcsinálni, akiben nincs kreativitás, az persze méregesse a hozzávalókat a szakkönyvek szerint)
Biztos van ennek valami neve is, de nem találtam rá. A lényeg, hogy többféle disznóhús készül együtt a krumplival egy tepsiben.
Semmi faxni, mondaná valaki, de azért nem úsztam meg némi mosogatást...
valkür
2021.10.23 15:25:27
@Andrass9: negjött, köszi :-) Végül egy tálka nyerslecsót csináltam hozzá, isteni.
@CSOKKI MÁLNA: nekem több eszem volt, én Huffnáger Pistihez mentem hozzá, aki ilyenkor mindig kinyitja nekem az ablakot.
@CSOKKI MÁLNA: nekem több eszem volt, én Huffnáger Pistihez mentem hozzá, aki ilyenkor mindig kinyitja nekem az ablakot.
valkür
2021.10.25 12:54:36
@Andrass9: a hétvégén jöttem rá, hogy a kis két decis kávétejszines üveg kiváló a csiliszószószok befőzéséhez. Pont jó a mérete, fémkupakja van, tehát birja a dunsztolást.
valkür
2021.10.25 15:10:28
Néha rámjön, hogy valami könnyű húslevest kéne főzni. Ne tartson napokig a megfőzése, de legyen benne minden, ami finom.
Ilyenkor megyek a "csodahüttőhöz", hogy mit ad nekem. Az esetek nagy részében a baromfifiókban van valami aprólék, ami pont jó...
valkür
2021.10.21 22:44:26
@Kumari aki Nilüfer: egyetértek, pár éve hagytam magam meggyőzni és a gyömbér tényleg nagyon jót tesz a húslevesnek. (meg a szerecsendió virág is, és pár szelet birsalma is.)
@trux77: nem lett a vértől zavaros a leves?
@látjátok feleim szümtükkel: mi volt az a szó?
@trux77: nem lett a vértől zavaros a leves?
@látjátok feleim szümtükkel: mi volt az a szó?
valkür
2021.10.23 12:27:24
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Kösz :-) Kikerestem, így lett 10/10.
Pár éve egyszer kicsit el voltam bambulva és valaki kilépett előlem a sorból, gyorsabban kellett kérnem és csak a csomagoló szalonna kifejezés jött a számra. Spárgaszezon volt, spárgát akartam baconba tekrve sütni, de a hentes az istennek sem akarta érteni, mi az a csomagoló szalonna. Álltunk ott szélütötten pár másodpercig, amig be nem ugrott nekem, hogy ja, szeletelt bacont akartam mondani.
Nna, legközelebb bardirozó szalonnát kérek tőle, lássuk, mit reagál :-)
Pár éve egyszer kicsit el voltam bambulva és valaki kilépett előlem a sorból, gyorsabban kellett kérnem és csak a csomagoló szalonna kifejezés jött a számra. Spárgaszezon volt, spárgát akartam baconba tekrve sütni, de a hentes az istennek sem akarta érteni, mi az a csomagoló szalonna. Álltunk ott szélütötten pár másodpercig, amig be nem ugrott nekem, hogy ja, szeletelt bacont akartam mondani.
Nna, legközelebb bardirozó szalonnát kérek tőle, lássuk, mit reagál :-)
Rettentő módon felszaporodott a "csodahüttőben" a marhacomb szelet. Addig-addig, hogy mikor feleségem még az USA-ban ette a legjobb steakeket, kirúgtam a hámból.
Meghagytam két szeletet egy esetleges sovány marhahúslevesnek, a többit meg vadasnak készítettem el...
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Soha többet nem mondok olyat, hogy a magyar konyha zsíros :-)
Van még kézből etetett kecske, ugatni tanuló kiskutyák, ködbe burkolózott hegyek, a zubogó forrásra telepített vízikerék. Azzal a multkor egy nyársra húzott bárányt forgatott.
www.youtube.com/watch?v=G0qwpEl75UM
Felér egy hetes idegszanatóriummal.