Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balba

1 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kolléganőnk, Petra most kezdi a nagy kalandot: jogosítványt szerez, vagy legalábbis megpróbálja. Mivel mostanában többször is foglalkoztunk az autósiskolákkal, az oktatás színvonalával, a szexuálisan zaklató, vagy csak simán türhő oktatókkal, esetleg a távtanulási…..
Negy eve holyagrak felfedezve, sitty-sutty kidobva minden alkatresz, zacsi a hasra, a sztóma kisse szarul megcsinalva, de muködik. Mindenki boldog, a leletek kivaloak, semmi kemo hajra es hurra optimizmus.   Ket eve egy kontrollvizsgalatnal a vizsgalo orvos jelzi, hogy a majon lat valami…..
balba 2012.05.31 19:04:34
@andaluzkutya: @karcsibácsi:

Nem, én sem gondoltam, hogy közvetlen összefüggés lenne. Ugyanakkor a poszt azzal indít, hogy 'Svédországban sz?r az egészségügy", ami nyilvánvalóan nem igaz áltanánosságban. Ezt próbáltam meg illusztrálni, nem a legjobb statisztikával. Az lehet hogy igaz, hogy Dr Nils Holgersson onkológus egy hülye, de a cím és az üzenet nem ez volt.

A kommentelõk tõbbsége meg mintha azon a véleményen lenne, hogy Magyarországra kell járni, ha valami bajod van, mert annyival jobb az EÜ. Ezt nyilván nagyon nehéz globálisan jellemezni, ezért csak egy példát hoztam, mindenki döntse el, hogy szerinte mennyire jó indikátor. Azért választottam az anyai halálozást, mert a szülések többsége mindhárom országban kórházakban történik, elvileg hasonló körülmények közt.

www.nationmaster.com
Maternal mortality / 100 000
Magyarország: 15
Egyesült Királyság: 7
Svédország: 5
balba 2012.05.31 21:10:32
@bes3: Már majdnem flame-háború... Szándékosan nem az üjszülött-halandóságot hoztam fel, pedig az az egyik legelfogadottabb merõszáma az adott ország EÜ-i fejlettségének, mert az lerágott csont.

CIA World Factbook
2012 becslés, ezrelék
Svédország 2.74
Magyarország: 5.24

Nos, ez sokkal nagyobb szám, nem lehet panasz arra, hogy mennyire szignifikáns.

De elismétlem, nem azért dobálózom statisztikákkal, hogy megcáfoljam bárki személyes tapasztalatait, döntéseit. Csak annyi volt a célom, hogy rámutassak, rendszerszinten nem rosszabb a nyugat európai egészségügy (azt sem állítom hogy mindenben jobb...). Sõt, idetehetném mondjuk Mozambikot, és akkor mindenki látná, hogy milyen szerencsés akár itt is - de ez végképp tül nagy kanyar, és ebben a témában értelmetlen is.
  Nyilvánvaló, hogy „A következő lépés, Széll Kálmán terv 2.0” azért készült, hogy dokumentálja a kormány konszolidációs törekvéseit, s legalább látszólag eleget tegyen az EU konvergencia követelményeinek. Mint a kormányportál írja: „Magyarország a Széll Kálmán…..
balba 2012.05.07 16:32:02
@huhhhu: barátom, azok az emberek száma, akik képesek (motiváltak?) ilyen szinten elsajátítani a tananyagot limitált, és ezek a diákok többnyire nem a fodrász-kozmetikus szakmában gondolkoznak. Ez tény. A te logikád alapján akik viszont ezt a hivatást szeretnék (kénytelenek) választani, visszapattannának a vizsgákon, mert nem tudják mi az az észter. Ennek csupán az lenne a következménye, hogy pár év múlva nem találnál fodrászt. Csak zugfodrászt. Aki ugyanúgy levágja a hajad. Csak nem fizet adót...

Üdv:
egy vegyész
Mostanra jól megutáltuk a hiteleket, vagy azért, mert rosszul jártunk velük, vagy azért, mert nem kapjuk meg akkor, amikor kellene, vagy azért, mert rá kellett döbbennünk, hogy nem értünk hozzá. Közülük is az egyik leggyűlöltebb kategória a hitelkártya: magas a THM, és ha az…..
balba 2012.02.29 16:04:49
@VT Man:

A fenti hozzállás demagóg és némileg leninista.

A közgazdaság nem feltétlenül 0 végösszegű játszma. Tehát nem szükségszerű, hogy ha az egyik fél nyer, akkor a másik veszít. A poszt bemutat egy példát, hogy miként lehet mindkét fél nyertes. Ehhez azonbat mindkét félnek tudatosan kell cselekednie az adott helyzetben.
Nívó Hol a magyar paradicsom? 2012.02.25 22:26:00
Elküldött ma a párom a Tescoba, hogy vegyek a gyerekeknek (többek között) konzerv paradicsompürét, mert nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot. Szétnéztem a polcon, rengeteg féle volt: Leginkább fémdobozos vagy tetra pack csomagolásban, 150 és 380 forint között (500g-os…..
balba 2012.02.26 15:13:37
@bogancs:

"Számít ez?"

Egyáltalán nem, csak erre válaszoltam:

"Ezt nehéz elhinni, lévén olaszban a minimálbér is többszöröse a magyarnak"
Azért azt kevesen gondolták volna, hogy a március 11-i fukusimai földrengést, szökőárat és nukleáris krízist a közvetlenül sújtott japánok mellett a nemzetközi sportéletben csupán a magyar női tornászválogatott sínyli meg. Pedig így van, illetve így lesz, mert a szombathelyi…..
  Matematikai modellel bizonyítaná be három amerikai tudós, hogy bizonyos országokban a vallásosság ki fog halni a társadalomból. Hit, társadalom és történelem matematikai levezetése? Mi van? Feltéve, hogy nem csúcsra járatott iróniaméterrel vagy a nemrég általunk is…..
balba 2011.03.31 16:18:49
@A Hannibal Lektűr-attitűd: pszichohistória, már itt van! És nem ez az egyetlen dolog amit megjósolt. Asimov zsenialitása lenyűgöző.
 Többszörös magyar barista bajnok ismerősömet faggatva már évekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy ideje lenne kihajítanom a szemétbe a régi, kotyogós kávéfőzőmet, még akkor is, ha egyébként kifejezetten szép. Kiszolgált sokáig, elfogadható minőségű, erős…..
balba 2011.01.24 15:24:02
Gaggia Classic

@Rigghead: semmi baj a kotyogóssal, csak nem eszpresszót készít, hanem kotyogós kávét. Én mindkettőt szeretem, bár igazán az eszpresszót értékelem.

A kotyogós két dolog miatt nem tud eszpresszót készíteni:
1) nyomás: 8-10 bar helyett 0.3 bar
2) hőmérséklet: 80 fok helyett 120-130 (a nyomástól függ)

A fenti két faktor miatt más anyagok, más összetételben oldódnak ki a kávéból, illetve a nagyobb hőmérséklet miatt ezek egy része a kotyogósban át is alakul (azaz megég, ami persze nem baj, hiszen ez is hozzátartozik).
A "hol lehet jó kávét inni Budapesten/az országban" mindig hálás vitatéma. Vitaindítónak hadd mondjam el, Málnuska barátnőmmel pendülök egy húron e kérdésben. Ő lehúzott jópár évet a hazai vendéglátásban, és közösen gondoljuk úgy, a jó fekete levesért irány…..
Belsőség Minden napra új gumit! 2010.12.08 07:30:00
Rettegők, stréberek, buzgó mócsingok, rohanjatok téligumiért, különben biztos halál vár rátok. Mindenki más hallgasson a józan eszére. Vélemények az azonos című írásunkról...
balba 2010.12.08 16:55:48
@Fánkevő Fáncsi: ha igaz lenne, hogy a surlodas (jelentosen) fugg a felulet nagysagatol akkor a mozdonyoknak nagyon szeles kerekuk kellene legyen.

Valojaban a felulet nagysagatol nagyon csekely mertekben fugg a surlodasi ero nagysaga (mind a tapadasi, mind a csuszasi). Azert mondom, hogy csekely, mert mint minden jelenseg, a surlodas is osszetettebb annal, hogy egy egyszeru keplettel lehessen jellemezni. Ugyanakkor a mindennapokban (mint peldaul az autozasban) batran el lehet tekinteni a surlodasi eronek a felulet meretetol valo fuggesetol.
balba 2010.12.08 17:50:28
@Fánkevő Fáncsi: Ez a kiserlet egyaltalan nem mond ellent semminek, amit allitottam. A surlodasi ero valojaban a feluletegysegre hato ero es a felulet szorzataval aranyos. Ebbol kovetkezik, hogy minden olyan esetben, ahol ket felulet surlodik egymassal, igaz, hogy a feluletre hato erovel aranyos a surlodas. (Hiszen feluletegysegre hato ero x felulet = ero). Azaz ha megnovelem a feluletet, akkor a feluletegysegre hato ero csokken, tehat a szorzat erteke valtozatlan.

A telefonkonyves pelda eseten azonban nem errol van szo. Itt mindegyik lap kozott kb. ugyanakkora ero hat, azaz ha megnovelem az osszetapasztott lapok szamat, nem valtozik a feluletegysegre hato ero. Mas szoval: a feluletegysegre hato ero valtozatlan, azonban a felulet a lapok nagy szama miatt hatalmas. Tehat a surlodasi ero is hatalmas.

Itt eszre kell venni, hogy ha nagyobb kereket teszel az autodra, attol az autod sulya nem valtozik szamottevoen, a surlodo felulet megno, azonban a feluletegysegre hato ero ezzel aranyosan csokken. Tehat a tapadas jo kozelitessal valtozatlan.

A F1-ben teljesen mas szempontok miatt hasznalnak szeles kerekeket. Tipikusan az abroncsok sokkal lagyabbak, ezert a teherbiro kepesseguk joval gyengebb, nyiro eroknek kevesbe allnak ellen es gyorsabban is kopnak. Ezeket ellensulyozando szelesek a gumik.

Ez minden, amit a temaval kapcsolatban erdemes tudni. Aki nem hiszi, erdemes utanaszamolni. En megtettem.
balba 2010.12.09 00:56:59
@Fánkevő Fáncsi: Sajnos nem olvasol eleg figyelmesen. Egy auto eseten, ha megnoveled a felulet nagysagat, es a suly ugyanakkora marad, akkor a nyomas pont annyiad reszere csokken, ahanyszorosara a feluletet novelted. Emiatt hiaba nott a feluleted, a nyomas csokkent, tehat a surlodasi ero ugyanaz maradt. A telefonkonyv illetve a tobbtarcsas kuplung eseten pont arrol van szo, hogy a nyomas allando marad azzal, hogy tobb lap tapad ossze vagy tobb tarcsa (hiszen tarcsankent/laponkent az ero ugyanaz marad), viszont a felulet megno (hiszen tobb tarcsa/lap tapad ossze).

De a legegyszerubb, ha kiprobalod. Vegy egy teglat, koss ra egy madzagot, es kezdd el huzni egy rugos eromerovel (alias huzos-kilos). Jegyezd meg, mit mutat amikor a tegla elkezd csuszni. Majd forditsd at a teglat a keskenyebbik oldalara, es ismeteld meg a kiserletet. Ha megvan az eredmeny, jelentkezz.
Az utóbbi hetekben több Pokorni-Hoffmann interjút végigolvastam, -hallgattam. Nem tudom szerencsés-e ez a nyilvános vita, de én élvezem. Néha egész okosakat mondanak. (Szerintem főleg a Pokorni, de ez már ízlés kérdése.) Viszont most az oktatási törvénytervezet…..
balba 2010.11.24 00:27:56
@Amondo: most komolyan. Nem az angol rendszert akarom isteniteni, de ha Magyarorszagon bevezetnek a tandijat, hasonloan az angol rendszerhez, azaz a tandijra allami kolcsont lehetne felvenni, akkor mi valtozna? Semmi. Azaz mindenkire egy kicsit tobb felelosseg harulna, ugyanakkor mindenkinek pont ugyanannyi eselye lenne tanulni, mint eddig. Definicio szerint. Kozben az allami koltsegvetesben kiadas helyett kolcsonkent jelenne meg a felsooktatas finanszirozasa. Az EU-nal tapsolnak. A minoseg emelkedik. A hallgatok nem alibi szakokra jarnak diakigazolvany-matricaert. Itt mindenki nyer. Csak a demagogok nem.
Pamacs és penge Egy bögréről 2010.09.03 16:00:00
 A minap öröm ért: megjött ez a borotválkozóedény az Egyesült Státusokból. Öreg, fásult eBay-ezőként ez a bögre ugyanis elég régóta az első olyan dolog volt, aminél igazán izgultam, hogy megnyerjem. Hogy mi fogott meg rajta? A dekoráció, természetesen. Aki kicsit is…..
Modorosblog A kreatív helyesíró 2010.08.13 09:54:00
A stílus maga az Ember - bántóan igaz ősmodorosság. Sokszor feltesszük magunknak a kérdést, hogy ha rendszeresen valami - szerintünk - helytelent látunk ugyanabban a formában valakinél, akkor az csak a sima tudatlanság, a nemtörődömség, esetleg a tudatos stílusteremtés egy…..
Belsőség Rendszámot a bringára! 2010.08.11 10:45:54
Miből derül, hogy kié a szajré? Meg ki jött nekem? És ki fog kártalanítani? Ki ütötte el a babakocsis feleségemet? Hát a rendszám! Vélemények az azonos című írásunkról...
balba 2010.08.11 17:21:06
Subba WTF: Sztaki 2010.07.28 10:00:00
Mindig is tudtuk, hogy jófejek dolgoznak a Sztakinál...
balba 2010.07.28 16:13:40
balba 2010.07.28 16:14:43
www.ldoceonline.com/dictionary/behind_2

"(informal) the part of your body that you sit on [= bottom]"
[az előzmények] [és még korábban a témáról] Elérkezett a reggel 5 óra, ébresztő, ahogy azt a "prospektus" is igérte, szakállas hegyivezető ébreszt, de mondjuk ebben az időpontban senkinek se örülnék különösebben, aki megszakítja az álmomat. A koedukált,…..
balba 2010.07.22 10:54:18
Nagyszeru beszamolo.

@Uzsinyó: nyilvanvalo, hogy nem felkeszuletlenul ment a hegyekbe, eleg elolvasni a beszamolo elso reszet. De erdemes elolvasni pl. Primo Levi irasait arrol, amikor a baratjaval maszta a hegyeket az olasz Alpokban...
Olvasónknak nem válaszoltak, így hát hozzánk is eljutott végül a levél.Tisztelt Címzett!Tegnap (2010. 06. 01.) Vonattal érkeztem Budapestről Szolnokra, 21:45-re ért be a szerelvény. Szolnok állomáshoz  közeledve egy középkorú szemüveges, átlagosnál vékonyabb…..
balba 2010.06.14 21:31:31
@Csehszlovák Kém: ja, 7 eve en is dohanyoztam. Csehorszagban utaztunk a vonaton, es nem volt dohanyzo kocsi. Megkerdeztem a kalauzt, hogy ragyujthatok-e. Azt mondta, szo sem lehet rola, ami sehogy sem fert a fejembe, ugyhogy meg eroskodtem egy kicsit. Erre azt mondta, hogy ket allomassal kesobb kicsit tovabb fog allni a vonat, es akkor leszallhatok. Igy is lett - es kicsit meglepodve lattam, hogy a kalauz velem egyutt szivja a cigit a vonat mellett...
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
balba 2010.06.11 16:43:18
Ez az egesz egy massziv ferdites. Az, hogy a szuleshez orvos KELL, az egy suletlenseg. Erdemes lenne utanaolvasni, hogy vannak-e olyan orszagok, ahol az otthonszules mukodik. Azt is erdemes lenne megnezni, hogy ezekben az orszagokban mi a csecsemohalandosag. Nem nehez, de szivesen segitek:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

A lenyeget azert ott van a cikkben: a nogyogyaszmaffia nem hajlando semmennyi beveteltol elesni. Ha az otthonszules, a szulootthonok rendesen lennenek szabalyozva, akkor a noknek a rendelkezesere allna egy sor alternativ lehetoseg, azaz nem lenne annyi para. Itt ez ellen folyik a harc, es az olyan kis butusokat, mint a poszt iroja meg a habzo szaju kommenteloket remekul lehet manipulalni.
balba 2010.06.11 20:39:09
@nahát-nahát: de a statisztikak sem. Esetleg nezegesd kicsit a csecsemohalandosag statisztikakat. Elarulom, M.o. a 40. hely kornyeken van, es szamos olyan orszag megelozi, ahol a nok jelentos resze otthon (vagy szulootthonban) szul. Hoppacska.